Geologický průzkum, je povinný pro stavební úřad?

Poslední dobou jsem tu pečená vařená tak se ptám znova. Řešili jste hydrogeologický průzkum pozemku pro projektanta. Budem mít vodovod a kanalizaci, ale projektant chce geologický průzkum. Je povinný pro stavební úřad? Z hlediska toho co bude pod domem jsem schopná to zjistit sama nějaké sondy jsem dělala. Pokud potřebuju lejstro tak se nedá nic dělat. Dík.
Odpovědět
Profilova fotka
@almadin Nám dělali základní geologický průzkum při radonovém průzkumu. Projektant chtěl geologický průzkum pouze v případě, že by se mu něco nezdálo - např. spodní voda... To jsme naštěstí neměli.
Odpovědět
A kolik jste platili? Dík :-)
Odpovědět
my ho budeme dělat, prej cca 4-5 tisíc bez dph
Odpovědět
Tak já měla podobnou cenové relace. Ráda bych se dostala na ty 4 tis.
Odpovědět
Náš stavební úřad to např. nechce, ale dělat budeme-projektant to doporučil. Ale někde to je možná povinné-musíš se zeptat na stav, úřadě.
Odpovědět
Ono to záleží na lokalitě, kde se pozemek nachází. Některé lokality, které jsou již zastavěné a jsou popsané v geologické mapě, jsou třeba jednoznačně bezkonfliktní. Na druhou stranu jsou lokality které tak jednoznačné nejsou. Na to zda je nutno či není nutno mít hotové sondy není paušální odpověď. Nicméně, úplně nezbytný průzkum není nutný. Nutná je zpráva geologa. Jen na základě jeho zprávy je možno bezpečně posadit stavbu na pozemek s jistotou, že podloží je únosné. Zda geolog udělá sondu, je jeho dikce. Stavební úřad se po zprávě od geologa pídit asi nebude. Je to nutné jako podklad pro kvalitní projektování.
Odpovědět
Děkuju za vyčerpávající odpověď, která mi potvrdila co si myslím. Zda to je povinné zjistím na stavebním úřadě. Jinak okolo se staví myslím, že podloží je právě nekomplikované můžu zkusit zjistit víc mám v okolí geology. Prostě se mi úplně nechce platit 5 tis jen proto, že projektant chce i když si myslím, že to fakt potřeba není. Soused co má dům o cca 50 metrů dál nic takového nedělal ještě s ním zkonzultuju jak dům zakládal.
Odpovědět
@almadin U nás to projektant chtěl taky, ale probíhalo to tak, že přijel bagrista, udělal "metrovou jámu", projektant byl u toho, kouknul na to, co tam je a zase odjel. Bagrista dostal tisíc korun a bylo to.
Odpovědět
Zkusím možná poprosit souseda či nemá fotku nějakého svého výkopu případně můžu udělat sondu sama :-( sem to už jednou dělala a teda nic moc :-D
Odpovědět
@almadin obávám se že to není na vašem chtění či nechtění. Je to na projektantovi. Pokud je to projekci fuk budiž vám přáno, ale pokud nastane situace, že stavebník diktuje projektantovi jak má projektovat a projektant na tuto hru přistoupí, pak to není projektant ale zoufalec. A to ve smyslu, že vám neprodává profesionální kvalitu, ale vaše přání. Dikce stavebníka se má týkat estetiky, ale ne technického řešení a už vůbec nemá stavebník co kecat do toho jaké podklady si projektant potřebuje získat. S klidným srdcem osobně odmítám stavebníky a kšefty, kterými jsem tlačen do polovičatých a "laciných" řešení. Umístit dům na geologii na základě fotky? A kdo mi zajistí, že to je skutečně fotka z dané lokality? Jak moc se můžu spolehnout na to, že ten kdo mi fotku předkládá, ví co vlastně fotil a zda vůbec ví o čem je řeč. Relevantní podklad pro projekci, je oficiální zpráva geologa oražená jeho autorizačním razítkem. Jiný podklad nemá váhu. V tomhle je Česká legislativa úplně primitivně debilní. A ne jen ve vztahu k stavebnictví. Laici určují jak má odborník pracovat a peníze jsou kriteriem pro obsah i formu.. ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
geologie podloží se může měnit pozemek od pozemku, např. u nás na pozemku rostlá skála pod povrchem v hloubce 3 metrů, soused pod námi bludné kameny v písku a soused vedle jen písek, půlku pod stavbou jsme měli pískovec a v druhé půlce pod stavbou byla žula
Odpovědět
@jirinapezl to nebyl pískovec a žula. To mohl být tak akorát perk a žula..
Odpovědět
Článek se načítá
Máme nezpevněný sediment hlinito-písčitý nebo písčito-hlinitý deluviálního původu. Vzhledem k tomu, že to je rovina nemělo by tam docházet k dalším sesuvným pohybům hodnotila bych to jako středně únosné podloží. I vzhledem k tomu původu tam ta skladba podle mě bude dost jednotná ty uloženiny jsou pod Brdy, kde to je hodně silné takže na skálu se tam určitě nedostanem.
Odpovědět
Stavitel můžete být klidný zas hloupá nejsem. Vzhledem k práci co dělám se mám možnost si to nechat zhodnotit odborníky docela dobrými i ty sondy jsem už kopala tak se mi zas nechce platit X tisích za něco co není případně potřeba.
Odpovědět
@almadin Netvrdím, že jste hloupá. Na to máte příliš dobrý pravopis a sloh.. :-) Abychom si správně rozuměli. Řeč je o výstupu geologa. Vy asi máte na mysli to kdo tu sondu udělá fyzicky. To je myslím až podružné. Ale ano, dá se tím nějaká to stovka ušetřit.
Odpovědět
V současné době dělám návrh na popis geoparku, který je kousek od nás :-) sice nejsem geolog, ale nemám problém to konzultovat. Nějak kapku tápu co po mě projektant vlastně chce, protože se nebude zasahovat do hydrologie ve smyslu studny, vsaků atd. Geologický průzkum se dá udělat za 5 tis nebo taky za 20. Nechce se mi platit 5 tis za to, že mi někdo vykope jámu, kterou si dokážu vykopat sama a pak mi řekne je tam to a to horninové složení což mi stejně dobře může říct známý geolog. Nejsem schopná to posoudit moc z hlediska stavařského což by snad projektant byl. Myslím si, že se jedná o poměrně nekomplikovanou stavbu malého rozsahu podloží jak jsem psala. Nějaké přesné informace co tam vlastně je stejně zjistíme až vykopeme základy. Máme tu archeologicky významnou lokalitu třeba tam budu mít obrovskou odpadní jámu z dob lovců mamutů :-p :-D
Odpovědět
Ještě dodám, že se snažím šetřit tam, kde mi to nebude vadit. tzn. třeba okna si dám s trojkly, ale podlahu klidně obyč lino. Jestli mě chápete ;-) Takže chci mít dobré základy, ale pokud ušetřím 5 tis budu ráda.
Odpovědět
@almadin Chápu jak to myslíte se šetřením. Geologická služba České republiky tvoří geologickou mapu republiky, kterou aktualizuje na základě průběžných zjišťování a sond. Zjednodušeně řečeno, z této "mapy" čerpají autorizovaní geologové základní informace o předmětné lokalitě. Jak už jsem psal výše je to o pozemku jako takovém. Pokud si projektant vyžádá zprávu geologa, tak to udělá z důvodu, že má pochybnosti o jednoznačnosti zatřídění lokality. Geolog dostává úkol a zadání, určit povahu geologie předmětného pozemku a zda a za jakých okolností na tom může stát nějaký dům. Tomu přizpůsobí kriteria posudku a zprávy. Pokud z hlediska geologické mapy je předmětná lokalita dostatečně dobře popsána a prozkoumána může vydat svoji zprávu i bez sondy. Pokud však je lokalita nebo pozemek v místě, kde lze podle druhotných náznaků předpokládat problém, pak tu sondu musí udělat. Nejlépe dvě. Pokud už tedy úkolujete geologa sama, pak by to mělo být pouze formou objednávky a pouze na základě požadavku případně konkretizace od projekce. Můžete nabídnout, že fyzickou práci uděláte sama, ale musíte zase respektovat dikci geologa který si určí jakým způsobem bude sonda provedena. většinou opravdu stačí díra ne dvě lžíce bagru. Ale někdy je nutno dělat vrt speciální mašinou. A už vám to tu nebudu spamovat :-x
Odpovědět
Díky určitě nespemujete ;-) . Já bych právě měla možnost konzultovat přímo s paní z České geologické služby. Geologie pozemku mi přijde přehledná. Geologický posudek byl původně proto, aby nebyla nutná čistička, ale nakonec obec ve stejnou dobu jako já začne stavět kanalizaci takže tím to je vyřešené.
Odpovědět
Ale ano, riesil som inziniersko-geologicky a hydrogeologicky prieskum. Urad to po mne samozrejme nechcel, ale projektant ano. Pride mi to aj logicke - zakladat stavbu bez znalosti konkretnych zakladovych pomerov je vystrel do tmy. Bud moze projektant zaklady zbytocne prestrelit, co moze stat stavebnika 50-70 alebo aj viac tisic naviac. Alebo moze naprojektovat nedostatocne zaklady, co zase sa podpise pod pripadne dalsie problemy, ktore mozu nastat. Hydrogeologicky prieskum som robil z dovodu zasakovania dazdovej vody na pozemku. Cena nebola obvzlast nizka - vsetko to stalo cca 14 tisic vratane vrtania sondy, ale aspon sa prislo na to, ze zalozenie stavby na ZB doske bude bezpecnejsie nez zakladat stavbu na zakladovych pasoch :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?