Garáž - garsonka?

Dobrý den, chtěla jsem se, z pochopitelných důvodů, zeptat anonymně, jestli je potřeba stavební povolení na změnu garáže na obytnou místnost? Kamarád, který by nám to udělal, tvrdí, že to rozhodně nemám řešit přes stavební úřad, že by to trvalo až rok, další kdo dělali rekontrukce to taky nehlásili, ale na druhou stranu, ikdyž je to uvnitř, tak sousedi si toho samozřejmě všimnou, že se tam něco děje. Máte někdo zkušenosti, že jste něco nehlásili a pak se na to přišlo? A jak nám mohou dokázat, že to už neudělal předchozí majitel (dům máme tři roky)? Garáž je přímo napojená na dům a je opravdu veliká, chtěli bychom tam udělat garsonku, kterou by jsme pronajímali a pokud by se moje sestra vrátila ze zahraniční, tak by tam bydlela, protože na dům s dnešníma cenama nemá. Nebo máte někdo zkušenosti, že jste to naopak hlásili a posléze se vám to zdálo zbytečné? Na stavební úřad se nechci chodit ptát, protože to není velké město a hned by se to dozvěděli...
Odpovědět
Ano. Je to zmena uzivani. Musi byt v souladu s uzemnim planem. Nicmene vse je o udani. Tady je spousta ubytoven a starosta dela, ze o nicem nevi. Prestoze mestska policie tam je minimalne jednou tydne. U nas fin. urad hned zjistil z ortofoto mapy, ze nam na strese pribyla stresni okna. Pudni vestavba legalni, jen se to vlece a stale nemame vse ke kolaudaci. Ale uz platime vyssi dan. A panovi odsud ze vsi spocitali, ze ma letos vic ovci. Pry dronem. Zvazte, jestli se vam to pripadne vyplati dodatecne legalizovat, vc. pokuty.
Odpovědět
Aha, a je to jen ohlášení nebo je potřeba nějaký projekt? Nebo takhle spíš - koho teď kontaktovat jako první? Stavební úřad nebo nějakého projektanta?
Odpovědět
Tak teď koukám na katastrální mapu a z toho vypadá, že je to přímo součást rodinného domu, takže se ani nejedná o změnu užívání, nebo ano?
Odpovědět
Profilova fotka
Pronajímat nebytový prostor ci část domu, můžeš. Jestli z toho uděláš kutloch pro ségru, nikdo to resit nebude. Pokud to ale budes chtit jako samostatnou bytovou jednotku v rd, tak pak musis kolaudovat. Bytove jednotky musi splňovat kritéria.
Odpovědět
@tanyya Jestli je ten prostor kolaudovany jako garaz, pak to zmena uzivani je. Budete z toho delat obytne prostory s hygienickym zazemim.
Odpovědět
Zkusila bych to vzít asi ofiko přes stavební úřad, protože pokud by např. sestra si chtěla pojistit domácnost, tak by jí to pojistovna neuznala. Taktez nedejboze kdyby podnajemnik zpusobil požár celého domu,byl by to pro pojistovnu problem a nemusela by uznat plnění. Taktéž v budoucnu by případný neplatič (podnájemník) mohl vědět, že prostor není skolaudován a vy byste ho nemohli dát k soudu.
Odpovědět
Jde o změnu užívání a nejde o nic náročného. Dělali jsme několikrát. Ale musíte brát v potaz vlastní vodoměr,elektroměr a řeší se i dostatečná výška stropů a průnik denního světla.
Odpovědět
Tak teď nechápu... to musím "změnit užívání" pokud v tuto chvíli je to zahrnuto do rodinného domu? Není to jako samostatná stavba, ale na katastrální mapě je to vidět jako jeden velký barák... Nebo já tomu už nerozumím... Je možné tedy, aby garáž byla celou dobu zapsána jako rodinný dům?
Odpovědět
Nemůžete se někdo na to mrknout? https://sgi-nahlizenidokn.cuzk.cz/mar...
Odpovědět
v tom fialovým je i ta garáž, takže podle mě, se nemusí nic měnit nebo nahlašovat, nebo se mýlím?
Odpovědět
@tanyya To mas uplne jedno, ze je to soucast domu, ale garaz jsou proste nebytove prostory. A plati pro ni jine podminky (napr. odvetravani, jina vyska stropu,...). Ja treba ted vyjimam jeden pokoj z bytovych prostor a delam z toho provozovnu-v katastru se nic nemeni. Jenom na uradech-stavebni, hygiena a hasici. Jakou ma ta garaz vysku stropu? Vsechny garaze co znam, tak jsou nizsi a tam by obytne mistnosti neprosly z hygienickeho hlediska. Mate tam okna? Ptz se pocita procento osviceni, atd...
Odpovědět
Tak se zeptám jinak, jak katastr ví, že je tam garáž? On má k dispozici snad jiný data než které jsou vidět na těch stránkách? Já jen abych si to zbytečně nekomplikovala různými povoleními, když by stejně nikdo na to nemohl přijít... Vždyť já to nechci pronajímat jako byt s vlastním elektroměrem a vodoměrem, ale jako letní bydlení pro turisty...A jak katastr může vědět, jestli to tam neudělal už předchozí majitel?
Odpovědět
Článek se načítá
@tanyya Nejde prece o katastr. Jde o stavebni urad. Tam mate odevzdanou vykresovou dokumentaci zkolaudovaneho domu. A v ni zakresleny prostor, ktery se jmenuje garaz.
Odpovědět
@tanyya V pripade pojistne udalosti je platne to, co mate zkoulaudovane.
Odpovědět
Aha, už to chápu, jen jsem nevěděla, proč to tedy není na katastru vidět jako garáž... Takže jít na stavební úřad a tam nahlásit změnu stavby na byt? Takže to bude potřeba architekt atd?
Odpovědět
@tanyya Na katastru pouzivaji jine oznaceni - treba pod vyrazem zastavena plocha a nadvori muze byt schovany cely dum i s garazi, stodolou, kolnou, dvorem. Zajdete na urad a zepteje se, co po vas budou chtit. Pak to muzete mit nahlasene i u zachrannych slozek, nebo treba u te pojistovny, kdyby byl problem. Pro jistotu si ten prostor predem zamerte (rozmer podlahovy i svetle vysky toho prostoru), at vite, jestli by to proslo. Treba to nebudou tak prozivat (co se podrobnosti dokumentace tyce), ale zmena nebytoveho prostoru na bytovy (obytny) je prave pro pojistovnu docela zasadni (to muzete u te sve overit uz ted).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?