Demolice domu a výstavba nového - úřad nechce povolit

Potřebuji radu. Zakoupil jsem domek na zbourání, který je na hranici pozemku. V domnění, že postavíme na stávajícím místě nový dům jsme zakoupili ,,podobný" projekt bez oken k přilehlému sousedovi. Jenže jsme narazili na problém u stavebního úřadu. Stávající dům je od sousedního domu cca 4 metry, z toho je 3,3 metry sousedův pozemek. Po zbourání stávajícího domu a odevzdání č.p. se budu muset řídit novým zákonem, který mi přikazuje odstup od souseda 7 metrů. Existuje výjimka na 4 metry, tu mi ale soused nepodepíše, protože si chce proslunit svůj pozemek. V domku mám malý sklípek co chci zachovat a na něm postavit nový dům. Vybral jsem si schválně projekt domu, který není příliš široký, protože pak mám na zahradě studnu a nechci jí mít v domě, takže nemám prostor na zbyt. Rekonstrukci nám stavební úřad nechce povolit, protože nezachováme 50% původní stavby. Stavba je dřevěná, takže musí komplet dolů. Tady je výřez z katastru: http://prntscr.com/i1uisu Je nějaké řešení, jak situaci vyřešit v náš prospěch a postavit nový dům na stávajícím místě? Přece jen když tam dům stojí, tak proč bych ho tam nepostavil znovu...
Odpovědět
My jsme podobnou situaci řešili právě rekonstrukcí. Nevím o tom že by muselo zůstat 50% původní budovy. U nás prošel projekt se zachováním části starých základů.
Odpovědět
@xkamikaze Podle našeho úřadu je tohle nereálný. Nemůžu sundat ani strop, na tož abych nechal jen základy. I projektant mi to tvrdí. Jak jste toho docílili? U nás by to šlo jen v tom případě, kdyby jsme předělávali stěnu po stěně a to by se mi prodražilo..
Odpovědět
@tom72 Sám jste napsal, že chcete postavit nový dům namísto starého. Pak se ovšem musíte řídit současnými stavebními předpisy. O zachování 50% domu při rekonstrukci slyším ovšem poprvé. Má soused k Vašemu domu okna z obytných místností? pokud ne, tak by neměl odstup být problém i bez jeho souhlasu. Největší problém bych Však viděl s požárními předpisy.
Odpovědět
Ano soused tam okna má. Navíc tam má nově přistavěnou verandu, která končí zhruba 2 metry od mého domu.
Odpovědět
A co třeba zrekonstruovat ten starý, a časem eventuálně požádat o přístavek (po délce?).
Odpovědět
Nikde jsem se toho úplně nedočetl, ale po troškách co kde bylo napsáno jsem pochopil to, že na místo ohlášky na demolici a pak stavebního povolení, by mi teoreticky mohla stačit jedna vyplněná ohláška stavby, která by byla nazvána rekonstrukce stavby. Tudíž by úřad rozhodl na jednou. To by mi mohlo zkrátil čas čekání na úřadech a zůstalo by mi čp. Jde mi o to, že na st. úřadě mi jakoby dovolí postavit domek na charakter zástavby (na stejném místě co stojí stávající dům), ale nechtějí mi to dát písemně a když zbourám domek, tak si potom budou moc se mnou dělat co chtějí... Prostě jim moc nevěřím. Sousedi jsou v pohodě, za kousek mého pozemku, ale sám o sobě umístěním domu nemám nárok ani na výjimku. To už bych opravdu radši zrekonstruoval dům :-D Jde to udělat takhle přes ohlášku stavby, ke které bude dokumentace pro demolici a nový projekt RD?
Odpovědět
@tom72 Dokumentaci pro demolici davate k ohlaseni odstraneni. Nelze to sloucit. Co vim, tak muzete udelat tzv. postupnou vymenu prvku, ale bylo by to prvek za prvek (cihelna zed za cihenou zed na stejnem miste, tramy za tramy atd.). Museli byste dodrzet pudorys a vlastne i celou hmotu domu. Hlavne to nezkreslujte jako demolici, protoze po demolici nasleduje vystavba noveho a jste v pasti.
Odpovědět
@tom72 mě projektant radil, že aby jsme nepřišli o č.p., tak to máme pojmout jako rekonstrukci s následnou výměnou zdiva. Ale jaká je skutečnost nevím. Letos konečně budeme řešit co s domem. Jestli rekonstruovat, zbourat nebo se na to vyprdnout a prodat.
Odpovědět
No demolici si vykládám jako totální odstranění stavby takže to u Vás neprojde určitě. Nám právě projektant navrhnul že to budeme řešit jako rekonstrukci se zásahem do nosných konstrukcí. Stavební úřad s tím neměl problém ale na každém úřadě sedí jiní lidé a v tom může být ten problém. Nevím ale proč by Vám neměli povolit rekonstrukci. Myslím že je i v zájmu stavebního úřadu aby se o nemovitosti někdo staral a udržoval je v dobrém stavu.
Odpovědět
Mám pocit, že když soused nedá svolení, tak stejně to jde obejít i bez podpisu, jen se to o trošku protáhne :)
Odpovědět
@tom72 zjistil bych si, jestli ten soused má povolení na tu přistavenou verandu, mohlo by to ponoci při vyjednávání s ním, jestli víš, co tím myslím..
Odpovědět
Profilova fotka
Jste skutečně v pasti. Po odstranění stavby se jedná o novostavbu s povinností dodržet všechny předpisy. Předpis o 50% stavby však nikde není! To bych po úřadu chtěla, aby ti řekli, kde je to dáno (zákon? vyhláška? judikát?) Jsou však nějaké výklady, že pro rekonstrukci musí být po bouracích pracích zřejmá dispozice 1.NP (musela bych dohledat, kde to je). Skutečně jediná možnost je rekonstrukce po částech, ale pokud máte dřevostavbu, tak si to nedokážu technicky představit. To by chtělo řešit se statikem, občas dokážou i zázraky. Co navrhuje @jizvo je sice dobré, ale riskantní. Potřásli byste si rukou, on by si dodatečně verandu povolil, vy byste stavbu odstranili a pak by souhlas pro novou stavbu odvolal...
Odpovědět
Článek se načítá
Soused má verandu oficiálně postavenou. Podepisovala to původní majitelka a se sousedem jsem se už dohodl. Jenže to mi moc nepomůže, protože mi na úřadě řekli, že nemám nárok na výjimku. Hlavně, že jsem se jich ptal než jsem to kupoval jestli můžu stavět na tom samém místě. Úřednice na dvě věci..... Těch 50% už jsem si zjistil. Je to tak, že nesmím sundat stropní část domu. Budu muset zkrátka doufat, že až to zbourám a půjdu tam s ohláškou pro novou stavbu, tak mi to dovolí na slíbený charakter zástavby.
Odpovědět
@tom72 myslim, ze nedovoli, kdyz uz se takto cukaji, navic soused nebude souhlasit a oni mu budou muset vyhovet, protoze vase stavba bude v rozporu se zakonem. Ja bych se snazila o tu rekonstrukci....opakovane v rodine vznikla situace, kdy misto drobnych stavebnich uprav bylo nutne z duvodu spatneho stavu obvodovych zdi dum prakticky postavit novy.
Odpovědět
@bamak jak to teda mám vytvořit dokumentačně a za jakým odborníkem mám jít? Na úřadě se vůbec nic nedozvím a projektant mi v tomhle taky nepomůže a to jsem jich zkoušel víc... Když už bych teda rekonstruoval z důvodu špatných zdí. Mohl bych si tam pak postavit rozměrově jinou stavbu?
Odpovědět
@tom72 Rozměrově jinou stavbu určitě ne. Jedině stejně velkou na stejných základech, nejlépe ze stejných materiálů. Jinak to nebude postupná výměna nevyhovujících prvků, ale to odstranění, které budete muset zlegalizovat procesem odstranění a pak už se na tu novou stavbu budou vztahovat současně platné zákony a vyhlášky. Zašla bych za statikem, ten by napsal posudek na nevyhovující prvky, které je potřeba vyměnit. najednou toho bude vc a víc, což se zjistí během stavby...
Odpovědět
@tom72 Pak vám projektant (ideálně autorizovaný inženýr pro pozemní stavby a statiku) zkreslí tu postupnou výměnu prvků. Že to pak uvnitř nedodržíte přesně by tolik vadit nemělo, ale zvenku ano.
Odpovědět
@tom72 presne jak pise puhelin. Behem rekonstrukce zjistite, ze napr. obvodova zed je zasazena drevomorkou/shnila....musite vymenit. Po dokonceni pak even. nejaka pristavba. Urcite to neni idealni, ani levne reseni, ale jinak budete muset dum posunout na pozadovanych 7m.
Odpovědět
Profilova fotka
Na "charakter zástavby" ba ti povolili jen ty 4m od sousedova baráku za předpokladu, že v protilehlých stěnách nebudou okna obytných místností. Psal jsi, že tam soused okna má (obytné/neobytné?) a pochopila jsem, že od jeho verandy to ani ty 4m nejsou. Vidím to spíše na výjimku ze 2m od hranice a ze vzdálenosti od sousedního baráku. Nedoufej a dobře se na to poptej. Pokud ti řeknou totéž co já, pak dřív než zbouráš, vyřiď si pravomocnou výjimku. Dřív nebourej.
Odpovědět
Isiel by som oficialne cestou rekonstrukcie. A pri rekonstrukcii zial spadli vsetky zdi :) Nejak podobne to riesil kolega, postupne sundal vsetky zdi - on to ale mal z veprovic a ked do toho sekol, postupne mu to zacalo padat na hlavu. Budme uprimny, maximalne zaplatis pokutu za stavbu na cierno a nakoniec to aj tak zlegalizujes. Jedine by som si dal bacha, aby si to mal v poriadku projektovo a poziarno bezpecnostnym riesenim stavby. Takze nechat si vyhotovit 2 projekty - jeden na rekonstrukciu a druhy na to, co postavis.
Odpovědět
@jitulkaka na charakter zástavby s tím, že já nebudu mít absolutně žádný otvor k sousedům ve zdi a budu mít zabezpečenou střechu proti pádu sněhu. Výjimku určitě nedostanu. To jsem si musel zjistit na jiných úřadech. I ten přístup úřednic byl úplně jiný. Zítra jdu opět na úřad. Chtěli po mně nakreslit plánek, jak bude asi osazená nová stavba, tak uvidím no. Nejhorší je, že od nich nedostanu vůbec nic písemně.... Člověk by to nejradši prodal, ale už jsem si s tím dal hromadu práce. Co se týče rekonstrukce, tak mi tady psali, že by stavba musela být rozměrově stejná. A já už mám typovej projekt a nechat dělat další projekt už se mi prodraží. Chtěl jsem postavit stavbu s rozumným rozpočtem a tohle by se mi zase prodražilo.
Odpovědět
Profilova fotka
@tom72 Tak ať ti to dobře dopadne, držím palce.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Profilova fotka
Jak to dopadlo? Řešíme podobný problém.
Odpovědět
@miro_hroncok Doporucuju oznacit ty, kterych se ptate.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?