Mytí skleniček a skla v myčce - zešednou?

S pořízením myčky jsem se nejvíce těšila na umyté a vyleštěné sklo. Zatím vše v pohodě. Ale často se setkávám se zkušenostmi, že skleničky zajdou, zešednou apod. I jsem viděla opravdu zničené. Někdo proto umývá raději v ruce a to samozřejmě nechci. Máte prosím někdo zkušenosti. Způsobuje to nekvalitní tableta, prášek (který obrousí sklo), špatně zvolený program, nebo nekvalitní sklo. Děkuji za rady a postřehy.
Odpovědět
U některých skleniček máme takový šedavý povlak, vyčistit to nejde. Manžel to někde hledal a je to prý sklem. V podstatě když to sklo je "nemyčkové", tak se zničí už při prvním umytí - u nás to tak teda bylo a s každým dalším mytím je to o trošku horší. Ostatní sklenice máme pořád nablýskané, pokud je správně nastavená myčka (sůl, leštidlo, máme hodně tvrdou vodu). Používala jsem dražší tablety i s leštidlem v nich, to jsem byla spokojená, pak jsem zkusila nějaké levnější, to bylo jedinkrát, kdy se mi skleničky nezdály dost lesklé, ale po použití tablet zase ok. Pak jsme zkusili šetřit, koupili prášek a leštidlo zvlášť a funguje to taky výborně.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj muze to byt hodne faktoru, jak pises - program, prostredek, sklo mam Miele a ta ma patentovaný program "jemný / sklo" který v kombinaci s jejich mycíma prostredkama doporučuje i vyrobce kvalitního skla Riedel
Odpovědět
Profilova fotka
někdo proto umývá raději v ruce a to samozřejmě nechci. a to jako proč? otázka pár vteřin. Máme kvalitní sklenice na víno, ručně foukané, křišťálové sklenice na vodu a nikdy by mě nenapadlo je dát do myčky. Víno piju skoro každý den sklenku, umytí a vyleštění je záležitost na 30vteřin. Zničené skleničky, šedé, matné...za to vše může špatná sklovina, čili sklo. Typické je to u Ikea, skleničky z Číny. Kup si kvalitní sklenice.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme levné skleničky z Ikey, používáme leštidlo z Lidlu a gelový čistič a nemáme podobný problém. Ještě mýt skleničky v ruce, to by mě po návštěvě asi švihlo, a pak bych neviděla důvod si pořizovat myčku, protože skoro u každého nádobí/náčiní je vždy napsáno ,,Vhodné do myčky, ALE nedoporučuje se“. Takže jediné, co opravdu fidláme ručně, jsou nože, protože by se mohly ztupit. A volný čas věnujeme zajímavější zálibám než leštěním skla. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Jediné,kdy jsem měla tento problém u sklenic,to je u sklenic IKEA,které stojí pár korun,takže jednou za čas sadu vyhodím a koupím novou.. Jinak mám dvě sady sklenic od Nespressa už několik let,stále jak nové..ty mohu vřele doporučit https://www.nespresso.com/cz/cs/produ...
Odpovědět
Profilova fotka
není to lehké natrefit - mě se naopak levné Ikeácké osvědčily do myčky nejlépe - opotřebení žádné, jak u těch na vodu tak na víno. Jakmile je tam jakékoliv % směřující k olovnatému sklu, je to do myčky špatně. Se zvyšujícím se % oxidu olovnatého jsou následky horší. Takže skleničky nemusí být ani nijak drahé (např. strojově vyráběné), a už vzniká povlak, takové jakopoškrábání,.. A u vyloženě křišťálu (24% PbO) je myčka devastující. Tedy - denodenní sklo vychytat co nejobyčejnější, jehož se myčka netkne, (http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/pro..., http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/pro...), repre sklo tam prostě nedávat. nikdy.
Odpovědět
Četla jsem, že to způsobuje i hodně tvrdá voda, používáte sůl do myčky? Já ji dávám a k tomu už jen tabletu, žádné leštidlo navíc a sklo mám krásně lesklé, a to i co se týče levnějších skleniček
Odpovědět
Všimla jsem si poškození skla (poškrábání) jen u pár starých sklenic vyrobených ještě v době, kdy myčky nebyly běžné. Jinak mám myčku 5 let, převahu sklenic z Ikei, používám tablety DenkMit Nature z DM, místo leštidla ocet a sklenice mám stále pěkné.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?