Co vyřídit dřív? Stavební povolení X hypotéka?

Ahoj, chtěla bych se zeptat těch, kteří už mají zkušenosti, co vyřídit dříve. Jestli stavební povolení nebo hypotéku. Jaký je nejlepší postup? Nerada bych vyřizovala a platila za něco, kdyby mi to druhé náhodou nevyšlo... Máme pozemek a rádi bychom dělali další kroky. Díky
Odpovědět
@bzulenka máš nějaké důvody si myslet, že něco z toho neklapne? jinak my vyřizujeme hypoteku ted a ohlášku stavby budeme dělat v průběhu zimy, abychom na jare mohli kopnout. Pravdou ovsem je, ze nekteré banky berou jako plus, když máte při žádosti o hypo již v ruce stavební povolení.
Odpovědět
Profilova fotka
@bzulenka Máte už projekt ? Nebo představu co chcete stavět a víte že to můžete u vás stavět ? Máte ujasněno kolik chcete investovat / budede ochotni splácet, nebo zjištěno kolik vám půjčí oproti vašim příjmům ? Toto vše je zatím zdarma ;-) pro začátek ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My předsjednávali hypo v době, kdy se dokončoval projekt - pro odhad na hypo bylo potřeba předložit projektovou dokumentaci. Pak jsme vyřizovali ohlášku a dolaďovali detaily hypo - teď je to tak, že dnes si jedeme pro štítek stavby a hned ho scanujeme bance a do tří dnů budeme mít první část peněz na účtu. Doporučuji tedy dělat obě věci souběžně - pokud u vás nehrozí, že by Vám mohla být stavba zamítnuta, není důvod čekat - to je tedy můj názor :-)
Odpovědět
@flakac O žádných důvodech proč by to (či ono) nemělo klapnout nevím, jen jsem asi pesimista a mám stále obavy, že nám hypo neschválí na tolik kolik budeme potřebovat a že na úřadě se na mě paní podívá a řekne: TAK TOBĚ TO NIKDY NEVYJDE. ]-( Už mi z toho hrabe a to jsme ještě nezačli. No tak ty teda nejdříve hypo, jo? a to ti předběžně schválí a až budeš na jaře potřebovat peníze, tak ti to pošlou? Jak to funguje? @petrsv1000 Máme jasno v tom, že chceme stavět dřevostavbu s RD Rýmařovem, 100pro ještě nejsme rozhodnuti, který dům to bude, ale představu máme a kolik chceme (nebo spíše můžeme) investovat taky víme.. Takže teď nevím, jestli zavítat do banky nebo na obecní úřad ;-) Ale asi teda obojí najednou..
Odpovědět
Profilova fotka
@bzulenka no určitě zajděte do banky pokud nemáte fin.poradce a zjistěte si na základně příjmů kolik vám asi tak půjčí (předběžně) zároveň si vytiskni pohledy domů a zajdi na SÚ se zeptat zda daný typ domu může v dané lokalitě stát a jaké budete potřebovat vyjádření k ohlášce. Pak necháte vypracovat projekt ( v RDR za 36tis kterí ti pak vrátí) a sním zajdete do banky, která vám přidělí odhadce, ten projekt a pozemek na cení ( to už se platí ) a vypracuje návrh hypotéky. No a s projektem už můžete začít obíhat ohlášku no a když letos začnete tak do vánoc v pohodě bydlíte ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
před měsícem jsem začali vyřizovat hypotéku a bylo nám řečeno, že jim musíme předložit stavební povolení. takže tedka honím stavební úřad at to máme co nejdříve.
Odpovědět
@zirafka1988 každá banka tuto podmínku nemá...já např. Nemám ani stavební pozemek.
Odpovědět
@bzulenka tak nebud pesimistka. Obehni to a do týdne budeš vědět fakta.
Odpovědět
Profilova fotka
Já osobně bych dřív vyřídila hypoteku.. My jsme k hypo potřebovali odhad, kterej odhadce zpracovat na základě nákresu (pohledy a půdorysy) a nějakýho technickýho popisu, z čeho stavba je apod.. Takže kompletní projekt jsme k hypotéce opravdu nepotřebovali.. Ale neměl by se zásadně lišit od toho, co bude ve finále stát.. Hypo jsme vyřizovali od srpna a v říjnu až nám ji přiklepli a přes zimu jsme vyřizovali povolení. Ono je potřeba taky vědět, jestli má smysl honit se za povolením teď, když byste to třeba do zimy stejně nestihli.. Pokud máte mít studnu apod, tak to taky trvá minimálně měsíc, než to vyřídíte.. Zjisti si na úřadu, co chtějí pro udělení souhlasu nepo stavebního povolení (my jsme potřebovali souhlas vojenské správy, muzea apod), ale já bych určitě začala hypotékou.. Nemyslím si, že byste to zvládli tak rychle, abyste ještě letos stihli začít stavět.. ale třeba se pletu a budete bydlet dřív než my :) ;)
Odpovědět
Nám například řekli, že nám dají hypotéku až budeme mít stavební povolení..
Odpovědět
Kde vám to řekli, já se chystám do ČS příští týden a chtěla bych to začít řešit, ale povolení bude koncem srpna a tak dlouho čekat nechceme
Odpovědět
Profilova fotka
@bzulenka pokud by vám stačilo půjčit do ceny výše pozemku doporučuji čerpat zpětně na pozemek, pokud ho máte nějak čerstvě.. My jsme si zpětně vzali na koupený pozemek a máme klid. Nikdo nám nekontroluje finance...atd. Jednoduše nám vyplatili celou částku.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My jsme zařizovali hypo i ohlášku současně, dali jsme si půl roku na výběr banky a současně jsme vyřizovali všechny papíry ke stavbě. Banka chtěla před finálním podpisem smlouvy vidět projekt a následně před čerpáním jsme pak museli doložit souhlas SÚ s ohláškou. Čerpali jsme celou částku najednou, bez dokládání faktur apod.
Odpovědět
@reparador Proč neoslovíte finančního poradce? Každá banka má totiž jiné podmínky. U některé potřebujete stavební povolení, u některé ani nepotřebujete, aby byl pozemek už stavební. Finanční poradce za vás vyfiltruje banky, které jsou schopny s aVámi jednat ve vasi konkretni situaci. Např ČS nevyžaduje ani stavebni povoleni, ani nevyzaduje aby byl pozemek již stavební, pouze dovolí začít čerpat, až tomu tak bude.
Odpovědět
@flakac Kde najít dobrého fin. poradce, na kolik to vyjde? My totiž pozemek taky nemáme stavební. Je to orná půda s tím, že máme písemný souhlas od obce a útvaru hl. architekta, že máme povolenou vyjímku a můžeme postavit rekreační domek...
Odpovědět
Profilova fotka
@bzulenka Nejdřív jsme začali stavebním povolením, na hypotéku musíme ještě cca půl roku počkat, ale chceme mít už stavební povolení, abychom pak mohli hned začít se stavbou.. Nehledě na to, že budeme u hypo platit odhad 5.000,- a stavební povolení stojí taky 5.000,- takže si na to chceme i našetřit..
Odpovědět
@bzulenka nejlépe se poptat po známých, kteří řešili hypotéku, ale takové 2 velke spolecnosti, ktere jsou u nas, jsou myslím Partners a OVB. Nechci nikomu dělat reklamu, uvadim je jen pro příklad. My máme z OVB. Nestojí nic, jejich plat je provize z banky, s níž nakonec hypotéku uzavřeš. Ty neplatíš přímo jí ani korunu. Jsme stále ve čekání na konkurenční nabídky bank. Ona to dělá tak, že tu nej nabídku prostě pošle ostatním bankám s dotazem, zda to trumfnou. Koncem tohoto týdne ale čekám, že už se rozhodneme pro konkrétní banku. S nabídkami i přístupem poradkyně jsme velmi spokojení. Já dal podmínky, za nichž jsem ochoten uzavřít hypo a ona podle toho vybírá.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac musím říct, že jsme tuto variantu taky vyzkoušeli a jsem zklamaná :-( čekala jsem, že my dáme podmínky a podle toho se bude vybírat banka, zatím to vypadá, že budeme muset čekat na stavební povolení a až pak podepisovat smlouvu s bankou na hypotéku... což zase brzdí podpis smlouvy s firmou na domek na klíč, protože ty mají v podmínkách po podpisu smlouvy 20% z ceny domu zaslat na ucet do 10 dnů! a tohle nebyla poradkyně schopná dát dohromady... možní chceme opravdu hodně
Odpovědět
@lancome bohužel je to o lidech...Kdyby byla poradkyně dobrá, tak vybere banku, která to nepotřebuje... Naše poradkyně nám už dělala pojistky před rokem, takže se již trochu známe a ví, že o mých základních podmínkách nediskutuji a přistupuji k tomu tak, že buď nám nabídne něco, co nám bude vyhovovat, nebo půjdeme jinam, kde nám vyhoví. A musím ji pochválit, snaží se a za toho půl roku se její přehled v branži ještě zvětšil.
Odpovědět
@bzulenka Záleží na podmínkách banky. My jsme to vyřizovali současně, protože k čerpání hypotéky jsme museli doložit stavební povolení.
Odpovědět
Protože jsme už s pár rádoby fin. poradcema měla tu čest a bylo to hrůza děs, proto jsem to začala řešit sama
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@zirafka1988 u jake to chteli banky, prosim?
Odpovědět
Profilova fotka
@micky221 UCB
Odpovědět
My teda vyřizujeme nejdřív hypo, aby byl vůbec pozemek náš a pak až ohlášku..na ohlášku jsem obzvláště zvědavá, to zas bude akce... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
po na teda taky chteli staveb.povoleni.mame HB.podminkou,byla zastava,stavebni povoleni/ohlaska, a pojisteni stavby(my uz teda meli hotovou desku pri zadosti o hyposku)
Odpovědět
Profilova fotka
Sberbank - vyrizeni hypo z duvodu zafinancovani i pozemku, prvni cerpani ted probehlo dolozenim zastavy na KN, druhe cerpani na desku po predlozeni staveb.povoleni, poj.budouci stavby, vykazu vymer a treti zbytek, bez dokladani faktur, pouze na odhad prostavenosti. Zkusenost s poradcem vyborna.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Záleží na konkrétních podmínkách, ale je lepší to odhadnout tak, aby vše šlo víceméně současně... My ještě konzultovali celou tu věc s právníky (tito: https://www.cikr.cz/ - pro jistotu, dnešní zákony jsou poměrně komplikované), takže proto je lepší se držet nějakého harmonogramu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?