Jak poznáme vodovodní přípojku?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně vodovodní přípojky. Koupili jsme pozemek s tím, že voda i elektřina jsou na hranici pozemku. Elektřinu jsme již natáhli do mobilheimu, který na něm zatím máme. Jak je to ale s vodou? nemáme od toho žádné papíry, takže vůbec nevíme, kde přípojka je. na naší straně je v silnici takový malý oválný poklop od kanálu, je možné, že to je ta přípojka? na hranici máme i zapíchlou takovou tu trubku, která je modrobílá a prý označuje vodovod? Co tedy musíme udělat pro vyvedení vody právě do mobilheimu nebo do nějakého venkovního kohoutu? potřebujeme na to také stavební povolení atd.? Také jsem se chtěla zeptat co je lepší jestli septik, čov, nebo jímka a na kolik tak vyjdou? děkuji :-)
Odpovědět
Ohledně vodovodní přípojky bude nejlepší navštívit správce vodovodu. To není tak jednoduché a různí správci to mohou mít různě. V silnici ten poklop, pokud je vůbec od vodovodu, tak to by mohl být spíš hydrant, vodovod se pod silnici obvykle neumísťuje, není-li to nezbytně nutné. Spíš pod chodník. Obvykle to bývá tak, že správce provede navrtání řadu a z toho provede přípojku. S tím souvisí měření - vodoměr - ten musí být tam, kde nemrzne (vodoměrná šachta nebo uzavřený trvale vytápěný objekt). Za vodoměrem už je to Vaše. Tam, kde je ta trubka zaražená do země, tak by to možná mohl být zaslepený konec roury vodovodu, těžko říci. Stejně se bez součinnosti správce vodovodu neobejdete a s největší pravděpodobností Vám přípojku neprovede, nebude-li vodoměr v šachtě nebo někde, kde nemůže být mráz.
Odpovědět
Takže myslíte, že když to máme do nezteplenyho mobilheimu, tsk máme smůlu? Tak dneska zajdu na vodárnu :) děkuju
Odpovědět
@klarazitova Dá se říci, že si to myslím, ale není tak podstatné, co si myslím, podstatné je, co zjistíte na vodovodech. Ale co snad i vím, tak pokud nezajistíte, aby vodoměr nikdy nezamrzl (stačí třeba ta vodoměrná šachta pod zemí), pak Vám přípojku určitě neudělají, a má to i logiku. Za vodoměrem dále je to už Vaše, pokud by Vám to tam někde zamrzlo, to už je netrápí, jinými slovy řečeno. Jim půjde o to, abyste zajistili nezámrz od řadu po vodoměr. Vloni jsme chtěli zákazníkovi připojit vodu, správce sice šachtu na hranici pozemku nevyžadoval, ale trval na tom, že stavba musí mít okna a topení, pak umístí vodoměr v chalupě a bude to bez problémů. Tak se to provede až letos.
Odpovědět
Tak prý stačí mít tu šachtu. Cyjde to prej cca na 30 tisic. Tak si rikam, zda nebude lepsi vyvrtat studnu. Ted sice drazsi ale dlouhodobe se to vyplati vic
Odpovědět
Profilova fotka
@klarazitova a když nebude voda z vrtu pitná?
Odpovědět
@klarazitova v těch 30ti je co? Ja platil 21poplatek za připojení a 7tis šachta. A to ty kur*vy chtej 90,-/m3 (včetně stočného). Zjistil bych u sousedů jaká je u vás studnicni voda a šel bych do studny.
Odpovědět
@klarazitova No tak do vodoměrné šachty, tak to může být. I když těch 30táců je dost asi nadnesená cena, pokud svépomocí, tak to na víc jak 15litrů nevyjde i s tou šachtou. Pak si to z ní můžete vytáhnout, kam chcete, a tam už je Váš problém, co a jak. Vyvrtat studnu je jednoduché, ale chtěli byste z toho pít, ne? To chce souhlas vodoprávního úřadu atd. a vrtané studny mají svá úskalí, jak hluboký by byl vrt? Jaká spotřeba vody, jaké by bylo její složení? V tom právě tkví ta otázka, zda se to vůbec vyplatí. Osobně jsem pro studny kopané o velkém průměru, tam nehrozí rychlé poklesy hladiny atd. Je to na zvážení, no.
Odpovědět
7 tis poplatek za pripojku, 3 tisice projekt, 10 tis sachta a 5,5 tis vodomer. To mi rekla pani na vodarne. Starosta mi rekl ze i s materialem atd at pocitame tsk 30 tis.... :(
Odpovědět
tak tak je to pravda ta suma tak vychazi
Odpovědět
Profilova fotka
@klarazitova ad studna vs vodovod: vrt pocitej 1400-1800 za metr (jsou i slendriani kteri to udelaj levneji, ale neni to podle normy pripadne maly prumer nevhodny na trvale odbery). hloubka je vzdy sazka do loterie - my napr. mame 51m, prestoze vsichni sousedi okolo jsou mezi 30-40metry. pak potrebujes technologii (cerpadlo, frekv. menic nebo presscontrol) a napojeni do baraku. Frv. menic je 15tis. presscontrol okolo 3-5. Cerpadlo od 8 nahoru. takze studna se ti vyplati pouze tehdy, kdyz mas napr. velkou zahradu a zavlahovy system.
Odpovědět
Zavlahovy system neolanujeme ale zahradu prave velkou mame a zshradku budeme muset zakivat bud prave destovkou a nebo pripadne vodou ze studny.... Jaky je udealni prumer toho vrtu studny? Delaji se od 135 mm az do 200 mm.
Odpovědět
Profilova fotka
@klarazitova pro trvaly odber na domacnost to chce 160 trubku t.j. Min 225 prumer vrtu. Obsyp by mel byt min 3cm z kazde strany. Vice v norme zde http://www.studny.info/Nova_%20CSN_75... My mame na zalivani 140 trubku, prumer vrtu 205. Celkove naklady na studnu byly cca 130tis vcetne vystrojeni cerpadla a veskere elektroniky.
Odpovědět
Článek se načítá
@jumpmans Strašně moc děkuju!! :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?