Sousedi zabírají to, co není jejich - co s tím?

Profilova fotka
Dobrý den, moje přítelkyně koupila byt ve starém cihlovém domě a ve smlpouvě má sklep, makléř jí ukázal zahradu, ze které by jí měl patřit podíl a také je u domu ohniště s lavičkami, o kterém řekl, že je pro všechny. Ale proběhla schůze družstva a dověděla se, že k bytu žádný sklep nepatří, ohniště má zabraný jeden starousedlík a část zahrady sice má, ale takovou nudli, která rozhodně neodpovídá jedné šestině (šest bytů v domě). Sousedi na ni sice vrhali takové socitné pohledy, ale na "svoje" si určitě sáhnout nenechají a hlavně nechceme dělat od začátku zlou krev. Ale na druhou stranu se nám vůbec nelíbí, že si to tam mezi sebou rozdělili a nenechali jí ani blbou kůlnu na dřevo (chtěla by si pořídit krbová kamna). Sklep totiž v tom domě vůbec nikdy nebyl, ale prodejce ho uvedl a ani makléř, ani přítelkyni si to před koupí nezkontrolovali. Takže jsou dvě možnosti. Buď se s tím smířit (což se nám nechce), nebo prostě tu zlou krev udělat, protože pochybuji, že by se jen tak někdo vzdal zabraného místa. A tak se chci zeptat, jestli je na to nějaký zákon, který by říkal např., že k nabyté nemovitosti náleží příslušný podíl jejích prostor. A taky, pokud takový zákon existuje, jak ho vymoci. K nějakému soudnímu příkazu na vyklizení samozřejmě dojít nechceme, ale... Napadá vás něco? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@advid zapoměl si na třetí možnost, odstěhovat se ;-) a jít do vlastního :-) společné prostory nikdy nebudou dělat dobrotu.... a dělit se o jednu kůlnu s dalšímy byty =-) zákony jí nepomůžou, začnou si dělat naschvály a bude to ještě horší... Sklep máte ? a mohu ho vidět ? :-D sorry ale to je jako koupit auto a nekouknout se co je v kufru a pak řešit, že sem valstně koupil kabrio bez kufru.... =-) Takže pryč odtud ;-)
Odpovědět
Ahoj, u družstevních nemovitostí se vlastní tzv. "družstevní podíl". Takže každá 1/6 z družstevního majetku patří přítelkyni která si podíl koupila.
Odpovědět
Co náleží k bytu by mělo být uvedeno v kupní smlouvě a podíl na pozemku je na výpisu z katastru.
Odpovědět
@advid je to dvojsecne. Na jednu stranu se muze domáhat u realitky na klamlive praktiky. Na druhou stranu je problém, ze se sama nepodivala a neprohledla si všechny prostory prislusici k bytu uvedene ve smmlouve - je to také jeji povinnost. Takze tady bych asi volila treti moznost - prodat a odstěhovat se.
Odpovědět
Profilova fotka
pokud se clovek hned rozhada nechtel bych tam bydlet, zkuste domluvu spolupodilove vlastnictvi je vzdy problem, protoze spolecnych prostor vlastnite idealni cast a tu nijak vymahat nelze
Odpovědět
No, jak koukám, tak ti zatím nikdo moc neporadil... My jsme to měli podobně, ale s tím rozdílem, že jsme si prostě zabrali, co nám bylo předáno, a pak jsme byli osočeni z toho, že jsme sousedce sklep vykradli. Co nás zachránilo, byla "společenská smlouva". Jsme v paneláku a když se byty odkupovaly do OV, byla sepsána smlouva, která určuje, co jsou společné prostory, a zároveň je tam plánek, který sklep patří ke kterému bytu. Kdybyste si tedy nechali vyjet všechny historické nabývací tituly z katastru, třeba byste něco takového objevili. Pokud tam ten sklep ale nikdy nebyl, tak asi jediné, co může přítelkyně požadovat, je sleva z kupní ceny.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak je to u družstevního vlastnictví nevím, ale v SVJ je k tomuhle případu dokument, který je uložen na katastru - Prohlášení vlastníka. Tam je jasně řečeno, co je čí. Ale u družstva nevím, jak se domoci spravedlnosti. Já bych ale zkusila domluvit se na shromáždění, družstvo jí musí přidělit ideální podíl, který jí náleží. Neexistuje, že si jeden starousedlík zabral něco na úkor nově příchozího spoluvlastníka...
Odpovědět
Okamžitě bych se obrátila na RK s tím, že makléř záměrně lhal a ať doloží, z jakých dokladů ty své informace čerpal. Známá má také byt v družstevním domě se zahrádkami a tam je vše na domluvě v družstvu. Dále bych okamžitě kontaktovala původního majitele, ten zřejmě také lhal. Je zvláštní, že jste o koupi bytu, sklepa a zahrádky - tedy družstevního podílu - nehovořili předem s předsedou družstva. Ten by vám řekl, co k jakému bytu patří. Bohužel v katastru zapsaní nejste, jste jen členi družstva a máte podíl a dokonce nikde ani není napsáno, k jakému bytu. A je možné, že se původní vlastník bytu a zahrádky domluvil za úplatu, že zahrádku sousedovi přenechá. Je to nepříjemné, ale asi bych první zašla za RK.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuju moc všem za rady. Já s ní tehdy taky nebyl, jinak bychom chtěli všechno vidět. Byla to koupě "srdcovka". :-) Ta sleva mi přijde jako nejschůdnější řešení, protože rozhádat se je fakt na prd. Jenže makléř zase řekne, že má ten 1/6 podíl a budeme, kde jsme byli. Ale zkusíme to. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Chce to asertivitu, slušně, ale jít si za svým. Proč hledět na jejich pocity, když oni na vaše nehledí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?