Myčka nádobí vs. domácí čistírna odpadních vod

Profilova fotka
Dobrý den, poraďte mi, prosím, jakou máte myčku a jaké používáte přípravky do myčky, tak aby jste nevyvraždili čističku.Děkuji
Odpovědět
@zufan nedávno jsem taky hledala informace ohledně šetrných přípravků do myčky. Mnozí výrobci čističek mi tvrdily, že se můžou používat běžné prášky a tablety, ale nakonec jsem zjistila toto: Nejvíce agresívní jsou tablety vše v jednom (jsou zbytečně předimenzované). Šetrnější je používat gel nebo prášek. Existují šetrnější výrobky např. v některých drogeriích (značky tu záměrně nepíšu, nemám vyzkoušené - stačí se zeptat v obchodě). Na internetu jsem našla ekologické prostředky např. Ecover gel do myčky - ten mám vyzkoušený a ujde - prodává se v e-shopech, ale už jsem viděla i v obchodech. Zkoušela jsem na běžně špinavé nádobí a umylo ho v pohodě. Takže já nakonec střídám. Občas jarové tablety a jinak ten gel nebo klasický prášek. Důležité je si pohlídat tuky a mastnotu. Olej po smažení slévám do láhve a vyhazuju do komunálního odpadu a vše co je mastné otírám papírovýma utěrkama. Myčku mám Bosch, stačí nějaká střední třída / v práci máme myčku Moru a ta je na odstřel).Dnes už existuje velké množství výrobků (prášky, čistící prostředky), které jsou ekologické a čističku tolik nezatíží. Např. Frost, Ecover atd. Není to ani cenově nějak náročné. Bacha si hlavně dejte na čističe odpadů i ty do myčky - to jsou pěkné dryjáky a existují zase šetrné verze. WC čističe - já používám od Frostu a spokojenost a vůbec nepoužívat ty závěsné gely do WC. Problém dělají peroxidy, bělidla, chlor a louh. Při rozběhu čističky je důležité vše omezit než se vše ustálí.
Odpovědět
Profilova fotka
Do myčky používám tablety z DM řady Nature, musím říct, že jsem s nimi spokojená. Bohužel teď má DM nějaký výpadek v jejich zásobování, tak doufám, že ho napraví, než mi ta současná krabice dojde. Jinak stejně jako kkaccullka otírám olej z pánví, ten by ve velkém do čističky jít neměl. Myčku máme Electrolux.
Odpovědět
@kimimarki přesně ty tablety jsem měla na mysli :) A taky jsme úplně přestali používat aviváže. Místo toho dám štamprli octu s pár kapkami vonného oleje nebo i bez. Prádlo je krásně měkké, voňavé (ocet není vůbec cítit a průběžně to i čistí pračku. Ten ocet se dá použít úplně na vše, na internetu je spoustu rad a ty eco čističe jsou taky na bázo octa a sody.
Odpovědět
Večer jsem se na ten eco gel do myčky co používám koukala a značka je yellow&blue. Je to česká značka koupila jsem v e-shopu.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě výrobce ČOV upozorňoval nepoužívat ekologické prostředky - decimují bakterie v čističce více než běžné.
Odpovědět
Profilova fotka
@kkaccullka Olej nepatří do komunálního odpadu. Děláte sice správně, že ho sléváte do láhve, ale ta láhev má skončit ve sběrném dvoře, nikoliv v popelnici.
Odpovědět
Taky pouzivame tablety Natura z DM, ale v Cechach malo kdy k dostani a drahe oproti Nemecku (bydlime u hranic). Tableta vyjde neco pres 2Kc. Myji dobre, ale pouzovam jen program 6.smysl, myju v noci v levnem tarifu. Nevim, co by to udelalo pri rychlm myti. Co se nam neosvedcilo byl nejaky myci gel z mydlovych orechu, v takove male flasticce, znacku uz si nepamatuju, ten vubec neumyl. Jinak ta mastnota je samozrejmost a cistice potrubi jsou taky tabu.
Odpovědět
Profilova fotka
A neda se pouzit home made pripravek do mycky ze sody,soli,kys.citronovy a misto lestidla ocet??Pouzivala jsem spoustu let,vubec nic jineho jsem do mycky nekupovala...
Odpovědět
@gigi2 fakt jsi to tak pouzivala a bylo to ok? A co to opticke cidlo, prezilo? Fakt to mycce neublizilo? Tohle by ČOV sezrala v pohode. Muzes sem hodit presnejsi recept? To rada vyzkousim. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kafr ja ten prasek mela od kolegy od manzela v praci vzdy to objednaval ve vetsim mnozstvi..vydrzelo to dlouho a mycka bez problemu..mam ulozenej tento odkaz k tomu od nej http://www.home-made.cz/2012/09/domac... Ocet misto lestidla pouzivam uz asi 17 let ve vsech myckach co jsem kdy mela
Odpovědět
@awakened Nám bylo řečeno, že olej ze smažení z domácnosti můžeme takto dávat do směsného komunálního odpadu. Už vidím, jak miliony domácností chodí s litrovýma láhvema do sběrny - to je trochu utopie ne?
Odpovědět
Profilova fotka
do myčky používame tablety z LIDL, ČOV funguje bez problémov...ono je dobre, ak sa ti baktérie moc nepremnožia.
Odpovědět
Článek se načítá
My používáme tablety Ecover a taky procházíme. Ale nikdy nedávám víc jak tři várky myčky nebo pračky za den.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý večer, děkuji vám všem za rady, budou se hodit. Děkuji
Odpovědět
@kkaccullka myslim, ze ty miliony lidi to leji normalne do odpadu... Zda to muze do komunalu, jsem se nepidila, ale vubec me to nenapadlo. Ja olej z panvicek leju do nevyuzitych sklenic od kafe a ty pak pribalim manzelovi, kdyz jede na sbernak. Ale treba jsem rarita :-D @topvideo1 ty tablety z Lidlu jsou obyc? Nejsou nijak eko? A v pohode? @angie.shy Ecover je ekologicky, ne? Ten projit musi. Ale je desne predrazeny, skoro 10,- za tabletu. Ale je fakt, ze ekologickych prostredku je na trhu strasne malo, to pak clovek bere, co je.
Odpovědět
@kafr jj, předražený to je, ale že by člověk projít musel i s eko prostředky, to zaručené teda není. Mi to dal manžel příkazem, o ČOVku se vzorně stará, kontroluje každý týden a ty neeko dost pěnily a dělaly nám trochu neplechu (ale bylo to hlavně ze startu, když jsme ji zajížděli, tak třeba by to teď bylo ok, ale nestojí mi za to se kvůli tomu doma dohadovat)
Odpovědět
Tak tchanovci byli na nakupech v nemecku a privezli nam ty DM eko tablety. Aktualni cena 2,85€, 30tab. (Cca 2,60Kc za tabletu) Mezitim nam dosly, tak jsme koupili Jar pytlicky a je fakt, ze myci sila je jinde... Ale ty nemuzu pouzivat denne. Necham si je na echt nadobi po vikendech ;-)
Odpovědět
@kafr Já taky používám tyto tablety a myslím, že myjí velmi dobře (teď měly nějaký výpadek, zkusila jsem obyč DenkMit a myslím, že tento eko mi myje líp), u nás vycházejí na 94,90, tj. 3,16 Kč jedno mytí.
Odpovědět
Profilova fotka
@kafr ak je v pohode, že ČOV funguje, tak je to OK, používame ich tri roky
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?