Sousedovo okno do našeho dvora. Můžeme před něj něco postavit?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Chceme koupit domek, kde do dvora je okno od souseda. Zřejmě to je okno z koupelny, pouze průsvitné, asi jen vyklápěcí na větrání. Má otázka zní. Můžeme si na vlastním pozemku před to okno něco postavit, třeba vysadit túji, zvětšit dílnu kdy by zeď dílny dosahovala skoro až před okno? Dům byl pár let neobývaný, takže se domníváme, že okno tam udělali, když byl domek prázdný. Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
a s těmi sousedy jsi o tom mluvila? na sú jste se ptali? já nějak nechápu, že tu docela často někdo řeší takovéto sousedské věci s cizími lidmi a přitom se vůbec nepokusí nejdřív domluvit s těmi, kterých se to týká. jestli jste jiný případ, tak pardon, ale z dotazu to tak nevyznělo ;-) já bych se nejdřív fakt pobavila s nimi. jestli je to špajzka, záchod...co by vadilo nevadilo. najít kompromis společně. taky se zkus vžít do toho, že ty by jsi byla na jejich místě. mít někde dům, nějak žít, být tam prostě první a najednou by ti někdo cizí začal diktovat co kde máš mít a jak to máš používat a případně ti zastavěl okno? líbilo by se ti to? pokud je to okno jen výklopné a neprůhledné, tak proč ti tam tolik vadí? osobně si myslím, že vysadit tůjky by bylo hezké a nemuselo by to ničemu zásadně vadit. ale stavět někomu garáž nebo dílnu až po okno? to by mě ve snu nenapadlo a rozhodně bych pak nepočítala s dobrými vztahy. chcete se někam přistěhovat a vlastně se už předem vylučujete z dané komunity =-) jinak odstupy všeho možného řeší fakt zákony a vyhlášky, tak bych se řídila hlavně tím. to, že ti tu někdo napíše, že to tak se sousedy mají a nevadí to, neznamená, že u vás by to taky prošlo. my si třeba postavili dům a stíníme vlastně sousedům skleník, taky asi nemusí být nadšení :-N oni zas mají vysazené mladé ovocné stromky hned u plotu a my možná časem také budeme muset řešit kam až jim to narostlo, že nám větve bouchají do okna, padají jabka a hnijí u nás...co já vím. já osobně to hodlám nejdřív řešit s nimi, co s tím můžeme obě strany udělat a pokud by se domluvit nešlo, tak bych si zjistila, co nařizují zákony a oháněla se pak tím. nechcete nejdřív zkusit zazvonit s bábovkou a "nechat se pozvat na kafe"? že máte zájem o pozemek a poptat se jak se tam žije, jací jsou tam lidé v okolí, obhlídnout si situaci s oknem a případně probrat možnosti? ;-)
Odpovědět
Vysadit túji ano, zde pozor na to, aby kořeny nemohly poškodit sousedův majetek, zvětšit dílnu také, když dodržíte požadavky zákona. Jinak máte opravdu libovej charakter, vás mít za sousedku...
Odpovědět
I ty thuje musíte mít 2m od pozemku. Jinak co vám tak vadí na jednom okně. Jestli ztrata soukromí tak domek nekupujte a odstěhujte se na samotu. My máme x oken do sousedních pozemku sousede taky a nevadí nám to spíš naopak se sousedi máme dobré sousedské vztahy což se v případě potřeby a pomocí hodí
Odpovědět
Padesát let naše rodina bydlela ve vilce, kde sousedi měli okno koupelny vedoucí na náš dvůr, kdyby chtěli, viděli by přímo na vchod. Sklo v oknech měli "mléčné" abychom zase my jim nekoukali do koupelny. Za padesát let nebyl jediný problém. Něják těm vysokým zdím, tůjím apod mezi sousedy nerozumím. ZdůrazUji mezi sousedy. Že by lidé k sobě měli dříve blíž a nebyli tak sobečtí?
Odpovědět
Na vlastním pozemku můžete dělat dost věcí, musíte však dodržovat zákony, odstupy a tak. Etické chování od vás nikdo vymáhat nemůže. Souhlasím s ostatními. Vzhledem k tomu, že ani nevíte kam okno vede, tak jste se sousedy o tomto nemluvili. Ještě dům není váš a už přemýšlíte, jak někomu zastínit okno, výhled....zvláštní uvažování.Na druhou stranu s takovým přístupem jistě 90% lidí nebude chtít s vámi mít nic společného, takže se na nějakou zeď můžete vykašlat, z toho okna se nepodívají vaším směrem ani omylem.
Odpovědět
Fakt nechápu vaše odpovědi..Otázka je přece jasná na co se paní ptá.Tak už uvažuje do předu a vy hned děláte z komára velblouda.
Odpovědět
Pokud je okno jen průsvitné tak by to neměl být problém. Zajděte za sousedy a domluvte se s nimi jestli by jim to nevadilo, jestli byste si tam něco nasadili nebo postavili.
Odpovědět
Profilova fotka
Zajděte se zeptat sousedů jestli jim nebude vadit, že si tam něco nasadíte nebo postavíte, ale nechte si to napsat písemně, protože pak je to jen slovo proti slovu, ale musíte dodržet stejně vzdálenost. Průsvitné okno by mělo být v pohodě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Máme stejný problém, ale trošku větší. Chceme kupovat domecek, kde maji sousedi velke čiré okno přímo do dvoru, kde je bazén s terasou. A myslím si, že v tomhle případě to je celkem velké narušení soukromí. :-x
Odpovědět
pocházím z vesnice, kde došlo ke generační obmněně a tím i ke změně sousedů, ten, kdo se nesnaží vyjít se sousedy, nemá šanci na spokojený život, protože když se něco stane, je sám, když se griluje, je sám, když blázníme s dětma, je sám
Odpovědět
Řešil jsem podobné. Okno na půdě do zahrady souseda původně průhledné, nikdo to neřešil desetiletí, kvůli havarijnímu stavu bylo nutno okno vyměnit za nové, zašel jsem za sousedy (už další generace) jestli mohu dát průhledné ne kvůli špehování ale protože jde o "periferii zahrady" navíc užitkovou čili mimo okopávání sekání apod. tam 80% času v roce nejsou nic tam nemají žádný bazén pergoly prostě nic, a čiré by mi dalo více světla a nádherný výhled na kvetoucí stromy, zasněženou krajinu apod. Sousedé požadovali okno průsvitné neprůhledné čemuž jsem vyhověl, je to jejich pozemek a mají na to dle mně plné právo hezký výhled na "krajinu" jsem musel oželet. Myslím ale že průsvitné okno na cizí pozemek je dostačujícím řešením vůbec není nutné okna zazdívat jak se to taky někdy děje, stačí dát průsvitné neotvíratelné pokud na tom soused trvá, akorát pak ho budete chodit 1-2x ročně otravovat aby jste si sklo mohli z jejich strany umýt. :-D (protože když se neotevře tak ho zevnitř neumyjete a když tam na to práší ze zahrady bylo by i to průsvitné za chvíli úplně "slepé") Prostě jsou situace že potřebujete někde mít alespoň světlo když ne pěkný výhled průsvitná okna jsou dobrým řešením dávají oboum stranám dostatek soukromí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?