Indukce nepříjemně píská

Profilova fotka
Zdravím, máme kuchyň krátce novou, ale na indukci jsem začala vařit hned, zkrátka je v plné zátěži stejně jako trouba. Chci se zeptat, jestli vám indukce vydává při vaření nepříjemné zvuky. Dělá to v začátku, kdy položím například hrnec s brambory, dám na max stupeň, až začne bublat, stáhnu stupeň. Vždy to nepříjemné skřípe a pisti při nejvyšším stupni, kdy chci rychle přivést k varu. Když to pak ztlumim, tak už dobré... Indukce AEG
Odpovědět
Profilova fotka
Jaké máte hrnce? Četla jsem v diskuzích ohledně výběru hrnců, že na některé nadávali, že pískají.
Odpovědět
Profilova fotka
muze to byt hrncem, ale piskani pri maximalnim vykonu je normalni (nektera piska vic nektera min - ale i hrnec ma na to vliv)
Odpovědět
@zuzka3112 je to hrncem, máme z Ikei +365 a ty nepískají, mám jeden levnější hrnec z Ikei s tenkým dnem a ten píská teda dost, právě na ten největší výkon.Starý nerez tlakáč z tescomy nepíská vůbec a teď jsem dostala 2 hrnce z Tescomy a jeden píská a druhý ne. Někde jsem četla, že to může dělat nerovné dno hrnce a to by odpovídalo. Pískání se objevuje na nejvyšší výkon a nebo u těch nejlevnějších tenkých hrnců.
Odpovědět
mam aeg a take piska.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, zkusím se zaháčkovat k tématu. Indukční desku zastím nemáme, ale už jsem na ni manželku přesvědčil a plánujeme ji pořídit. Nicméně manželka je dost citlivá na vysoké zvuky, tak se toho pískání trochu bojím. Proto se chci zeptat jakého charakteru to pískání je a jestli některé značky pískají méně. Ve specifikaci desky bohužel nenajdu že deska nepříjemně píská, tak nevím jak případný problém před koupí desky eliminovat.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky, mám sadu hrnců nových z tescomy na indukci samozřejmě, cena cca 3500. Starší těžší hrnce mi to dělají také, ale je pravda, že ne tak hrozně moc. Ale dneska sem se fakt zarazila, že je to hrozně moc nahlas... Co teda dělat? Hrnce používám asi měsíc, menší mi to nedělají, jen ty velké..
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda zdravím, ono v manuálu dokonce píšou, že případný pískot není závadou. Já byla tedy hodně překvapená. Je pravda, že mi to dělá jen když chci uvést do bodu varu a poté zeslabuji, to už je v pohodě. A jen jeden druh hrnců nově koupených. Starší, těžší hrnce také od Tescomy, jsou naprosto v pohodě a počáteční pískot není žádná hrůza... Nevím, jestli Vám někdo při výběru či koupi řekne, jak moc to píská nebo ne, věděla jsem, že to může dělat, ale fakt jsem byla překvapená, jestli nejde o poruchu, že snad budu reklamovat. Já si to dnes natočila na kameru (mobil). Když budete mít zájem, pošlu do mailu. Nicméně bráchovi je to nepříjemné a konkrétně dnes to byl extrém. Vyměnila jsem hrnec a v pohodě..
Odpovědět
Profilova fotka
já si všimla podivného zvuku nedávno u mamky. jsou v novém nájmu a mají tam indukci. na hrnce, co nejsou přímo na indukci má jakési kolečko - redukci. nebylo to nic nepříjemného, že by mi to trhalo uši, ale furt jsem koukala, odkud to jde. když mi to řekla, tak jsem to vytěsnila a přestala vnímat :-D jsem zvědavá, jestli i naše indukce a hrnce budou pískat. budeme mít indukci elektrolux a hrnce mám vše možné, ani nevím na čem budu moct vařit a co daruji tchýni. ta má plyn :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea no netušila jsem, že to bude taková věda s hrncema 😁😁 každopádně asi napíšeme Ježíškovi ještě o dva nějaké větší a těžké hrnce... 😂
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Tak mi prisly hrnce od Tefalu, ktere byly dobre hodnocene a v jedne recenzi pani psala, ze nepiskaji a take piskaji.. Jsem z indukce zklamana. Mate zkusenosti s nejakym cenove dostupnym nadobim, ktere nepiska?
Odpovědět
nikdo nemate zadne tipy? 😞
Odpovědět
To, že indukce píská slyším poprvé, jsem sto let za opicema, mám už hodně let Tescoma Home Profi a nic takového nepozoruji, deska je Zanussi, ale kombinace indukce a norm. eletrika, dvě a dvě plotýnky.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@islandia S pískáním indikce, resp. nádobí naštěstí zkušenost nemám. Na indukci používám hrnce s dvojitým dnem, co mám už tak 15 let. Není to žádná profláknutá značka....No a pak klasické smaltované železné hrnce a nebo litinové (ty už jsou ale dražší) . My máme roky tohle https://www.odkulinare.cz/litinovy-ka...
Odpovědět
@andy.ja moc dekuji za tip 🙂
Odpovědět
Snad se bude hodit vysvětlení vzniku toho zvuku. Při indukčním ohřevu dochází k vibracím materiálu dna. Pokud k sobě přiléhají dva různě vibrující materiály dojde ke generování vlnění které je ve slyšitelném spektru. Problém tedy může vzniknout u ocelového nádobí se sendvičovým dnem, nebo hliníkového nádobí s ocelovým dnem a podobných smíšených konstrukcí. Závisí to dále hodně na rozměru a hmotnosti nádobí, tloušťky sendviče, velikosti plotýnky, aktuálním výkonu a nezřídka také jestli je nebo není v provozu například sousední plotýnka. Nedá se to rozumě předvídat, jen vyzkoušet. Pokud máte sendvičové nádobí a nepíská vám, bod pro vás, držte se ho, jinak můžete zkusit měnit provozní podmínky dokud nenajdete kombinaci kde to nepíská. Jediný spolehlivý recept jak nepískat je jednovrstvé ocelové nebo litinové nádobí. Smalt nevadí.
Odpovědět
@obludak aha, to o tech dvou materialech jsem nevedela. Myslela jsem si, ze to dela jakekoliv nadobi, ktere nema perfektne slisovane vrstvy k sobe. Z tech jednovrstvych materialu mam strach, aby se mi jidlo v hrnci nepripalovalo.. kazdopadne moc dekuji za informace. Aspon mam dalsi tip, na co si dat pozor.
Odpovědět
@islandia dodám ještě že pískání nijak neukazuje na kvalitu či nekvalitu hrnce nebo plotýnky. Jedná se jen o souhru mnoha fyzikálních faktorů.
Odpovědět
@obludak Já bych to přisuzoval problémům s elektronikou. Cívky které jsou navinuté na jádrech a nejsou dobře zalakované tak se dokáží rozkmitat a vydávat pískající zvuk, problém znám z jiného zařízení a tak to nemohu stoprocentně tvrdit že to je i tak u indukce kde jsou podobné cívky také použité.
Odpovědět
@wpavel souhlasil bych s Vámi, kdyby pískaly všechny hrnce a při každém vaření. U indukcí tomu tak ale není. Nic jednoduššího než vrznout na plotýnku starou litinovou pánev a pustit to naplno. Pokud bude pískat, je problém v cívce.
Odpovědět
@wpavel @obludak diky za info!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?