Na našem pozemku nesmí být bungalov, co teď?

Profilova fotka
Když už jsme se rozhodli pro bungalov tak se zase něco musí p****t.... Dnes jsme se byli optat na obci zda se na náš pozemek nevztahuje nějaké omezení... Bungalov zde být nesmí :-( Máme zkusit zajít za starostou pro nějakou vyjímku či co...ale co mě potěšilo, že nemusíme mít stavební povolení :-)
Odpovědět
1
2
@anetal7 Povzbudím Tě. Měli jsme to samé. V územní studii pouze patrový dům o minimální výšce 7,5 m. Budeme mít přízemní dům o výšce 6,5 m. Ovšem stálo to 7 měsíců papírování... Museli jsme ale zvednou střechu na sklon 35 stupňů.
Odpovědět
Vetsinou se toto resi vetsim sklonem strechy. Ale ani to v nekterych obcich nemusi platit. Nekde trvaji primo na sedlove strese nebo dokonce stitu do ulice. Musite se zeptat na stav. urade. Jeste se muzete projit po okoli a paklize zjistite, ze uz pobliz nejaky bungalov stoji, lze udelat vyjimku - takovy precedent. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to očividně záleží jak se k tomu postaví přílušný stavební úřad, nám paní na stavebním řekla, že nám nedovolí postavit nic, co zakazuje územní plán a především nás upozornila na to, že se nemáme nechat uchlácholit tím, že nám třeba obec vydá výjimku-prý stavební úřad zajímá pouze územní plán, ten si obec schválila a podle něj se všichni musí řídit - ještě doplním, že jsme tenkrát řešili velikost parcely, v územním plánu byla definovaná její minimální velikost a pozemek byl menší, než byl limit...
Odpovědět
@alcar Ano, to jsem zapomněla napsat - štít do ulice + sedlová střecha :-D taky.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám paní řekla že máme zajít za starostou či místostarostou a ten se k tomu nějak vyjádří...Buď nám řekne že to nejde nebo nám dá povolení s tím že to bude trvat až 2 měsíce... Pěkné mě tam nakrkli! Vlastní pozemek a ještě budou diktovat co tam budeme mít.. :-( To jsme dopadli...
Odpovědět
Profilova fotka
Měli jsme to také tak.....původní plán bungalov, stavební úřad nesouhlasil, že prý měl pro pozemek studii z roku 2006, tedy 7 let starou a nakonec jsme postavili přízemní dům se sedlovou střechou která je stejně vysoká jako sousední dvoupatrový dům.....
Odpovědět
Profilova fotka
jak již bylo napsano musíte zajít na stav. úřad, tam vám konkrétně zdělí co se může v dané oblasti stavět a za jakých podmínek..
Odpovědět
@anetal7 No takové věci si musí člověk pozjišťovat na úřadě nejlépe ještě před samotnou koupí pozemku. K tomu slouží územní plán, který, pokud je mi dobře známo, není tak jednoduché přehodnotit - spíš bych řekla, že vůbec. Pokud jste pozemek zdědili nebo ho vlastníte od pradávna, pak je tato informace bezpředmětná, pakliže jste ho koupili nedávno, pak jste hodně prohloupili. Ještě mě napadá, že byste mohli jít cestou stavebního povolení a odvolat se na krajský úřad a mít pádný důvod k bungalovu - např. příbuzný na vozíku apod. Jinak si myslím, že to řešit asi nepůjde.
Odpovědět
@alcar na územní plán bych se neodvolával. My dodrželi všechny podmínky uvedené v územním plánu a stejně jsme museli předělávat celý projekt, protože OŽP hodnotil vzhled domu v krajině a zakázal nám balkon, polovalby a určil velikost a tvar oken. Prý to pouze není v ÚP vyspecifikované.
Odpovědět
nam bungalov uplě zakazali ,musíme stavět podkrovní dum,ještě nam řekli že musíme na hranici pozemku jak z boku tak ze předu parceli až k cestě a to jsme chtěli couvnout puvodně do zahrady ,dale nam určili sklon střechy kritinu.Prostě hruza děs ,na vlastnim pozemku trvalo to rok a pul až ted budeme davat ohlašku na st.uřad a to doufame že už to povolí,ale nam zatapěl hlavně magistrat olomouce odbor uzemniho planovani ,ti nam nechtěli povolit vubec stavět až došel novej pan na stavebni uřad a ten se jim postavil ,že rozhodují na co nemají pravomoce..........tak doufame že už to ted po 2 letech klapne.
Odpovědět
ono fakt záleží na stavebním úřadě, naše sousedka chtěla taky bungalov a musela mít patrový, což nechápu, jelikož na ulici je několik bungalovů a i hned naproti ní je bungalov, nám stavební úřad diktoval kromě jiného i jaký plot vzhledově musíme mít, postavila jsem si plot podle sebe a paní řekla, že do druhého dne bude pot dole a nadiktovala nám i jak daleko a v jaké výšce budou pilířky a prej výpln si už můžu vybrat , ale ne bodce, ty jsme stejně nechtěli, ale hlavně že soused naproti je má. diktovali nám i kde máme mít popelnici, všichni jí mají v plotu, to se mi nelíbilo, a dala jsem jí jinde, a to naštěstí prošlo a paní při kolaudaci chtěla vidět úplně všechno, každej certifikát, všechno přepočítávala, fakt záleží na stavebnáku a na úředníovi.
Odpovědět
Profilova fotka
No, já taky moc nechápu, jak to těch úřadech mají. My jsme chtěli taky bungalov, vybírali jsme různé a nakonec máme nízký bungalov, ale se sedlovou střechou. Na úřadě nám řekli, že to je v pořádku, ale kdybychom měli s valbovou střechou, tak ten nám nepovolí, že na vesnici se hodí více sedlová. Příbuzným ve vedlejší vesnici taky před 5-ti lety nedovolily stavět přízemní, museli patrový a najednou rok po nich vedle postavili bungalov. A jiní známí ještě před více lety taky kousek vedle stavěli přízemní bungalov s valbovou střechou. Takže podle mě je to snad, kdo má kde jakého známého nebo kdo si umí dupnout na úřadech a nenechá se jen tak odbýt a třeba se odvolá i někam výš než na místní SÚ a pokud není opravdu nějaký závazný předpis, co může a nemůže být, a ne jen nějaké řeči, že se to nehodí do krajiny, tak to snad musí povolit.
Odpovědět
Článek se načítá
my jsme obešli 6 stavebnich uřadu v jinych obcích ,aby nam řekli stanovisko na naš problem,každej si to vysvětloval jinak ani jednou s neshodli a nakonec nam řekli více lidí více nazoru.ted mame na stavebnim pána borec,borec ten nam řekl že nevidi duvod proč nam nebyla vydana uzemni informace a že on je ten kterej o tem rozhodne první člověk po 2 letech je tam novej ti před nim měli strach rozhodnout proti magistratu.je to hnus co si tady uředníci dovolují
Odpovědět
Profilova fotka
vsechno se da obejit, sklonem strechy, dobre napsanym projektem atd.... my meli jedinou podminku, ze to musi byt venkovsky styl... no mame 2 plnohodnotna patra :)
Odpovědět
@hhranolka No ten váš dům je postaven opravdu ve venkovském stylu... :-D @magdina01 "Na úřadě nám řekli, že to je v pořádku, ale kdybychom měli s valbovou střechou, tak ten nám nepovolí, že na vesnici se hodí více sedlová." Zaujalo mě zejména to "se hodí více sedlová". To měli napsáno kde? Nebo jedna paní úřednice to tak vyhodnotila? To bych se teda nedala, pokud by to neměli vyloženě někde napsané.
Odpovědět
Nam nedovolili otocit strechu o 90°, nedovolili nam nadezdivky vyssi nez 1m, nedovolili plnohodnotne patro, nakazali nam delena okna, jejich barvu, barvu omitky jen v urcitych barvach (ne cervenou, oranzovou atd.). Udelali jsme teda projekt tak, ze abychom vyhoveli uradum a my neprisli o nam vyhovujici dum. Nastesti se mi zda, ze to klaplo. Urady drzi hubu a my jsme spokojeni v domku se zahradkou. Bonusem je velika puda nad podkrovnimi mistnostmi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
u nás stavební úřad vše povolil, neměl námitek, neměl problém s pultovou střechou ( v UP byla zakázaná rovná střecha) a na vesnici nedali podpis, protože se jim naše střecha nelíbila, a to malý projekt viděli a bez řečí, že dobrý ! jakmile jsme přinesli velký projekt, tak najednou nepřipadalo v úvahu... mimochodem jeden barák 3 roky starý ve vesnici stojí s pultovkou a jeden se stavět bude... mlátit, mlátit a mlátit
Odpovědět
Profilova fotka
@alcar No, právě mi přijde, že si na každém úřadě dělají co chtějí. My jsme jen uvažovali o různých typech bungalovů a nakonec se nám líbil nejvíc ten se sedlovou střechou, tak jsme šli jen se studií na SÚ, zeptat se jestli nám ho povolí, no a tam jak viděli nápis bungalov, tak hned, že na vesnici se to nehodí, že s tím bude problém a pak koukli na obrázek a že to má sedlovou střechu, tak to by teda asi šlo. Ale je fakt, že koukali do územního plánu obce, jestli tam nemají nějaké specifické podmínky pro stavby a tam žádné podmínky na patrové domy nemají, jen něco takového jako vesnický styl zástavby, takže si pod tím každý může představit, co chce. Jen paradox, že o pár km dál má někdo postavenou takovou betonovou modernu s rovnou střechou a taky asi to povolení nějak dostal. No, není to holt jednoduché na těch úřadech.
Odpovědět
@magdina01 no asi to je fakt, ze jak si kdo proste dupne. U nas zase nejsou povolene samostatne garaze a taky to tu jeden soused nakonec nejakym zpusobem postavil. Nasi v jejich vesnici zase nemohli mit rovnou strechu a ejhle, jak se tak sli projit po okoli zkouknout jine domy, uz tam jeden s rovnou strechou stal. Tak si sli dupnout na urad, ze kdyz uz jeden povolili, ze musi povolit i druhy. A najednou to slo. Clovek se fakt nesmi nechat odbyt, pripadne se klidne odvolat na vyssi pracoviste a nechat si "vyklad" z obecniho uradu prelozit.
Odpovědět
Profilova fotka
@anetal7 Tak můžete postavit přízemní se sedlovou střechu, aspoň budete mít kam rozšířit :) nebo zkusit obíhat úřady, ale při představě našeho obíhání bych zvolila menší zlo, tedy přízemní a sedlová střecha :) jinak souhlasím, každý úřad si stanovuje vlastní podmínky, my naštěstí nemáme žádná velká omezení :)
Odpovědět
Profilova fotka
My měli dané obcí, že nesmí být střecha vyšší než... a barva střechy musí být tmavá nebo cihlová. Inu donesli jsme na obec projekt našeho bungalovu s pultovou střechou- "No co to je? To je moc nízký, to vám nepodepíšeme. A jak to máte umístěný? To jste moc vzadu, musíte se srovnat se sousedama, abyste dodrželi uliční čáru" Neměli jsme totiž na projektu ještě přístřešek pro auta, neb bychom se nevešli do ohlášky. Slíbili jsme, že tam ten přístřešek opravdu bude (a bude, staví se současně a před "kolaudací" se akorát napíše do změn stavby), ale střechu jsme si teda vydupali... A vedle nás pak sousedi postavili dřevostavbu s plochou střechou, tak si z nich děláme srandu, že nebýt nás, tak ji taky nemají:-D
Odpovědět
Profilova fotka
@kajovaevicka Asi to tak dopadne že bude sedlová střecha..zkusíme vytisknout na hrubo projekty, jít za starostou a uvidíme jak se vyjádří... Budeme doufat, kdyby jsme to vyřešili pouze typem střechy byla bych šťastná!
Odpovědět
@anetal7 my jsme také chtěli bungalov s klasickou valbovou střechou, ale stavební úřad měl své podmínky. Střechu jsme museli udělat klasickou sedlovou v předepsaném sklonu. Velká půda je fajn a teď jsem našemu stavebnímu úřadu vděčná :-) pokrývač tvrdil, že valbová střecha by nás vyšla minimálně stejně draho jako ta naše sedlovka a plus je velký úložný prostor a možnost rozšíření domku nahoru do patra. Já nechápu jednu věc - stavební úřad reguluje sklon střechy, ok. Ale že vedle sebe stojí funkcionalistická stavba a kanadský srub, už nikdo neřeší.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Profilova fotka
HOlky, územní plán - ten seženu na vesnici, kde chceme stavět nebo na stavebním úřadě? abych zjistila jestli tam mají nějaký požadavky, jak má dům vypadat nebo jak má byt vysoký plot ?
Odpovědět
Profilova fotka
@kawaluca jojo na obecním úřadě dané obce nebo na odboru územního plánování ve městě kam obec spadá;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@effka84 právě, že na stránkách obce to nemůžu najít, měla jsem za to, že se to bude moci dát stáhnout, takže tam musím napsat nebo se stavit. děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@kawaluca ne každá obec to má na internetu. Na naše taky ne. Ale když tam zajdes osobně určitě ti to dají k nahlédnutí.
Odpovědět
Profilova fotka
ja jsem uzemni plan stahla s internetu,ty Luci to najdes na zabrezskych strankach,ale rozhodne tam neni napsany omezeni typu vyska strechy atd.to budes muset do Dubicka na obec.
Odpovědět
Myslím si, že je to jednoduché - obce většinou nepovolují bungalovy, protože je to dáno územním plánem. A v územním plánu jsou bungalovy zakázány proto, že na český venkov absolutně nepatří. Ale nikdo vám nemůže zakázat postavit si pouze přízemní dům, jen musíte respektovat další požadavky - tzn. většinou tvar střechy, sklon nebo výšku hřebene, orientaci hlavního hřebene a podobné. Ale to všechno se řešit v pohodě dá. Jenom zkrátka místo příšerného lívance místo střechy budete mít sedlovou. Nevidím jiný problém. Do podkroví vás nikdo nutit nesmí a taky nebude, to mi věřte.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
Dobrý den, chci se zeptat jestli nevíte co se dá dělat v případě, že nám pán z územního zamítl stavbu s tím, že máme téměř rovnou střechu (sklon 7°) a na garáží šikmou jen z jedné strany. Požaduje abychom udělali klasickou sedlovou střechu aspoň se sklonem 25°. Přitom jsme se tam byli ptát a říkal, ze není problém a dá se tam postavit vše. No, ale od února tohoto roku se změnil územní plán a požadují tam klasickou zástavbu. Jenže my jsme měli projekt hotový právě v tom únoru. Nedaleko nás přitom stojí dům s úplně rovnou střechou. Jen se chci zeptat co se s tim dá dělat. Děkuji Jana.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?