Elektrický kotel, zkušenosti prosím

Dobrý den, pořád se rozhodujeme mezi plynovým nebo elektrickým topením. Teď jsme objevili elektrický kotel s velkou úsporou (Junkers ZSBR 28-3 e). Máte někdo zkušenosti? Budu vděčná za jakékoli informace, které nám pomůžou se už konečně rozhodnout :-D
Odpovědět
Opravdu se nenajde nikdo, kdo by mi řekl svůj názor na topení plyn vs elektrika?
Odpovědět
@zuzn Jak částečně naznačuje petrsv1000 , tak o tom to je tu zde spousty diskuzí a bohužel pro někoho i trochu nepřehledných, a zároveň ne všude jsou správné informace. Ve zkratce se dá říci že čím menší dům tím se vyplatí elektřina. A čím větší (osobně si myslim přízemní nad 160m2 užitné plochy...u patrového by to muselo být ještě větší) a i členitější dům tak může být výhodnější plyn. I toto nemusí být úplně jasné hledisko. ...samozřejmě záleží na zatepelní. Čím silnější tím to o něco více hraje pro elektřinu. Další celkem zásadní vliv (na který většinou lidé zapomínají) je způsob financování výstavby. Pokud to je i jen částečně hypotékou(úvěrem) tak to hraje ještě mnohem více pro elektřinu a ty plochy co zmiňuji výše můžete navýšit cca o 50%. Ale vsadim se že spousta lidí s tímto celkovym názorem souhlasit nebude :).
Odpovědět
Moc vám oběma děkuji :-) Já osobně jsem vděčná za každou informaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzn projekt domu máte ? Co říká projekt na vytápění domu, energetickej štítek apod ? @lotrandocz ve větším domě než plym bych spíše dal TČ
Odpovědět
@petrsv1000 jj souhlas, u větších (relativne hodně větších a nebo prostě větších ale členitých domů) se už čerpadlo může hodit. Plyn se hodí jen u velmi specifického rozpětí domů. Ale v případě započítání toho finanocvání hypotékou to už zase také tak jasné být nemusí (pokud budu posuzovat větší domy a plyn vs čerpadlo. Ta hypotéka je celkově u volby vytápění (respketive u věcí kde se řeší energ.úspora) velmi zásadní věc kterou lidé překvapivě málo kdy řeší a přitom to je skoro to hlavní s čim by při uvažování volby vytápění měli počítat.
Odpovědět
Profilova fotka
@lotrandocz ještě tedy blbej dotaz k té hypotéce, jak to ovlivní zda topím elektřinou nebo plynem ? =-)
Odpovědět
@petrsv1000 No při výběru vytápění samozřejmě řešíte ne jen úsporu na provozu, ale také pořizovací náklady. Plynové vytápění je dražší kvůli plyn.přípojce, projektu plynu, rozvodu plynu, dražšímu plyn.kotli a odkouření a to o cca 80 tis Kč. Tuto pořizovací částku pak porovnáváte s úsporou na vytápění oproti elektrice. Ale pokud to financujete hypotékou(úvěrem) a stačí i jen částečně, tak si defakto o těch 80 tis berete větší úvěr. A při hypotéce na 20 až 30 let to u těch 80 tis dělá i s úroky klidně 120 tis (ne-li více) ...a tedy při výpočtu-porovnávnání různých zdrojů teplna a nákladů na vytápění tak tam musíte tedy zahrnout tuto částku! a ne jen tu pořizovací částku v době pořízení.
Odpovědět
Profilova fotka
@lotrandocz jojo pravda , na to jsem zapoměl... ;-) s tím souhlasím...
Odpovědět
@petrsv1000 projekt máme už skoro hotový a projektant doporučuje elektrické topení. Chtěla jsem slyšet i jiné názory :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzn a záložní zdroj navrhuje jaký ? Kamna či krb ?
Odpovědět
@petrsv1000 no to je další věc na které se nemůžeme shodnout. Zatím to vypadá na krbová kamna s výměníkem.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zuzn jo to je dobrá volba ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, zalezi na tepelnych ztratach objektu, pri ztratach kolem 4kW elektriku, mame 100 m2 vytapene plochy bungalov a na vse elektriku a spokojenost + krb bez vymeniku , ohrev 200 l bojler
Odpovědět
My máme dům 125 m přízemní bungalov a topíme elektrikou. Máme i krbovky v obývacím prostoru. Žádný výměník či tak. Chci mít krbovky nezávislé na tom, zda jde či nejde elektřina. Celkové náklady nikoliv jen na topení, ale na elektřinu za celý rok jsou 21000,-Kč. Nevím přesně, kolik protopíme. Plyn by se nám rozhodně nevyplatil.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?