Částečná demolice domu - povolení

Profilova fotka
Ahoj, řešil někdo z vás částečnou demolici domu? Jak dlouho trvalo, než vám dali povolení bourat? Měli ze stavebního úřadu nějaké výhrady? A jaké kroky jste museli podstoupit než jste dostali povolení stavět? Předem děkuji za informace :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sismato castecne ne, resil jsem uplnou demolici, slo to klasicky po cesku ale 4 mesice a bylo povolenou bourani a 8 mesicu a byla povolena stavba :-) ale mel jsem problemy se ziskanim souhlasu ze sousedniho pozemku, protoze byl v restituci a nechtel to napsat ani puvodni ani novy vlastnik kazdy stavebni urad v tomto state je original, takze tezko rici co si vymysli, nechte si na zacatku rici jake vyjadrovacky budou chtit, mne to oznamili vzdy at po te co jsem neco odevzal, ze mne neco chybi pri bourani muze nastat problem s pamatkari, pokud mate nejaky objekt ktery je zajima
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett u nás bude asi problém skrz to, že je to jen částečná demolice RD. Když jsme nesli projekt na částečnou demolici na SÚ i se všemi vyjadřovačkami (m.i.s., e-on, rwe, cetin, živ. prostředí, obec), tak se tvářili, že je to hrozně komplikovaný hlavně skrz to, že když část domu zůstane, pořád bude mít č.p. A na 1 pozemku nemůžou stát 2 domy (nový dům chceme mít oddělený od toho co bude zůstávat, to budeme využívat jako dílnu a garáž).
Odpovědět
Profilova fotka
@sismato tak s timto neporadim, to netusim
Odpovědět
Profilova fotka
Doporučuji navštívit stavební úřad, kde by Vás měli informovat, co vše budete konkrétně potřebovat, a to zejm. vyplnit formulář - ohlášení odstranění stavby, kde uvedete vlastníka, označení stavby, důvody pro odstranění a předpokládaný termín započetí/ukončení prací, způsob (firma/svépomoc) - k tomu doložíte výpis z KN, dokumentaci bouracích prací, prohlášení stavbyvedoucího a doklad o jeho kvalifikaci (jestliže budete bourat svépomocí), případná stanoviska jiných orgánů, jestliže to bude třeba. jestliže vše doložíte, potom stavební úřad má 30 dnů na to, aby vydal rozhodnutí, jinak vás vyzve doložit další dokumenty.
Odpovědět
Profilova fotka
@gabriel_brenka toto jsme už vše udělali. Odevzdali jsme formulář na ohlášení stavby, podrobný projekt na částečnou demolici,který máme vyhotovený od projektanta a všechny vyjadřovačky (m.i.s., e-on, rwe, cetin, živ. prostředí, obec). Udělali jsme to tak jak to stavební úřad chtěl, když jsme se tam byli ptát v lednu. Teď se na to ale tvářili kysele. Nejdřív to vypadalo, že nám to vůbec nevezmou, pak začali vymýšlet různé varianty, jak by to šlo udělat - jedna varianta byla krkolomnější než druhá a nakonec nám řekli, že to máme podat tak, jak to máme a že máme počítat s tím, že to bude trvat minimálně 3 měsíce, spíše ale půl roku a dýl. Tak teď nevíme na čem jsme :-(
Odpovědět
Profilova fotka
bude asi záležet na konkrétním stavebním úřadě, někde Vám 2 stavby povolí, jestliže je na ně dost místa, jinde argumentují §21 vyhl. 501/2006 o obecných poždavcích na využ. území. ale zkuste, jestli se nedostanete po demolici na tyto limity > Na pozemcích rodinných domů lze dále umístit jednu stavbu pro podnikatelskou činnost do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepenou nejvýše do hloubky 3 m. Jestli nikoliv a SU Vám to nepovolí, potom budete muset pozemek rozdělit, což bude zdlouhavé v případě, že se nebude měnit majitel pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
@gabriel_brenka pozemek máme dost velký, že se tam 2 stavby vejdou s přehledem. Část domu, která bude zůstávat bude mít 120m2, takže se do limitu nevejde. Nám přišlo jako nejschůdnější řešení část domu zbourat a tu část co zůstane nechat zapsat na katastru. Pak požádat o změnu typu stavby a pak už by nám snad stavbu měli povolit. Nevíte, zda je tato varianta reálná?
Odpovědět
Profilova fotka
a v současné době nemáte dům v KN zapsaný? jestliže jste vlastníky domu i pozemku, potom v KN se to sloučilo, protože od 1/1/2014 je stavba součástí pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
dům v KN zapsaný je, ale po částečné demolici se prý bude muset nechat zapsat nový stav - po zaměření.
Odpovědět
Profilova fotka
@gabriel_brenka dům v KN zapsaný je, ale po částečné demolici se prý bude muset nechat zapsat nový stav - po zaměření.
Odpovědět
Profilova fotka
@sismato pokud změníte způsob užívání nemovitosti např. na garáž (tj. nikoliv na stavbu pro bydlení, ale jako stavba související s užíváním rodinného domu), potom by to šlo v případě, že by v nové stavbě garáž nebyla, nebo by vám SU mohl udělit výjimku. doporučuji toto vždy před jakoukoliv změnou dopředu probrat na SU. důležité také bude dodržet vzdálenosti staveb > např. vzdálenost stavby garáže a dalších staveb souvisejících a podmiňujících bydlení umístěných na pozemku rodinného domu nesmí být od společných hranic pozemků menší než 2 m.
Odpovědět
Profilova fotka
@gabriel_brenka máme známou na katastru a ta nám radila, že by bylo nejlepší to změnit na "jinou stavbu" (nevím přesný pojem), kde není určené, na co se bude stavba používat (jak tomu je třeba u garáže, hospodářských budov, atd.). Ta známá se ale nevěnuje přesně tomu, co budeme řešit my, tak nám domluvila schůzku na příští týden s kolegyní, která se tím zabývá. Uvidíme, co nám poradí. S rozestupy mezi stavbami samozřejmě počítáme. Akorát pán na SÚ řešil, že ta část stavby, která bude zůstávat, je na hranici pozemku se sousedy a tím pádem není dodržena vzdálenost od hranice pozemku. Podle nás by to vadit nemělo, protože je to stavba, která tam stojí už spoustu let, ale pán se tvářil, že by to mohl být problém.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 2 letech
@sismato můžu se zeptat jak jste to nakonec vyřešili? Říkala jsem si kdybysme zbourali část domu a v té druhé části, která by zůstala by bydlela maminka...jak by se řešilo popisné číslo, třeba a, b nebo bysme dostali nové? Vlastně by stály dva domy vedle sebe na jednom velkém pozemku. A jak dlouho trvalo ve vašem případě povolení k demolici a povolení ke stavbě? Kolik všechno to stojí a co vše je k tomu potřeba? Děkuji :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@hejina měli jsme projekt na částečnou demolici. Poté jsme úplně přišli o číslo popisné. Katastr zbývající stavbě přidělil parcelní číslo s lomitkem a určitě už nemáme tuto část vedenou jako dům (nejsem si teď jistá, zda to máme zapsané jako jinou stavbu nebo jak). Každopádně to nesmělo být už jako dům, protože na 1 parcele nesmí stát 2 domy. Aby to šlo, musela by se parcela rozdělit, aby vznikly 2 samostatné parcely. Postup byl tedy takovýto: Projektant vypracoval projekt na částečnou demolici a zajistil všechny vyjadřovačky, prošlo to SÚ, dostali jsme povolení k demolici, zbourali. Nový stav se musel nechat zaměřit a zapsat na katastru. Pak jsme teprve začali řešit projekt na nový dům a stavební povolení. A terminově: V lednu 2016 jsme začali vše řešit s projektantem V květnu 2016 jsme bourali V prosinci 2016 jsme měli povolení na nový dům Na jaře 2017 jsme začali stavět
Odpovědět
@sismato děkuji za odpověď. My ještě promýšlíme další možnosti, tak uvidíme :-)
Odpovědět
Měli jsme to stejně, bylo nutné nejdříve pozemky rozdělit, udělat samotatný pozemek, nechat zaměřit, vložit na katastr a dále postupovat obvyklým způsobem. Jestli to lze o dle nového zákona a podmínek obce už nevím.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?