Dodatečné povolení stavby po koupi pozemku

Profilova fotka
Dobrý den, Zakoupili jsme pozemek, který chceme využívat jako zahradu (a výhledově zvažujeme stavbu RD nebo celoroční chaty). Na pozemku je malá dřevěná chata, kterou bývalý majitel postavil v r. 2012 na základě územního souhlasu jako "stavbu pro chovatelství". Po koupi jsme získali kompletní dokumenty a ukázalo se, že kromě nesedícího účelu stavby jsou tam také mírné odchylky v půdorysu a provedení. Jedná se o CHKO, čímž je situace trochu složitější. Rádi bychom dali papíry do pořádku, z toho co jsem dohledala, znamená to zaplatit pasport a zahájit na úřadu "proces dodatečného povolení stavby". Máte někdo podobnou osobní zkušenost a jak jste řešili? Jak finančně a časově náročný je to proces? Může to vyústit v situaci, kdy nám nařídí chatku zbourat úplně? Poradit se o tom nezávazně na stavebním úřadu asi nelze, že? Pozn1.: Tradičně český přístup by byl "zatloukat, zatloukat, zatloukat", chatka možná při budoucí stavbě stejně půjde dolů, ale chceme na pozemku rozšířit zázemí (bouda na nářadí, samostatný sklep, zavedení elektřiny), také může v budoucnu dojít k prodeji a přijde mi lepší to mít papíry v souladu s realitou. Pozn2.: Jestli dobře rozumím stavebnímu zákonu, momentálně nemáme možnost tam legálně postavit žádnou "stavbu vedlejší do 25 m2…", protože oficiálně tam nemáme obytnou stavbu? Děkuji za jakékoli postřehy, které by mi pomohly ujasnit si další postup.
Odpovědět
Dobrý den, nedokážu se vyjádřit k dodatečnému povolení stavby (my minulý rok dodatečně povolovali podkrovní přístavbu a bylo to zcela bez komplikací, na stavebním byli velmi vstřícní, ale zařizoval to za nás projektant, takže více nevím) , ale opravdu nemůžete postavi žádnou jinou stavbu, ani do 25m2, pokud tam nemáte obytnou stavbu.
Odpovědět
A k cemu muze pozemek slouzit podle uzemniho planu?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin V tom problém není, tato část pozemku je stavební - lze RD i objekt k rekreaci. @norikakaa Díky za zkušenost. Taky asi zvolím cestu konzultace na stavebním úřadu, budu se kát a doufat v jejich vstřícnost. Mám obavu ze situace, kdy už první konzultace na SÚ odstartuje nějaké řízení (sama provalím, že chatka neodpovídá povolení), jehož výsledkem bude demolice, protože to např. nebude přesně odpovídat požadavkům CHKO, požadavkům na stavbu pro rekreaci, kamna neprojdou revizí ... nemáme zkušenosti, tak nevíme, co od toho čekat.
Odpovědět
@sailen Kdyz vam naridi odstraneni stavby, pozadate o dodatecne povoleni. A pak mate temer neomezeny cas na to zacit resit papiry, vymyslet co se stavbou atd. Ale nebojte, sami od sebe si urednici praci nepridelavaji, leda by vas nekdo udal. A to uz by nejspis nekdo udelal uz v minulosti 🙂
Odpovědět
@puhelin Problém je v tom, že k tomu dotazu by se dala napsat disertační práce o problematice legality staveb. Paní se rozhodla (snad) správně, že chce jít konzultovat na SÚ. Já osobně bych tam asi nešel, ale odvíjelo by se to od dalších věcí, které nejsou z dotazu zřejmé. Např. jaké jsou ty údajné "mírné odchylky v půdorysu a provedení", do jaké míry je jiný způsob užívání (na fotce je vidět jen II. NP) atd. Pravděpodobně se vůbec nebude muset řešit odstranění a dodatečné povolení stavby, možná ani jiný způsob užívání. Paní by udělala nejlíp, kdyby měla někoho známého, kdo se vyzná se stavebním právu, komu by ukázala všechny dokumenty co má, kdo by si prošel stavbu, prověřil územní plán a další věci, a potom by mohl kvalifikovaně poradit, co dál. I s ohledem na konkrétní SÚ, protože jak už jsem kolikrát psal, každý SÚ má svoje "specifika", takže co platí tady, nemusí platit jinde. Tady na fóru, bez informací, můžu rozvíjet několik variant, jak dál postupovat, a vůbec se třeba nemusím trefit. Takže zbytečná aktivita.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanq Rozumím, kdybych někoho takového znala, taky se neptám po internetu. Ale po stěhování z Karlovarska na severní Moravu je, koho známe a neznáme, trochu pasé 😄 Upřímně ani nevím, pokud bych si takovou konzultaci chtěla zaplatit, koho (jaké povolání) bych vlastně měla poptávat. Odchylky očima laika - pán si nechal schválit stavbu pro drobný chov domácích zvířat (kurník), ale evidentně jde o obytnou chatku s patrem a kamny, je vyveden komín. Materiály odpovídají souhlasu, z vnějšku je to navíc z části pobito zateplovacími deskami (dá se dodělat / sundat). Půdorys bude mírně větší než uvedených 5,0 x 3,2 m (ale do 25m2), nestihla jsem přeměřit. Umístění stavby je posunuto asi o 1m x 0,5m oproti nákresu (odstup od souseda dodržen). Nesedí půdorys, je tam prohozeno okno a dveře a přidána dvě střešní okna. --- v normální zástavbě by to nemusel být problém, ale nevím, jak přísný je přístup CHKO Jeseníky (to jsou takové blbosti, jako že "vstup musí být z boční strany" - na schváleném plánku je, ale v realitě je ze štítu apod.)
Odpovědět
@sailen Zkuste nějakého místního projektanta, ten by měl být v obraze. Hledejte podle recenzí, nebo spíš podle zkušeností místních/sousedů.
Odpovědět
@sailen my se provalení také báli. A byli skvělí. Do ruky nám strčili formulář, neřekli ani slovo, hned vyřídili. Držím palce!
Odpovědět
Profilova fotka
@sailen Dobrý den, opravdu dost záleží na konkrétním stavebním úřadě, nebyla bych ale v zásadě v nějakém stresu, že byste to museli zbourat apod. Napíšu vám soukromou zprávu. Jsem v podstatě z vašeho regionu, dá se říct i z oboru a možná něco můžu poradit. (A zrovna chystám skupinu na Facebooku Jak na vlastní bydlení, kde se chci poradenství v této oblasti trochu víc věnovat). Jinak souhlasím, že dost může vědět i dobrý místní projektant, jak píše milanq. Ale když jste tak zdaleka, tak to může být těžší někoho najít.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?