Jak oznámit začátek stavby na ARÚ AV ČR?

Ahoj, Včera jsem oznámil začátek stavby stavebnímu úřadu přes pouhý PDF soubor, který jsem poslal přes datovou schránku. Uvedl jsem tam všechny údaje, včetně jednacího čísla, čísla spisu, atd. Teď řeším, jak oznámit začátek stavby archeologickému ústavu AV ČR. Na jejich webových stránkách není žádný solidní formulář, pouze „oznámení stavebního nebo jiného záměru na území s archeologickými nálezy, dle §22, odst. 2 zák. č. 20/87Sb.“. Na našem pozemku, resp. území nebylo nic nalezeno, takže předpokládám, že se nás tento formulář vůbec netýká. Stačí jim také zaslat pouze informaci, že určitého data začínáme kopat a neřešit to nebo musím udělat něco speciálního a skvělého? Ženská na telefonu mě odpálkovala s tím, že tam nejsou na zodpovídání podobných dotazů a mám si to najít na jejich webu. Jak jste začátek stavby oznamovali vy? Díky!
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem nikomu nic neoznamoval.Prostě jsem začal a hotovo.
Odpovědět
@dreambox pokud to nemáte ve stavebním povolení, tak je to jedno, jinak s tím budou problémy... @sabejn já sem měl kontakty přímo u dokumentů u ohlášky, kdy se k tomu vyjadřovali a požadovali oznámení předem..
Odpovědět
Profilova fotka
Ano ve stavebním povolení jsem to měl napsáno že musím ohlasit.Ptal jsem se na to na stavebnim a řekli mě ať to neřešim.Takže bude záviset na lidech.
Odpovědět
@dreambox tak jestli ke kolaudaci pak budou požadovat zápis o průzkumu, tak nevím, jak ho získáte.. :-D
Odpovědět
@dreambox No, tomu se chci vyhnout. Máme docela „skvělý“ stavební úřad, který řeší opravdu každou maličkost a jelikož je tato věc uvedena ve stavebním povolení, budou vyžadovat nějaké informace. @plaintruth Je to napsáno dokonce ve stavebním povolení, proto to samozřejmě řeším. Vše potřebné, včetně vyjadřovaček, vyřizoval před žádostí o stavební povolení developer, od kterého máme pozemek. Ve stavebním povolení mám napsáno: „Zahájeni výkopových prací bude předem oznámeno příslušnému archeologickému pracovišti, tj. archeologickému ústavu ČR, Letenská 4, Praha 1“. Samozřejmě bych tam mohl naklusat osobně, ale v době, kdy mám datovou schránku, se mi přestalo chtít všude chodit a trávit celé dny tím, že budu posílán z jednoho oddělení na druhé.
Odpovědět
Profilova fotka
@sabejn my jsme k ohlášce museli dodat stanovisko archeologů. Ti napsali, že chtějí být u výkopových prací, takže před samotným hrabáním základů baráku jsem paní napsala e-mail, kdy začínáme. Ona si to poznamenala a že přijede. V den stavby ale nestíhala, tak mi jen řekla, ať jí nafotím díry s pár detaily na kraje. To jsem udělala, poslala jí fotky a ona na základě toho vystavila potvrzení pro kolaudaci. Žádný formulář jsme neřešili.
Odpovědět
Profilova fotka
@sabejn zahajeni jsem neoznamoval jen vyjadreni k ohlasce to mne poslali mailem a napsali tam at jim zavolam kdybych nasel pri vykopovych pracech neco zajimaveho no a ja nic nenasel :)
Odpovědět
@sabejn Pokud mate ve stavebnim povoleni tuto poznamku, musite zacinajici stavbu oznamit archeologickemu ustavu vzdy. Oznamuje se s dostatecnym predstihem......jak brzy zalezi na investorovi, pokud predpokladate, ze na pozemku nic neni, staci tesne pred stavbou, jinak klidne muzete uz pri vydanem uzemnim rozhodnuti - protoze pokud se na pozemku neco najde trva pruzkum docela dlouho. Zadost si ztahnete z AÚ a poslete vcetne pozadovane dokumentace datovou schrankou. Pokud bude lokalita pro AÚ zajimavá rychle se vam ozvou. Zaslana zadost pri kolaudici slouzi jako potvrzeni o oznameni zahajeni stavby AÚ.
Odpovědět
@sabejn Ve vyjádření AÚ nemáte, jakým způsobem to oznámit? Jestli vám to neřeknou přímo v AÚ, ještě by ten způsob mohl vědět památkář z městského úřadu.
Odpovědět
@martii1 Předpokládám, že kdyby pro ně byla lokalita zajímavá, tak to budou řešit již v době, kdy jsem žádal o vyjádření. Vyjádření nic neobsahovalo a vše se zdá v pořádku. Na jejich web není žádný formulář, který by souvisel s oznámením začátku stavby, ale pouze „Oznámení stavebníka ARÚ o záměru provádět stavební či jinou činnost, dle §22, odst.2 zák. č. 20/87Sb.“, které by se mě nemělo týkat, protože jde o oznámení stavebního nebo jiného záměru na území s archeologickými nálezy. Předpokládám, že pokud je kolem nás 10 postavených domů a my jsme mezi nimi, tak je téměř nepravděpodobné, že by tam cokoli bylo a muselo by se na to přijít již dřív. @puhelin Ve stavebním povolení mám napsáno: „Zahájeni výkopových prací bude předem oznámeno příslušnému archeologickému pracovišti, tj. archeologickému ústavu ČR, Letenská 4, Praha 1“. Nic víc.
Odpovědět
@sabejn Ne, resi se to prave tim oznamenim....pokud se stavba nachazi v zajimave lokalite (pamatkove zony, rezervace, kulturni pamatky......) tak je to vase povinost. Ano je to tento formular.....vy preci chcete zahajit stavbu v lokalite pro ne zajimavou. Ale oznameni jeste ovsem neznamena ze se rovnou dela pruzkum. Jen tim avizujete cinost a oni se kouknou do map a rozhodnou se zda pruzkum udelaji (na vase naklady). Pokud mate ve stavebnim povoleni tuto vetu, musite bych schopen dolozit oznameni. Pokud ve vasem okoli pruzkum nikdo nedelal, tak to bud neoznamili nebo oznamili a zajem AÚ o pruzkum nebyl.
Odpovědět
@sabejn K žádosti o povolení jste dával vyjádření, ze kterého tu větu do rozhodnutí (stavebního povolení) opsali. Bývá tam i čí podmínka to je. @martii1 Má pravdu. Napsala bych, že na základě podmínky stavebního povolení č. j. ... ze dne ..., které vydal MěÚ, Odbor výstavby ..., oznamuji zahájení výkopových prací stavby RD na pozemcích ... v kat. území ... Zahájení proběhne dne... Adresovat archeologickému ústavu ČR, Letenská 4, Praha 1. Zároveň si vyžádejte písemné potvrzení oznámení zahájení výkopových prací, které předložíte u kolaudace.
Odpovědět
Článek se načítá
My měli ve vyjádření od památkářů, že musíme kontaktovat archeologický ústav, vyplnili jsme formulář a poslali mailem na uvedenou adresu. Památkáři si údajně v našem případě během stavby zkontrolují vyjádření ústavu. Akorát nevím kolik dní má ústav na vyjádření. Nevíte někdo, prosím? Děkuji
Odpovědět
@lindaaa10 Myslim, ze chteji, aby stavebnik oznamil zahajeni stavebnich praci nejpozdeji 10 dmi pred tim zahajenim...
Odpovědět
@puhelin tohle oznámení se dává opět emailem? Na konci ledna jsme posílali vyplněný formulář s tím, že předpokládaný začátek je březen 2017. Zatím žádná reakce. Myslela jsem, že přijde odpověď na naše oznámení. Myslíte, že je mám tedy kontaktovat znovu, s tím, že začátek bude 1.3.2017? Na jejich stránkách jsem nenašla žádné moc konkrétní informace. Děkuji
Odpovědět
@lindaaa10 Urcite bych nic neposilala emailem. Vse doporucene nebo datovou schrankou pres podatelnu.
Odpovědět
Profilova fotka
Povinnost oznámit zahájení prací AÚ jsme také měli ve stanovisku SÚ. Je tam dokonce uváděna pokuta až 4 miliony a to jak pro stavebníka, tak pro stavební firmu, pokud ohlášení neproběhne. @puhelin Nevím, proč by měl být problém při zaslání e-mailem? Sám jsem poslal formulář stažený z webu AÚ, vytištěný, podepsaný a naskenovaný mailem. Bylo to den před zahájením výkopových prací (trochu jsem to zazdil, pravda), tuším během týdne se mi ozval pracovník a přišel se po dohodě na pozemek podívat. Skočil do základů, prohlédl, něco nafotil a uzavřel s tím, že je to v pořádku. Celá záležitost trvala asi 10 minut. Ještě mě poprosil, abych ho zavolal, až budeme kopat sklep. Byl v pohodě a prohlásil, že většina lidí nic AÚ nehlásí.
Odpovědět
@awakened Stesti, ze jste narazil na cloveka, ktery na mail reaguje. Mail neni oficialni cesta, taky by mohli tvrdit, ze zadny mail nedostali. S oficialnim cislem prijeti na podatelnu je to jistejsi.
Odpovědět
@puhelin přímo na jejich stránkách je uvedeno, že je možno zaslat mailem a i paní od památkářům nám řekla, ať zašleme emailem. Takže v tom snad problém nebude. Ale už je to skoro 3 týdny, asi tam raději zavolám. I když jsem původně nechtěla, nechci totiž žádné zdržení, které tímto hrozím.
Odpovědět
@lindaaa10 Tak si vyžádejte písemně potvrzení, že jste oznámili zahájení výkopových prací, ať máte podklad pro kolaudaci.
Odpovědět
@puhelin ano, určitě je kvůli tomu kontaktuji. Zajímalo, jak to funguje v praxi a za kolik dní se ozvou po oznámení.
Odpovědět
@awakened Předpokládám, že byl vyplněn formulář: - OZNÁMENÍ o stavebním či jiném záměru prováděném v území s archeologickými nálezy, který může poškodit či zničit archeologické nálezy v jejich původním uložení, tj. v zemi podle § 22 odst. 2 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, v platném znění Co jste uvedl do kolonky: ORGANIZACE OPRÁVNĚNÁ PROVÁDĚT ARCHEOLOGICKÉ VÝZKUMY, SE KTEROU BYLA UZAVŘENA DOHODA O PROVEDENÍ ZÁCHRANNÉHO ARCHEOLOGICKÉHO VÝZKUMU (§22., ODST.2 CIT. ZÁKONA):? Sedím tady nad tím a nevím si rady.
Odpovědět
@lindaaa10 Asi jak kde. My tu mame Muzeum a galerii Orlickych hor, kam oznamujeme vykopove prace.
Odpovědět
Profilova fotka
@sabejn To je jednoduché, tam jsem neuvedl nic ;). Ještě bych doplnil, že jsem zasílal do Prahy, což se ukázalo jako omyl, který si ale AÚ pořešil sám a mail předal spádové pobočce.
Odpovědět
@awakened Super, díky moc. Včera jsem to odeslal datovkou na AÚ. Uvidím, zda se ozvou nebo ne.
Odpovědět
Bohužel se k podobné otázce připojuji. Stavěli jsme na Ohlášku, ve Společném souhlasu ke stavbě žádný požadavek na vyjádření archeologů nemáme, ani jsme k ohlášce jejich vyjádření, o oznámení nepřikládali, nikdo ho po nás nevyžadoval...Navíc jsme stavěli na místě domu, který byl před stavbou zbourán.Teď jsme podali žádost o předčasné užívání stavby a SÚ ho po nás vyžaduje....Co s tím, prosím? Díky za každou radu a informaci.....
Odpovědět
@zenny2 V souhlasu pozadavek mit nemůžete, protoze do neho podminky nepatri (pouze do rozhodniti - uzemni, nebo st. povoleni). Zkontaktujte pamatkovou peci na mestskem urade nebo archeologicky ustav, ktery k vasi oblasti spada a vysvetlete jim situaci. Ale je to divne... K zadosti by melo stanovisko pamatkove pece nebo archeologickeho ustavu byt.
Odpovědět
Děkuji moc za radu.....Mám u sebe seznam a adresy správních úřadů, správců sítí a ostatních organizací - které mi paní na SÚ dala, když jsem vyřizovala Ohlášení stavby - úřady a organizace jejichž stanoviska jsme předkládali byli vyznačeny červeně. Archeologický ústav AV ČR vyznačen nebyl, stejně jako asi dalších 151 institucí, tudíž jsme SÚ nepředkládali...... Nějak mi nejde do hlavy, když to po mně nevyžadovali před stavbou, proč to vyžadují teď. Ale nejrozumnější bude asi skutečně vysvětlit situaci archeologům......Ach jo. ;-(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
@zenny2 Zdravím, jak Vím to dopadlo? Řeším podobný problém. Děkuji
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?