Sousedské vztahy - plot

Dobrý den, získala jsem od přítele darem stavební pozemek na kterém chceme příští rok stavět. Soused, který bydlí za pozemkem je přítelův strýc a nemají zrovna nejlepší vztah. Pozemek jsem nechala na podzim geometrem zaměřit a zpřesnit hranici. Se vším soused souhlasil k když u toho nadával a to vulgarně příteli. Jenže..jsme udělali na pozemku plot, obyčejný dratový plot na příc, aby nemohl chodit k nam na pozemek a měsíc zpátky nam soused plot rozstrihal. Po poradě s advokátem mi bylo řečeno zkusit se sním ústně domluvit. Plot opravil. Jenže teď..si do našeho drátového plotu udělal branku, aby mohl k nam na pozemek. Co s tím? Jak řešit? Mám už volat policii? Betonový plot máme objednány, bude někdy v červenci. Taky nam řekl, ze nam bude dělat do konce života problémy.. Poraďte mi?
Odpovědět
Určitě řešte prvotně s Policií, pokud by to nepomohlo, tak doporučuji se obrátit třeba na sociální odbor a poreferovat jim tam o tomto pánovi, protože to spíš naznačuje že pan není úplně v pořádku.
Odpovědět
Postavila bych ten betonovy plot a pozemek prodala. Neprodelate na tom, spis vydelate financne i psychicky.
Odpovědět
Pokud strýc tvrdí, že Vám bude dělat do konce života zle a nedá se s ním rozumně domluvit. Tak je řešení jediné a to pozemek prodat. Sice "ustoupíte" ale věřte, že Vám ten pozemek nestojí za to se denně handrkovat s nějakým idiotem. Budete z toho špatně spát a denně se nervovat a takový život nechcete. Jak se říká, člověk si nekupuje pozemek, ale sousedy. Každopádně už teď lituji potencionální budoucí kupce pozemku.
Odpovědět
@calumka Sociálka s tím v žádném případě nic dělat nebude. Je to věc pro PČR, popř. na žalobu. Nejlepší řešení je ale to, co radí revilocz a puhelin - prodat a nevracet se.
Odpovědět
@milanq otázka ale je, jestli toto není vada, kterou by prodávající ze zákona nesměl před kupujícím zamlčet.. i když on se třeba někdo najde, kdo to vezme i s tímto "břemenem" 🙂 @odenisa Ten problém je jen osobní mezi strýcem a vašim přítelem? Nebo ten spor je o ten pozemek, který si strýc z nějakého důvodu nárokuje? Otázkou taky je, jestli jdou ještě nějak narovnat do nějaké neutrální roviny ty špatné vztahy, nebo je to už neřešitelné? Občas se najdou i nějaké neoficiální cesty jak zajistit status Quo (lidé vedle sebe žijí ale dělají, že ten druhý neexistuje, nicméně oba mají pokoj), ale to dost záleží i na povaze a psychice obou stran.. ¨ Tak jako tak Vám tuto situaci moc nezávidím, protože vám to tak nebo tak přidá nějaké starosti navíc.
Odpovědět
Popravdě očekávejte problémy i při stavbě. Asi bych mu řekla, že uvažujete o prodeji, že máte zájemce developera, který na pozemku chystá postavit dům pro několik rodin. https://www.gservis.cz/projekty-rodin.... Tak si může vybrat, jestli chce za sousedy vás, nebo developera, který se s ním párat nebude. Každopádně příjemné bydlení tam asi nebude😞.
Odpovědět
@doog Zcela jistě to není vada věci podle NOZ 🙂 Ale dobrá připomínka, je třeba kalkulovat se vším.
Odpovědět
@nuonuon "Dobre rano, sousede." To je predstava 🙂
Odpovědět
@nuonuon Dokázal bych to i vylepšit. 😉 Že to chtějí koupit dvě rodiny z Chánova a že vážně uvažujete o prodeji...
Odpovědět
@doog Ty rodinné vztahy jsou špatné už přes 30let a vyrovnat nebo udobřit to opravdu nepujde. Strýc je chamtivý. Na tomto pozemku byla vinice, kterou na dobre slovo obhospodařoval. Minuly rok, hned na začátku jsme strycovi oznámili, ze budeme stavět. Necháme ho sklidil úrodu a pustíme se do toho. Prva nám řekl, ze s tím nemá problém, je to přeci náš pozemek. Jenže vzápětí otočil..při zaměření nas nechtěl pustit na vlastní pozemek, při darování a přepisování pozemku z pritele na mě si strýc najal advokata a ten dal plombu na pozemek, trvalo to snad půl roku než to prošlo přes soud, samozřejmě na nas nic neměl a vše co řekl svému advokatovi si vymyslel..vše dopadlo v náš prospěch Pozemek jsme chtěli prodat, byl i v inzerci přes RK. Zájemci byli, ale nabízeli o 1mil méně než jsme chtěli. Pro developera to nebylo zajimave protože ulicni šířka je jen 22m a chtěl 25m na dvojdomek. Pozemek je v klidně lokalitě, sítě na hranici. Pozemek rovinatý necelých 1000m2. Proto jsme se i rozhodli, ze tam postavíme. Tak velký pozemek na Jižní Moravě nekoupíme.
Odpovědět
@doog Prodávající určitě není povinen kupujícímu sdělovat cokoliv o nějakých sousedech, v životě jsem o něčem takovém neslyšel. Hloupost.
Odpovědět
@milanq tak faktická vada to určitě nebude, nicméně nevím, jestli by to nešlo klasifikovat do právní vady? Obzvlášť pokud by inzerát zněl s notoricky opakovanou větou "pozemek v klidné lokalitě".. 😄 Nejsem specializovaný právník ani jsem nestudoval NOZ abych mohl posoudit, ale jen mě to u toho napadlo 🙂 @skunkos to že jste o něčem neslyšel, dozajista neznamená to, že to musí být hloupost 😉 @odenisa no ta situace je nešťastná, ale bohužel podobně pošramocené vztahy v rodině (ať už na základě dědictví, daru od prarodičů/rodičů atd) nejsou zase až takovou výjimkou. Nicméně pokud je ještě nějaká šance na nějakou rozumnou komunikaci, tak určitě stojí za to si sednout s chladnou hlavou se sousedem k jednomu stolu a zkusit to prodiskutovat ještě jednou a vysvětlit si, že ty naschvály a problémy můžou být oboustranné, pokud se situace bude eskalovat... (nepodávejte to ale jako vyhůžku, jen to konstatujte bez konkrétních příkladů a zcela bez emocí i přes případný emoční výlev protistrany - je potřeba ukázat, že jste nad věcí a variant řešení máte více) často si pak druhá strana uvědomí, že v tom taky nechce žít a z toho by mohl vzejít ten status quo - i když rodinné vztahy už to nespraví. Naopak pokud se to bude eskalovat, tak je potřeba si zase uvědomit, že existují i takové sousedské vztahy, kde to přechází už i do fyzického napadání, trávení domácích zvířat a dalších nebezpečných situací.. a zhodnotit, jestli můj sen o bydlení v takové lokalitě v každodenním stresu se mi naplní? Viděl bych to spíš opravdu na variantu prodat.. Nicméně pokud by jste chtěli souseda trochu popopíchnout v rozhodování, zda je nutné problémové soužití, tak bych se někde v hospodě domluvit s partou občanů jisté etnické skupiny, aby v dobu, kdy je soused doma tam přišli zahrát zájemce o pozemek a popustili trošku svoji vrozenou kreativitu co by tam šlo všechno dělat.. pak si možná soused taky uvědomí, že může ztratit taky jenom svůj klidný život a ve stresu bude on 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
@doog To sice ne, ale hloupost to je. Nejedná se o skrytou vadu pozemku.
Odpovědět
@skunkos může být, netvrdím že není. 😉 Ale je třeba si uvědomit, že vady existují jak faktické (zjevné nebo skryté), tak i právní, kam by to dost možná v případě jistých okolností teoreticky mohlo jít klasifikovat.
Odpovědět
@doog Tam by to nemohlo jít klasifikovat ani omylem, ani teoreticky. Pozemek začíná a končí hranicí pozemku. Pokud není skryta či neskrytá vada uvnitř hranic, tak tam prostě "technická" vada není.
Odpovědět
@doog Opravdu to nemůže být ani právní vada. Právní vadou by bylo něco, co ošetřuje právní předpis. Právní vadou by mohlo být např. věcné břemeno, které sice vzniká ze zákona, ale nezapisuje se do KN, a kdyby to prodávající zatajil. Žádný právní předpis ale neošetřuje vynucovaný přístup příbuzného na pozemek. To je opravdu blbost.
Odpovědět
@skunkos Není to úplně pravda, že vše musí být uvnitř pozemku. Příklad: Na sousedním pozemku je u hranice VTL plynovod, který má ochranné pásmo 4 m a bezpečnostní pásmo 20 m. A rázem máte problém na svém pozemku cokoliv postavit.
Odpovědět
@milanq Ano, a ochranné pásmo je v podstatě "uvnitř" pozemku. Tož tak. Nějaký štěkající pes souseda nebo nerudný soused jsou prostě specifika dané lokality. NE vada pozemku.
Odpovědět
Předem děkuji za vaše rady. Ještě to zvážíme a zkusime se normálně domluvit..
Odpovědět
Jak píšete, ja bych stryci nastínil varianty. Klidně je hodil na papír, ať si je doma před televizí s lahváčem v ruce prošpekuluje. Varianty máte prakticky pouze dvě. A) v poklidu postavíte (když spolu nemůžeme vydržet, tak budeme dělat, že neexistujeme) - pro Vás nejrizikovější varianta. Strýc na to přistoupí a v průběhu stavby začne dělat bordel, krást, dělat naschvaly a co pak? Pak uz se to prakticky nedá vyřešit, zde budete tahat za kratší konec provazu. Budete mit stavbu rozestavěnou asi s hypo a budete v nervech. Nedej bože, když byste stavbou zaspinili cestu nebo udělali větší "nehodu" hluk atp. Strýc to podle mě nedá. B) prodáme to jakémukoliv zájemci, sbalime peníze a postavíme byť na menším pozemku o dvě vesnice jinde. Do této varianty bych šel já. Tímto absolutně nic neriskujete a budete mít pokoj. Nechtěl bych žít v prostředí, kde vím že přes plot je absolutní kokot.
Odpovědět
@odenisa jsme ve stejne situaci jako vy s tim rozdilem, ze my opravdu postavili. Durazne vam radim, prodejte ten pozemek a bezte jinam. My dum prodavame. Opravdu nechcete byt polovinu (nejlepsi leta) zivota nestastni.
Odpovědět
Když to tak čtu, že to byl rodinný majetek o který se staral, při oznámení, že budete stavět byl v klidu a začal dělat problémy až když synovec přišel s tím, že pozemek bude darovat Vám? Není zaujatý třeba spíše vůči Vám, že se snažíte dle něj přijít k majetku? Tím Vás nechci urazit, jen pátrám po motivu, proč strýc háže klacky pod nohy synovci, což mi přijde prasárna. Pokud tam je opravdu takový nesmiřitelný problém, také bych šel pryč. Možná bych přehodnotil svoje očekávání při prodeji. Pokud v dnešní době takový fajn pozemek nikdo nevzal, je to za mne signál, že ta Vaše cenová představa nejspíš byla opravdu mimo nebo je tam ještě nějaký jiný zakopaný pes.
Odpovědět
@odenisa strejda evidentně není "normální". Už teď vidíte, že nemá žádné zábrany. A vy budete žít permanentně ve střehu, co provede a jak ublíží či uškodí. Ráda prodat a koupit jiný pozemek je ta nejlepší. Pokud nechcete strejdu někde chytit pod krkem a domluvit mu takto.
Odpovědět
@odenisa Tak tam zřídit přes léto místo pro obytná auta www.bezkempu.cz, že když to není k bydlení, tak to bude k rekreaci 😉 .
Odpovědět
@peju Těžko říct..strýc si neustále myslel, že pozemek bude proste jeho a přepíšeme to na jeho syna, který si na tom pozemku postaví dům.. Ale ty vztahy jak jsem psala jsou špatné přes 30let, kdy strýc a jeho bratr (mého pritele otec) spolu podnikali, měli vepřín a když ukončili podnikání tak se nerozdělili s majetkem a jen na sebe začali házet vinu, kdo za to mohl atd..a my to máme teď ,,obsírat,, za ně, jejich nevyřešene účty..asi tak My jsme v situaci takové že mamé dvojčata 1,5rok a bydlení už vážně potřebujeme a nemůžeme si dovolit cekat než se naskytne stavební pozemek, ty pozemky v okolních dědinách vážně nejsou..
Odpovědět
Pán je neskutečný ... nechápu... lidi nemají IQ... asi bych se vůbec rozmýšlel, jestli chci vedle takového člověka žít.
Odpovědět
Profilova fotka
@odenisa já bych stavěla.. my máme taky souseda idiota, nezdravíme se, ignorujeme se vzájemně. Teď jen čekám, až tam vyrostou pořádně habry a ani se neuvidíme, tak to bude už úplně bezva
Odpovědět
@odenisa A mate jistotu, ze vam nebude blokovat stavbu?
Odpovědět
@petta33 tak mám v plánu vsadit tůje nebo něco obdobného kolem betonového plotu, který bude v červenci. I když ja mu na dvůr neuvidím, pouze do vinice. Prilozim i foto z map, aby to šlo vidět. Nás pozemek modré vyznačen a červená linie značí betonový plot. Pozemek souseda (strýce) je žlutě. @puhelin Dle projektantky možná nebude potřeba ani sousedům podpis na stavbu, prej je od nás daleko a dělí nás stavení a ploty. Na stavebním úřadu mi paní rekla, ze až uvidí projekt tak je to na zvážení..
Odpovědět
@odenisa vše bych řešil na stavebku a orientoval se podle toho co by mi řekli, mám se seoudy zlé zkušenosti, takže bych je raději udělal vše podle právního systému, aby to bylo vše v pořádku. Jinak tujky jsou super, za chvíli vyrostou a opravdu není vidět skrz.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?