Kolaudace a změny

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co by se mohlo stát, když budeme mít stavební povolení a při stavbě posuneme dům o 2 metry dál od hranice pozemku. Bude při kolaudaci problém? Náš projektant říkal, že se to dá až během stavby, ať se nemusí všechny souhlasy od správců sítí zajišťovat znovu. Děkuji Za odpověď.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Pokud máte uliční čáru, tak to problém bude velký. A pokud tím z nějaké strany nedodržíte povinné odstupy od okolních staveb, bude to taky problém
Odpovědět
Tak velký zásah určitě za to prodiskutovat předem na stavebním. Znají okolní poměry a vědí, jestli se tím nedostanete do konfliktu s někým dalším.
Odpovědět
Profilova fotka
Sousedi rodičů posunuli dům o 2m od uliční čáry (jako jediní) a vybudovali od domu k uliční čáře 2m vysokou zeď, kterou po kolaudaci chtěli zbourat... Inu, zvykli si na ní a mají jí tam už asi na stálo, ale "přečůrali" uliční čáru :)
Odpovědět
@g_jane budete stavět dům načerno...
Odpovědět
Na pozemku je to zakresleno 2 metry od hranice pozemku se sousedem a chceme to posunout o 2 metry dál od něho, má tam postavenou terasu, zhruba taky 2 metry od plotu. Jsme domluveni s ním, ale projektant říkal, že by se teď prodloužilo akorát čekání, že se to dá až při stavbě. Na stavebním úřadu jsem chytli takovou, na kterou všichni nadávají, takže to prý bude trvat dlouho i tak. Máme hypotéku a už tak začneme stavět asi docela pozdě.
Odpovědět
@plaintruth a co se může u kolaudace stát? Chtěli jsme to udělat ohláškou, ale paní na úřadě to změnila na provedení územního řízení. Je možné, že by se po postavení nešla podívat na dům?
Odpovědět
Profilova fotka
@g_jane Z úřadu vždycky přijdou ke kolaudaci osobně, nevím o tom, že by nějaký úřad kolaudoval na "dálku". Oni to prochází a kontrolují.
Odpovědět
@g_jane Co píšete nedává smysl. Ohláška a územní řízení spolu nesouvisí. U kolaudace se porovnává geometrický plán (zaměření stavby) se situačním výkresem. Tím, že nedodržíte podmínky dané v rozhodnutí, vám můžou nařídit i odstranění stavby.
Odpovědět
@g_jane z úřadu se nepřijdou podívat jedině v případě, že budete mít vyhotovený protokol o stavbě od certifikované osoby jež je k tomu oprávněna, která to prohlídne za úřad, jinak musí přijít vždy a pokud nedodržíte vzdálenosti podle toho, co máte schváleno a k čemu máte vyjádření s odchylkou geodetického vytyčení, tak jak píše puhelin vám mohou nařídit odstranění stavby, i když by to byla asi poslední možnost, každopádně s tím pak budete mít minimálně nepříjemný problémy..
Odpovědět
Profilova fotka
@g_jane co se může stát? tak odstranění stavby snad ne, ale tučná pokutička by to být mohla
Odpovědět
@puhelin já nevím, jak to přesně je,vyřizuje nám to projektant, ale dávali jsme ohlášku a z úřadu přišel dopis, že vzhledem k tomu, že podaná žádost nesplňuje podmínky pro vydání územního souhlasu a proto rozhodl o provedení územního řízení
Odpovědět
Tak to potom nevím, proč říkal projektant, že se to dá potom u stavby posunout, než to oblítávat znovu. Jsem z toho zmatená. Kdyby jsme teď posunuli v dokumentaci ten dům, tak nejspíš musíme shánět znovu souhlasy od sousedů, že? Děkuji moc za odpovědi.
Odpovědět
Článek se načítá
@g_jane všechno musíte udělat znovu, aby to bylo v pořádku, pokud někomu něco dáte, aby se k tomu vyjádřil, tak se vyjadřuje jen k tomu, jak je to na papíše a ne, že si to pak uděláte stejně jinak = černá stavba..
Odpovědět
@g_jane Tak to daval zadost o uzemni souhlas s ohlaskou. A vy tam mate neco, co na uz. souhlas povolit nelze. Ohlaska vam pak prosla samostatne, nebo mate sloucene uzemni a stavebni? Pro uzemni rizeni souhlasy nepotrebujete, ale cele to bude trvat znovu. Tak 2 mesice, nez dostanete rozhodnuti. Plus tomu predchazi nove vyjadrovacky a stanoviska. Zasla bych na úřad se zeptat, co by to posunuti obnaselo. Pokud vas tlaci cas, reknete to. Ale postavit dum a pak se tvarit prekvapene by vam urcite nepomohlo.
Odpovědět
@slabici jestli chápu dobře, že uliční čára je tam, kde je cesta, tak od uliční čáry budeme pořád stejně daleko, posunuli bychom dům podél cesty, ale dál od sousedů. Od všech hranic pozemku bychom byli dost daleko. Projektant říkal, že bychom museli akorát zachovat sjezd z pozemku, na to máme souhlas od policie.
Odpovědět
@g_jane Na tom vubec nesejde, jestli se posouvate od ulice nebo od sousedu. Na umisteni domu na pozemku mate uzemni rozhodnuti, ktere jste povinni dodrzet. Projektant vam to chce ulehcit, ale pokuty za vas platit urcite nebude.
Odpovědět
@puhelin zkusím se zeptat na úřadě někoho jiného, protože tu paní, co nám to vyřizuje nejspíš nebude zajímat, že nás tlačí čas, všechno prý řeší a minule se to s ní protáhlo na rok. Hodně lidí si na ní už stěžovalo, ale nepomohlo to. Nejspíš máme jen územní řízení. Projektant říkal, že potom, co nám to odsouhlasí, tak se znovu podá ohláška. Teď se zařizuje to, co chtěli k dokumentaci doplnit, i vyjádření od SmVaku, tak by bylo dobré to udělat hned, že?
Odpovědět
@g_jane Takže stejně ještě začít stavět nemůžete, protože nemáte stavbu povolenou. Vypadá to, že máte územko přerušené a jste vyzváni k doplnění podkladů. Tzn., že stejně ještě nejspíš řízení nebylo ani zahájeno. Takže bych to celé udělala od začátku, protože tam budete mít rozdíl cca 40 dní... Jestli se budete chtít ptát někoho jiného, než kdo vaši žádost zpracovává, může se stát, že vám neodpoví, protože zodpovídat za rozhodnutí bude stejně ta paní, u které žádost máte.
Odpovědět
Profilova fotka
@g_jane ulični čára je tam, kde to má obec určené a ta se musí dodržet, pokud je to v územním plánu.Nekde nemaji čáru žádnou. Takže pokud máte ulicni čáru v územním plánu, nemůžete dům posunout ani před ní ani za ní
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak my jsme měli taky celkem nepříjemnou paní, ale za nikým jiným se jít nedalo.Každý má na starosti určitou oblast a nikdo se mu do toho nehrabe. Jestli ještě stejně nemáte podanou ohlasku, tak to v projektu posunte. Nedovedu si představit, jak pak vysvětlite při zaměření domu prokolaudaci, ze jste se o dva metry spletli ..
Odpovědět
@slabici ohlášku podanou máme, ale musíme ještě splnit nějaké podmínky, všechny souhlasy máme, stanovisky od Čezu, SmVaku a nevím, co všechno ještě, navíc máme souhlasy sousedů se stavbou, jedni sousedi bydlí v cizině, takže je to na dýl a teď musíme sehnat ještě souhlasy od vlastníku vodovodu, kvůli napojení na vodovodní řád, těch je dohromady 12.
Odpovědět
@slabici Oni to ale nechtějí posunout o 2 m oproti uliční čáře, ale z boku (od sousedů).
Odpovědět
@g_jane Jestli teprve dokládáte stanoviska ČEZu, VAKu, ..., tak se vám teprve rozjíždí územní řízení. O ohlášku můžete požádat až poté, co vám bude územní rozhodnutí vydané a to nebude dřív, než vše doložíte + lhůty.
Odpovědět
@puhelin máme to doložit do 23.2. ted má SmVak na vyjádření 30 dní, jinak vše už je na úřadě
Odpovědět
@g_jane A územní rozhodnutí už máte vydané?
Odpovědět
@puhelin právě, že ne, zatím bylo zahájeno územní řízení
Odpovědět
@g_jane A máte teprve papír z úřadu o Přerušení (usnesení) + výzva k doplnění, nebo už máte i papír Zahájení územního řízení?
Odpovědět
@puhelin je tam napsáno Usnesení a výzva, já se v tom moc nevyznám
Odpovědět
@g_jane Tak to ještě územní řízení zahájené nemáte, teprve je přerušené. Proto bych se s nimi šla domluvit, jestli můžete ještě teď v rámci nezahájeného řízení umístění domu upravit, dají vám další termín, do kdy to vše donesete. Až teprve nabude právní moci územní rozhodnutí (cca 2 měsíce od zahájení řízení - kdy donesete vše v pořádku), můžete požádat o souhlas s ohlášeným záměrem (to je do 30 dnů). Budete mít ČOV, studnu, nebo něco, co podléhá povolení jiného, než stavebního úřadu (např. vodoprávního neno silničního)?
Odpovědět
@puhelin A šlo by to, že bychom začli stavět a třeba za pár měsíců zažádali o změnu stavby před dokončením? A doložili všechny papíry? To by se stavba musela zastavit? Na jaře jsme už měli stavět a s tou paní z úřadu se bojíme, že to bude až tak příští jaro a tlačí nás hypotéka. Zkolaudováno máme mít v září 2018. Už teď nám poslali dopis, že budeme platit měsíčně 800 navíc za to, že jsem nezačli čerpat. Nic dalšího nestavíme, potřebujeme povolení jen od stavebního úřadu.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?