Malý zahradní domek do 25m2

Dobrý den, chceme stavět zahradní domek (1 podlaží) a dle zákona, pokud nebude pobytový a ani s vytápěním, tak můžeme bez ohlášení. Do budoucna by domek měl sloužit jen jako dílna, skladiště, uložiště. Přechodně by měl sloužit i na přespání - něco jako zahradní chatka - což tedy již asi ohlášení vyžaduje. Můžete mi poradit, jak dlouho trvá vyřízení ohlášení a co je k němu potřeba? Zda je nutný projekt a umístění na pozemku, nějaké průzkumy geologické atd - tak jako u klasické stavby? Nechceme tam ani záchod, ani vodu, jen elektřinu. A zda vůbec ohlášení řešit, nebo jen tak stavět. Děkuji moc.
Odpovědět
1
2
Pokud nechcete stavět zahradní domek na pozemku, kde již stojí zkolaudovaný RD nebo chata, tak musíte mít územní souhlas. K tomu kromě základních údajů o žadateli, záměru atd. potřebujete souhlasy sousedů, souhlasy osob, kt. mají věcná břemena atd. k sousedním pozemkům, celkovou situaci, jednoduchý technický popis záměru a vyjádření dotčených orgánů a správcí sítí (voda, kanalizace, elektro, O2, ŽPR ...) - seznam vám dají na SÚ nebo si zažádejte o územně plánovací informaci.
Odpovědět
@1karel1 -děkuji. Na pozemku není nic postavené, je to stavební parcela. Takže pokud tam nic nestojí, nelze postavit ani prostý zahradní domek do 25m2 na náředí bez toho kolečka, co popisujete, chápu správně?
Odpovědět
@blandik ano, pokud tam nic není, tak nemůžete stavět bez povolení
Odpovědět
@blandik Vzhledem k tomu že se byrokracii asi nevyhnete je pak možná lepší už postavit malý funkční domek ve kterém by se dalo případně i bydlet jako tedy "chata" no.......
Odpovědět
@blandik ano přesně tak, pokud tam nic nestojí potřebujete územní souhlas, vše si můžete vyřídit sám, bude vás to stát 500 Kč poplatek SÚ a váš čas
Odpovědět
@plaintruth @petrmm @1karel1 - ano, přesně tak. Pak už je lepší tam postavit něco více obyvatelného. No záměrem je tam postavit jednou RD. Můžu ještě dotaz? Pokud tam tedy nic není a potřebujeme územní souhlas (nebo ohlášení? a jaký je v tom rozdíl?) - liší se nějak ono řízení na SÚ, když by šlo o malý zahradní domek - chatku, a když by šlo o RD? Výše je uvedeno docela hodně vyřizování 1karel1, a pak že by stačil územní souhlas s poplatkem 500 Kč..trošku tomu nerozumím. Budu ráda ještě o dověsvětlení.
Odpovědět
@blandik Podle me to bude na uzemni souhlas a ohlasku (§104d). @1karel1
Odpovědět
@blandik Ano vyřizování je hodně, ale je to zadarmo ;) Pokud si zvládnete udělat technický popis a situačku, tak ani projektanta platit nemusíte (i když toto je možné, že se liší SÚ od SÚ, u nás to třeba SÚ nevyžaduje). Takže z plateb je to jen to pětikilo. Pokud tam chcete postavit chatku do 25m2 bez vytápění, hygienického zařízení, obytných místností, tak stačí územní souhlas. Běžně pro postavení domu musíte mít obojí jak územní souhlas/územní rozhodnutí , tak ohlášení stavby/stavební povolení. První povolení umístění domu a druhé povoluje postavení konkrétního domu.
Odpovědět
@puhelin @blandik: § 103 1. e) 1. Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o stavby související s úložišti radioaktivních odpadů obsahujících výlučně přírodní radionuklidy nebo stavby, které jsou jaderným zařízením nebo náležejí k provozním celkům, které jsou jaderným zařízením ;)
Odpovědět
@1karel1 - ano, ten § 103 jsem našla. A prosím - co potřebujeme vyřídit k územnímu souhlasu? Co je tam potřeba dodat? Vše, co jste psal nahoře nebo stačí jen ten technický popis a situační nákres? Mám chaos v tom, co je potřeba, pokud stačí jen územní souhlas a co, když je potřeba při ohlášení. Jinak děkuji za vysvětlení.
Odpovědět
@blandik Vše co potřebujete je vypsané v SZ nebo v žádosti o územní souhlas a v žádosti o ohlášení stavby. Jinak pro souhlas je potřeba všechno, co jsem psal nahoře. Vypadá to strašně, ale je to víceméně jednoduché. Uděláte si situačku (kde ten zahradní domek budete mít na pozemku), to s žádostí o vyjádření k územnímu souhlasu pošlete na vodaře, kanalizaci, O2, ČEZ, ŽPR atd. Uděláte technický popis a ten spolu se situačkou (na jednom papíře) dáte k podpisu sousedům. Vyplníte žádost a tohle všechno (vyjádření vodařů atd.), situiačku, technický popis a souhlasy sousedů dáte na SÚ na podatelnu. Pokud budete mít vše, do 30 dnů vám daj územní souhlas, zaplatíte pětikilo a můžete stavět. Jinak si pohlídejte odstupové vzdálenosti - 2 metry od hranice pozemku.
Odpovědět
@1karel1 - děkuji moc. Pomohlo mi to udělat si představu. Hezký den.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Zdravím, nám aktuálně tedy na našem stavebním úřadě řekli, že na pozemku, který je dle ÚP pro bydlení nikoliv rekreaci apod. nemůžeme jako první stavbu umístit cokoliv jiného a to ani na souhlas, ohlášku. I když se jedná o stavby doplňkové k bydlení mimo zastavitelnou část pozemku. Nemáte někdo oporu v zákoně, která by to umožňovala? Případně opačnou zkušenost - že Vám to umístili? :) předem díky za rady.
Odpovědět
@tulda27 Asi nepotěším, řešili jsme něco podobného před rokem....chtěli jsme nejprve postavit zahradní domek s pergolou-na grilovačky, uskladnění hraček než začneme stavět a pak třeba jako "boudu" na nářadí.....a životní prostředí nám to zamítlo, že to není zahrádkářská kolonie.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak nekdy je lepsi se nikde neptat :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak já už to řeším sloučením pozemků, ale právě jsem chtěla mít jasno v té právní stránce, že to opravdu nejde a územní plán vlastně přebíjí zákon. Když tu člověk někdy čte co SÚ chtějí nebo naopak přehlíží raději si všechno vždycky ještě ověřuji, ale máme tam šikovnou paní :). Díky!
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett jo to mi řekl manžel taky, ale paní přijde pak kolaudovat dům ona není slepá ;)
Odpovědět
@geodett pravda, pravda :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 chapu vse ma sve pro a proti Ja mam taky sklep ve svahu ktery jsem delal jeste pred barakem tak uvidime jak to projde
Odpovědět
@tulda27 Já se té byrokracie taky dost děsím a nerada se s někým dohaduju (většinou se totiž neudržím a pěkně vylítnu :-( ), spousta úředníků je rozumných, ale pak se najde jeden šťouravý blbec a je z toho nepříjemnost, pokuty, tahynice, vysvětlování.....mě to za to nestálo-navíc máme ne zrovna milého souseda, tak jsem se bála udání, ale věřím, že spousta lidí to prostě riskne a projde jim to.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak určitě, ale my pak budeme kolaudovat dům na vedlejším pozemku, hlavně já o tom na stav. úřadě už několikrát mluvila, ale byli jsme dohodnuté, že to není potřeba, ale to je rok a půl, a paní asi mezitím dostala školení :) to by prostě nemohla přehlédnout i kdyby chtěla. Upozornila mě i na to,že bychom to měli pak dát i vyjmout na to tu také většina lidí kašle ;)
Odpovědět
@tulda27 Mám za to, že se do 25 m2 v zastavěném území ze ZPF nevyjímá.
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 juknu na to, ještě jsem to nehledala :) díky!
Odpovědět
Profilova fotka
Pridam nasi aktualni zkusenost.Koupili jsme stavebni pozemek, do mesice zacne firma stavet nas dum, ale my jiz od minuleho tydne budujeme zahradni domek.Nachazime se ve lll.zone CHKO a pani z SU nam rekla, ze v nasem pripade neni potreba jakekoli povoleni, stejne vyjadreni nam dala sprava CHKO.Domek ma zakladovou beton.desku o rozmerech 4x5m.
Odpovědět
@1karel1 První stavba se vyjímá vždycky.
Odpovědět
@bamak Je to možné, ale v zákoně jsem to teda nikde neviděl, který je to paragraf? My si tímhle kolečkem s malou stavbou taky prošli, sice jen na kurník pro slepice, ale bylo nám řečeno,, že se do 25 m2 nevyjímá. A jednalo se o první stavbu na daném pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
@esicko ano je v pořádku, protože máte/budete brzy mít na dům stavební povolení (nebo ohlášku) a to už pak stačí a jedna stavba k tomu je bez ohlášky. Ale my máme právě 2 pozemky a dům je na tom druhém, zahradní domek bude na zahradě a tam žádný dům nebude a to byl problém. Takže to scelíme a tím vytvoříme jeden pozemek s rod. domem a tam být už může bez jakéhokoliv povolení... Byrokracie - na katastru smažou jednu čáru a mě a úřednice to bude stát pár hodin vyřizování...
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 jak je to dlouho co jste to řešili?
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 ted uz tomu rozumim :-) jsem rada, ze tu jizdu na urednim simlovi nemusim absolvovat 2x nebot ziskat u nas povoleni na dum byla skutecne chutovka :-D
Odpovědět
@1karel1 Paragraf nevím, toto nám bylo řečeno před rokem. První stavba se vyjímá, tím se pozemek znehodnotí a další už se vyjímat nemusejí.....ale jak je vidět každý úřad si to dělá jinak a po svém :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?