Problémy ze sousedem - jak to řešit?

Zdravím, mám douholeté problémy se sousedem na chalupě a potřeboval bych poradit, jak se bránit a postupovat. Jde o řadové domy a přilehlými zahradami. Soused soustavně několik let ničí zídku oddělující naše pozemky. Na zídku ze své strany tlačí dřevěným hranolem a tím zídka přepadává na mou stranu. Jeho záměrem je posunutí plotu o cca 1 metr, který si také vyhraničil na stěně mého domu propiskou. V jedné části zídky dokonce vznikla díra, kterou je možné mezi zahradami procházet. Když zídka začala přepadávat na mou stranu, začala se opírat o strom na mé zahradě. Ten soused zalil nějakým chemickým prostředkem, strom seschnul a zídka je v havarijním stavu. Mám pořízenou průběžnou dokumentaci stavu zídky včetně hranolu na ni tlačícího (souseda, jak zalívá strom nebo mi leze na pozemek, samozřejmě vyfoceného nemám). Pak mě znepokojuje další věc. Soused měl po dohodě na mé střeše svou anténu. Tu před nedávnem měnil za novou, nicméně tentokrát bez dohody se mnou a bez mého vědomí mi tedy lezl na střechu. Máte někdo zkušenosti, jak takovéhle problémy řešit? Rozumná řeč s ním nebyla nikdy a upřímně se mi už ním nechce řešit nic po dobrém. Díky za všechny rady a podněty. Jan
Odpovědět
@dm174 Bohužel mame podobneho souseda:) A resili jsme jiz nekolik sporu, nektere koncily i u soudu. Obrnte se proti tomu humorem, protoze pri dlouhe valce s hlupakem to bude asi to jedine, co vam obcas bude zbyvat. Podivejte se na tzv "pokojny stav", o kterem muze myslim rozhodnout i obecni urad. Nevim, na zaklade ceho soused usiluje o posunuti zidky, ale pokud jsou nejasnosti, nechte to vymerit. I zde vsak muze nastat problem, ze s vymerou nebude souhlasit. Nicméně za pokus to možná stojí. Každopádně mu pošlete doporučený dopis, ve kterem ho pozadejte, aby necinil co činí a zduvodnete tam proč. Vsechny instituce po vas budou chtit vědět, zda jste se s nim snazil domluvit a tohle bude dukaz. My jsme před rokem umistili z tohoto duvodu kamery a od te doby se dalsi zaskodnictvi neudalo. Pokud ma soused takove jednani, pozadejte ho, aby si antenu odstranil, protoze za techto okolnosti jste ztratil duveru v to, ze nebude bez vaseho souhlasu vstupovat na pozemek. Nedejte se, pokud jste v pravu. Ale nezblaznete se z toho:)
Odpovědět
Rozpadající se zídku bych zrušila, nechala bych si hranici pozemku zaměřit geodetem a postavila na ní betonový plot, který nepůjde skácet nějakým hranolem. A jak už tu padlo, zrušila bych sousedovi dohodu o umístění antény.
Odpovědět
Udělejte tak jak píše llama. Sousede zkoušejí jak dál můžou zajít a co Vy vydržíte. Máme podobné zkušenosti.
Odpovědět
Zrušit dohodu o anténě a udělat jak píše llama. Sestra řešila podobný problém a po zaměření geodetem postavili betonový plot a byl klid. Souseda teda nějakou dobu bylo slyšet jak za plotem nadává, ale bylo mu to .... platný
Odpovědět
Taky jsme meli pred lety takoveho souseda a jinak nez soudem se to vyresit nedalo. Ale antenu bych zrusil, ma ji tam ocividne jen z vasi dobre vule a tu uz davno pretekla..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?