Společný dvougenerační dům, jak rozdělit majetek?

Dobrý den, mohu poprosit o radu či zkušenosti s dělením majetku? Situace : Dvougenerační dům se třemi byty. První patro - jeden byt, přízemí - původní jeden byt rozdělený na dva. Všechny tři byty mají samostatný vchod ze společné chodby. Majiteli jsou všichni tři obyvatelé, ovšem obyvatel bytu v prvním patře vlastní ideální polovinu, obyvatelé bytů v přízemí pak každý ideální čtvrtinu. Jedná se o vlastnictví domu i pozemku okolo. Problémem je, že ve smlouvě není nikde uvedeno, čí je co. Není vymezen ani byt, natož sklepy, půda, pozemek. Vše je jen dohodou a letitým zvykem. Ve vyhrocené situaci to může znamenat, že si každý může chodit kam chce. Zatím se tak neděje a tak nějak to funguje, nicméně do budoucna dané byty mohou podědit potomci a situace se může změnit a bylo by určitě dobré mít jasně dáno, co je moje a co je tvoje. Nemá někdo podobnou zkušenost a návrh, jak to řešit? Od sousedů nám bylo právě řečeno, že už se to řešit pokoušeli, ale prý to nelze nijak oficiálně vymezit. Děkuji za pomoc.
Odpovědět
Profilova fotka
Rodice maji barak se sousedy taky napul, kazdy ma idealni polovinu a uz pri odkupu nemovitosti od mesta do OV se ve smlouve vymezilo, ci je ktery byt.. jak presne to je napsano ve smlouve nevim, ale aspon potvrdim, ze je mozne to specifikovat na jednotlive bytove jednotky.. behem hledani bytu ke koupi jsme byli na prohlidce bytu v dome, kde to meli taky na idealni tretiny a to vymezeni jednotek jeste nemeli hotove, realitni maklerka rikala, ze jim to pomaha resit uz skoro rok (proc to trva tak dlouho nam uz ale nerikala), protoze bez vymezeni to tezko bude chtit nekdou koupit a je pravda, ze i pro nas to byl jeden z duvodu, proc do takove koupe nejit..
Odpovědět
Profilova fotka
@jjiittuu Dokud máte spoluvlastnictví, opravdu si může vlastně každý chodit kam chce....Já osobně bych řekla že je třeba dům rozdělit na jednotlivé bytové jednotky do osobního vlastnictví, případně žaložit družstvo. Pokud chcete určitou část pozemku jen pro sebe tak rozdělit vlastním parcelním číslem a nechat se jako vlastník zapsat na katastru....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?