Spor o hranice pozemku

Dobrý den, se sousedem máme spor o pozemek, kdy v katastrální mapě máme jasně rozdělené hranice. Soused si najal geodetickou firmu, která bez našeho vědomí zaměřila pozemek přiléhající k našemu pozemku kam umístila hraniční mezník. Problém je v tom, že nám tím "ukrojila" 44 cm z našeho pozemku, kdy dle předchozího měření hranice vycházela. Se sousedem se nedá nijak domluvit. Otázka zní, jak se máme bránit, když firma kterou si najal soused tvrdí, že to mají zaměřeno správně na rozdíl od našeho geodeta? Další dotaz je, jak je možné, že nás geodetická firma před měřením a umístěním bodu nevyrozuměla? Teda pokud jsem to pochopil správně dle zák. č. 200/1994 Sb. Je to nějak postižitelné? Prostě přes noc nám na našem pozemku vyrostl hraniční mezník.
Odpovědět
Chcete tvrdit, že geodet, kterého si najal soused vytyčil hranice o 44 cm jinde, než předešlé měření vašim geodetem? Tomu se mi moc nechce věřit... měření je přesné na 1 cm. Nemanipuloval někdo s předešlou hranicí? Pokud je nynější měření správně, tak si soused neukrojil z vašeho pozemku, ale nárokuje si svůj pozemek, což je pochopitelné...
Odpovědět
Bohuzel tyhle spory o hranici pozemku vyresi az obcansko pravni soud.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak pokud vám přes noc vyrostl na pozemku mezník, tak ho v noci zase odstraňte a nebude tam.
Odpovědět
@molanmolab nebo třeba v noci mezník přesadit o dva metry k sousedovi? 😄 To fakt asi ne.. @lukesdanek aby se změnila hranice v katastru, je potřeba Váš souhlas (podpis), pokud se jedná jen o zpřesnění hranice, pak by Vás měl geodet před provedením informovat a vyzvat k vaší přítomnosti. Nicméně být Vámi, tak bych si ještě na katastru ověřil, jestli třeba v rámci digitalizace se u Vás pozemky neposouvali nebo neupravovali. Mrkněte třeba přes https://nahlizenidokn.cuzk.cz/ a buďto měřením nebo orientačně i na ortofo mapě můžete mrknout, které zaměření odpovídá.
Odpovědět
My jsme toto take resili. Byli v pozici, ze mel soused cast naseho pozemku. Upozornila nas na to stavebni firma. My si pozvali geodety, kteri to zamerili. My k zamereni pozvali souseda, aby vse videl, ale jinak by zamereni geodeti provedli i bez nej. Dle mereni vyslo, ze opravdu soused uziva cast naseho pozemku. Domluvili jsme se, ze na nase naklady nechame predelat plot. Bylo to sice neprijemne, ale uz mame vse nastesti vyresene.
Odpovědět
@rades89 Dobrý den, ano tvrdím to, že si soused pozval geodety, kteří se pohybovali na našem pozemku a vztyčili hraniční mezník, bez našeho souhlasu/vědomí. Navštívili jsme katastrální úřad a nechali si pro jistotu ověřit zda-li někdo nemanipuloval s hranicemi pozemku a nic takového tam není. I na několika mapách s parcelami jde krásně vidět rovná čára, tak ať mi ti geodeti vysvětlí kde přišli na 44 cm zakřivení k našemu pozemku.
Odpovědět
@lukesdanek A máte zprávu toho geodeta? Víte kdo to dělal? Šel bych na to přes ně. Ideální by bylo, kdyby oni uznali chybu. A opravdu je tam soused měl? :)
Odpovědět
@doog Dobrý den, děkuji za odpověď. Podle katastrálních map (té co jsme měli doma, té co jsme si včera nechávali tisknout na katastrálním úřadu i podle odkazu co jste posílal) nám soused ukrojil kus pozemku. Chtěl bych se zeptat, jestli a pod který kontrolní úřad/orgán spadá taková geodetická firma, abych se mohl nějak bránit než to budu oznamovat na správní orgán. Budu se snažit s nimi vyjednávat a požadovat nápravu, ale pochybuju, že ta firma uzná chybu.
Odpovědět
@molanmolab podle zákona je za to pokuta do 25 000,-
Odpovědět
@atilius Žádnou zprávu nemáme nemáme. Firmu, která to dělala jsme navštívili, ale ještě jsme to s nimi nijak neřešili, nicméně přiznali, že to zaměřovali oni. Ano soused je tam měl, viděli jsme je z okna a firma přiznala, že tam byla Ideální by bylo kdyby to vyměřila jiná firma z jiného okresu, ale otázka je zda-li půjdou proti firmě co to měřila teď
Odpovědět
@lukesdanek Ne, ideální by bylo, kdyby tahle firma uznala chybu. Jinak se budete hádat se sousedem, čí firma je lepší.
Odpovědět
Když jste je z okna viděli na svém pozemku tak proč jste se nezajímali co tam pohledávají, zvláštní.
Odpovědět
Článek se načítá
@daruna jedná se o roh parcely, takže nás ani ve snu nenapadlo, že měří zrovna hranice mezi parcelami 😶, jak máme vědět co tam dělají? Co je na tom zvláštního? Jak mi Vašim příspěvkem pomáháte?
Odpovědět
@daruna Přesně. Vy vždycky, když u souseda někdo je, tak vyběhnete se poptat kdo a co tam dělá?
Odpovědět
@atilius Ale pán píše, že se mu pohybovali po pozemku. Píše "ukrojil kus pozemku", 44 cm, potom napíše, že se jedná o roh, na geodet. firmě byl, ale říká, že to s nimi neřešil. Zeptat se z jakého důvodu k měření došlo je to nejmenší ať už se zeptá geodeta nebo souseda.
Odpovědět
@lukesdanek Zkuste mrknout na nahlizeni do KN na Vasi parcelu. Na mapě po prave strane rozkliknete VRSTVY a zatrhnete policko Podrobne body s vyjadrenim presnosti... Ukazou se v mape puntiky. Zelene jsou hodne presne, ty cervene mene presne. Je v miste koliku bod? Pokud ano, cara v katastru neni (nikdy nebyla) uplne rovna, klame tloustka cary a je to tam mirne zakrivene. Pokud ne, je to nejaky pomocny bod pro mereni a ne hranicni bod. Pripadne nam sem hodte obrazek.
Odpovědět
@katkamor Nahlédli jsme do mapy a domníváme se, že ten mezník co tam natloukli je půl metru v našem pozemku, tedy půl metru od červeného bodu, který je zaznačen v mapách. O tom není pochyb. Otázka je, jak se mohu bránit?
Odpovědět
@lukesdanek Běžte prvně za tou firmou, ukažte jim data a nechte si to vysvětlit, proč a jak. Třeba sami příjdou an to, žet o je blbě, nebo vám řeknou něco, co vám teď uniká.
Odpovědět
Nechal bych to přeměřit svým geodetem.
Odpovědět
@lukesdanek Hezky je to popsáno třeba tady: https://www.geodezieceskyraj.cz/rady-... Červené body jsou nepřesné (vznikly pouze překreslením starých map). Vyznačení katastrálních hranic do leteckého snímku je pouze orientační (záleží na pozici letadla, terénu ad.) Buď se se sousedem dohodnete, společně vyznačíte hranice, podepíšete si to... nebo to můžete dát k soudu.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukesdanek Pokud se vytyčuje hranice pozemku tak Vás k tomu musí soused pozvat. A geodet nemůže stanovit hranice bez Vaší nepřítomnosti. Má to prostě mít nějakou právní formu a geodet to prostě ví. Kdyby si třeba chtěl vyznačit hranice pro plot tak by to bylo v pořádku. Já bych ho prostě předběhl. Poslal bych mu doporučeně dopis, že bude probíhat zaměření pozemku. Vzal bych geodeta ideálně ideálně někoho na doporučení KN a nechal to zanést do mapy. Pl bych tam postavil plot a šel bych od toho pryč.
Odpovědět
@kossakowski1980 Dobrý den, děkuji za odpověď. Už je to nějaká doba a geodetická firma s námi nekomunikuje. Kontaktovali jsme ji písemně oficiální cestou, kdy v dopise jsme požadovali napravení jejího chování. Zvažujeme právní kroky. Dle vyhlášky č. 357/2013 Sb. Vyhláška o katastru... se firma dopustila porušení §89/§90. Chtěl bych se zeptat jakého přestupku se dopouští, jestli je to někde upraven ten postih, na koho se máme obrátit. Chtěli jsme se smírnou cestou domluvit na nápravě, ale je jasný, že čekají jestli to dáme k soudu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?