Sousedi nechtějí plot mezi pozemky - kdo je v právu?

Dobrý den, před dvěma roky jsme koupili starší vesnický domek v řadové zástavbě s malou předzahrádkou. Okolo předzahrádky byl na straně k chodníku nízký laťkový plot a na pravé staně (tj. z pohledu z ulice) mezi naším a sousedovic pozemkem dvoumetrový prkenný plot bez mezer. Vedlejší dům koupili nový sousedi jako rekreační objekt (téměř sem zatím nejezdí) a první co udělali bylo, že bez našeho vědomí odstranili ten dvoumetrový plot mezi našimi pozemky a i zbytek svého plotu, takže vzniklo otevřené prostranství až na chodník. Při setkání nám to bylo zdůvodněno tím, že se na tento plot nemohli dívat a že chtějí mít výhled. Jelikož jsme s tím nesouhlasili a stejně již měli v plánu rekonsrukci plotu, oznámili jsme jim to a oni nic nenítali. Manžel tedy udělal nový cca 1,3 vysoký plot kolem celého našeho pozemku. Nyní sousedi cca po půl roce přijeli a okamžitě nám začali nadávat, že jsme neměli právo tam ten plot postavit a oni nás budou žalovat. A nejen, že se jim nelíbilo, že je plot i mezi pozemky, dokonce prý odmítají i tu část, kterou máme na straně sousedící s chodníkem, protože jim brání ve výhledu. Nám to přijde absurdní, protože plot tam byl, navíc podle pravidel je náš, takže podle nás naopak oni neměli práve odstranit ten původní. Mimo to bychom si mohli třeba i my stěžovat, že mají neudržovaný pozemek zarostlí bodláky a kopřivami a ačkoli s tím bojujeme již od začátku, od té doby, co dali ten plot pryč, tak nedělám v sezóně nic niného než odpleveliji zahradu (předzahrádku využíváme normálně k pěstování zeleniny, ale v podstatě nám tam letos skoro nic nevyrostlo, protože to neustále vytlačují bodláky, které tam každým dnem rostou téměř jak houby po dešti). Co si o tom myslíte? Máme pravdu, že jsme v právu?
Odpovědět
Ještě jsem zapomněla dodat tak na okraj, že poté, co sousedi odstranili starý vysoký plot, tak na hranici pozemku zasadili třičtvrtěmetrové tůje s tím, že to stačí. Jelikož do domku nejezdí, tak tůje samozřejmě již uschli a nyní místo hyzdí (tedy jestli to tak lze nazvat, ono už asi nejde nic zhyzdit na pozemku s půlmetru vysokou trávou, bodláky a kopřivami a s hromadami suti a dalšího bordelu..)
Odpovědět
@elineckaaa Ak ste si postavili plot na svojom pozemku a je podla obecne zavaznych pravidiel - t.j. podla regulativov obce ak nejake existuju, tak v principe so zalobou vela vody nenamutia. Ak stoji cast plotu (hoci aj 1cm) na ich pozemku, moze byt z toho v extremnom pripade problem.
Odpovědět
@elineckaaa No a este ma napada, ze ste plot ako stavbu mali ohlasit na stavebnom urade :)
Odpovědět
@elineckaaa jo a ještě si tam dejte takovou tu stínící zelnou síť a to se pominou :-D :-D jinak myslim, že s tim nemůžou nic ;-)
Odpovědět
Zkusila bych kouknout do občanského zákoníku, co tam píší o plotech. My nedávno plot rekonstruovali, tak jsem tam taky hledali. V podstatě se tam píše, že ploty (rozhrady) jsou společné a že každý z vlastníků se musí starat, aby byla jejich strana v dobrém stavu. Určitě je tam toho víc, ale moc si to nepamatuju. Ještě mě napadá, že by se to dalo řešit i tak, že byste si plot postavili ne přímo na hranici, ale těsně za ní, takže už by byl celý na vašem pozemku a zcela váš a sousedi už by neměli žádné právo s ním cokoliv dělat. Ale to vám tas ubere centimetry z vašeho pozemku, záleží, jestli jste ochotní je oželet. Žalovat vás podle mého nemůžou, leda byste plot postavili jen na jejich pozemku...
Odpovědět
@deto_oesya Děkuji za odpověď. Plot jsme jako stavbu nehlásili, protože to nebyla nová stavba, ale jen v podstatě rekonstrukce místo původního (taky měl betonový základ a nahoře dřevěné laťk,y ale už se rozpadal a brzy by mohl spadnout)
Odpovědět
pokud byl plot ve vašem vlastnictví, požadujte uvedení do původního stavu nebo náhradu škody, písemně ... doufám, že máte fotografie původního plotu a fotografie zarostlého sousedního pozemku. myslím, že je obec oprávněna je vyzvat k posekání... otázka je, jak to bude, když jste postavili nový plot, zda to jde považovat za opravu původního nebo zda jste měli udělat ohlášení na stavebním úřadě dle zákona.. a měl by stát na vašem pozemku, ne na sousedově... a příště všechny dohody písemně...
Odpovědět
@breberka No to by byl vrchol drzosti z naší strany. Absurdní je, že sousedi ví, že nic nezmůžou s naším plotem směrem k chodnku, tak na ten jenom remcají, ale chtějí odstranit ten mezi pozemky, tudíž by ten výhled měli tímto směrem jen k nám na zahrádku :-D
Odpovědět
@hanih No přesněji ten plot nestoj na hranici, ale na našem pozemku (těsně navazuje na dům). Ten původní byl společný protože byl na hranici, ale poté, co ho odstranili a prohlásili, že ho tam prostě nechtějí, tak jsme si ho postavili znovu, ale posunutý na náš pozemek (ty jejich tůje jsou totiš téměř na hranici, takže by to jinak ani nešlo)
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya a kdo ti určí hranici pozemku s přesností na 1cm ? =-) @hanih také jsem stavěl plot a zásadně na svém pozemku, aby nezasahoval sousedovi, takže je také zcela můj ;-) půl na půl je asi blbost, pak s tím jsou problémy....
Odpovědět
@petrsv1000 No, nám když zaměřovali pozemek na stavbu, tak mi geodet říkal, že to jde s přesností na centimetry, a když se má stavět plot, tak se předává na stavební úřad protokol od geodeta o vytyčení pozemku. Taky když to udělal, tak sezval sousedy, aby odsouhlasili tu výměru a viděli, kde to je. @elineckaaa Ale jinak pokud dostojíte tomu, co po vás chce stavební úřad a postavíte plot, tak proti tomu nemůžou nic namítat. Samozřejmě problém je v tom, že to moc nezlepší sousedské vztahy a z toho popisu se mi zdá, že to směřuje k tomu, že si budete vzájemně dělat různé naschvály. Což je dost na houby...Nepomohlo by je pozvat na sklenku vína a vyříkat si to? Zkusit najít nějaký kompromis? Samozřejmě horší je, když se nechce, než když to nejde....
Odpovědět
@atilius Když já vlastně nevím, jestli se chce.. Samozřejmě mě to štve, protože vím z předchozího bydliště (ne z vlastní zkušennosti), kam až mohou špatné sousedské vztahy zajít. Ale tito noví sousedé dům koupili cca před rokem, za tu dobu zde byli asi třikrát. Jednou bez našeho vědomí zlikvidovali společný plot, protože se jim nelíbil a chtěli mít výhled. Podruhé nád obvinili z toho, že jsme jim něčím postříkali kytky a tůje, aby to uschlo, což je absurdní, protože kytky tam zaprvé už byli dávno po předchozích majitelích, takže i kdyby nám měli z neznámého důvodu na jejich pozemku údajně vadit, tak jsme je mohli zlikvidovat dřív a ne až když dům koupili nový majitelé zatímco před tíím byl rok opuštěný (navíc netuším, jaký jsme k tomu měli mít údajný důvod). Ale jako když někdo přijede cca jednou za měsíce, tak se nemůže divit, že mu občas něco bez zalívání na zahradě uschne). No a potřetí už nás chtějí žalovat za postavení plotu.. Jak v tomhle člověk má mít chuť se pokoušet budouvat dobré sousedské vztahy?
Odpovědět
Článek se načítá
@elineckaaa něco podobného bydlí vedle nás, je to dobré na trénování sebeovládání :-))) Ústupky si vysvětlují jako naši slabost. Ignoroat, nenechat se vytočit a soucítit - spokojení lidé nevysírají. .
Odpovědět
@elineckaaa naprosto vás chápu, my rovněž bojujeme se sousedkou jen přesně naopak - mezi námi je plot - půlku jsme stavěli my (ten je nový a v podstatě udržovaný a zachovalý) a druhá polovina je jejich (postavili si jej oni z našeho pletiva - naše hloupá dobrá vůle...) a sousedka požaduje výstavbu celého nového plotu...obecně platí, že plot staví ten kdo jej potřebuje. A ideální je, když jej tedy postavíte na svém pozemku - my musíme mít v plánech k domu dvě vedle sebe jdoucí čáry - hranici pozemku a oplocení - požaduje to kraj. stav. úřad...a pokud není domluva možná, tak ne nechce protože se nechce...my se je naučili na "150%" je ignorovat - prostě neexistují...jinak s ostatními sousedy máme vztahy zcela standardní....
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius tak mě říkal + - 5cm... to bych také tak nějak toleroval ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ale jestli jste ten nový plot postavili na svém pozemku, tj. posunuli ho oproti tomu původnímu, tak si myslím, že už to na ohlášku je. Jinak to chce pevný nervy a silnější ramena ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?