Jak moc se novela stavebního zákona dotkne "ohlášek"?

Profilova fotka
Jak moc se novela stavebního zákona dotkne "ohlášek"? Platí pro ni vše co doposud? A jaké jsou nyní poplatky?
Odpovědět
1
2
@siera myslim, ze podminky budou stejne, jen poplatky budou vyssi...
Odpovědět
Já si také myslím, že co se týká podmínek ohlášení, nic se nezmění, jen stoupnou poplatky. Dívala jsem se do zákona a není mi jasná jedna věc - které poplatky se mě budou týkat (stavba na ohlášku). Jsou tam dva tipy - Položka 17 Vydání rozhodnutí o umístění stavby atd. a Položka 18 Vydání stavebního povolení. Bude se mě týkat položka 18, když bude stavba na ohlášku? Omlouvám se za možná stupidní dotaz, ale mám v tom pořád trošku hokej. My se právě snažíme vyřídit ohlášení do konce roku, ale jestli se to povede je ve hvězdách :-(
Odpovědět
Včera v televizi uváděli, že se poplatky drasticky zvýší. Ale nevím, zda jen na stavební povolení, nebo i na ohlášku. Říkali, že např. poplatek za kolaudaci stoupne z dnešních 300,- Kč na 5.000,- Kč, za povolení vedlejší stavby snad až 20.000,- Kč. Opravdu nehorázné, ještě, že máme postaveno a bydlíme. :-D Doporučovali všem, aby se lidé snažili vše vyřídit ještě letos.
Odpovědět
@aneri53 no, jisté je, že letos to už nikdo nestihne...není totiz podstatný datum podání, ale datum vydání...a to oni mají vždy času dost...
Odpovědět
@flakac Bohužel.
Odpovědět
Profilova fotka
@loceska Přepodkládám, že budete mít spojené územní a stavební řízení, takže by mělo jít o tyto poplatky: Položka 17 bod 1. písm. a) - vydání rozhodnutí o umístění stavby + Položka 18 bod 3. - vydání souhlasu s ohlášenou stavbou.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud jde o poplatek za tzv. kolaudaci, tak bude dle Položky 18 bod 7. činit 1.000,- Kč (vydání rozhodnutí o povolení užívání stavby). Kaloaudační souhlas dle § 122 stavebního zákona je třeba pouze u staveb, jejichž vlastnosti nemohou budoucí uživatelé ovlivnit, například nemocnice, škola, nájemní bytový dům atd., což asi většina z nás tady nestaví.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac Mluvíš o něčem, o čem evidentně nic nevíš!!!
Odpovědět
@jitulkaka Z čeho tak usuzuješ? Já jsem se stavebním úřadem denodenně v kontaktu. :-)
Odpovědět
@ykram Díky za vysvětlení ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac To já taky. A není pravda že "mají vždy času dost" :-S Co se týká poplatků - právě to načítám a dám vědět. Všichni by si ale měli uvědomit, že dosavadní poplatky jsou ještě z předrevoluční doby, kdy lidi vydělávali 2500,- čistého měsíčně. Teď staví domy za několik milionů korun a tady budou brečet o tisícovku za povolení stavby - přijde mi to docela trapné :-|
Odpovědět
@jitulkaka ...říká ten, kdo bydlí v bytě :-D Myslím si, že by to bylo každému jedno, pokud by to nebyla dvacátá věc, kterou stát tento rok zdražil... Pokud tvé odseknutí se týkalo pouze mého šťouchnutí do potrefené, pak ten příspěvek vlastně nepřinesl žádnou podstatnou informaci. Přitom jestliže jsi také se stavebním úřadem často v kontaktu, určitě víš, že ten, kdo bude stavět dům nad 150m2 zastavěné plochy, tak to ani nemůže ze zákonných důvodů stihnout. U těch ostatních si nejsem opravdu jist, ale myslím, že do Vánoc zbývají 3 týdny, takže pochybuji. A mezi Vánocemi vyřízení čekat opravdu nelze.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Takže milí zlatí: Pro ty vaše domečky do 150 m2 bude územní souhlas 500,-, ohláška 1000,- a oznámení o užívání bez poplatku. nad 150 m2 územní rozhodnutí 1000,-, stavební povolení 5000,- a oznámení užívání bez poplatku. 8-) Nepleťte si rozhodnutí o povolení užívání stavby v položce 18 bod 7. Na oznámení užívání žádné rozhodnutí nedostanete, nebudete jej tedy ani platit.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka trapné je když si chi na pozemku postavit kolnu na dřevo nebo pergolu a za "jejich" povolení na mém pozemku musím zaplat 20tis to je trapné a absurdní ]-( je to banda nenažranců a dělají všechno proto abych memohli stavět :-x tím chceš říct, že kdyš si postavím dome za 1mil, že bude poplatek levnější ? =-) už něvědí jak by lidi oškubali ]-(
Odpovědět
@jitulkaka Děkuju za objasnění, to jsem nevěděl, protože jsem to zatím nepotřeboval. Jinak však musím souhlasit s @petrsv1000. Přece neznamená, že když stavím dům, tak jsem milionář, kterému je jedno, kolik kde vytáhne peněz. Většina z nás tady je přece obyčejných lidí, kteří se snaží dle svých možností snižovat výdaje na stavbu svého snu a proto jsou často nuceni ve svých požadavcích dělat kompromisy. Pak se nesmí nikdo divit, že to každého štve, že bude muset udělat o jeden kompromis navíc, aby byl stát spokojený.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Místo sledování novy si raději přečti příslušnou vyhlášku: položka 17 bod 1.c) stavba doplňková k rodinnému domu (kůlna, altán apod.) je na územní souhlas za 500,- a garáž za 1000,-
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac No a taky nevíš a rozšiřuješ fámy - nový stavební zákon paragraf 11 o přechodných ustanoveních: poplatek je podle data zahájení řízení, ne tedy jak píšeš podle data rozhodnutí. Z těch částek, co jsem napsala se fakt nikdo neosype. Máte vůbec tušení, jak tohle všechno vaše trojkové obce dotovaly při dnešní výši poštovného a s předrevolučními poplatky (ÚPI, územní souhlas, ohláška, kolaudace.... všechno zdarma) a to nemluvím o jízdném na jednačky. Nezastávám se státu ale obcí, na které stát všechno hodil a nedal prostředky.
Odpovědět
@jitulkaka zbytečně polarizuješ diskusi !
Odpovědět
@jitulkaka A tak to ted nehodi na obce, ale na občany, tak jako vždy. Jinak přiznávám, že vyhlášku jsem nečetl, tuto informaci máme oficiálně ze stavebního úřadu, což asi naznačuje, jak jsou relevantní informace tam získané.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname Štve mě, že někdo sleduje novu, čte blesk a pak tady zdivočí půl webu ze špatných informací. Tak se snažím napsat, jak to ve skutečnosti je. Je na tom něco špatně?
Odpovědět
@jitulkaka i opačný názor lze napsat slušně bez útočného podtónu
Odpovědět
Profilova fotka
prvně jsem diskuzi jen četla...ale přidám pár slov :) Kdo se v dnešní době zastává státu,orgánů a obcí je dle mě ...!!! Mám dvojčata a celé 3 roky co jsem byla s něma doma jsem měla 7600,- za měsíc ( a to se stát nezajímal, že dostávám přídavky na jedno dítě a druhé co?? měla jsem na něco nárok NE BOHUŽEL) , chodím do práce už od svých 16let, platím daně, nemám dluhy, jsem normální občan. Bohužel stát musí vytáhnout peníze od obyčejných lidí....proč ne..přece je nebude tahat z milionářů ?? Každý kdo tady je si chce postavit co nejlevněji "svůj sen"!!! I my s manželem to chceme... a už teď se bojíme všech těch poplatků, a čekacích dob na povolení a věcí okolo toho. OK když to zdražili, tak fajn ale DOKLAD BY MĚL BYT HNED NA POČKÁNÍ ....a néé do měsíce a déle!!! Člověk se pak jen naštve...nemá to cenu to dále řešit. Prostě to tak je a hotovo. my obyčejní lidi tady na diskuzi s tím nic neuděláme
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname Máš pravdu, ale psala jsem slušně i když moje naštvanost byla zjevná. Ano, zaútočila jsem na flakače a petrasv1000 - zasloužili si a ostatním jsem snad pomohla (a možná i těm dvěma) VŠEM PĚKNÝ DEN A OMLUVU KOHO JSEM SE DOTKLA :-)
Odpovědět
@lenca.levandulka To máte trest za to, že jste byli obdařeni dvěma dětmi. Se zbytkem naprostý souhlas.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac - taky jsem si říkala že to máme za trest....ale jen asi tak minutu od té doby by mě to nikdy nenapadlo :-) :-) :-) :-) :-) :-) A je to štěstí mít dvojčata ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka na novu nekoukám již dávno a blesk také nečtu, je daleko více zdroje kde se nechají čerpat informace a ať už sou ceny jakékoliv jsou absurdní, hází nám akorát klacky pod nohy adělají vše proto aby se stavění prodlužovalo a prodražovalo. Toť můj názor.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka Naše naštvanost je taky zjevná, ale nemusíme kvůli tomu nikoho urážet. Nikdo si nezaslouží za vyjádření osobního názoru trest.
Odpovědět
Musím říct, že i když se mě vlastně tato diskuze už netýká (naštěstí ) - nám se podařilo po půl roce vyřídit veřejnoprávní smlouvu o provedení stavby, musím souhlasit s většinou. Tedy, úředníci nám to opravdu neulehčovali. Vždy, když jsme si mysleli, že už máme vyřízené opravdu všechno, nikdy to všechno nebylo, paní měla zásobu všeho možného, co jsme měli ještě splnit. A nebýt našeho projektanta, který nám to vyřizoval, neměli jsme povolení doteď. To jsme si jistí z předchozího neúspěšného pokusu vyřídit si stavební povolení sami. Všem vám přeju pevné nervy. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hanik.s A věř tomu, že nejen projektant si připadal na úřadě jak blbec, ale rovněž si to o něm mysleli...mám úplně stejné zkušenosti a už se na ty úřady málem bojim chodit.
Odpovědět
zdravíčko přátelé.,.. nechte těch tahanic, přece od pádu komunistů co sametová revoluce vznikla se sice otevřeli brány do světa. umožnilo se spousta spekulantům k nabití majetku, atd.. co ovšem zůstalo zapomenuto , je to, že vlastně poctivý občan je ten, který podporuje a drží stát a jak vidíme , stále to nestačí, tož přeci nechceme aby vláda a její činitelké a příbuzní a všichni co maj dočinění s nimi něco platili ze svých almužen co 6 a více čísel na výplatní pásce má.-.. ano je tu občan toho oškubeme jak se dá... at platí za vše jen na co pomyslí. chceš stavět? plať, bereš hypotéku.. tvůj problém, státu zaplat a nebreč..nemáš chut stavět? tož zvedneme daně. jo a zvýšíme odchod do duchodu, aby lidi než jej začnou pobírat chcípli a tak ušetříme to budou roční odměny ach jak polemizující... s poctivostí nejdál nedojdeš, snad jen pod most... a tak to vidím že kůlny, garáže atd se stavět budou ale ouřady ty informovat bude jen málokdo.. napadá mne,,, že by mohl bejt poplatek.... volnost pohybu po vlastním pozemku.. řekněme 2kč na m2? lidi ,...prostě i flákač i petrsw to řekli přesně... jitulka sice konkretizovala udaje ale poplatky co píše jsou jaksi hold do konce roku pak dojde k razantnímu navýšení a kdo to nestihne.. no škoda slov... naštěstí jsem to stihl a povolení o ohlášce už máme..a kolaudace u ohlášky taky není jen ohlášení o užívání stavby ...tam ani kolikráte nikdo z úřadu nedojde..a platí tichý souhlas... celkově vláda hold neví kdy má dost...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?