Co lze v projektu změnit po ohlášení stavby?

Ahoj, rada bych se zeptala, co vse se da na dobe nakonec postavit jinak oproti projektove dokumentaci. Je mi jasne, ze rozmery domu a dispozice musiczustat. Jak je to ale treba s posunutim dveri, rozvodu elektriky (vypinace, zasuvky) ci kdyz se rozhodneme nezateplovat, prestoze v projektu je zatepleni uvedeno? Jak potom probiha kolaudace? Dekuji moc :-)
Odpovědět
1
2
Zmena zatepleni uz problem je, protoze vam to zmeni prukaz energeticke narocnosti budovy. Vypinace nebo umisteni dveri by problem byt nemel. Stale byste vsak meli dodrzet vyhlasky a s temi spojene normy, protoze vas dozor vam da pri dokonceni cestne prohlaseni, ze stavba je postavena podle overene projektove dokumentace a ze pri stavbe byly dodrzeny vsechny zakony a vyhlasky.
Odpovědět
@luj89 zásuvky nikdo řešit nebude. Dveře taky ne..... Pokud neporusie např. Hygienické normy-2 dveře mezi wc a obyvakem.... Zateplení ano. Když ho nedáte nejspíš nesplnite PENB....
Odpovědět
@bamak @puhelin nevíte kde v PENB bych měla najít zmínku o zateplení? Já to tam právě nevidím, nicméně v projektu je. My jsme projektantovi říkali, že zateplení nechceme, teď koukám, že v projektu uvedeno je. Tak jestli se kvůli tomu musí změnit i PENB, tak to budeme všichni happy... Ale fakt to v něm nevidím..
Odpovědět
Dle stavební firmy: úřadu jde o umístění a rozměry domu a oken. Vnitřní dispozici měnit můžete/příčky.
Odpovědět
@luj89 Primo v tom soupisu skladeb jednotlivych konstrukci. Cihla tl. xx, EPS tl. xx atd...
Odpovědět
Tak plasim zbytecne, slo o zatepleni soklu, ne celeho domu. Kazdopadne ty dvere posuneme dal ode zdi. Dekuju vsem :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Profilova fotka
Dobrý den, pokud je ohlášení stavby, tak probíhá kolaudace? Myslela jsem, že to je jen při stavebním povolení
Odpovědět
@lucous00 Kolaudace u rodinnych domu neprobiha. Pouze se overi, ze je stavba dokoncena.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucous00 záleží úřad od úřadu a dokonce i úředník od úředníka. U nás někteří stále "kolauduji", protože se odmítají podepsat pod něco, co neviděli, že je opravdu v souladu s dokumentací.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
@puhelin To slyšim prvně... tzn. že když plánuji stavbu 115m2, nebude vůbec probíhat kolaudace? to se mi moc nezdá
Odpovědět
Zdat se Vam to nemusi. Kazdopadne je to tak. Probehne pouze potvrzeni dokonceni stavby.
Odpovědět
@meggieg Kolaudace rodinnych domu (individualni vystavby) neprobiha od roku 2006.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@puhelin Kolaudace sice neprobíhá, ale návštěva před přidělením čísla ze SÚ u mě byla a kontrolovala vše, co při kolaudaci - asi mám nějaké štěstí.
Odpovědět
@radim2015 To nebyla kolaudace, ale kontrolni prohlidka. Bohuzel na ni st. urad ma pravo. Cestne prohlaseni o tom, ze stavba je postavena tak jak je v povolenem projektu, jste davali? Vy i dozor?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Samozřejmě dávali a navíc to kvůli covidu bylo zpožděné o několik týdnů, protože sice byli týdny doma, ale proto měli po návratu moc práce. Navíc si mě vybrali i na fyzickou kontrolu v NZÚ (říkali že 5% prověřují) a policie teď vyšetřuje můj stavební dozor.
Odpovědět
@radim2015 To snad ne. Co se stalo, ze ho vysetruji?
Odpovědět
Profilova fotka
Může se měnit výška plotu a materiál, ze kterého plot bude? Třeba máme mít plot 120cm že štípané tvarovky. Kdybych chtěl třeba plot 180cm pouhé pletivo?
Odpovědět
@peking53 Zalezi, kde to budete menit. Jestli to bude plot prilehly k sousedovi, zeptejte se jeho. Jestli to je cast sousedici s verejne pristupnou komunikaci, nebo s verejnym prostranstvim, pak se to bez st. uradu neobejde.
Odpovědět
@peking53 prý pokud je to ta část k přístupové komunikaci tak 100 % ano
Odpovědět
Co lze v projektu změnit? 🙂 Všechno a cokoliv 🙂 jenom dle změn, úprav budete dokladovat změnu stavby před dokončením 🙂
Odpovědět
Já teda doufám ve změnu v elektroinstalaci. Velkou změnu 🙂)
Odpovědět
@kutilgabi Ale pustit se do toho muzete az potom, co vam zmenu stavby pred dokoncenim urad povoli.
Odpovědět
@puhelin 🙂) úplne presne teraz neviem ako to myslíte,.... každopádne, můžete aj zmeniť zastavanú plochu, rozmery objektu,,ale samozrejme všetko v rámci regulativ k územnému plánu. Nemůžete jít proti regulativům, teda třeba výrazne zvětšit barák. Ale pokud zmeníte třeba i stavební materiál a to (přeženu) z cihel na hlínu, úřad k tomu nemůže říct ani slovo. Stavební zákon neřeší matteriál stavby a pokud vyjde statika,.....
Odpovědět
@kutilgabi Jisteze resi, protoze potom mate rozpor oproti schvalene projektove dokumentaci. Proc by se potom stavby povolovaly, kdyz by si pak lidi staveli neco jineho, nez s cim prisli pozadat o povoleni? A zmena materialu znamena zmenu v PENB nebo v pozarni zprave, takze to neni nic marginalniho. A zmena rozmeru je rovnez neco, co bez predchoziho odsouhlaseni neni mozna.
Odpovědět
Jisteže neřeší. Dostala jste nekdy otázku ze stavebního úřadu z čeho bude dům? Úřadu je to jedno. A rozhodne neříkám aby se stavelo bez dokumentace, nebo bez projektu, to rozhodne ne. Otázka byla jestli se da, a co vše změnit vůči schválené PD. Odpověď, všechno 🙂 nic víc nic míň. a když zmeníte materiál, no tak si ještě jednou necháte udělat PENB 🙂 (2.500-3.500,-Kč)
Odpovědět
@puhelin a pustit se do stavby až potom, co mi úřad schválí či povolí změnu stavby před dokončením? ta veta si trošku protiřečí, viď 🙂
Odpovědět
@kutilgabi Neprotireci. Kdyz chcete udelat zmenu, pozadate o ni v ramci zmeny stavby pred dokoncenim a pokud vam ji stavebni urad povoli, muzete ji udelat. To rika stavebni zakon. A verte mi, ze vim, co stavebni urad zajima 🙂
Odpovědět
@kutilgabi Nebo jeste jinak. Vy postavite zmenu oproti schvalenemu projektu a pak pozadate o zmenu stavby pred dokoncenim. Zmena neni mozna, zamitne ji. Nasledne se zjisti, ze uz to zamitnute davno stoji, takze vam naridi odstraneni stavby. To neni moc ekonomicke. Uz chapete ten nesmysl, kdyz chcete postavit a az pak resit zmenu stavby pred dokoncenim?
Odpovědět
@puhelin můžeme se sejít u nejakého konkrétního projektu a uvidíme 🙂
Odpovědět
@kutilgabi Co tim myslite?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?