Je možné stavět rodinný dům současně se studnou jako jediným zdrojem pitné vody?

Dobrý den, uvažujeme o koupi pozemku, u nějž zatím není možnost napojení na obecní vodovod, a tak bychom museli kvůli pitné vodě nechat udělat studnu. Je možné oba objekty (studnu i RD) stavět současně, nebo se povolení na stavbu RD vydává až po zajištění zdroje pitné vody pro daný pozemek? Potřebovali bychom totiž se stavbou RD začít co nejdříve, a tak by pro nás v druhém případě nejspíš daný pozemek nebyl vhodný. Jestliže je nutné mít nejprve hotovou studnu než je člověku vydáno povolení na stavbu RD, jak dlouho takové vybudování study obvykle trvá? Předpokládám, že se jedná o záležitost přinejmenším několika měsíců? Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Mel by stacit hydrogeologicky pruzkum. Nejprve umistite oba objekty (uzemni rozhodnuti), pote se povoli studna a nakonec se povoli rodinny dum. Vypousteni odpadu budete resit jak? Do kanalizace? Jimkou? COV? Bylo by lepsi zalozit diskuzi, tim, ze jste zalozila otazku, nebude mozne na vasi odpoved dale reagovat...
Odpovědět
Profilova fotka
Aha - otázka, takže musíme hned napoprvé říci vše. Povolit lze tak jak napsala @puhelin , to je klasicky, jak se povolovalo: prvně společné územní rozhodnutí, pak stavební povolení na studnu u vodoprávního úřadu a až je studna stavebně povolena, je možno povolit RD na ohlášku. Ale od nového roku novelou stavebního zákona je možné udělat společné povolení pro všechny stavby, i když si nejsem úplně jista jeho výhodností. Stavební úřad jako úřad povolující stavbu hlavní (RD) může vydat společné povolení (tzn. společné územní rozhodnutí a stavební povolení) pro všechny stavby. K tomu je třeba doložit kompletní projektovou dokumentaci pro RD, projektovbou dokumentaci pro studnu včetně hydráku (pokud bude povolována i ČOV, tak i tuhle dokumentaci s hydrákem pro zasakování) a k tomu stanoviska síťařů a závazná stanoviska dotčených orgánů, k nimž patří i stanovisko ŽP obsahující prakticky povolení studny, které stavební úřad systémem "ctrl C - ctrl V" přenese do společného povolení. Lze tedy povolit vše najednou. Úspora cca 4 měsíce a nemusíte shánět souhlasy sousedů. Stavební úřad však nemůže vydat povolení nakládání s vodami, takže toto je stejně třeba udělat na vodoprávním úřadě a druhá nevýhoda - přijdete o možnost levnější ohlášky, protože společné povolení je rozhodnutí, které je dražší. Pokud jsem na něco zapomněla, piš mi do zprávy :-)
Odpovědět
Pravděpodobně budete muset nejdříve mít povolení na studnu ve vodoprávním řízení. Pokud nemáte zajištěný zdroj nezávadné pitné vody, stavební úřad by vám neměl vydat rozhodnutí o umístění stavby. Dojít na SU a projednat s nimi postup..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?