Soused si úmyslně zvýšil výšku svého pozemku o 20 cm, co mám dělat?

Soused si úmyslně zvýšil výšku svého pozemku o 20 cm. Navíc ho vyspádoval tak, že voda při silnějším dešti poteče na můj. Mezi pozemky je drátěný plot s oky. Poraďte prosím co mám dělat. Prý terénní úpravy do 1,5 m se nemusí ohlašovat, alespoň to mi sdělili na stavebním úřadu. Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Zdravím, dle zákona je každý povinnen učinit veškerá opatření tak, aby voda z jeho pozemku nestékala na pozemek sousední.. Takže bych souseda vyzvala k tomu, ať si udělá nějakou drenáž, nebo cokoli jiného, protože takto porušuje zákon.
Odpovědět
Profilova fotka
@lady_giraffe až bude pršet tak přetáhnu celý pozemek plátěnou střechou aby k sousedovi nic neteklo :-D Samozřejmě, že nemůžeš chtít po sousedovi aby si dělal drenáž, když jsou pozemky v kopci a voda prostě stéká dolů do údolí... @pavel_p Také jsem úmyslně zvýšil pozemek, zbytek ještě chystám, jelikož ho mám utopený oproto silnici a ta mi pak stéká na pozemek a silnice s tím nic dělat nebudou... Voda si svoji cestu vždycky najde. Také mám pozemek našikmo, teče to od souseda přeze mě k dalšímu sousedovi... max si tak můžeš vybudovat na hranici drenáž, aby to dál neteklo ale jeho tím nutit nemůžeš....
Odpovědět
@pavel_p: na tohle jeho promyšlené a zlomyslné gesto bych doporučil jediné: instaluj u hranic dřevěného plotu s oky vrbu(y), stádo žíznivých žab, 20 metráků saharského písku, povolej šamany z povodí brahmaputry.... anebo jdi do rizika a celý svůj pozemek zdvihni 15ti centimetrovou navážkou a na ni 10cm poctivého betonu XF2. Garantuji, že se již nebudou konat žádné průsaky povrchové vody od souseda a ani jiných pochybných živlů poflakujících se v okolí tvého příbytku. Nicméně vážně: jsem 30cm pod úrovní pozemků svých sousedů a nezaznamenal jsem doteď žádné mokřady, bažiny, lekníny, kormorány a ani jiné další indikátory svědčící o hromadícím se množství vody ve svém sousedství.
Odpovědět
Ak su pozemky na rovine, tak je to chrapunstvo. Presne ako pisala lady_giraffe, podla zakona musi urobit take opatrenia, aby dazdova voda ostavala na pozemku. Alebo maju zacat preteky o co najvyssiu navazku a vyhra ten, kto bude ochotny si zasypat zeminu az po okna? Navyse nie kazdy ma rovnaku podu a niektore jednoducho zle vsakuju... pripadne nechat si podmacat dom je tiez genialne.
Odpovědět
lady_giraffe NEMÁ pravdu. Vlastník pozemku NENÍ povinen činit opatření proti přírodnímu působení a proti přirozenému stékání dešťové vody na sousední pozemek (§ 420 odst. 1 obč. zák.); tuto zásadu výslovně od 1. 1. 2014 upravuje i ustanovení § 1019 odst. 1 věty druhé o. z. podle rozsudku Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 25 Cdo 205/2013, ze dne 22. 4. 2014 Něco jiného by bylo, pokud by vodu ze střechy svedl na váš pozemek.
Odpovědět
teda 20cm bych fakt neresila.. my jsme v kopcovitem terenu a proti sousedovi budeme o cca metr nahoru... bohuzel.. a soused vedle nas z druhe strany bude jeste dalsi kus nad nama.... ale bych kvuli tomu resila zabomysi valky a nekoho nutila delat drenaze nebo se rozcilovala... na to je ten zivot prilis kratky
Odpovědět
Nám udělal soused to samé a rozhodně to nepovažuji za žabomyší války, ale jako zlomyslnost. Věřte, že v době kdy se u nás rozvodní potok a jsme všichni zaplavení těch 20 cm sousedovi pomůže být v suchu, zatímco voda poteče k nám ostatním. PS: změn si téma z otázky na diskuzi, takhle se dá odpovědět jen jednou.
Odpovědět
Profilova fotka
tak toto me pobavilo to si s tou vodou neumiš poradit mi mame pozemek kde nam teče spousta vody silnice a až dodelm před domem du za t rad voda je žvotodarná a pokud ti nebude přitekat metr za sekundu tak je to pitpmost proste tam udelej ryhu a vsad tam oblazky to se krasne vsakne a je to ješte hezké jnak soused si mají pomahat a ne si hrat na valku a že voda teče dolu je jasné ale dopravn znacka stuj j zastavit muže zkus to
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?