Sousedovic "přerostlá" třešeň, jak by ste to řešili?

Profilova fotka
Zdravím, potřebuju radu a poradu. Bydlíme v řadovém domě. Bývalý sousedé před xx lety zasadili cca 1,5m od plotu třešeň s tím, že to bude zákrsek. Byli to staří manželé, chtěli česat ze země a my s tím souhlasili. Bohužel se po letech museli odstěhovat, domem prošlo x nových nájemců, nyní už je tam snad stabilně jedna rodina. Třešeň je momentálně víc jak 5m vysoká, dost košatá. Zastiňuje nám zahradu a to poměrně dost, v létě už cca od 16 hodin a do večera už sluníčko na zahradu nepadne. Když jsem se sousedce několikrát zmínila, že by asi potřeboval strom prořezat a nějak "zmenšit", tak mi bylo řečeno že není třeba... že je to super třešeň. Jo, je. Bordel co máme v bazénu, všude po zahradě pecky od kosáků co se na tom živí a tma na zahradě je taky super. Už nevím jak dát najevo, že opravdu chceme aby se ten strom zmenšil. Jak by jste to řešili?
Odpovědět
vsetko co jej nad vasim pozemkom mozete orezat. Na susedov pozemok nesmiete.
Odpovědět
Profilova fotka
@people Tak tohle vím, taky to že co mi spadne na zahradu, to je moje... ale o to nestojím. Spíš by mě zajímalo jestli je nějaká páka na tohle, jakože když tady v řadovce nemá nikdo tak vysoký strom nebo když nám to stíní, tak jestli mám právo po nich chtít zmenšení... Momentálně tu třešeň skoro ani neočesávají, je přeplněná třešněma a nikdo s tím nic nedělá.
Odpovědět
@deathy uživatel people má na mysli nikoliv očesat, ale skutečně ořezat. Nový občanský zákoník se vykládá tak, že větve zasahující na Váš pozemek můžete dát pryč a přitom se sousedů nemusíte vůbec ptát. Před pár dny tu zrovna bylo jiné vlákno s paní s opačným problémem, tam se to řešilo, zkuste pohledat. Co to ovšem udělá se sousedskými vztahy je jiná otázka.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiss Vím jak to bylo myšleno ;-) mě jen prostě zaráží, že mají na zahradě takový strom a prostě ani to ovoce z něj nespotřebují. Hlavně že tu třešeň strašně nutně musejí nechat ve stavu v jakém je... Pohledat zkusím. Ale stejně tomu moc nedávám. Už jsem sousedce xkrát říkala, že by to chtělo zkrátit, že je to moc velké. Buď vůbec nereaguje nebo mi tvrdí, že to nestíní.
Odpovědět
@deathy Pokud se se sousedy nedomluvíte pak řešte na příslušném obecním úřadě. Klidně použijte toto (vychází to z občanského zákoníku): Dle Občanského zákoníku : „Došlo-li ke zřejmému zásahu do pokojného stavu, lze se domáhat ochrany u příslušného orgánu státní správy. Ten může předběžně zásah zakázat, nebo uložit, aby byl obnoven předešlý stav. Tím není dotčeno právo domáhat se ochrany u soudu.“ V případě sousedských práv bude tímto orgánem obecní úřad, na jehož území k zásahu do pokojného stavu došlo. Obecní úřad v případě, že skutečně došlo k zásahu do pokojného stavu ve správním řízení sousedovy zásah zakáže. Již samotná Listina základních práv a svobod stanoví, že vlastnictví zavazuje a nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Výkon vlastnického práva nesmí také poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem. Tato ustanovení dále rozvíjí občanský zákoník, který uvádí, že vlastník věci se musí zdržet všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku. Přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka je zakázáno bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
Odpovědět
Profilova fotka
@deathy pokud žádost o zkrácení nepomohla, budete ji muset na vlastní náklady zkrátit sami a větvě zlikvidovat, tak jsme to vždy řešili u rodičů...
Odpovědět
Profilova fotka
@kkaccullka Děkuju, stín je tam přímo zahrnut... to jsem vůbec netušila. A teď ještě otázka bokem - oni jsou tam v nájmu a na majitele nemám možnost získat kontakt, řešit stále s nimi nebo raději se nějak dopídit přímo majitele a s ním konzultovat?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Mě nejde o větve co mi lezou přes plot, ty zlikvidujeme my. Ale jde mi o celkovou velikost toho stromu. Je moc velký a rozhodně x krát větší než na co se původním majitelům kývlo když se ptali.
Odpovědět
To je ona, ta třešeň? http://www.modrastrecha.cz/blog/death...
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Myslíte to chroští vpravo? Ne, to není ona. Ta na fotce není vidět.
Odpovědět
@deathy Jsem si říkal... :) On bude obecně problém v tom, že jste v řadovkách a máte malé pozemky, pak ta třešeň zabere dost místa. Osobně myslím, že pokud se nedohodnete se sousedy, tak nějaké kácení nehrozí. Obecní úřad bude zkoumat, jestli je strom zdravý, někoho neohrožuje a pokud ne, tak podle mě povolení ke kácení nedají. Našel jsem takové podobné případy na netu - zkuste si najít "právní poradna strom stín" a uvidíte co a jak lidé řeší. Vzpomínám si, že někdo chtěl kácet strom u svého pozemku s tím, že mu stíní a nabízel i výsadbu vícero jiných stromů a přesto mu to neprošlo...
Odpovědět
Profilova fotka
@deathy to jedině řešit s majitelem a pokud nebude dohoda, tak pak zajít na úřad...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@atilius však ho kácet nemusí, stačil by pořádně prořezat a udržovat ho... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Já mám právě ten samý pocit, že k ničemu nedojde. Mě ale nejde o to aby jí porazili, to jsem sousedce ani nikdy neřekla. Myslím si, že by bohatě stačilo, kdyby jí zkrátili, prořezali. Ale ani na to neslyší, jen co na to jednou odvětila, že to se musí nějak opatrně v určitou dobu a že jejich známej tomu rozumí a kdesi cosi... a skutek utek. Když jí jednou za těch asi 5 let řezali, tak to bylo nějakých 10 cm na každé větvi. Přitom kdyby jí zkrátili, tak by to bylo i praktičtější co se ovoce týče, protože do těch 5ti mětrů na úplný vršek se nejde dostat... tak na co, pane bože na co tak vysoký strom 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Tak to bude ještě oříšek, protože majitele jsem viděla asi jednou :-( nevím co je to zač.
Odpovědět
@deathy Jednala bych s majitelem nemovitosti. Adresu najdete na katastru http://nahlizenidokn.cuzk.cz/ zadáte si obec, katastrální území a čp. domu toho souseda. Bude tam uvedena jeho adresa trvalého bydliště, jinak informace by mohli také podat na úřadě. Napsala bych normálně dopis a zakomponovala tam to co jsem Vám poslala (i na úřad i tomu vlastníkovi). Ořezat větve které Vám stíní můžete pouze ve vhodné době (většinou to je brzy z jara, nebo na podzim) to by Vám mohli taky poradit na úřadě, nebo bych se zeptala zahradníka). Na úřadě Vám to určitě poradí, pokud se nedomluvíte - tak co přesahuje na Váš pozemek smíte ořezat. Má to oporu v zákoně.
Odpovědět
Profilova fotka
@deathy jo jednal bych jak píše @kkaccullka ;-)
Odpovědět
@atilius mám obavy že to co píšete se týká okrasných stromů. Tam problémy jsou, taky jsem to zažila u rodičů, ale u ovocných to tak nebude.
Odpovědět
@deathy Já bych napsala majiteli doporučený dopis. Slušně ale jasně. Termín do kdy mi sdělí jak situaci vyřeší. Nebo v případě, že nebude reagovat mu oznamujete, že všechny přesahující větve ořežete. Informovat úřad jak se věci mají a že jste to vyřešila tak a tak. Nebo úřad rovnou do toho zapojte, na každý dopis Vám musí odpovědět a situaci prošetřit.
Odpovědět
Profilova fotka
@kkaccullka Vidíte, na KN jsem zapomněla. Teď ještě aby ta adresa byla použitelná... Asi to zkusím přes majitele. Díky za tip.
Odpovědět
@deathy Určitě přes majitele. @kkaccullka Je pravda, že s ovocnými stromy je to trochu jinak (jednodušší)...
Odpovědět
Profilova fotka
@deathy třešen se ořezává přesně v době po odplození - takže TED :oD Taky máme doma mega třešen (naštěstí nikomu nevadí) co tu zbyla po původních majitelích, postupně jí ořezáváme, bereme celé větve. Ideálně sundat dokud má třešně a pak z těch větví na zemi obrat. Proberte to se sousedkou, i jako tip jak sklidit třešně v koruně :o) Pokud se to neudělá hned, tak to je záležitost zase na rok, aby se tomu stromu neublížilo...
Odpovědět
Pokud vím tak podle NOZ by třešeň pokud je vyšší (a to 5 m je) by měla být ve vzdálenosti alespoň 3 m od hranice pozemku. Na dodejku bych sousedy vyzvala aby ji odstranili, pokdu by s ohledem naopbdobí vegetačního klidu nekonali, dá se to řešit i soudně....i když ideální řešení to není.
Odpovědět
@patiperra Ale to se týká nové výsadby, ne? Myslela jsem, že na stromy vysazené před změnou zákona se to nevztahuje. @deathy Tak jak to píšete se zdá, že jste se o tom sousedce opravdu jenom zmínila. Co když to prostě jenom nepochopila? Navíc prořezávání stromů není úplně jednoduché, jsou na to potřeba nástroje a pokud možno i zkušenosti. Soused se nedávno vrhnul na svou třešeň a pořezal se, takže bych to neviděla jako takové leháro. Co třeba jim to říct opravdu jasně a nabídnout pomoc? Teprve když by i tohle ignorovali, obrátit se na majitele. Abyste si zbytečně nepokazili sousedské vztahy, v řadovce k sobě asi máte docela blízko.
Odpovědět
@patiperra to se ale týká nových výsadeb. V opačném případě by se muselo pokácet docela dost stromů na zahradach
Odpovědět
Profilova fotka
@teatime Ne ne, nebyla to jen pouhá zmínka. Několikrát jsem s ní na toto téma mluvila. I manžel se nabídl. Navíc prý vědí jak na to, mají nějakého známého... Ale nedělají s tím nic. Manžel po upozornění ořezal to co přesahovalo k nám, pravda... vzal o trošku víc a problém je poloviční. Ale chtělo by to ještě, jenže to už z našeho pozemku nemůžeme udělat, to už nepřesahuje. Ale oni to dělat nebudou :-o
Odpovědět
@deathy No jo, tak pak to asi opravdu bude chtít razantnější přístup.
Odpovědět
Já si myslím, že se to týká i starších výsadeb. Máte sice pravdu že dřív se to neřešilo, tím pádem je půlka výsadeb špatně...ale jak se říká není žalobce, není ani soudce....ale nejsme na to odborník, jen jsme to konzultovala
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?