Muze mit pozemek a RD na tomto pozemku odlisne majitele?

Dobry den, rada bych pozadala o radu. Pritel ma pozemek a ja jsem nyni prodala svuj byt, abychom si za ty penize mohli postavit na tomto pozemku RD. Je mozne, abych byla vlastnikem domku pouze ja? Staci tedy, aby bylo stavebni povoleni na mne? Predem dekuji, Vrbicka
Odpovědět
Nie.
Odpovědět
Profilova fotka
@nicolav Ne. Stavba je součástí pozemku, kdo vlastní pozemek, vlastní i dům. Jedinou výjimkou je, když použijete Právo stavby. Nejjednodušší bude, když vám přítel část pozemku daruje.
Odpovědět
@vladimirsvorba moc dekuji za radu. Jen jsme nechteli platit dalsi penize statu za darovaci dan, ale je to asi nejmensi zlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@nicolav Pokud spolu žijete delší dobu, tak by tam žádná daň být neměla (ale už si to přesně nepamatuji). Případně prodej za symbolickou cenu, tam by daň také být neměla.
Odpovědět
@nicolav Ano, je to možné. Kdo podá žádost o stavební povolení, je stavebníkem. Stavební úřad po Vás bude jen požadovat souhlas přítele se stavbou na jeho pozemku. Je to naprosto běžný postup. Tím ale nechci říct, že by nebylo vhodnější, abyste byli oba spoluvlastníky pozemku. Naopak. To je ale mezi Vámi a přítelem.
Odpovědět
@milanq Co to je za nesmysl? Stavebni urad prece neresi vlastnicka prava.
Odpovědět
@bayt Neřeší, máte pravdu. Jen musí vyžadovat souhlas vlastníka pozemku.
Odpovědět
Moc vsem dekuji za rady. Konecne jsem se dovolala i na katastr a opravdu vlastnikem byt nemuzu. Bylo mi receno, ze vlastnik pozemku je i vlastnikem stavby na danem pozemku. Takze opravdu si budu muset odkoupit (za symbolickou cenu) pulku pozemku a tim budu z poloviny vlastnikem pozemku i domu.
Odpovědět
@nicolav A nebo se vzít 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?