Lze napadnout vydanou ohlašku záměru stavby?

Dobrý den, setkal jste se někdo s obdobnou situací? Ta se má tak, že během vypracování projektu se umístění stavby posunulo na pozemku o 3 m dál od hranice pozemku. Bohužel naší nepozorností jsme podklady pro souhlasy sousedů vytiskli a doložili v dokumentaci na SU s původním údajem. Jeden ze sousedů se od začátku zdráhal souhlas podepsat, ale nakonec přes všechny peripetie podepsal. Když jsme si chybu uvědomili, vytiskli jsme podklad k souhlasu s opravenými údaji, soused však odmitl znovu již podepsat. Během toho SU vydal povoleni - ohlašku (povolení k stavebnímu záměru). Nyní váháme zda se stavbou začít, máme obavy, že soused na chybu v dokumentaci záměrně upozorní SU a bude se dožadovat zrušení souhlasu. Může na jeho podmět SU své rozhodnutí o povoleni ke stavebnímu záměru zrušit? Děkuji.
Odpovědět
1
2
Plati to, co je v souhlasu. Pokud vam soused podepsal neco jineho, byla to chyba urednika, ze chybu neodhalil. Nicmene, vy muzete byt napadnuti sousedem z podvodu. Chcete mit se sousedem problemy uz od zacatku souziti?
Odpovědět
No právě problémy se sousedem jsou od snad začátku, kdy jsme ho se záměrem stavby seznamili (i ta zmiňovaná změna v projektu byla na jeho popud, aby jsme vyšli vstříc), proto teď řešíme, jak postupovat, aby problemy nebyly ještě větší. :-( Jen nevím, jaké kroky podniknout - podruhé už nám souhlas podepsat nehodlá. Takže začátek stavby zatím odkládáme a hledáme řešení jak z toho ven.... a zda vůbec za daných okolností na pozemku stavět :-(
Odpovědět
Ja bych se sla poradit na st. urad. Az to ten urednik zjisti, sam bude mit zajem na tom, aby to proslo hladce. Protoze jeho chybu by mohl soused napadnout (ne ten souhlas s ohlasenou stavbou, ale protizakonny postup - vydal souhlas bez sousedova podpisu).
Odpovědět
@puhelin Děkuji za radu, asi bude nejlepší řešit to s úřadem, protože rozumnou dohodu se sousedem bohužel nevidím. A bát se po celou dobu, co soused podnikne (protože rozumna domluva s ní není) asi nema smysl.
Odpovědět
No ze zkušeností a praxe, bych doporučila toto. Zajít za sousedem, vysvětlit mu, že stavbu jste posunuli o 3 m na jeho popud a že se prostě chybička vloudila. Možná když to zkusíte vyjde to a podepíše novou situaci, což by pro Vás znamenalo zajit na úřad a úředníkovi prostě dát ten správný souhlas. Na 99 % si založí ten správný a je vše vyřešeno. Pokud Vám, ale souhlas soused nepodepíše a v ohlášce je ten dům o 3 m, tak potom bych osobně nestavěla už z důvodů, že soused může napadnout souhlas s provedením stavby právě z důvodů, že souhlasil se stavbou 3 m blíže. V nejhorším případě by jste úředníka upozornili na chybu, musela by se zrušit ohláška a vy podali žádsot o stavební povolení, z důvodů že soused nedal souhlas a proběhlo by klasické řízení s námitkami souseda případně. běh na dlouhou trať :( Být Váma zkusím se se sousedem domluvit i za cenu ústupku a patolizalství :(. Pak tu je varianta použít souhlas původní, sousedovi naznačit že budete dům umísťovat nakonec 3 m blíže jak nechtěl a jeho souhlas už máte :D Pokud je souset blbec a nepomůže nic pak bych šla do stavebního povolení a udělala si dům just tak jak chci bez zohlednění co on požadoval. Tak jako tak Vám nezávidím. Když začnete i když mate povolení, ale nikdy soused nesouhlasil s těmi 3 m. :( což by bylo na zrušení ohlášení určitě
Odpovědět
@anetka2017 Kdyz pujdou do stavebniho povoleni, da soused namitku, nebo se odvola a nepostavi nikdy nic.
Odpovědět
@anetka2017 Děkuji za odpověď. 1. variantu jsme již zkoušeli a ne jednou. Správnou variantu k podpisu má již víc než měsíc. O možnosti stavebního řízení jsme také uvažovali, ale máme obavy z toho co uvedla @puhelin. Celá situace je o to smutnější, že "soused" je vlastně sousedka a sestřenice manžela, která se rozhodla, že si přes náš pozemek vymůže příjezdovou cestu ke své zahradě. Bohužel písemný příslib, že jí to vždy po předchozí domluvě umožníme jí nestačí ( z toho důvodu ono posunutí, aby nám nejezdila přímo pod okny). Požaduje minimálně věcné břemeno - právo cesty přes náš pozemek nebo postoupeni části pozemku. Obě tyto varianty jsou pro nás dost nevýhodné, takže se sen o domečku na vlastním pozemku vzdaluje. Holt za chyby (v našem případě nepozornost) se platí. :-(
Odpovědět
@puhelin No pořád lepší prohnat vše stavebním řízením, přežít námitky a pak už mít sousedy z krku, prostě na úkor času vyhrajete. Pokud je dům navržený v souladu s vyhláškami a splňuje odstupové vzdálenosti stavebnímu úřadu nezbyde než povolit a námitky souseda prostě vypořádat. Pokud budou námitky typu nenene lze se s tím lehce poprat,pokud nějak sofistikovaněji napsané tak hold jednou půjde povolení na kraj, po druhé už je šance že se v rozhodnutí úředník vychytá chyby a stavební povolení nabude právní moci. :) Pak tu je varianta 2 začít stavět v dobré víře, podle současného ohlášení a čekat co bude. Tzn. chce to ale dodržovat přesně ohlášení do detailu. Pokud by soused měl problém a podal něco na úřad pak by se posuzovalo zda má pravdu a co se může stát ? Nejhorší případ je tento.Pokud by byl ten souhlas důvodem pro zrušení povolení, pak by stavební úřad zahájil řízení o nařízení odstranění stavby, vy si do 30 dní můžete podat žádost o dodatečné povolení. Věřte mi pokud už teď byla stavba povolena, tak realit aje taková že vždy se stavba povolí je to jen otázka času. Soused může mít námitky jakékoli :) Typická ukázka je když sousedi namítají zastínění :(, ještě jsem neviděla studii zastínění která by nevyšla. Ze zkušenosti Vám mohu 100 % garantovat, že stavbu i v případě zrušení ohlášení dodatečně povolíte, ale bude to trvat. Taky se může stát že začnete a soused na to už nic nebude namíta a vše klapne.
Odpovědět
@babilen Co vam vadi na vecnem bremeni? Pro ni je to take nevyhodne. Vy jste sice domluveni, ale vase deti se spolu treba nemusi bavit a pres vas pozemek uz se nedostanou. Zvlast jestli jste na noze uz vy. Resime ted neco podobneho...
Odpovědět
@babilen Ani se nedivím, na stavebních úřadech řešíme z 90 % jen rodinné spory. A místo se věnovat žádostem, řešíme mnohdy kraviny typu pohádaní bratři co si nahlasíli jeden druhému stavby bez povolení 20 let staré :D
Odpovědět
@anetka2017 No jestli maji nadrizeny krajsky urad takovy, jaky mame my, pak budou pri odvolavani vec vracet porad dokola k novemu projednani a nezacnou nikdy... Protoze oni rozhodovat nechteji nic.
Odpovědět
@puhelin Přesně tak, jedině věcné břemeno v dnešní době, nějaké sliby chyby. To zas sousedku chápu. Takže buĎ chcete stavět a tolerovat jeji břemeno, nebo nechcete břemeno tak stavějte a čekejte co bude :)
Odpovědět
Článek se načítá
@puhelin Snad ne MSK :D
Odpovědět
@anetka2017 Nene, KHK :)
Odpovědět
Ještě bych dodala, že ze zkušeností už nedávám na jednostranný názor, ono se někdy z toho vyklube pak různé verze. Už jen to, že se dal souhlas se stavbou s jinou situaci je více než zajímavé, tím samozřejmě nechci nic zlého myslet, ale je to prostě nestandardní, když víte že je se sousedem problém. A úředník měl ke všemu špatný den asi :D
Odpovědět
@anetka2017 Nejspis to urednik prehledl, stat se to muze... Pri zjevnem sporu mezi nimi bych se divila, ze by na sebe vzal takovy prusvih a odsouhlasil stavbu posunutou, bez sousedky podpisu... Sousedka to dostala na vedomi se situaci uz opravenou a toho si urcite taky nevsimla.
Odpovědět
@puhelin Přesně, akorát se obavám, že důvod k zrušení to je jasný. I když zrušit sdělení (ohlášení) není jen tak, přesto by se tak asi stalo a následovalo kolečko dodatečného povolení. Což v tomto případě si myslím by ani nevadilo :)
Odpovědět
@anetka2017 Sama jsem zvedava, jak to vyresi... Ja bych se sla poradit s tim urednikem a kdyby rozumne reseni nenasel, nabidla bych sousedce vecne bremeno a rekla bych o tom problemu s chybou. Vsadim se, ze si ji sama nevsimla (a bude se chytat za nos, ze necte uredni lejstro). Nove rizeni bych riskovala az jako posledni moznost.
Odpovědět
@puhelin Kdyby neměla ke svému pozemku přístupovou cestu, tak asi nic, ale ona jí má. Ano přiznávám ne přímo ideální - nedostane se až na pozemek autem, musí cca 100m pěšky ( autem by tam projela, je tam však zaákaz vjezdu).Na nože jsme nebyli, až do doby než jsme jí ukazali plány ke stavbě a požádali o souhlas.
Odpovědět
@babilen Vzdyt tohle neni vhodna prijezdova cesta k domu. Kdyby dum chteli rekonstruovat - treba pristavbu, nedostanou kvuli te "prijezdove ceste" povoleni.
Odpovědět
@anetka2017 K tomu věcnemu břemenu jsem se již vyjádřila u @puhelin. Jen snad dodám, že je vlastníkem pozemku už cca 15 let a o tom, že by tam manžel chtěl jednou stavět celou dobu věděla a nikdy přístup/příjezd ke svému pozemku neřešila. Historkám o rodinných a sousedských vztazich jsem se do nedávna jen smála , teď už asi nebudu.... A díky za postřehy, naše úvahy se ubírají podobnými směry, tak jsem sama zvědavá ,jak celou situaci nakonec vyřešíme ( doufám, že ke spokojenost všech).
Odpovědět
@puhelin Ale tam žádný dům není, je to zahrada. A 15 let s tim problém nebyl a problém s tím nemají ani další, kteří mají na vedlejších pozemcích ze stejným přístupem jako ona postavené chaty.
Odpovědět
@babilen Dokud to nezacne resit pozarni technik pri pozarnim reseni pri pripadne prestavbe tech chat.
Odpovědět
Pokud to dobře chápu máte vydanou ohlášku pro stavbu RD 1. ano souhlas jde zrušit přezkumem (pokud bylo vydáno před rokem 2018 přezkoumává ho do jednoho roku ten úřad, který ho vydal, pokud po novém roce může ho kdykoliv přezkoumat krajský úřad) 2. nevím jakou změnou byste chtěli jít v povolení je, že dům máte umístěný o 3 m dále - žádná změna tedy není možná. Osobně mám povolení na stavbu - můžu stavět, soused tu ohlášku taky dostal a stavěl bych. Pokud by soused podal žádost na přezkum potom to vše bude řešit příslušný úřad záleží kdy byl souhlas vydán (viz výše). Pokud by se stalo to, že by Vám povolení zrušili podáte si žádost o dodatečné povolení stavby a v řízení to stavební úřad odůvodní. Nicméně pokud byl souhlas vydán po roce 2018 a vy máte stavbu posunutou do takové vzdálenosti, že stavební úřad nazná, že soused nebude dotčen nemusí jeho souhlas vůbec vyžadovat a vše vám projde hladce. Pak ještě můžete podat žádost na přezkum sami, ale je to nestandardní způsob. Zajděte na SÚ a zeptejte se na možnosti.
Odpovědět
@puhelin To máte asi pravdu, ale tato situace vznikla před více než 30 lety, kdy k chatové výstavbě v dané lokalitě došlo. To asi my nevyřešíme. A svým způsobem i chápu její snahy, ale tak jak ona se snaží prosadit své zájmy, my branime ty své. Spíš nás mrzí ten přístup, kdy žádný problém na čemkoliv se domluvit nebyl - z manželovi strany vždy víc než vstřícný, kdykoliv pomoc atd. A nyní nás postaví do pozice, buď bez námitek přistoupite na mé podminky (jak můžeme vědět, že se nebudou stupňovat)nebo máte smůlu, souhlas nedám a nepostavíte. Ale to už je spíš na jiné téma na jiné stránce než je MODRA STRECHA ;-) . I tak díky za postrehy.
Odpovědět
@babilen pokud máte souhlas se stavbou, tak začněte stavět podle dokumentace, která je součástí souhlasu. Pokud bude problém, pak postup tu byl již výše několikrát popsaný - naběhne řízení o odstranění stavby a podáte si dodatečné povolení, které v tomto případě na 99% dostanete.. Pokud chce sousedka příjezdovou cestu zezadu do zahrady - o což se tady předpokládám jedná, měla si tuto přístupovou cestu vybudovat na svém pozemku a určitě ne počítat, že bude využívat váš pozemek. Kdyby jste se rozhodl pozemek oplotit, tak se tam taky nedostane a nic s tím neudělá.. o to spíš, že jí tam přístupová cesta vede jen je teda pro ni asi méně pohodlná..
Odpovědět
@kluzo Ano máme vydanou ohlášku tento rok (6/2018). My žádnou změnu provádět nechceme, řešíme jaké následky by mohla mít skutečnost, že v celé projektové dokumentaci a na všech výkresech je vzdalenost od jedné z hranic pozemku 8 m ( to i hodláme dodržet), pouze na výkresu, kde jsou podepsáni sousedi je uvedená původní vzdálenost, tj. 5 m. Toho si nevšiml ani úředník na SU a ohláška nám byla vydána. Sousedka o této chybě ví, takže máme obavy, co by to pro nás znamenalo, pokud zahájíme stavbu a ona by z tohoto důvodu platnost povolení napadla.
Odpovědět
@babilen Tak jestli o te chybe vi a nic nepodnikla, asi to bere v klidu.
Odpovědět
@doog Ano přístupová cesta k pozemku existuje,ona však oponuje, že není příjezdová(nedostane se až ke svému pozemku autem). Do dnešní doby využívá příjezdové cesty k našemu pozemku, přes který pak prochází na ten svůj, protože plot mezi pozemky dopsud není. A v podstatě chce, aby jsme jí průjezd povolili (věcné břemeno)přes celou šířku našeho pozemku k tomu jejímu, přitom my v těchto místech cestu nemáme v plánech.
Odpovědět
@puhelin Ano ví, bohužel jsme jí na to sami upozornili. Ve chvili, kdy jsme na chybu přišli, jsme za ní šli, zda by podepsala výkres s opraveným údajem a my ho mohli na SU doložit, aby bylo vše OK. Teď už bohužel odmítá souhlas podepsat a my nevíme jaké kroky hodlá podniknout :-( Podle jejich slov se chce poradit s právníkem :-(
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?