Garážové stání na hranici pozemku

Dobrý den, můžeme řešit vedle baráku garážové stání - přístřešek na zámkové dlažbě,když je barák cca 4,5m od sousední parcely? Tedy, pokud budu počítat cca 3,5m na kryté stání? Mezi krytým stáním a sousedem bude cca 1 m od plotu. Neřeší se nějaký požádně nebezpečný prostor, pokud ano,dá se vyběhat vyjímka,aby jsme mohli takto stání řešit? Se sousedama by problém být neměl. Díky za info.
Odpovědět
Profilova fotka
@hanluk mezi tvým pozemkem, kde bude stání a sousedem stojí nějaká zeď? Pokud ano a je dostatečně vysoká, pak je vyběhání a vyřízení jednoduché. Pokud ne, tak je ještě další otázka, a to , jestli má soused na dané straně okna? a ještě jsem nepochopila, jestli to tvé stání bude jen střecha se sloupky, nebo zakrytá z boku?
Odpovědět
@lucka1511 Žádná zeď tam není, soused zatím nemá ještě ani projekt,takže si myslím,že zatím neví,jestli na tu stranu budou okna. Co se týká stání, bude to jen střecha se sloupky,bez bočního zakrytí.
Odpovědět
Profilova fotka
@hanluk tak to je pro tvůj prospěch, že soused nemá ještě ani projekt. Tobě stačí vyjímka ohledně vzdálenosti od souseda a pokud budeš mít stříšku postavenou dříve než soused vyhotovený projekt, pak se musí soused přizpůsobit tobě.
Odpovědět
@lucka1511 Tak zase nechci dělat nějaké rozbroje, tudíž,když by chtěl mít okno na tu stranu,kde plánujeme přístřešek,tak to nejde? Ještě se zeptám takhle, jde řešit přístřešek kdyžtak před barákem, kde máme uliční čáru 6m a mezi ulicí a barákem na tech 6ti metrech by jsme chtěli kryté stání?
Odpovědět
Profilova fotka
@hanluk záleží jak velké okno tam soused bude mít. Pokud při projektování, bude od oken požárně nebezpečný prostor zasahovat pouze na jeho pozemek, pak je vše v pořádku. Ale pokud by zasahoval už na tvůj pozemek a do tvého přístřešku, bude mít přísnější kritéria na bezpečnost, a bude potřebovat tvůj souhlas. Co se týká stavby směrem do ulice, myslím si, že by to neměl být problém, ale raději bych se zašla zeptat na stavební úřad.
Odpovědět
@lucka1511 Díky za info :)
Odpovědět
Profilova fotka
@hanluk není zač :)
Odpovědět
Profilova fotka
@hanluk Ahoj, máte už nějaké informace ohledně toho krytého stání a uliční čáry? Řešíme něco podobného a nechceme jít už asi po stý na SÚ ;-)
Odpovědět
@slabici Ahoj, nakonec to nebudeme nějak moc řešit, stání doděláme po kolaudaci a nebudeme to řešit s SÚ. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hanluk A půjdete přes tu uliční čáru? Mě architekt řekl, že to tak prostě nelze a stačí první soused, co půjde kolem a na SÚ to práskne ;-) My zas musíme nějak obejít zastavěnou plochu, i s garáží se do toho nevejdeme a architekt opět říká, že to nelze ohlásit dům a dodatečně dodělat garáž a tím přesáhnout ty zastavěný metry, i když nebude součástí domu..
Odpovědět
cokoli se staví byt jen přístřešek pro stání na auto.. je potřeba dodržet vzdálenost od sousedního pozemku 2m., pokud vám soused dá písemný souhlas že mu nevadí cca 1 m tak v tom pak taky není problém, ať už má nebo nemá okna na danou stranu vašeho pozemku .
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@marwen67 zdravím, dnes jsme dotazovali stejný problém s přístřeškem na auto, který v našem případě musí být v jednom bloku s domem (prostě nalepený na dům) a paní na stavebním nám tvrdila, že pak to musí být od souseda min 3,5 m (v územním plánu obce je, že odstupová vzdálenost domu od plotu musí být těch 3,5). Tak jak to podle Vás je???? Kdyby to byly ty 2m jak píšete tak by nám to dost pomohlo.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@janakralka Myslím si, že paní nemá pravdu, ale bude dost nepříjemné se s ní o tom dohadovat. Dům od hranice pozemku - máte dáno 3,5m, OK. Ale vy nebudete stavět dům ale přístřešek a ten dle vyhlášky může být 2m od hranice. Musí to být ale samostatný přístřešek, pouze přistavěný k RD, nesmí být tyto stavby provozně propojeny (nesmíš z RD vstupovat přímo pod přístřešek), protože pak by to nebyla stavba přístřešku, ale přístavba RD a museli byste dodtržet ty 3,5m podle ÚP. Ale ani ta vzdálenost podle ÚP se mi nezdá, protože tyto regulativy dané územními plány už se nesmí používat (musela bych dohledat, podle jakého to je předpisu - nevím z hlavy). Ale jak už bylo psáno, požárně nebezpečný prostor by neměl zasahovat do sousedního pozemku. Pokud zasahuje, udělá projektant opatření (třeba zděnou jednu stěnu od souseda), aby buď nepřesahoval a nebo jen málo. V takovém případě stačí souhlas souseda s tím, že PNP bude přesahovat. Nejlépe je jeho souhlas dát přímo na situačku PNP. To co tu bylo výše psáno o oknech platí pro vzdálenost stěn dvou sousedních RD a ne na vzdálenost mezi RD a přístřeškem.
Odpovědět
@janakralka no je otázka zda zda ten přístřešek tím, že je součástí domu a je možná napojen na střechu pak nespadá do daného odstupu od plotu 2m ale tech 3,5 m ..... tohle je potřeba opravdu asi řešit na úřadě a případně se sousedy aby to schválili že jim to nevadí
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka Děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
@janakralka @marwen67 Pokud nebude vstup do domu zpod přístřešku, tedy pokud nebudou tyto dvě stavby funkčně propojeny, pak by se měly posuzovat jako dvě samostatné stavby, pouze přistavěné k sobě, stejně jako jsou řadovky. Ale víte jak to je - co úřad, to právní názor, protože úřady mají různé nadřízené kraje a tedy často i jiné metodické pokyny. Jedině judikáty práci úřadů sjednocují.
Odpovědět
Jen doplním, že ta výjimka (stavba blíž než 2 m od sousedova pozemku) je zpoplatněná 5.000,- Kč jako správní poplatek.
Odpovědět
Je to velmi specifické a záleží opravdu na SÚ. Například u nás nám povolili přístřešek garážového stání přímo do hranice pozemku s tím, že sousedův bungalov je stavěn taky 2m od hranice. Dokonce máme do přístřešku dveře do domu a nikomu to nevadilo. Jediný problém co jsme v tomto ohledu řešili bylo to, že jsme měli původně vyzděnou tu zeď do hranice, ale SÚ požadoval jen pilíře, aby to nebyla za 2 stran zcela uzavřená stavba, nebylo tedy potřeba ani žádat o vyjímku - stačil jen souhlas sousedů PS: střecha zastřešeného parkovacího stání přímo navazuje na střechu domu. Druhá strana mince je ta, že když o to žádali známí spadající pod jiný SÚ, tak tam s tím taky měli problém a museli dodržet odstup od hranice
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Potřeboval bych poradit, my máme v požárně bezpečnostním plánem uvedeno že od boku parkovacího stání (dřevěné, boky také z dřevěných latí ale ne pevná stěna ) , musíme mít minimálně 5m ale víc jak 4,5m nás pozemek neumožňuje, neví někdo jak to nejlépe vyřešit? Bude stačit souhlas souseda? Dík za každou radu.
Odpovědět
@qweoiu Nejlepší je (pro jistotu) zanést požárně nebezpečný prostor u souseda do věcného břemene pozemku. Některé stavební úřady to přímo vyžadují a bez toho stavbu nepovolí.
Odpovědět
@qweoiu nám hasiči řekli, že nemůžeme narušit požárně-bezpečnostní prostor souseda a stěnu našeho garážového stání musíme udělat z nehořlavého materiálu, např. cetrisu.
Odpovědět
Dobrý den. Koupili jsme dům kde už byla na černo postavená stavba jako garáž přesně na hranici pozemku se sousední parcelou.Teď se snažíme toto zlegalizovat a ještě opravit plot souběžně s touto hranicí pozemku.Mám 4 podpisy sousedů i obce ale ten soused co s nim máme ten plot a tu garáž společnou mi dělá problémy jak máme prosím požádat na stavebním úřadě o povolení když ten jeden mi nechce podepsat projekt.Jsme úplně zoufalí prostě jeden se rozhodne dělat problém a mi nemůžeme dát tyto věci do pořádku.prosím kdo ví ať nám poradí. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@petula228 To je těžká otázka. Nevím, jak váš SÚ, ale tady u nás by výjimku bez souhlasu souseda nedal. Těžko by odůvodnil, proč to povolil a takové rozhodnutí by pak u odvolání neprošlo. Ale pokud to sousedovi doteď nevadilo, jako černá stavba, proč mu to vadí teď? A neslyšel by na nabídku nějakého "finančního odstupného"? Pokud se se sousedem opravdu nedohodnete, vidím jedinou možnost - soudit se s bývalým majitelem, pokud jste to kupovali a nevěděli, že stavba není povolena.
Odpovědět
@jitulkaka my jsme výjimku odstupove vzdálenosti u garaze pres nesouhlas sousedů dostali, prošlo to i odvolacím řízením na kraji.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname Ano, vím že je to možné, ale ne obvyklé. Asi by stálo za to, zeptat se na SÚ. Ale na druhou stranu zas aby na sebe zbytečně neupozornili, že mají něco nepovoleného.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@slabici Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jak jste nakonec vyřešili ten problém ? Řešíme něco podobného s garáží.
Odpovědět
Profilova fotka
@luca321 zastavěná plocha je cca148m. Garáž máme na uliční čáře absolutní dům na ní navazuje. Takže jsme ho v podstatě o 4m posunuli, víc to nešlo
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Mohu se zeptat, zda je možné nějak vyřešit přístřešek na auto ve fázi výstavby RD? Jde nám o to, že nyní stavíme bungalov a hranici 2m určitě nedodržíme, soused s tím problém nemá, ale stavební úřad ano. Bylo nám řečeno, že je možno pouze po kolaudaci na nové stavební povolení, což je dalších 5000 Kč. Jsou to další finance, čas, papírování atd. navíc...raději bychom postavili zároveň s rodinným domem. Nemá někdo zkušenost s tím, jak vyřešit?
Odpovědět
@lindaaa10 pokud nedodržíte odstup, tak se papírování nevyhnete, budete papírovat buď teď, možná ještě složitěji, nebo potom, ale nevyhnete se tomu..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?