Recirkulační digestoř, kam s větráním

Zdravím, stavíme dům, kde budeme mít rekuperaci vzduchu i krb a z toho důvodu jsme volili recirkulační digestoř. Nerad bych standartní digestoř, která mě bude foukat do obličeje (nejsou ani žádné extra hezké) a tak hledám jaké jsou možnosti. Varnou desku s odsáváním nechci a do rekuperace by to příliš komplikované, takže digestoř bude pod skříňkami, které budou až ke stropu. Nemá někdo prosím fotky jak vypadá mřížka přímo ve skřínkách a nebo v soklu kuchyně? Pokud by to bylo ve skříňce, tak bych si představoval něco "neviditelného", nebo mřížku někde u stropu, ale to se bojím že bude špinit strop. Pokud v soklu kuchyně tak jsem zatím nesehnal potřebné komponenty pro svedení do soklu. Díky za případné zkušenosti a rady jak se s tím popasovat.
Odpovědět
@tomas_verny z vlastní trpké zkušenosti mohu říct, že recirkulační digestoř má jediný kladný efekt. A sice, že odsává páry, takže se tolik nesráží na skříňkách nad sporákem. Jinak je totálně k ničemu. Naopak ke škodě. Protože ještě "rozhoní" pachy po celém domě. Samozřejmě teplo ušetří o tom žádná. Fyziku neokecáme. Klasika zase prostě potřebuje přisávat vzduch z venku a skloubit ji navíc třeba s VZT s rekuperací je prakticky neřešitelné.
Odpovědět
@honzik75 Já zase z vlastní zkušenosti můžu říct, že recirkulační digestoř mám, také vzhledem k rekuperaci, a je to perfektní. Paradoxně mi pachy dobrého jídla nevadí a díky rekuperaci se prakticky hned po vaření vytratí, protože se vyvětrají. A to máme kuchyň s obývákem 60m2. Samozřejmě, výkon je o něco nižší, než u klasické digestoře, ale to je prostě nevýhoda rekuperace. Kombinovat to s přisáváním z venku apod. zbytečně komplikované...
Odpovědět
Profilova fotka
No tak já jsem vybral třetí možnost, po doporučení paní, která ji používala mnoho let a to vypustit digestoř úplně a spolehnout se na odsávání rekuperace. Navíc jsem kuchyň rozdělil na jednu "černou" s dvěma odvody vzduchotechniky a jednu součástí obývací části s jedním odvodem (u stropu mezi kuchyní a zbytkem je bariéra v podobě kastlíku se vzduchotechnikou). Do odvodů jsem nainstaloval filtry, protože jsem se domníval, že by sem mohl proniknout nějaký tuk - filtry jsou čisté, pouze lehce zaprášené. Zatím nelituji a užívám si nejtišší, bezúdržbové digestoře.
Odpovědět
@davex tak to upřímně závidím a gratuluji. Také mám rád pachy dobrého jídla, ale nesmí být toho moc. Záměrně jsem zmínil fyziku, protože hlavní problém je, že průtok digestoře bývá daleko vyšší, než je odtahu VZT. Je to, jakoby se slon snažil nacpat do osobního výtahu... To, že je paradoxně tato digestoř ke škodě dokládá i radim. Vhodnější je spolehnout se na vhodně dimenzovaný odtah VZT a nikoli na digestoř, která na vysoký výkon jen rozežene pachy po domě. Jenže, kdo nemá digestoř, tak nesmí často smažit. Protože ty mastné páry se pak usazují všude jinde.
Odpovědět
@honzik75 Díky rekuperaci těch pachů není nikdy moc. I když se vaří opravdu hodně.
Odpovědět
@honzik75 Hl. ta digestoř ale odvádí mastnostu, což rekuperace nezvládne.
Odpovědět
@davex každý píšeme trochu o něčem jiném. Já píšu o tom, že digestoř má řádově větší okamžitý průtok, než odtah VZT v kuchyni. I ta recirkulační digestoř má někde výfuk a tím výfukem to rozhoní všude po místnosti. A 1 kus odtahu VZT to pobírá dost těžko. Samozřejmě to odvětrá, ale musí to běžet o to déle. A zbytečně tak dochází k převětrávání celého domu. Jestli to má někdo vytuněné a funguje mu to skvěle, tak ještě jednou gratuluji.
Odpovědět
@honzik75 Jo tak v tom případě mi to funguje skvěle, což jsem rád 🙂
Odpovědět
@honzik75 Já jinou možnost nemám, kvůli rekuperaci nechce mít odtah ven, aby se to nehádalo 🙂 Tak to hold budeme muset zvládnout @davex A jaký máte typ té digestoře a nebo případně jak máte udělaný odtah? je možné foto?🙂 @radim2015 taky mě to napadlo, v podstatě celý život bydlíme v panelovém domě a z 97% jsme digestoř nezapnuli, protože jsme neviděli krom velkého hluku přínos. Moc nesmažíme, skoro spíš vůbec, kdy se nepočítám maso na lehce pokapané pánvičce 🙂 Projekt rekuperace zasílám přílohou, kde máme dva odtahy přímo nad indukcí, kde jsem si všiml, že dokonce v jednom otvoru máme dva odtahy. Předpokládám, že rekuperace nám pojede na minimální výkon, ale měli bychom mít v kuchyní tlačítko boost (ikdyž nevím jestli jej také nezrušit). Takže aktuálně to vidím na koupení buď obyčejné recirkulační digestoře, aby s odfukem do obličeje a nebo tedy nedávat žádnou. Táhnout nějak složité ventilační potrubí do soklu kuchyně a nebo mít někde nějakou mřížku, která to vše ze škaredí se mi moc nechce. Přílohou zasílám obrázek i kuchyně, je to vizualizace, kde deska je posunutá a bude to trošku jinak, ale princip je stejný. To místo na mřížku, díky skříním až ke stropu tam prostě není 🙂
Odpovědět
Jediný rozumný přínos recirkulace je zachytávání mastnoty z par do filtru. Dvojnásob pokud vaříte na plynu. Na druhou stranu je ten efekt velmi dobře pozorovatelný, ve staré kuchyni se nám během roku vytvořila vrstvička mastnoty na skříňkách. Od instalace nové kuchyně s výkonnou recirkulační jednotkou nic. S pachem neudělá nic žádná digestoř, pokud nemáte stavebně oddělenou kuchyni.
Odpovědět
Profilova fotka
Tlačítko zvýšeného odtahu používáme a nejenom na vaření, ale i například při krájení cibule. Doporučuji zachovat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@radim2015 můžu se zeptat, jak vysoko máte skříňky nad varnou deskou? Jestli je tam teda máte 🙂 A jak to s nima vypadá bez digestoře? Moc díky
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jizap Horní skříňky nemám a vypadá to dobře.
Odpovědět
@radim2015 Uvažuju o podobném řešení s tím, že bych pořídil jednotku se zónováním (např. Atrea to umožňuje), při vaření bych pomocí třícestného ventilu odstavil přívody z ostatních místností a nechal pouze odtah z kuchyně. Myslíte, že má cenu to řešit nebo byste to nekomplikoval a tak, jak to máte vy, to plně dostačuje?
Odpovědět
Taky máme rekuperaci a cirkulační digestoř. Když dám na digestoři vyšší výkon 2, 3 nebo 4, vzduch proletí nad skříňkami, u stěny se stočí dolů a vrátí se nad plotnu, takže pára nad plotnou už nejde do digestoře, ale fouká všude jinde. Máme obecně s digestoří a hlukem z kuchyně špatnou zkušenost, takže máme kuchyni oddělenou dveřmi a netrápí nás to.
Odpovědět
@pajur Úplně konkrétně. Odtah z kuchyně máme velmi krátký, díky stavebnímu řešení. Přes rozbočku jde odtah ze zbytku domu. Atrea (co máme) má výstup speciálně pro externí klapku do odtahu - EXT. Stačí tento výstup zavést do servopohonu klapky. Při aktivaci zvýšeného odtahu z kuchyně tato klapka uzavře odtah ze zbytku domu a odsává jen z kuchyně. Funguje to skvěle. Jistý podtlak (v kuchyni ke zbytku domu) je tak i k dobru. Samozřejmě, pokud bych měl krb, kamna, tak bych byl opatrný.
Odpovědět
Profilova fotka
@pajur Takovéto zónování nedoporučuji. Čím jednodušší a bez obsluhy, tím lepší. Pokud by se uzavírala klapka z WC při spuštění odtahu z kuchyně, tak nevím, co by to dělalo, ale napadají mě samé špatné věci.
Odpovědět
@radim2015 Já mám v odtahovém potrubí klapky, ale zónuju jen patra. A samozřejmě pokud přijde požadavek z obou míst, klapky se otvírají. Logika je ale řešená v automatu a ne v rekuperaci. Navíc mám dva odtahy před klapkama, tak ani zavření obou klapek rekupračce neublíží. Určitě bych nedával klapku někam do podhledu, kde se k ní bude špatně dostávat.
Odpovědět
@radim2015 To jsem bohužel vůbec nepochopil. Když chci maximální odtah z kuchyně, tak mi přijde divné zbytečně převětrávat WC. Klapka může i při zavření zůstat pootevřená a odtah ze zbytku domu tak nemusí klesnout na nulu. Vše je o nastavení. Klapku uzavírá jednoduchý a spolehlivý servopohon, řízený výstupem z Atrei. Vše je automatické a velmi jednoduché. Možnost externí a zónových klapek u Atrei považuji za vysoce komfortní. Můžu tak dosáhnout maximální účinnosti odtahu z kuchyně, nebo na noc přesměrovat přívod vzduchu do místností kde se spí. Hej! Já vlastně nemám důvod obhajovat něco, s čím jsem obrovsky spokojen a co je pro nás velmi komfortní.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?