Měření hluku pro stavební povolení

Profilova fotka
Máte prosím někdo info, kolik stojí? Na hygienické stanici nám bylo sděleno, že stačí měření hluku, které si nechal udělat soused. Prý pokud se s ním domluvíme, dá nám kopii jeho měření (se jménem souseda), můžeme ho využít i pro sebe. Má prosím někdo bližší informace? Děkuji :)
Odpovědět
1
2
U nás to vvyřešili tak že napsali že se jedná o vesnici bez továren, hlavních tahů apod . Takže tam hluk nehrozí. Co jsme se ale bavili s sousedkou tak ji řekli na jiné nemovitosti 250tis za měření a když ještě říkala podmínky jaké na to musí být - sucho, bezvětří, žádný momentální hluk (např. když soused seká trávu apod). Jinak to sbalí a přijdou jindy. Nevím zda ta cena je normál či jim jí jako firmě a ne soukromé osobě napálili
Odpovědět
Dobrý den, hygiena mi brzdí stavební povolení, jelikož má dům stát 2 metry v ochranném pásmu drah. Chtějí po mě hlukovou studii. V okolí stojí domy daleko, daleko blíž dráhy než já a nikdo s tím nikdy problém neměl. Prý se hluková studie musí dělat od nového roku. Nevíte někdo zda se to dá obejít nebo třeba v projektu dům o dva metry posunout? Hluková studie mi připade úplně ale úplně k ničemu, když mám kladné vyjádření drah a snad moc dobře vím kde chci stavět. Předem děkuji za jakékoliv odpovědi.
Odpovědět
Stát vás ochrání i před vámi samými a vašimi plány. Stát ví daleko líp než vy, co vy chcete. Bohužel. :-( Za hlukovou studii jsem zaplatil cca 15.000 kč vč. DPH. Bylo to vloni, nechtěla ji po mně tedy ještě hygiena, ale pro povolení stavby v ochranném pásmu dráhy ji po mě chtělo SŽDC.
Odpovědět
Stejna situace _ dům projektovany v ochranném pásmu drahy, dál nez vsechny ostatní v ulici. Od 11_2015 platí nový zákon, kde je í jen potenciální zdroj hluku, musí to stavební úřad prověřit. Výsledek: povinné měření hlučnosti, zpráva na hygienu, posouzení, závěr = musí být protihlukové opatření. Do projektu proto doplněno zbudování protihlukové stěny, normované, s certifikátem, která by měla snížit hlučnost. Asi za půl milionu! Pred kolaudaci nové měření, posouzení a teprve pokud vyjde OK, bude dům zkolaudován. Měření probíhá 2 m od fasády, je na to předpis - kdy (ne v zimě - na stromech není listi, ne v létě - jsou dovolené) Praxe: bez kompletní akustické studie s návrhem opatření (≠ to není to samé co pouhe měření!) hrozí, že zeď např. 2 m vysoká neodstini hluk dostatečně = bude k ničemu. Je to hodně hodně specifické - který hluk (frekvence) je přes limit, kde se postavi zeď (co nejblíže zdroji hluku, zvuk se o zeď ohýbá, atd atd), vyska zdi, sklon zdi (nakloněná je lepší než kolmá) a z čeho bude (hladká pevna deska jen zvuk odráží, zeď s izolantem i pohlcuje), Třešničkou je situace, kdy zeď odstíni přímý hluk ale ten ji "obejde" sousednim plotem a odrazem o sousedův dům se dostane až k domu a bude změřen že je nad limit. Blbě je, že se měří před kolaudaci a nemůže se počkat, až vyrostou nové dřeviny, vegetace co odstíni hluk. Dobře je, že hluk může omezit vlastne cokoliv, nemusi to být profi stěna od stavitelů dálnic - třeba hlineny násep nebo balíky slámy - když při měření pred kolaudaci vyjde hluk OK, bude jedno z čeho je to protihlukové opatření. Toto vše je jen laicky názor, měření bude stát 2x 12 tis. STUDIE, která s jistotou spočítá,co hluk odstíni - kolik bude stát ?? To zatím nevíme ...... Doporučení: žádejte o povolení ke stavbě až když máte vzrostlé stromy a keře na pozemku. Před prvnim měřením pověste na sousední ploty koberce, obložte je slámou, senem, nahrnte hlínu, vyskladejte pneumatiky - cokoliv co omezí hluk přicházející na pozemek. možná to bude fungovat a vyhnete se problému, že druhe měření zase naměří hluk nad limit a kolaudace bude odložena .
Odpovědět
@miles770 "Pred kolaudaci nové měření, posouzení a teprve pokud vyjde OK, bude dům zkolaudován." ]-( Naprosto stejná formulace byla v mém "souhlasu" od SŽDC. Nevíte, o co to opírají? Je to vůbec zákonné? Několik lidí mi řeklo, že toto nelze. Že buď je stavba povolena, nebo není, ale že není možné rozhodovat až na základě měření v budoucnosti, jehož vstupy nemůžete ani v nejmenším ovlivnit. Měl bych se prý soudit. Na to jsem se raději vykašlal a dům posunul na pozemku na vzdálenost 60,25 metru od ochranného pásma. Tím by rázem hluk ze hry. Byrokraticky samozřejmě. Jinak jsem s ním byl smířen a nevadil mi, vyrostl jsem u železnice. V reálu to bude u mě s hlukem horší, protože podle původních plánů měl dům dělal jakousi bariéru pro celý pozemek (směrem k trati měl být téměř bez oken), zatímco teď bude dům na vzdálenější straně a pozemek - zahrada, bazén, terasa - před hlukem nechráněný. Ale to myslím patří k tradičním důsledkům bolševických zákonům; ty typicky postihnou osoby, které mají tzv. "chránit". "Měření probíhá 2 m od fasády." ]-( Tohle je další absolutní úchylárna. Nerozumím, který chorý mozek tohle nařídil. Pro štempl je úplně jedno, zda máte dům s papírovými stěnami a dírami místo oken, nebo dům z masivního materiálu, protihluková trojskla a větrání rekuperací!!! Stromy a keře hluk téměř netlumí. Tehdy jsem o tom četl nějakou studii, že reálný efekt zeleně je v desetinách decibelu. Je to spíš psychologické a samozřejmě zachytávají prach, což je super, ale v tomto případě k ničemu. Pomůže jen zemní val, nebo betonová stěna - ale tu vám asi nepovolí obec nebo SÚ.
Odpovědět
Tak jsem pohledal a zdá se, že jsem udělal dobře. ]-( Existují už výroky Nejvyššího správního soudu na toto téma. Citace: "S tímto názorem městského soudu se Nejvyšší správní soud ztotožňuje, a proto nepovažuje za nezákonné, je-li požadováno předložení měření hluku jako podklad k rozhodování o povolení užívání stavby, neboť až v této fázi bude moci být jednoznačně zjištěno, jaké hladiny hluk ze staveb a z dopravy skutečně dosáhne." www.nssoud.cz/files/SOUDNI.../0013_7A... Takže vlastně až po dostavění zjistíte, zda můžete mít rodinný dům, nebo jenom chalupu. A záležet bude i na tom, zda např. havarijní stav nedalekého železničního mostu způsobí, že SŽDC dá na úsek dráhy, vedle něhož stavíte, omezení rychlosti, a všechny vlaky budou v daném místě brzdit. Tedy hluk výrazně naroste. Vaše kolaudace tedy bude závisět na stavu železničního svršku. V našem případě je místo bbrždění vlaků navíc do oblouku, tedy nejhorší možný scénář z hlediska hluku.
Odpovědět
@viados zeleň: 30 cm široký pás živého plotu ztlumí málo hluku, 10 metrů stromů s podrostem utlumi víc 😉
Odpovědět
Z jedné bakalářské práce: "Metr široký pás zeleně tlumí hluk o 0,2-0,4 dB, umístěním pásu 15 m širokého a 5 m vysokého se docílí ztlumení až o 10 dB. Tyto hodnoty se mohou lišit podle ročního období, v létě se dosáhne snížení o 7-9 dB, v zimě pouze o 3-4 dB." Jak na normálním pozemku dosáhnout v rozumném čase pásu zeleně širokého a vysokého několik metrů? To je dlouhodobý úkol, splitelný pro obce, kraje, SŽDC, ale nikoliv pro normálního jednotlivce.
Odpovědět
Trochu bych oživil tuto diskuzi. Dorazilo mi vyjádření krajské hygienické stanice, která mi dala zamítavé stanovisko na stavbu RD, protože jim chybělo v komplet projektové dokumentaci měření hluku. Plánovaná stavba je plánovaná cca 50 m od dráhy (tedy v ochranném pásmu drah 60m). Dostali od nás vše potřebné, vč, kladného stanoviska SŽDC. Navíc trať, které se to týká je na SŽDC v seznamu mála tratí, u kterých není zvuková studie vyžadovaná. Tak teď nevím, co s tím. Je možné, že by toto nevěděli na úřadě, že dotčená trať hlukovou studii nepotřebuje ?
Odpovědět
jsou to byrokratický koňové všichni .... podle všeho postupují podle toho, že je tam trať, takže by tam mohl jezdit vlak (i když třeba nejezdí) a ten by mohl dělat hluk a je jim jedno, že samotné dráhy něco deklarují ...asi bych doporučila dojít na hygienu, co přesně budou chtít (formuláře?), zároveň tam mají seznam akreditovaných firem, co měří hluk .... některou vybrat, aby to změřila. Bude to stát 8-12 tis. (odhad). Na 99% se hluk vejde do limitů (jestli tam vlak jezdí párkrát denně, tak se to v průměru do limitu vejde). Měření se doručí na hygienu, ta udělá posudek, ten se pošle na stavební úřad. Jestli je situace jak píšeš, tak bych se toho vůbec nebála, jen to bude stát čas a peníze.
Odpovědět
No právě. O ten čas ani tak nejde, jako o ty peníze a nasranost na další zbytečný úřad, který vymýšlí další zbytečné nesmysle. Když dá ŠŽDC souhlasné stanovisko se vším a na tuto trať nevyžaduje akustické zkoušky, tak se to snad bere jako že ze strany železnice je vše OK. A ono jako ne ? Objeví se další úředník, který mi chce za těžký prachy na papíře sdělit, že mi opravdu nevadí místní lokálka, která tam občas projede ?? ]-( Co je jim do toho, jestli mě houkání ze vzdáleného přejezdu bude budit v 5 hodin ráno ?? Tenhle přiblblej zákon na živení dalších úředníků vyšel v platnost snad někdy v únoru 2016. A hlavně že doteď to nevadilo... ]-( Snad když tam chci RD, tak jsem srozuměn, že tam párkrát vlak zahouká. Když by mi to vadilo, tak si koupím pozemek jinde.. Jinak je to lokální trať, kde jezdí cca 6x denně tam a 6x zpět místní lokálky (regionovy). No takhle se nas..t hned po ránu..
Odpovědět
@miles770 Děkuji za rady. Zkusím se v klidu na hyg. stanice poinformovat ;)
Odpovědět
Článek se načítá
Na KHS mi bylo sděleno, že stačí si vyžádat již stávající hlukovou studii na jiný objekt v okolí a nechat přepočítat hodnoty dle již měřené studie. Je to ekonomičtější varianta jak obdržet "jednodušeji" zvukovou studii. Nicméně to nebude plná částka jako za 24 hod. měření, ale docela pár tisícovek to stát bude.. ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlas s hamikaw, nechal jsem si udělat teoretickou studii softwarem Mithra (k železnici to mám asi 130 m) a 5 tisíc plus DPH, pak jsem dostal souhlasné stanovisko KHS, studii jsem prodal sousedovi za 3 tis. a druhému sousedovi taky za 3 tis. Takže mě to stálo jen trochu nervů a 50 korun.
Odpovědět
@popel Dobrý den, Mohl by jste mi prosím zaslat kontakt na firmu která vám tu teoretickou studii vypracovala? Předem děkuji i za další možné firmy co ji mohou zpracovat, na hygieně nám totiž řekli že nepotřebují studii měřenou ale stačí spočítaná v obytných místnostech směrem k silnici.
Odpovědět
Profilova fotka
@qweoiu máte to v poště, další firmy najdete v pohodě na webu
Odpovědět
@popel Mohla bych Vás také požádat o kontakt a bližší informace? Plánujem stavět také cca 200m od dráhy. A u místního stavebního úřadu nás to určitě nemine. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@marolddo jako předchozí, máte to v poště ... hezký den, vlastně noc |-|
Odpovědět
Mohl bych vás také požádat o bližší informace,díky
Odpovědět
Profilova fotka
@popel dobrý den, mohu vás také požádat o kontakt na zmiňovanou firmu? Planujeme stavet domek nikoli v blizkosti drah, ty sirokodaleko nejsou, ale silnice je par metru a na SU o tom padla zminka skrt proj.dokumentaci... padla i castka 20-30tis.coz nas popravde zaskocilo...moc děkuju
Odpovědět
Profilova fotka
@nolu do mailu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marena1051 do mailu taktéž :-)
Odpovědět
Dobrý den, mohu poprosit o bližší info ohledně měření? To je potřeba pro všechna stavební povolení? Jak dlouho trvá vyřízení? Moc děkuji za jakoukoli zkušenost
Odpovědět
Měření hluku musíte mít u novostavby, která leží v předpokládaném zatížení hlukem z okolní dopravy, či nějaké provozovny. Takže jestliže leží v ochranném pásmu drah, leží vedle silnic I.,II. možná i III. tříd, nebo má soused tepelné čerpadlo s venkovním ventilátorem, nebo je v sousedství nějaká provozovna, která tvoří hluk (např. pila, výrobní hala atd...). Asi bych to řekl ve zkratce, že určitě nebudete potřebovat hlukovou studii, jestliže bydlíte na samotě u lesa, kde nejsou silnice ani dráhy... :) Co se týče samotné studie, tak to závisí na Hygieně daného kraje, kam stavbou spadáte. Tam rozhodne přímo pověřená osoba a řekne, zda-li po vás studii chce, nebo nechce. Pak taky může říci, že bude stačit studie výpočtem (přepočet stávající cizí studie na vaší situaci a osazení domu) z již realizované studie někde poblíž, což by měla být levnější varianta, nebo bude vyžadovat přímo měření 24 hod den/noc, což je dražší varianta. Info Vám podá přímo krajská hygienická stanice kam spadáte. Já mám hotovou studii, která proběhla výpočtem ze již hotové studie. Od objednání jsem měl studii v emailu a poště do týdne. Je to nový zákon, který platí snad od 02/2016.
Odpovědět
Profilova fotka
A jak je to u novostaveb a městských parcel které jsou vybudované na poli a nikde nic jen silnice k domkům? Také se musí měřit hluk?
Odpovědět
@popel Dobrý den,mohl bych také kontakt na firmu.Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Mohl bych vás také požádat o bližší informace,kontakt děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Vážení, přečetl jsem si zdejší diskuzi a rád bych upřesnil pár věcí. Předně: měření není potřeba ke stavebnímu povolení (nebo územnímu řízení, nově ale úřad může tato sloučit dohromady), k projektové dokumentaci bohatě postačí hluková studie. Ta vychází z intenzity dopravy, ať již na silnici nebo dráze. U silnice má údaje ŘSD, u dráhy dodá SŽDC. SŽDC nemá data o intenzitě dostupná veřejně, je zapotřebí je o ně požádat a něco to stojí (i když ... zrovna před pár dny jsem počítal jednomu stavebníkovi hluk z dráhy a ten dostal údaje o intenzitě od SŽDC zcela zdarma, naopak cca před rokem jsem za stejné údaje platil skoro 3 tisíce Kč ...). ŘSD má údaje o intenzitě na vybraných komunikacích dostupné na svém webu (www.rsd.cz). Podle situace lze vypracovat hlukovou studii v ceně kolem 5 tisíc Kč - záleží samozřejmě na složitosti situace.
Odpovědět
Profilova fotka
@zumari Dobrý den, úřad by měl nařídit měření (opopř. výpočet) hluku jen v místech zatížených hlukem a nebo v místech, kde se dá předpokládat budoucí zatížení (podle územního plánu třeba má územím procházet silnice nebo dráha, je tedy potřeba vypočítat, jestli budou dodrženy stanovené limity). Nově chce ale úřad studie nebo měření i v klidných lokalitách v případě, že např. soused má tepelné čerpadlo, případně si tepelné čerpadlo s venkovním kondenzačním výměníkem hodláte vybudovat Vy.
Odpovědět
Profilova fotka
@pikacu78 dekuji myslim ze nas urad to nechce. To co chce mi rekl a toto ram nebylo, uf :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?