Musíme stavbu o 1 m posunout, základovka už je ale hotová

Dobrý den, prosím o pomoc někoho, kdo má přehled o novém stavebním zákonu. V 11/2013 jsme dali Ohlášení stavby, součástí bylo kryté parkovací stání a na něj navazující sklad zahradního nábytku umístěné zároveň s hranicí pozemku. Úřednice požadovala rozdělení s tím, že stavby na hranici musí být podané samostatně jako žádost o výjimku ( poplatek 5 tis Kč). Mezitím stavíme dům. Nyní po 4 měsících se úřednice rozhodla ( poté, co jsme dodali zdůvodnění žádosti o výjimku, vyjádření architekta, obce, smlouvu o povolení výstavby a údržby se sousedy), že se jí líbí, abychom stavbu o 1 m posunuli. A k tomu, aby se všichni znovu vyjádřili. Ví o záměru 4 měsíce, máme hotovou základovku, takže už nemůžeme hýbat domem, který jsme původně mohli ještě posunout. Nemáme žádný právní nárok na udělení výjimky, ale neporadíte někdo jak postupovat? Případně jak se dostat ze spárů této velice nemocné úřednice ( stále chybí a nestíhá ) a vyřídit to s někým jiným? Její vedoucí nám minulý týden řekla, že pokud nemáme žádné spory v obci, ať klidně kopem, že není důvod pro neudělení výjimky a v pondělí nám to naše nemocná úřednice napíše. A ta se dnes definitivně šprajcla. Kam se lze odvolat?
Odpovědět
1
2
@asen řešit to tedy přes vedoucí...
Odpovědět
Profilova fotka
@asen Také bych zkusila vedoucí, když vám to sama potvrdila. A na dům jako takový už povolení máte?
Odpovědět
@xsona Ano, na dům povolení máme, už stavíme. Bývali bychom mohli posunout celou stavbu o 2 m, kdyby se úřednice vyjádřila rovnou a ne za 2 měsíce... Teď jsme zahnáni do kouta.
Odpovědět
Profilova fotka
@asen Opravdu zkuste tu vedoucí, snad se povede, držím palce. Přeci vám to teď kvůli jednomu metru, když to předtím už věděla... Já nevím, jestli jsem to dobře pochopila - nejdřív jste měli k domu připojené parkovací stání a to bylo na druhé straně zakončené tím skladem. A ona po vás chtěla, abyste o ten sklad zažádali samostatně. Takže v projektu domu, kde je tedy dům a to parkovací stání, zakreslený sklad není nebo tam zůstal?
Odpovědět
@xsona Celý projekt má úřednice k dispozici už 4 měsíce. Žádost se rozdělila na 2 části, vše zůstalo rozmístěno stejně, jak to viděla. Byla podána ohláška na stavbu domu, pergolu a zpevněné plochy. To bylo schváleno a my už stavíme. Druhá žádost byla podána jako žádost o výjimku - parkovací stání, které je před domem a ne něj navazující ( ale nijak nespojený) sklad. Ani jedno není spojeno s domem, posunutím skladu o 1 m od kraje pozemku ( plotu ) si tento skládek suneme blíž k domu - k oknu v jídelně. Pokud bychom toto její přání znali rovnou, posunuli bychom celou stavbu, ale teď už se dům staví a nehneme s ním. Nejdřív to chtěla rozdělit, pak 2 měsíce nic, pak souhlas sousedů, pak potvrzení architekta, obce, znovu za sousedy pro smlouvu o údržbě ( že nám umožní opravit a udržovat zeď skladu ze strany jejich pozemku) a když jsme vše dodali, tak se rozhodla, že to posuneme.
Odpovědět
Profilova fotka
@asen a čím to zdůvodnila?? My jsme také měli výjimku na garáž v hranici pozemku - stačil souhlas souseda a výjimku nám bez problémů dali... Chtěj po ní vědět konkrétní důvod neschválení výjimky - pokud dal souhlas soused, neměli by dělat obstrukce a výjimku schválit!
Odpovědět
@catt82 Důvodem je, že my nemáme žádný právní nárok na udělení výjimky.
Odpovědět
Profilova fotka
@asen to u mě není žádné zdůvodnění, to je normální výmluva... S touto pracovnicí bych už absolutně nic neřešila a už bych to řešila jen s jejím nadřízeným, resp. vedoucím SÚ. Právní nárok nemáte, ale pokud nikdo ze zúčastněných nic nenamítá, tak by Vám to měli schválit (paní úřednice se asi špatně vyspala a přišlo ji jako fajn nápad někomu znepříjemnit život :-| )
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych se s paní úřednicí taky víc nebavila, udělali jste vše dle toho jak si původně přála, že změnila názor po postavěnní základové desky mi přijde jako schválnost, deska třeba nás vyšla na 650 000 kč, chtěl by někdo abych ji šooupala, tak jdu klidně i před soud... jděte za její vedoucí, kdyby jste náhou neuspěli ani tam, našla bych si právnika a stavěla dál...
Odpovědět
@seny83 @catt82 Budeme mít přesně tuto osobu i u kolaudace, takže nestojíme o problémy. Je to malý stavební úřad o dvou osobách. Myslím, že úřednice spí na rozdíl od nás skvěle.
Odpovědět
@seny83 to tu desku máte pozlacenou? :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@asen Krajský úřad je nadřízeným správním orgánem stavebních úřadů měst a obcí. Tak se zkuste zeptat na jeho stavebním úřadě. Rychle jsem vygooglil, že principielně se vašemu problému věnuje tento dokument http://www.kr-jihomoravsky.cz/archiv/... , některé zmiňované zákony už nejsou myslím aktuální. Každopádně doporučuji si vytvořit osnovu, kdy a co bylo úřednici dodáno, kdy jste s ní komunikovali kdy co požadovala doplnit - přesná fakta, doložit třeba emaily. Ona si možná ani paní úřednice už nepamatuje, kdy přesně a co chtěla doložit. Pokud se nedomluvíte budete mít v seznamu i nějaký základ pro jednání na krajském úřadě a nelovit data z hlavy. Pokud úřednice nerozhodla, tak lze myslím napadnout jen délku, po kterou řeší úkon (neznám podrobnosti, ale klidně to, že jste museli některé věci doplňovat, může prodloužit lhůtu třeba i na čtyři měsíce). Pokud věc nepovolí, tak si laicky myslím, že by bylo jasnější proti čemu se chcete odvolat a s čím nesouhlasíte. Budete mít možnost jasně doložit , že toto zamítavé rozhodnutí nemá reálné opodstatnění. Jen mně napadá, neměli byste mít se sousedem vyřízené věcné břemeno na jeho pozemku, to ve Vašem výčtu dokumentů nezmiňujete...
Odpovědět
Článek se načítá
@pmjrk Děkuji. Pokyny k doplnění máme pouze ústní, nemáme jediný papír, pouze naše podání, které vyřizuje zmocněná osoba a všichni dokola urgujeme. Věcné břemeno - nebudeme mít na pozemku sousedů nic, pouze místo oplocení bude v místě skladu a parkovacího stání zeď. Máme uzavřenou smlouvu a povolení výstavby a umožnění údržby. V obci je takových staveb hodně. Jsme v nově zastavěném území, námitkou je, že tady se to bude dělat tak, jak je to ze zákona, bez výjimek ( ale i posun 1 m je na výjimku, neřeší vůbec nic !! ). Jde o to, že kdyby to řekla před 4 měsíci, před 2 měsíci, před měsícem, mohli jsme posunout stavbu domu a cca 2 m, teď si suneme sklad k oknu do jídelny. Po telefonu i osobním jednání spousta neurčitých řečí, frází, asi, možná, snad, nestihnu, nemůžu slíbit, jsem nemocná, na školení, nešla elektrika, budu asi zas nemocná... atd... Na to samozřejmě nemáme podklad žádný. Že to nepovolí máme také ústně, nenapsala zatím vůbec nic.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac nene :-) ale plocha 250 m2 a betonové základy hluboké v některých mistech 2,5 metru, jinde 2 metry... jelikož jsme stavěli na návozu a chtěli dát domek do úrovně se silnicí... to se pak prodraží...
Odpovědět
Profilova fotka
to je paní uřednice vtipná ne?kdo to kdy slyšel aby se stavba dala jen tak šoupnout:-Dbych jí řekla at si zbalí věci a šoupne se ona za cedule
Odpovědět
@ratatooy Ona nechce, abychom posunuli dům, ale ten sklad směrem k domu. Takže se nám zkrátí odstup mezi zdí domu a stavbou skladu, bojím se, že si budeme stínit do okna.
Odpovědět
Zkuste se kouknout na prováděcí vyhlášku 501/2006 k stavebnímu zákonu ta řeší odstupové vzádelnosti nakopíroval jsme V8m to podstatné (5) Vzdálenost stavby garáže a dalších staveb souvisejících a podmiňujících bydlení umístěných na pozemku rodinného domu nesmí být od společných hranic pozemků menší než 2 m. (6) S ohledem na charakter zástavby je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu. V takovém případě nesmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna, větrací otvory; musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední pozemek.
Odpovědět
Vše co je blíž jak 2m k plotu musí vždy osouhlasit i soused
Odpovědět
navíc když už děláte desku musíte mít odsouhlasené minimálne uzemko ne? Tzn oveřený situační výkres stavebním úřadem a pokud je tam garáž co se řeší
Odpovědět
@benq jestli jsem to dobře pochopila,tak soused souhlasí,vadí to jedině úřednici
Odpovědět
@hakr Ano, soused souhlasil písemně už několikrát... Co vadí úřednici vlastně ani nevíme, žádný konkrétní paragraf apod. nemáme. Prostě se rozhodla.
Odpovědět
pokud to nedala písemně, nepovažovala bych to ztracené... zapeklitá situace to je, to teda jo... já jak nejsem pro porušování zákonů a na všechno potřebuji papír, tak v tomto případě bych to tam v tichosti postavila a pak ať to zkusí zbourat.. to neudělá... jak radí jmrk, dejte si to na papír, celý její postup, co jste vše dokládali a kdy..., poznamenejte si, co je prokazatelné a co ne... pokud nemáte od ní nic písemně, je to navíc nečinnost z její strany... já to tipuju tak, že to potom v pohodě odsouhlasí... píšete, že to bylo v ohlášení stavby... ona to z toho schválení nějak písemně vyjmula nebo vám to taky řekla jen ústně, že to musíte schválit ještě zvlášť?.. ale když už jste podali žádost, tak už je to asi rozjeté... jak píšu, v tomto případě bych nikde neprudila a prostě to rychle postavila...
Odpovědět
Profilova fotka
@asen jo táák to by jste si asi stínit mohly no,a kvuli čemu to chce posunovat je tam nejaký věcný břemeno?voda,plyn?
Odpovědět
@ratatooy Ne, ale dle zákona je odstup od hranice pozemku 2 m. Lze udělit výjimku, ale opravdu jen záleží na úřednici, jestli ji udělit chce nebo nechce.
Odpovědět
Profilova fotka
Měli jsme podobné problémy s jednou soudružkou-paní úřednicí. Musím vás upozornit, že pokud jí nevyhovíte, můžete narazit. Nám udělila pokutu 25 000,- Kč, proti které není odvolání (i proti trestu smrti se můžete odvolat, tady ne!). Chtěli jsme výměnu kontaktní osoby, mluvili jsme s její vedoucí, ta se jí bála (!), zkusili jsme se ptát na krajském úřadě, nic nepomohlo, nakonec jsme se skřípěním zubů zaplatili. Šlo o to, že paní úřednice měla většinu žádostí o povolení stavby, ale stále si vymýšlela další a další, ačkoliv bylo její povinností nám poskytnout jejich seznam a POMÁHAT NÁM. Místo toho si škodolibě vymýšlela a vše protahovala. My měli na již zaplaceném pozemku složený veškerý materiál a blížila se zima. Proto jsem vybetonoval základy, což se podle paní úřednice bez povolení nesmí. I já vím, že nesmí, ale nešlo přece o klasickou černou stavbu, vždyť měla naši žádost půl roku a my jí stále plnili další a další přání. Nakonec nám dala povolení až na jaře, když jsem požádal o pomoc našeho poslance... Byl jsem v té době už v důchodu, takže si snadno spočítáte, co pro nás taková částka představovala. Je mi smutno, když čtu, že i vy máte podobné problémy.
Odpovědět
@stetl Máme podobný pocit z její vedoucí - ta nám minulý týden řekla, že jsme splnili vše, není důvod výjimku neudělit, ať si pro to v pondělí přijedeme, že úřednice přijde po 2-týdenní nemoci, dohodneme se s ní a jistě to napíše. A včera zas nic... Paní nás ubezpečuje, že proti nám osobně nic nemá :-D . Ale co má vlastně proti čemu nevíme...
Odpovědět
Profilova fotka
Sice na výjimku nemáte právní nárok, ale doložili jste skutečně dostatečné podklady k tomu, aby vám ji povolili. Úřednice vám nemůže jen tak říct, ať si s kolňou šoupnete o metr dál - dostala podklady a buď výjimku povolí nebo zamítne a to pak bude muset dobře odůvodnit. A bude se jí to těžko odůvodňovat, když tam prakticky žádný problém není. Nechala bych záměr jak je. Pokud by vám to zamítla, můžete se odvolat a mohli byste uspět.
Odpovědět
@jitulkaka Ano, chystáme se to tak udělat. A v odvolání mimo jiné budeme operovat jí způsobenou časovou prodlevou, kvůli které už nemůžeme posunout dům.
Odpovědět
Mužete někdo napsat o jaké vyjímce se tady mluví ? Pokud nepřekračujete požadavky tak se přece o vyjímku nejedná. Jo kdyby tam bylo okno k sousedovi nebo přesahoval střecha tak už to vyjímka je. S ohledem na charakter zástavby je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu. V takovém případě nesmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna, větrací otvory; musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední pozemek.
Odpovědět
@benq A to je právě ta výjimka...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?