Jak mát vyřešený vývod digestoře?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak máte řešený vývod z digestoře. Máme ho připravený stropem. Stavař nám řekl, že je to tak nejlepší a máme na to připravenou i speciální tašku na střeše. Teď ale vznikl problém, kdy jsme si vybrali digestoř s horním odtahem o průměru 15 mm. Taška je prý pouze do 125 mm. Stropem tedy půjde trubka 15 mm ale ke střeše se bude muset dělat nějaká redukce na 125 mm. Máte to tak někdo? Je to tak v pořádku? Nejsou s tím nějaké problémy?
Odpovědět
1
2
@matinak Nejspíš bude digestoř hlučnější, protože vzniknou turbulence....nemůžete si vybrat nějakou jinou?
Odpovědět
Profilova fotka
a vy nemáte kuchyni u venkovní strany zdi? nejlepší je odtah rovnou ven. je to i nejkratší, nejlevnější atd. pokud to ale nejde, tak souhlasím se stavařem. redukce ale není dobré používat. ne, že by to tak hodně lidí nemělo, ale snižuje se tím výkon digestoře a zvyšuje její hlučnost, takže nic moc řešení :-/
Odpovědět
já se stavařem naopak souhlasím, opravdu je nejvhodnější odtáhnout digestoř nad střechu. Odtah přes zeď je spíše nouzové řešení, když to jinak nejde. Digestoř má standardně odtah 150-160 mm (mají obrovský objem odtahovaného vzduchu). Speciální taška do 125 mm se spíše používá na komínky pro odvětrání kanalizace (potrubí 100 mm). V tomto případě bych se zkusila poptat stavaře po jiném řešení - speciální komínek s lemováním, klempířina a něco podobného. Určitě nezmenšujte průměr potrubí. Jak je již uvedeno, zvyšuje to hlučnost a snižuje efektivitu odtahu.
Odpovědět
Profilova fotka
@pxtulka proč by odtah přes zeď mělo být nouzové řešení? =-)
Odpovědět
Odtah přes zeď je naprosto běžné a nejčastější řešení. Píšete, že digestoř má 15 mm. Asi jste myslela 150. Redukce na 125 není žádný problém a běžně se to taky dělá.
Odpovědět
@blahova_andrea Protože si pouštíte podél fasády vlhkost, v trubce dochází ke kondenzaci, která bude odkapávat na fasádu a může vytvářet i mastné fleky, které se velmi těžko odstraňují. Navíc to vypadá ošklivě a v blízkosti potrubí nezabráníte zápachu. Netvrdím že se to běžně nedělá, ale já bych si to domů prostě nedala.
Odpovědět
Profilova fotka
@pxtulka mě přijde, že když mám kuchyni na sever, za domem už nic, jen potok a koupaliště, tak se to nabízí jako nejjednodušší a nejlevnější řešení.
Odpovědět
mě osobně přijde odtah digestoře ven úplně zbytečnej, digestoř v rodině sme používali tak maximálně 1x ročně, takže mi přijde úplně nesmyslný kvůli tomu dělat díru do střechy nebo fasády, bohatě postačí filtr... ale zase chápu, že sou lidi, co zapnou sporák a hned zapínají i digestoř... :-D
Odpovědět
@plaintruth Vlhost v domě, mastnota, to je prevít, tak asi proto no. Vůně z vaření by ještě šla :-)
Odpovědět
@matinak Stropem to je lepší, pokud to to už tak máte připravené. Té redukce bych se nebál, ale je to samozřejmě mírné zhoršení tahu. Fungovat to bude v pohodě, kolikrát jede digestoř na minimální výhon a tam to proudění není tak velké. Pokud bych musel použít tu tašku a nechtěl měnit parametry odtahu, asi by fungovalo udělat z 150 rozdvojku na 2 125 a udělat 2 taškové průchody, ale jen tak selským rozumem :-)
Odpovědět
@pxtulka Já teda nejsem odborník, ale před týdnem jsem to řešila....byl mi doporučen odtah 150mm. Máme přes zeď ven....naopak jsem slyšela, že pro funkci digestoře je nejlepší co nejkratší a mít ohyb právě kvůli kondenzaci. A mít díru ve střeše mi taky nepříjde úplně nejlepší....náš stavař si divil, proč chceme 150mm, že nejčastěji dělají právě 125mm (takže ne nouzovka, ale nejčastější řešení-tím netvrdím, že nejlepší)
Odpovědět
@koselak kromě vůně z vaření sem doma nikdy nic nepozoroval a ani žádná občasná návštěva nic takového nezmiňovala, jinak se nedá říct, že bych byl z domu zvyklý, protože od střední sem byl doma maximálně na víkend... ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@bamak Tak předpokládám, že ten stavař počítá s odvaděčem kondenzátu, když volí odtah nahoru.
Odpovědět
@plaintruth A utíral jste někdy horní poličky v kuchyni? Jestli to nebude tím :-D . ALe jinak s vámi souhlasím, na digestoři zapínám pouze světlo, nesnáším ten hluk.....dokonce jsem uvažovala, že ji vůbec nedám, ale nakonec jsem ustoupila, na stáří se sluch bude zhoršovat, tak ji třeba začnu využívat :-D
Odpovědět
@koselak Jeee, to už jde mimo mě tahle detaily, asi jo....když to říkáte :-)
Odpovědět
@bamak neutíral, ale u našich sem tam lezl pořád pro něco, protože tam byly nějaký věci nebo se měnila zářivka a tady v pronájmu, tam lezu pořád a kromě normálního prachu tam nic není... :-D
Odpovědět
@bamak Jen takový jednoduchý mezikus např. http://www.ventilatory-shop.cz/plasto...
Odpovědět
@koselak A nemáte v rukávu něco na zeď, abychom něměli špinavou fasádu :-)
Odpovědět
@plaintruth Ono dost záleží, jestli vařili na plynu. To pak nechává mastný film všude ;-)
Odpovědět
@bamak u našich byl vždycky elektrickej sporák, tady v nájmu je plyn a nevidím v tom rozdíl, teda jen v případě, že nemusím vařit... :-D ..v domku bude indukce, spíš si myslím, že víc bordelu a mastnoty bude z krbu... :-D
Odpovědět
@bamak No my máme odtah přes zeď, velmi mírně naspádováno směrem ven z domu k zemi, v této části je zpětná klapka a zvenku na fasádě jen odvětrávací mřížka a zatím nikde nic nekáplo tak nevím :-)
Odpovědět
@koselak Super, tak nějak to budeme mít taky ;-)
Odpovědět
@plaintruth Bordelu asi ano, ale když si tam nebudete opíkat špekáčky, tak bych se mastnoty z krbu fakt nebála :-D
Odpovědět
@bamak Stavař nemusí být vzduchař :-) Potrubí pro odtah digestoře se dimenzuje na 300-600 m3/hod, na to je potrubí prům 125 málo. Pokus si koupíte digestoř s odtahem 150 m3/hodinu tak vám 125 bohatě stačí. U každé digestoře jsou tyto údaje uvedeny. Jak Váš stavař řeší odvod kondenzátu z vodorovné trubky? Máte napojeno na odvod do kanalizace nebo nechává odkapávat ven? Pokud to bude odkapávat ven tak na tom máte v zimě rampouchy :-)
Odpovědět
Já se tedy musím přidat, protože v podstatě teď řešíme něco podobného... Respektive, máme ve střeše komínek, ale zedníci jaksi zapomněli udělat průzor v sádrokartonové konstrukci, takže teď to vypadá, že ze 125 mm trubku od digestoře budou muset protáhnout tak, že ji v části konstrukce zúží.. Když to tak čtu, tak je to nejhorší řešení... Máme digestoř na venkovní zdi, severní stranu... dali byste to raději přes zeď? Já jsem právě spíše četla, že to pak dělá mastné a plesnivé fleky na fasádě...
Odpovědět
@pxtulka To nevím, jestli je "vzduchař", ale zeptám se ho :-). A jak se řeší odvod kondenzátu ze svislé trubky? Nekape to pak digestoří zpět? Jinak já se nechci hádat, jen jsem napsala, že se nejspíš běžně dělají vývody 125mm ať už to je, nebo není dobře. Jinak rampouchy by mi asi moc nevadili, ale špinavá fasádo ano....tak uvidíme.
Odpovědět
@bamak Já upřímně taky nechápu, jak je to myšleno, když se mluví o vodorovné trubce... My totiž taky máme v plánu odtah digestoře vodorovně na střechu, bez nějakých záhybů.. a ani by mě nenapadlo, že to třeba není dobré.. Ale jak to ze střechy může být na kanalizaci.. No jsem zvědavá na odpověď :-)
Odpovědět
@sathine vodorovně nebo svisle na střechu? Protože jestli myslíte svisle, tak digestoř v zimě uvnitř kondenzuje, kdežto kanalizace ne.
Odpovědět
@bamak vždyť se nehádáme, jenom diskutujeme. Stavařina je o názoru a zkušenostech :-) Na svislé potrubí se dává speciální tvarovka pro zachytávání kondenzátu, která je napojena na kanalizaci. Ty tvarovky s průchodem 125mm jsou opravdu většinou pro větrací potrubí kanalizace, která je běžně DN 100. Neříkám, že to nejde zúžit a udělat to přes tuhle tvarovku, ale má to prostě svá rizika.
Odpovědět
@pxtulka Vím, že se nehádáme :-) ....ale to se tak říká, když si někdo není jistý (jako třeba já¨v tomto případě), proto taky píšu, že se v tom nevyznám, jen interpretuju odpověď našeho stavbyvedoucího :-).
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?