Jak protáhne nesouhlas souseda stavební povolení?

Bohužel nám hrozí, že nám soused nedá souhlas se stavbou rodinného domu, řešíme s ním konflikt už půl roku, nakonec jsme byli nuceni poslat na něj úřady a on vyhrožoval, že nám nedá souhlas. Paní na stavebním úřadě mi řekla, že se to protáhne tak o 2 měsíce. Ale včera mi říkala kamarádka, že něco podobnýho se stalo kamarádovi a už se to vleče 4 roky. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Díky moc.
Odpovědět
1
2
@ditina A jaké má důvody? Bude ho vaše stavba nějak omezovat, nebo je to jen jeho rozmar? Pokud dodržíte všechny zákonem a místními předpisy dané normativy tak by neměl mít šanci.Bohužel se to může protáhnout, protože se může stále odvolávat atd. A bydlení vedle takového souseda bude asi taky stát za .... :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@ditina Předpokládám, že jste chtěli stavět na ohlášku. Pokud je to tak a soused vám nedá souhlas, tak přejdete do stavebního řízení. Papíry jsou stejné, jen ty lhůty jsou krapet delší a musíte čekat na pravomocné povolení. Měsíc dva navíc to možná budou, ale nic zásadního. Pokud splníte všechny náležitosti, jak píše @aneri53, neměl by mít soused šanci. Může ale dělat problémy tím, že se odvolá (vymyslí si blbosti o stínění apod.) a tím zamezí pravomocnosti. SÚ to pak předá na krajský úřad, který by měl zase cca do měsíce rozhodnout. A tam už by nemělo být odvolání, leda soud. Každopádně budete potřebovat pevné nervy, a to i během stavby, pokud je soused zákeřňák. Může bonzovat cokoli, nějaké předpisy se porušují na každé stavbě. Možná bych upozornil vašeho úředníka na SÚ předem, že je tam nějaký problém. Abyste měli alespoň někoho na své straně. Hodně štěstí.
Odpovědět
@aneri53 @hugo58 děkuju za odpověď. Důvody mít nebude, dodržíme všechny předpisy. Ale třeba ten případ, co uvádím v uvodním příspěvku, tak ten soused si vymyslel zvýšenou prašnost a táhne se to 4 roky, neznám ten případ, říkala mi to jen kamarádka, tak si říkám, že tam musí být něco víc než jen prašnost. I tak tedy projektant řekl, že k projektu přidá, že při zvýšené prašnosti budeme kropit. Stínění by snad taky nemělo klapnout, protože jeho barák je dost daleko od našeho a navíc na jižní stranu mu stínit nemůžeme vůbec.
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím se vším, co napsal Hugo58, jen s tím rozdílem, že zmiňovaný krajský úřad , který by rozhodoval o případném odvolání, nemusí napadené rozhodnutí jen potvrdit (tzn. nebylo by možno jej pak už napadnout řádnými opravnými prostředky a vaše stavební povolení by nabylo právní moci), ale v horším případě může celou věc vrátit zpět prvoinstačnímu stavebnímu úřadu k dalšímu řízení. Bohužel znám případ, kdy se tento ping-pong opakoval 2x :-( Navíc, úřady sice mají zákonem stanovené lhůty pro vydání rozhodnutí (30 dní, resp. 60 dnů), ale je-li řízení přerušeno, tyto lhůty neběží.... Takže jde obtížně radit, jak dlouhý proces máte před sebou :-( Určitě nejrychlejší je dohoda! :-) Přeju hodně štěstí a hlavně pevné nervy!
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, no co já vím a víceméně v to doufám že tak bude je že když to je na ohlášení, tedy do 150m2 tak soused souhlas dávat nemusí ale musí být řádně seznmámen.Takže stačí poslat doporučeně a na úřad pak dodat jen dodejku že bylo doručeno. No doufám že to tak bude jelikož 3 roky už bojujeme se sousedem - kuli studni. Furt se odvolává, bylo to i na kraji - prostě boj a ted snad svítá naděje, tak uvidíme. držte palce. Také vám držím.
Odpovědět
Profilova fotka
@mmmura to co pises je pravda, ale soused se muze Proti tomu odvolat....
Odpovědět
@mmmura Takhle to prý bylo na začátku praxe nového st. zákona, že stačilo obeznámení sousedů doložit podacím lístkem, ale lidé to obcházeli tak, že obálku poslali s čistým papírem a na stavební úřad klasicky podací lístek doložili. Dnes by měl stavební úřad vyžadovat přímo sousedův podpis. Tak nám bylo řečeno na přednášce ze stavebního práva...
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinko tak nam pani na urade rekla ze staci podaci listek.nicmene podpis je asi lepsi.nicmene soused nam to vcera podepsal,takze supeeeeeer,jsemstatstna jak blecha,tak jeste vse aby probehlo hladcena urade a jedeeeeem.
Odpovědět
@mmmura Nezapomeň ale, že soused má právo na odvolání, tuším asi 15 dní a i pak může dělat problémy s výstavbou.
Odpovědět
Profilova fotka
@kajalka to jo no,to pravo ma vzdy.no tak uvidime.
Odpovědět
@mmmura Snad to budete mít v pohodě. My to taky máme komplikovaný, sousedi sice podepsali, ale pak si vzpomněli, že jim vlastně přes naší zahradu jakoby přímo pod budoucím domem, vede nelegálně udělaná roura na odpadní vodu z koupelny a kuchyně. Absolutně se jim nelíbí, že bysme jim to nechali přeložit k našemu plotu s nákladama půl na půl. Ach jo.
Odpovědět
Profilova fotka
@ditina se sousedy bývají problémy, sousedy si člověk málokdy vybere. Na tvém místě bych nelitovala času a určitě bych šla do stavebního řízení. Dnes je to tak, že žádáš o územní rozhodnutí, a to když máš, můžeš pak použít služeb stavebního inspektora, který vše zařídí, pakliže by jsi měla špatný pocit z následního stavebného řízení. Sice to něco stojí (počítej částku cca 10 - 15% toho, co stál projekt), ale máš to pak definitivní. Ono se to málo říká, ale když máš dům na ohlášku, v podstatě nemáš jistotu nikdy, mohou se objevit nějaké nové skutečnosti i po letech a sousedé (třeba noví) nebo i úředníci (třeba noví) mohou dělat nějaké potíže. Úřady tvou stavbu "toleruji", ale ne "souhlasí s ní". Když máš úřední rozhodnutí, tak je to navždy.
Odpovědět
Článek se načítá
děkuji všem za odpovědi... @esmeralda2 myslíš místo ohlášení jít do stavebního povolení nebo co je přímo "stavební řízení"?
Odpovědět
Profilova fotka
@ditina ano. myslím místo ohlášení zažádat o stavební povolení. Tam se neřeší souhlas sousedů, ale rozhoduje úřad. Sice se soused může odvolávat v průběhu řízení, ale rozhoduje někdo jiný. U rodinného domu lze za nějakých podmínek sloučit územní a stavební řízení, to může a také nemusí být výhoda. Jsou lidi, kteří se přímo vyřizováním těch povolení zabývají a pokud oslovíš někoho místního, určitě ti poradí, místní lidé znají místní vlivy
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Dobrý den, řeším teď jeden problem se sousedem ,ale nic jineho nemá:) stavím rodiný dům,když jsem zažal vyběhávat papiry tak jsem si zjistil,že je tam převýšení cca z bodu A do bodu B 2metry. tak jsem se ptal souseda zda mam tady udělat nosnou zeď kterou ma on na druhe straně domu nebo udělám tam garáž tak on mi řekl,že můžu klidně garáž,když ted viděl že mam hotové základy kde je udělaná garáž ze ztraceného bednění tak má kecy ,že bude mít na zahradě stín.Může on nějak napadnout stavební povolení? Mě lidi říkali,že nemůže mohl pouze do těch 15 dní co jsem podal žádost o povolení. Děkuji
Odpovědět
Obávám se, že to pán propásnul. Na vyjádření měl času dost, mohl se dostavit na stavební úřad a dokumentaci si prohlédnout. Teď už jen aby vám nedělal naschvály.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrstavba Pokud máš stavbu povolenu a pokud stavbu provádíš tak, jak máš povoleno, soused už nemá šanci. :-)
Odpovědět
Je to jen kvuli stínu ,že bude mit na zahradě . Ale jak jsem psal ,kdyby tam byla opěrná zeť Cca vysoká 2,2m tal by Koukal u kuchyně rovnou na zeť a mel by tam kor stín . Takhle kde mam pouze garáž a na tom bude ten dum stát tak slunce mu bude svítit od 7-11 hod , potom tedy nic a dale od 14-20 hod v létě . Tohle by čekalo me kdyby někdo stavěl nademnou . Tak doufam ze nic nebude , a bude vse pořádku , vyrovnal jsem s garáži pouze převýšení z bodu A do bodu B kde to je Cca 2,1 m . Tak místo navázky hlíny jsem tam udělal garáž , přitom ms vice svetla nez kdyby tam byla opěrná zeť . Všem moc dekuji za odpovedi , :-)
Odpovědět
My máme zas problém v tom, že chceme stavět a vedle našeho pozemku je pozemek který je napsaný na 7 spoluvlastníků. Je to jen čistý pozemek, který obdělávají moji rodiče( mají ho v pronájmu). Mám ale obavy, že spoluvlastníci by nám nepovolili stavbu, jelikož rodiče měli s nimi stejný problém při stavbě. Přitom bývají úplně někde jinde a ten pozemek spoluvlastníků by nijak naše stavba neovlivňovala. Je to pořád stejné jak se tu bavíte i u tohoto problému? Děkuju moc.
Odpovědět
@jaja239 Na stavebním úřadě mi řekli, že neexistuje, aby soused nepovolil stavbu, pokud nemá pádný důvod, opravdu pádný. A to není že stavbu nechce, nelíbí se mu, atd. Zkuste se poptat, jak je to na vašem úřadě a nebál bych se toho.
Odpovědět
@petrstavba Záleží na tom, jestli máš stavební povolení a stavíš dle schválené dokumentace. Pokud ano, má pán smolíka. Jinak odvolání se můžetáhnout hodně dlouho, máme s tím i zkušenosti. Soused se odvolával na kdejaký nesmysl typu zastínění ze severu apod. A šel na to šalamounsky - nahazoval připomínky postupně, takže to kolečko bylo - jedna připomínka, zamítnutí - odvolání - zamítnutí - kraj - zrušení rozhodnutí - znovu stavebko - a zase kolem dokola. Když tohle skončilo - vyjel s druhou připomínkou typu - nemohu opravovat štítovou stěnu( jednalo se o zásrtavbu proluky). A zase kolečka. Trvalo to dva roky, pak zemřel. Někdy jsem si říkala, jestli ho stavebník nezabil. Já bych to asi udělala.
Odpovědět
@jaja239 Pokud vám všichni nedají souhlas, tak podáte na úřad žádost o stavební povolení a pokud budete mít vše v pořádku, tak by toto povolení mělo trvat cca 2 měsíce.
Odpovědět
Stavba : stín k sousedovi,ale přeci když už je souhlas tak soused stín nic neudělá,měl na to 15 dní mohl se vyjádřit.Soud mi ted zastavil stavbu do 15.3.2016 ,ale nemam od nich žádný dopis,takže posuzuji,že je to pouze na vysvětlení ,Jako dneska fakt nemůžete stavět bárak v klidu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pořád aktuální, že u ohlášky není potřeba podpis souseda, ale pouze lístek, že byl informován např. dopisem?
Odpovědět
@mirca_l u ohlášky MUSÍTE MÍT souhlas souseda..
Odpovědět
My v roce 2015 u ohlášky museli mít podepsané tzv. prohlášení vlastníka sousedních nemovitostí, že souhlasí s provedením stavby podle přiložené situačky. No museli ???, možná že nám to paní doporučila aby pak šlo všechno rychle a hladce a taky že šlo. Zeptejte se na SÚ. Jinak tady je ještě nějaká diskuze, třeba z toho něco pochytíte co se musí a nemusí http://www.uur.cz/konzultacni-stredis... http://www.svepomoci.cz/forum/8-povol...
Odpovědět
@koselak diskuze jsem obě četla již dříve, ale nevím, zda je to pořád aktuální
Odpovědět
@mirca_l K ohlášení stavby, musíte mít souhlas osob, která mají vlastnická práva nebo práva odpovídající věcnému břemeni k sousedním pozemkům, viz. SZ. Tzn. musíte mít souhlas nejen sousedů, ale i osob, které mají na sousedních pozemcích věcná břemena.
Odpovědět
@1karel1 děkuji za odpověď
Odpovědět
@mirca_l Předpokládám, že s ohláškou vyřizujete i územní souhlas. U územního souhlasu musíte mít ze zákona souhlas souseda přímo na situačním výkresu (jméno, datum, podpis).
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?