Zděděný dům

Ahoj, před časem jsem po rodičích zdědila dům na vesnici. Základ domu je postaven za druhé světové války a postupně se přistavovalo. Dům je udržovaný a je obecně v dobrém stavu, řeším však jeden problém související se sousedy. Můj dům je bohužel postaven na samé hranici pozemku s jedněmi sousedy. Zeď je plná, bez oken. Dvě dolní místnosti, které jsou umístěné právě za touto (ještě ke všemu severní) zdí, od podlahy vlhnou a tvoří se plíseň. Sousedi mají u našeho domu záhony, které od jara do podzimu vydatně zalévají, včetně našeho baráku (do výše cca půl metru). Situaci jsem řešila se stavební firmou, která navrhovala různé možnosti - zateplit místnosti zevnitř (zvenku už bychom zasahovali na sousední pozemek), speciální injekce do zdiva a základů, podříznutí baráku - avšak následně řekli, že dokud nám budou sousedi zvenku zalévat zdi, tak je jakékoliv stavební řešení k ničemu a je to škoda peněz. Se sousedy jsem se snažila domluvit po dobrém, avšak oni tam prostě mají záhon a chtějí ho využívat (což chápu, ale co s tím?). Také mě pán ze stavební firmy upozornil, že o část mého domu mají také opřený nějaký nepořádek (dřevo, kov) do výše cca dvou až tří metrů a že by se obával ničení omítky. Jak byste situaci řešili? Nechci se se sousedy rozhádat, zároveň bych ale ráda, aby nedocházelo k ničení domu. To je asi bez šance, co? Díky za názory, postřehy, tipy... Už jsem i zvažovala to zbourat a postavit nový dům mimo hranici pozemku. Ale na to úplně nemám finance a je mi líto strhnout dům, který je v dobrém stavu a ke kterému mám spoustu vzpomínek z dětství.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenochod90 A nešla by ta zeď v místě, kde mají tý záhony třeba oplechovat, aby se voda nedostala až na zdivo?
Odpovědět
@jakuda To už mě taky napadlo, ale mám obavy, že voda se za to stejně dostane (byť třeba ne v takové míře), ale navíc to bude zakryté, zeď se nebude odvětrávat a vhlkost se tam bude držet o to víc.
Odpovědět
Myslim, ze jen tak neco opirat o vas dum nemuzou. Zasla bych informativne za pravnikem, a pak treba v jeho zastoupeni oficialne vyzvu k naprave. Bych rekla, jestli to nedelaji I trochu schvalne...
Odpovědět
Profilova fotka
@lenochod90 možná jako nejjednodušší by bylo zajít na obecní úřad, tvářit se jako husa a zeptat se, co máš dělat, případně se nějak pokus vyvolat místní šetření. Tam by pak byly úředníci, sousedi a vy a řešili byste to spolu. Mám za to, že soused je povinen ze zákona vám umožnit údržbu vašeho domu. Kdyby se povedlo to místní šetření, tak hlavně ať je z toho podrobný zápis. Stavař by ti poradil přesněji, já bych si myslela, že kdyby se povedlo donutit je (to může a musí úřad, nejlépe stavební. Není-li ve vaší obci stavební úřad, tak obecní úřad), abyste to mohli udržovat, tak by bylo dobře okopat zeď až na základy, dát tam izolační nopovou fólii.
Odpovědět
@lenochod90 pokud máte se sousedy dosud dobré vztahy, tak hlavně neposlouchejte tady ty chytré rady, že to máte řešit přes právníky, úřady a nějaké šetření. Předpokládám, že soused nemá problém s tím, aby jste z jeho strany provedli stavební úpravu. A jelikož vám vlhne zeď (dle vašeho příspěvku) od zálivky (takže předpokládám od podlahy), tak je potřeba udělat hydroizolaci do patřičné výše, která bude natažena od základové spáry vzhůru (možná by stačila nopovka?). Případně se domluvit, jestli by jim i přímo u zdi vašeho domu k tomu ještě nevadilo udělat třeba 10cm široký koridor s kačírkem pro lepší odvedení vody od zdi s odsazením betonovým obrubníkem. Toto samozřejmě na Vaše náklady a ideálně v čase, kdy se na záhonu zrovna sousedi "nebaví" - čili přes zimu, aby jste jim záhony neničili. A to opřené dřevo, o to lze taky požádat, zda by nešlo uskladnit jinde, protože vám kvůli tomu vlhne dům, omítky atd.. Pokud jim vše dobře vysvětlíte případně vezmete sebou ještě nějakou flašku a bonboniéru jako výraz dobré vůle a sousedi vám nebudou chtít opravdu dělat naschvál, tak se domluvíte na řešení viz výše. No a pokud se nedomluvíte, tak vám stejně žádný právník ani úředník nepomůže, a budete to muset vyřešit buď velkým ústupkem z vaší strany nebo tvrdým zásahem vůči sousedovi, čehož samozřejmě může být součástí tedy i zatažení správních orgánů (což ale k vyřešení většinou stejně nevede a pokud ano, tak většinou dočasné a trvale máte problém se sousedy s jakoukoliv prkotinou, ne li i s nějakými naschvály)..
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě je lepší na to jít nejprve po dobrém. Pokud to bude muset jít po "zlém", tak tady je nějaké shrnutí, na co máte a nemáte právo: https://www.estav.cz/cz/3904.stavebni...
Odpovědět
Děkuji za rady, zkusím se s nimi domluvit. Nemyslím si, že by to dělali schválně, oni mají nepořádek na větší části zahrady, jsou to prostě sběrači. Každý týden dovezou něco ze sběrného dvora a uskladňují to na zahradě i doma. Sousedka, která k nim chodí na návštěvu říkala, že ve většině místností v domě mají jen úzké uličky na průchod, zbytek je zaskladněný harampádím. Takže to prostě asi jen nemají kam dávat. Za tip s nopovkou děkuju, budu to dál řešit se stavební firmou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?