Jak zrušit sousedovi již udělené stavební povolení?

Máme problém se sousedem. Koupil dům vedle nás, jsme na konci bloku, on vedle nás a máme společnou zeď. Předtím měla dům stará paní, která nám zakázala podříznout společnou zeď, proto jsme jásali nad novým mladým sousedem. S podříznutím zdi přišel sám, najal si firmu, ale ta místo izolace plechem udělala chemickou injektáž. Do měsíce jsme měli z původně pouze mokrého rohu mokrou komplet celou zeď cca do 1,5 metru vysoko. Dali jsme mu za to 4500 (to jsme teda ještě netušili, že to nefunguje) a tímto začali první problémy. Soused si najímá pochybné firmy, které mu dělají všechno špatně, i si na to sám stěžoval. Nechali jsme tedy zeď podříznout plechem sami, s tím že nám peníze co jsme mu dali vrátí. Samozřejmě nic vrátit nechce a ani nechce přispět na nové podříznutí, které nás stálo 16000,-. Nějak bych to i překousla, ALE v jeho stavebním plánu je, že jeho dům bude stavět asi metr nad náš a tedy nám bude muset sundat část střechy. My mu bohužel před časem to stavební povolení podepsali a teď toho litujeme. Aby nám zmařil střechu doopravdy nechceme, protože kvalitní firmu si na to nenajme, chce všechno dělat sám se známýma. Tak se tedy chci zeptat. Lze zrušit již udělené stavební povolení? Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Muzete na neho poslat kontrolu ze stavebniho uradu, zda stavi podle podminek ve stavebnim povoleni. Pokud vas to bude ohrozovat na zdravi, prizvete k tomu policii.
Odpovědět
Profilova fotka
Pravomocné stavební povolení nezrušíte. Na váš podnět může SÚ udělat kontrolní prohlídku, jestli staví podle povolení, ale to vám asi nepomůže, protože jestli jsem to dobře pochopila, tak staví podle povolení, ale nekvalitně, což vám způsobuje škody na majetku. Toto tedy nebude SÚ řešit, je to občansko-právní spor a tedy jedině to dát k soudu - bohužel. Pořídit si odborné posudky a zažalovat ho.
Odpovědět
Bohuzel je to tak, jak pise @jitulkaka. Pokud jste dobrovolne a sami podepsali, tak zrusit nelze. Jedine nechat udelat, zridit pak v pripade nespokojenosti odborne posudky, zazalovat, tyto predlozit a resit obcansko-pravni spor. A pak sledovat, zda ma treba ve stavebnim povoleni to podriznuti zdi a jakou technologii a zda jde podle toho, max. se muze stat, ze dodatecne na SU nahlasi zmenu...:(
Odpovědět
Profilova fotka
Toto je trošku žabomyší spor. Uvědomte si, že časem budete třeba i vy potřebovat jeho souhlas s čímkoliv a takto si akorát zaděláte předem na problémy. Rozhodně bych ale nedovolila zbourat kus střechy. Toto si měl vyřešit postavením vlastní štítové zdi.
Odpovědět
zrušit stavební povolení jde jen velmi obtížně. Z textu není jednoznačné zda jste podepsali pouze souhlas se stavbou jako účastník a vlastník stavby, který posléze stavebník dokládá stavebnímu úřadu anebo jste podepsali vzdání se práva na odvolání a soused tedy již má vydané stavební povolení. Má soused vydané povolení od stavebního úřadu? - stejnopis by vám měl stavební úřad zaslat - pokud ho ještě nemá, zajděte se informovat na Váš stavební úřad a souhlas zrušte. Soused jako stavebním by měl mít od Vás podepsanou smlouvu o právu provést stavbu samotný souhlas je nedostačující a pokud by bylo vydáno povolení pouze ze souhlasem,a né smlouvou je takové rozhodnutí anebo ohlášení stavby nezákonné a máte reálnou šanci na zrušení povolení či ohlášky v přezkumu. Nic méně pokud pokud se do tohoto pustíte rozjedete válku mezi sousedy. Stavebník je povinen realizovat stavbu svépomocí s technickým dozorem anebo firmou, která zabezpečí odborné vedení stavby stavbyvedoucím. S tím si myslím můžete lépe operovat před stavebním úřadem, aby pohlídal kdo stavbu provádí. Jinak pokud Vám soused poruší stavbu jedná se o občanskoprávní spor a výše škody si musíte nárokovat u soudu. stavební úřad nemůže nařídit opravu poškozené stavby - jelikož nemá v pravomoci rozhodovat zda ten či onen škodu způsobil a jaká je škoda na majetku. Je to paradox, ale pokud bude poškozená Vaše stavba - stavební úřad nařídí její opravu či odstranění závadného stavu majiteli tj. Vám - dále pak uplatnění u soudu.
Odpovědět
@lucka11112 Poštete tam stavební kontrolu, aby zkontrolovali, jestli je vše dle stavebního povolení. Měl ve stavebním povolení napsáno, že bude chtít zvedat střechu? Pokud vám něco poškodí, tak to bude občansko právní spor a to bude podle mě na dlouhé lokte, přeji hodně štěstí, ať vše dobře vyřešíte.
Odpovědět
Profilova fotka
@kluzo Jen poopravím - po novele stavebního zákona už na vše stačí souhlas vlastníka stavbou dotčeného pozemku nebo stavby, smlouvy není pro povolení stavby třeba.
Odpovědět
@jitulkaka maté pravdu jedná se souhlas podle § 184a stavebního zákona - záleží kdy bylo povolení vydáno (respk. podaná žádost)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?