ČOV. Musí se dělat vsak a odebírat vzorky?

Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně ČOV, vsaku a následných vzorků. Budeme mít ČOV a k tomu sběrnou nádobu. Přečištěnou vodu budeme používat na zalévání zahrady. Bylo mi ale řečeno, že musíme mít udělaný vsak, ze kterého budeme muset 1 nebo 2krát ročně dávat vzorky. Přijde mi to naprosto zbytečné. Jen starosti a peníze navíc. Řešili jste toto někdo? Je to opravdu nutné nebo to lze vyřešit i jinak? Moc díky všem.
Odpovědět
Předpokládám, že za ČOV budete mít jímku na vodu, kterou budete zalévat o velikosti např. 5 m3. No a za touto jímkou musíte udělat vsak přeci. Nebo co budete dělat když jímka bude plná? Třeba v zimě, kdy se nebude zalévat a všechno potrubí bude kvůli zámrzu vypuštěné?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Měl bych podobnou otázku , jak je to s těmi vzorky ? kolikrát ročně a odhadovaná cena odběru ? díky
Odpovědět
Přesně jak píše @dawerius , musíte mít pořešenou přebytečnou vodu a to vsakem buď do půdních vod nebo potoka, podle toho co máte k dispozici a co vám povolí. Co já vím tak když má někdo do potoka, můžou mít odběry vzorků jen jednou, do půdních vod je to minimálně 2x za rok, tak jako to máme my. V povolení jsou vypsány přímo hodnoty které musíte splňovat. Navrhuje je projektant podle zvolené čističky a životní prostředí je schvaluje. Podle toho kolik hodnot se sleduje, podle toho odběry stojí. My musíme dávat 2x za rok, sledujeme 5 údajů a jedny vyjdou na 780,-- s tím že si je laboratoř přijede i sama nabrat.
Odpovědět
Takže to shrnu: 1) Určitě musíte mít vsak, pokud by jste chtěli řešit zasakování rozstřikem, tak by mě zajímalo co budete dělat v zimě ? Rozbor 2x ročně , pokud ale zvolíte ČOV CE splňující parametry můžete jít formou ohlášení a pak místo rozboru budete mít 2x ročně revizi.
Odpovědět
Profilova fotka
@anetka2017 pokud je však rozstřikem, pak je to obvykle řešeno tak,že je za ČOV nádrž a ta se musí v zimě, kdy je půda zmrzlá a rozstrik není možný, vyvážet. Reálně v našich klim.podminkach (není-li to někde na horách) jde o jeden vývoz rocne, jestli vůbec.
Odpovědět
Profilova fotka
A co je lepší? Levnejsi? Revize nebo laboratoř?
Odpovědět
Nejdříve zjistěte na životním prostředí, kolik vzorků skutečně budete muset odebírat. Zrovna také řeším čističku. Budu volit ohlášení s revizemi. Cena mi vychází cca 3300,-. Seznam osob, které dělají revize najdete na strankách MŽP.
Odpovědět
@moriseiki to je cena za roční revize?
Odpovědět
@angie.shy revize se dela 1x za 2 roky
Odpovědět
@moriseiki Ok, tak to vyjde plus mínus stejně jako ty odběry, ale asi taky jak kde. Nás vyjdou 4x rozbory za dva roky na 3120,--.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?