Nechci podepsat souhlas projektu sousedovi - co mám dělat?

Dobrý den, soused mi minulý týden donesl svůj projekt a chce to ode mě podepsat. Už teď vím, že nepodepíšu, abych získala čas se více informovat. Vadí mi, že na situaci je 3,5m od hranice pozemku a ústně mi řekl, že to bude 2m. Na hranici pozemku mám skoro 2m opěrou zeď, která drží celý můj pozemek. Když bude chtít mít svůj dům 2m, tak kopat bude blízko a hrozí, že zeď spadne. Vadí mi, že bude mít dům 8m a bude mi stinit na zahradu a budu koukat na dům celý život. Můžete mi někdo, prosím, poradit co mám dělat. Už týden z toho nespím. Postavila jsem si svůj sen a po 5ti letech toto. Ach jo.
Odpovědět
1
2
@pethulemishule něco blíže k situaci? Na kterou stranu má ten domek od tebe? Není nic horšího než naštvaný soused hned ze startu...
Odpovědět
Pokud bude 3,5m, nesouhlasem mu to akorát zdržíte, ale ve stavebním řízení mu to projde (nebude-li mít jiný závažný důvod pro neudělení povolení). Pokud bude mít v projektu 3,5m a bude skutečně stavět 2m od kraje, zakročte hned, jak začne zakládat.
Odpovědět
předpokládám že ho má z jihu :-D jestli má v situaci 3,5m a ustně řekl 2m, tak si to ustně může nechat někam a až bude stavět 2m tak ho nahlásíte. Jinak na 2m může dostat vyjimku. Co se týče stínění, tak byste asi mohli požadovat nějakou studii zastínění (třeba zde je výčet nějakých podmínek čsn http://www.projekcekrupicka.cz/sluzby... ), ale to že stín je na zahradě hygienu nezajímá, tu zajímají světelné podmínky uvnitř domu. Zase je otázka co bude mít výšku 8m? hřeben nebo plochá střecha, hřeben kolmo na váš pozemek nebo podélně? 8m je výška z jeho pozemku u vás už to je jen 6m, z toho co píšete tak chápu že jste nešťastní, ale možná s tím nic neuděláte.
Odpovědět
Pokud je v projektu něco jiného než co má být v reálu, tak určitě NIC nepodepisujte. Tak máte šanci, že se vše překlopí do stavebního povolení, kde pán soused musí doložit projekt, a to chcete. Jinak, jak píše @viados, jak uvidíte, že nestaví podle projektu, ihned jej na to upozorněte a volejte a pište na stavební úřad. V tom okamžiku totiž porušil pravidla udělení stavebního povolení a staví na černo a zároveň možná porušil územní plán, pokud je v něm uveden nějaký min. rozestup mezi stavbami atp.
Odpovědět
Možná to bude znít hnusně, ale pokud jste nechtěla koukat celý život na sousední dům, měla jste si koupit větší pozemek nebo parcelu někde na samotě. Pokud splní zákonné normy, neuděláte s tím nic i kdyby jste měsíc nespala. Pokud se vám to nelíbí, nic mu nepodepisujte a svoje připomínky sdělte následně úřadu až vás obešle ve stavebním řízení. To je vše, co můžete udělat.
Odpovědět
@pethulemishule Nikdo z nás nezná detailní stav. Třeba to ani jinak postavit nelze. A zkuste se na to podívat i z druhé strany. Vaše dvoumetrová opěrná zeď na hranici pozemku taky asi není zrovna drobek. A když jste jí stavěli, co soused? Informovali jste jej? Souhlasil? Neomezili jste tím vy jeho? Nestíní naopak Vaše zeď jeho pozemek?
Odpovědět
Profilova fotka
Výklad stavebního zákona je takový, že mezi jednotlivými domy by měla být mezera alespoň 7 metrů. Od okraje pozemku však můžete začít stavět ve vzdálenosti 2 metry. Záleží zde hodně na posouzení konkrétní situace stavebním úřadem. Pokud máte hned vedle u plotu sousední dům, úřad vám 2 metry pravděpodobně nepovolí. Dnes se u novostaveb počítá s tím, že si sousedé mezi sebe těchto 7 metrů rozdělí a každý z nich tak bude mít stavbu 3,5 metru od hranice pozemku;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Obávám se, že s tím nic neuděláte. Samozřejmě pokud postaví 2m od plotu, můžete ho nahlásit. Otázka je, jak se k tomu postaví SÚ, jestli ho to nechá zbourat anebo mu dá "jen" pokutu. Jinak pokud má dům 8m od vás a nijak extrémně vás nepřevyšuje, neuděláte nejspíš nic, v zákoně je 7m. Můžete si nechat na svoje náklady udělat nějakou studii o tom, že vám stíní. Ale ta studie určitě nebude prát v potaz, že "na jeho dům nechcete koukat". Lidi holt někde bydlet musí a většinou koukají na další domy ;-) Pokud by nějak poškodil vaší opěrnou zeď, tak o to už se opřít dá. Ale nepodepsat mu projekt nepomůže, on v podstatě zákon dodržel, podle toho, co píšete. V tomhle neustále blahořečím naší vesnici, kde máme uliční čáru, takže vím přesně, kam asi tak můžou sousedi dům prsknout.
Odpovědět
Jenom několik poznámek, jedná se o řízení podle správního řádu, takže podklady opatřuje správní orgán, v tomto případě tedy stavební úřad. V naší obci trvá tato anabáze mezi sousedy zatím tři roky a věc je teprve u krajského soudu, pak lze ještě podat kasační stížnost k NSS, takže je to běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 Absolutni souhlas. Navic je si treba uvedomit, ze prave on bude vasim novym sousedem po zbytek zivota. Netreba si jej rozhnevat
Odpovědět
Ten kdo nechce nikdy sousedy, si obvykle kupuje i všechny přilehlé parcely k jeho pozemku ;) ...
Odpovědět
@pethulemishule Podepisovat nemusíte. Soused nedostane ohlášku, ale půjde to cestou stavebního povolení, kde budete mít možnost vznést námitky....to jestli jsou oprávněné, nebo ne posoudí SÚ....určitě neuspějete s tím, že jste si postavila sen a nechcete "koukat" na jiný barák. Pokud splní všechny normy dřive, či později mu to SÚ povolí. Druhí věc je, jestli nedodrží projekt/odstupy....pak samozřejmě ihned hlásit a nechat spravit. CO bych udělala já, tak bych za ním zašla, řekla mu, jaké máte připomínky a zkusila s ním domluvit nějaký kompromis. Taky se ze snu může snadno stát noční můra, pokud bude mít soused pocit, že mu bezdůvodně chcete dělat problémy.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@pethulemishule už teď je jasné, že soused vyhrál skvělé sousedy... Nechcete koukat na jeho barák. A co on s tím? Má si postavil zemljanku?
Odpovědět
@2masoni Nevíte, jak to tam je, neznáte ani jednu stranu ...
Odpovědět
@pethulemishule a co se s ním normálně rozumně pobavit?
Odpovědět
nerozumím proč tady většina do @pethulemishule "šijete" taky bych podnikla vše co jde proti tomu aby mi někdo postavil 8m barák vedle mě a hned 2m od hranice
Odpovědět
@iveta_89 a já si zrovna říkala, že se většina drží a zcela věcné a bez emocí reaguje :-D.
Odpovědět
Některé rady tady jsou fakt výživné, třeba jak začne stavět dva metry tak ho hned nahlásit.. Nebylo by lepší prostě před započetím stavby sousedovi říct na rovinu co mi vadí a co budu vyžadovat (třeba dodržení zákonného odstupu), zkusit dojít domluvou k nějakému kompromisu popř. to nechat nepodepsáním na stavebním úřadě ať rozhodne v případě nedohody? Hlavně nedělat nějaké podrazy, to by byl konec. Jinak krásně se tu ukazuje taková ta pokrytecká, ale přirozená lidská vlastnost: před koupením pozemku nadávají, že je málo stavebních parcel a pak když se jim povede nějakou koupit, tak pak v obcích volí tak a dělají vše proto, aby se třeba ta vedlejší parcela hlavně nestala stavební a aby jim nepřibyli sousedi, kteří by jim kazili soukromí, výhled, místo procházek, atp..
Odpovědět
@pethulemishule ahoj. Moc te nepotesim. Uplne s tebou soucitim, mame to same. Nechali jsme si i udelat studii zastineni, on take, samozrejme kazda vysla uplne jinak, nakonec si nechal studii udelat SU sam. Soused postavil vedle z jizni strany temer panelak (temer tripatrovy dum). Problem je v tom, ze u nas nejsou presne dane normy, takze se mesto ridi obecnymi normami, a ty rikaji, ze stavet muze 2m od spolecne hranice a vzdalenost mezi domy ma byt 7m, vyjimecne 4m. Takze pokud on tyto vzdalenosti dodrzi, tak s tim nic moc nenadelate. V lete, kdyz je slunce vysoko, mame na zahrade slunce, ale od zari do dubna mame zahradu ve stinu:( Samozrejme jsme se chteli domluvit lidsky, ale to neslo. Na druhou stranu ho chapu - kdo by byl nadseny, ze mu nekdo chce stopnout stavbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer 100% souhlas!
Odpovědět
@pethulemishule Pokud soused splní zákonné požadavky (odstup, hygiena,..), tak váš výhled nikoho zajímat nebude a sú mu stavbu povolí. Jen kvůli vašemu "nepodpisu" mu bude vyřizování trvat o trochu déle. Na druhou stranu píšete, že máte na hranici pozemku 2m opernou zeď? Byl o tomto váš soused či stavební úřad informován? Nebylo by lepší se se sousedem zkusit domluvit? Napr. ze trvate na normove vzdálenosti odstupu, prip. zda neupravit polohu jeho oken apod. Nepodepsaním si stejně nepomůžete, pouze získáte nepřítele.. To, že jste byla v lokalitě dřív vás neopravňuje k tomu, abyste určovala, co si kdo postaví vedle..
Odpovědět
Profilova fotka
Vás bych chtěla mít za sousedku. Jo, počkat, já už vlastně jednu takovou mám :-D, jen ta naše už naštěstí docela přestala prudit a tváří se poměrně přátelsky. Promiňte, ale pokud soused splní všechny zákonné normy, je jeho právo si postavit dům na svém pozemku, kde a jak chce. To, že se mu v tom budete snažit zabránit, jen poničí vaše vzájemné vztahy a k ničemu to nepovede. Zkuste se na to podívat z jeho pohledu, jak by se toto líbilo vám, kdybyste si vyměnili role, domy a pozemky?...My jsme se snažili být vstřícní a na straně k sousedům třeba neděláme žádná střešní okna, i když bych je tam využila ráda. Vše je o komunikaci. Zkuste si se sousedem popovídat, jaké jsou možnosti, ale pokud už má hotový projekt, asi ho zrovna nebude chtít překreslovat. Btw., také jsme cca 2-3m od opěrné zdi, která drží celý sousední pozemek a nikam nic nepadalo ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
kamarádovi tento týden postavili vedle jeho bungalovu novou dřevostavbu do patra. před tím viděl z obyváku na louku, teď čučí do soklu a do oken souseda. o zastínění domu se ani nebavím. přesně jak píšou ostatní. odporem nic nedokážete. pouze se to oddálí. na druhou stranu druhý kamarád vyřizoval stavební povolení 5 let kvůli tomu, že se jeho soused (neskutečný idiot) neustále odvolával. nakonec dům stejně postavil, protože je na svém pozemku a má na to stejné právo jako každý jiný. nedělejte vlny, dejte si po štamprli a rozumně se domluvte. takto se alespoň někam posunete. pokud dostane soused stavební povolení i přes váš odpor,bude vás mít už na háku. já bych se mu ani nedivil.
Odpovědět
Ja pani chapu. Jestli uz predem vi, ze na ni soused sije boudu. Kdyby sel na 2 m, je to na rizeni o vyjimce a bez jejiho souhlasu by mu vyjimka neprosla.
Odpovědět
@puhelin Nemáte pravdu. Velmi pravděpodobně by mu výjimka i tak prošla. Soused může v rámci řízení o stav. povolení písemně protestovat, ale pokud úřad neshledá protest oprávněným, tak může výjimku klidně udělit.
Odpovědět
@skunkos Vyjimka se udeluje tam, kde neni jine reseni. Coz tady zjevne je. Nevim, jak ma ve zvyku jejich krajsky urad, ale u nas jsou temer vsechna odvolani vracena zpet k novemu projednani. Takze bych byla taky neustupna a dozadovala se umisteni tak, jak je v situacce.
Odpovědět
Profilova fotka
Výjimka se uděluje úplně běžně tam, kde je celkem mezi domy 7m. Takže pokud soused bude 2m od plotu a zároveň 7m od domu sousedky, projde mu to. A hlavně on to chce na papíře udělat bezproblémový, skutečnost bude jiná.. bude stavět oficiálně 3,5m, ve skutečnosti 2m a pokud splní těch 7m, SÚ mu to dodatečně přiklepne. Proti tomu se téměř bránit nedá.
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 ja koupil samotu a letos zde brouk sezral vsechen les takze az to odtezi budu na vetrne hurce s primou viditelnosti na dalnici :-D vsechno ma neco, lepsi je nesedet porad doma a jit ven tam vyhled vzdy clovek najde :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett Tak hlavně že ten pitomec brouk nevzal ten les i s domem. Alespoň si pak můžeš kolem domu vysázet tůje.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda drevo na dome pro nej neni zajimavy tma uz by nic nesezral tesne podemnou je pruh listnatyho lesa, tak z toho snad kousek zbyde :) a nez thuje to radeji japonsky topol
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?