Nepovolení stavby kvůli nezpevněné cesty asfaltem - zkušenost

Profilova fotka
Řešil jste někdo podobnou situaci? máme zahradu k níž vede cesta, která není zpevněná asfaltem, ale už asi 3 domy tam stojí a nám bylo řečeno na územním plánování, že pokud nebude cesta nová, tak nám nikdy stavbu v zahradě nepovolí. Co teď s tím?
Odpovědět
1
2
a čí cesta to je, kdo ji vlastní?
Odpovědět
Profilova fotka
@adula000 Cesta je obecní.
Odpovědět
a zahrada je tedy vedena v územním plánu jako plocha pro bydlení? Jestli ano, měla by obec zajistit opravu této cesty. S obci jste jednali?
Odpovědět
my jsme tu pár rd,jezdíme po obecní příjezdové cestě k našim domům,ale tato není vyloženě vyasfaltovaná,jen vždy díry zasypou tech.služby takovým tím seškrábnutým asfaltem,když někde dělají nové komunikace. Ač jsme blízko centra menšího města,tak k vyasfaltování město nemůže pořád dokopat.Je to boj s větrmými mlýny.Ve stylu vše pro občany města! Do pekla s nima!
Odpovědět
Profilova fotka
jj jsou to někdy pěkný mrchy na těch úřadech. ať vstanou ze židle a jdou si to vyasfaltovat, když s tím mají problém. ale pokud jim jde jen o zpevnění, tak to stačí navézt recyklát ne? to by se snad i ti ostatní podělili o náklady...
Odpovědět
@petunadolez to mi přijde nějaké divné, ostatní neměli problém s cestou, jim stavbu povolili? Je to v řadové zástavbě nebo jak? Kdyžtak přidej foto ať víme víc.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Dobrý den, to samé řešíme. Kousek od centra města je zástavba rodinných domů, a cesta k domům i k našemu pozemku je 15 let!! ve stejném stavu - nedostatečně široká, s dírama atd. Domy tam stojí, my jsme šli na město s tím, že chceme taky stavět. Odpověď? Že máme celou - 2,5 km - silnice opravit sami!!! Silnice je místní, města a jediný způsob je donutit město, aby silnici opravilo. Je to boj, za 2 roky a to jsem se spojila se spolkem a zastupiteli, jsme z města dostali prohlášení, že silnici zahrnou do rozpočtu na příští rok. Je to ale medvědí služba. Město jsme donutili, ale teď nám vedení města dělá naschvály a dělá vše proto, abychom dům nepostavili. Pak je tu medializace. Prostě ten problém vyhodit do světa. Hodně štěstí. My jsme mezitím dali dohromady dokumenty ke stavebnímu povolení a bez vyjádření města jsme to dali na stavební úřad a čekáme, jak se s tím stavební úřad vypořádá. Doplňuji, že se stavbou nemá problém územní plánování, životní prostředí, máme na pozemku sítě atd. Prostě jsou všechny orgány PRO, ale vedení města, poněvadž po něm chceme opravu silnice, je PROTI.
Odpovědět
@segrayvon nechápu, co má "vedení města" co mluvit do toho, kdo postaví a kdo ne? Teď budou volby, tak je zkuste taktně upozornit, že za měsíc už "vedení města" může být někdo úplně jiný.
Odpovědět
@jizvo Pokud vlastni sousedni.pozemek, vzdy maji pravo se k tomu vyjadrit... Chtelo by to udelat pruh 2 m siroky z pozemku stavebnika, ten prevest na nekoho jineho, kdi by dal stavebnikum souhlas stavet na sousednim pozemku a tim obejit obec... @segrayvon
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme řešili podobnou situaci před cca 3 lety. nejsem z oboru, takže jsem tomu nerozumněl, čehož byrokrati využili a všechno kolem plánované stavby domu smetli ze stolu. situaci vyřešil až náš projektant, který se dobře orientoval v legislativě a náš stavební záměr dokázal obhájit jako zcela legální a opodstatněný. tím chci říct to, že jsem pak na úřady chodil pouze s ním, jelikož na člověka, který rozumí své práci, nemohli hrát habaďuru tak jako na mě. bylo to komplikované tím, že požadovali množství vyjádření z různých institucí (dokonce i armáda čr :-D ), což se projevilo i časovou prodlevou, ale nakonec jsme v podstatě bez problému získali stavební povolení na ohlášku. jde o to, že úředník musí taktéž jednat podle zákona, což vede k tomu, že se jejich vrtoch dá zákonnou cestou "obejít". pamatuji se, že když byl problém, chtěli jsme vše písemně. pak už si každý z nich rozmyslí, co skutečně může a co ne. přeji hodně štěstí a pevnou naději.
Odpovědět
Profilova fotka
@jizvo to se chystám
Odpovědět
@puhelin tento nápad zde koluje již v mnoha diskuzích, nikdy jsem ale neslyšel, že by to tak někdo úspěšně realizoval. Ono to totiž není tak jednoduché, jak to vypadá a navíc v dnešní době by to myslím ani neprošlo.
Odpovědět
Článek se načítá
@jizvo To nejde. Úřad není blbej, pokud tam je podezřelej pozemek čistě účelově vytvořenej pro tohle, tak to většinou poznaj. Vidě, kdy a jaký operace se tam dělaj.
Odpovědět
@jizvo Kdyz myslite...
Odpovědět
@skunkos Zakon rika, ze ucastniky rizeni jsou vlastnici sousednich pozemku a ti, jejich pravo je stavbou dotceno. Proc by si mel urednik komplikovat zivot, kdyz proste a jednoduse dodrzi zakon? Kdyby na to nepristoupil, svuj postup by nemel jak obhajit.
Odpovědět
Profilova fotka
Řešil jsem úplně stejný problém. Velká zahrádkářská oblast, uprostřed neasfaltovaná cesta dlouhodobě v dezolátním stavu, opakovaně každoročně 1-2x vyspravovaná. Řada RD po obou stranách již 10-15 let. V územním rozhodnutí část každé zahrady povolená k zástavbě. Ještě v roce 2010 bylo uděleno stavební povolení, poté již SÚ žadné další nevydal, jelikož došlo k nějakému konfliktu, který se dostal až na krajský SÚ do Brna a tam byl vydán zákaz. Odůvodnění - v oblasti není dostatečná technická a dopravní infrastruktura. Že to předtím nevadilo a řada lidí v klidu postavila, bylo kupodivu zcela irelevantní. Po 6 letech jsme byli první, co žádali. Jediný orgán, který nesouhlasil s vydáním stavebního povolení, byl odbor rozvoje města, všichni ostatní dali kladné stanoviska. Přes půl roku jsem chodil na SÚ, sehnal posudek na komunikaci, že je "zpevněná", nic nepomáhalo. Vedoucí SÚ tvrdila, že se stavební povolení nevydává od roku 2006. V našem případě pomohlo, když jsem jí nakonec přinesl kopie předchozích vydaných stavebních povolení z roku 2010 a když si dohledala v archivu, že její předchůdkyně povolení za stejných podmínek vydávala. Iniciovala schůzku s odborem rozvoje a nakonec povolení vydala. Držím palce, je to boj.
Odpovědět
@puhelin "a ti, jejich pravo je stavbou dotceno"
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin to nic neresi,pokud po obecnim vedou site,tak musi mit vyjadreni. A i kdyby site vedly po pozemku,ktery je mezi obecnim a tim dsnym stavebnim,taknuz se stavba tyka obce jako souseds,pac pripojkx se buduji na sousednim pozemku
Odpovědět
@margot_ka No ale to by se vyjadrovali k umisteni pripojky a ne k samotne stavbe. To jsou dve odlisne veci.
Odpovědět
@skunkos Tu miru dotceni stanovuje zase ten urednik. Kdyz to prezenu, tak by dotcrna byla i stavba na druhem konci ulice, ze ktere je na tu budou stavbu videt z oken a cloni vyhledu na les...
Odpovědět
@puhelin Ano, když to přeženete. Myslíte, že úředník je blb? Že neuvidí v historii toho pozemku, že byla odříznutá nudle právě za tímto účelem?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin takto ucelove rozdelovani pozemku kdysi skutecne fungovalo, ale v poslednich letech pochybuji ze to SU schvali (pokud nebude nejaka tlacenka), vetsinou to narazi na minimalni velikost oddelovaneho pozemku
Odpovědět
@skunkos Ja vam nechci dokola rozmlouvat vas nazor :) Vim, ze to lze a ze proti tomu nejsou paky.
Odpovědět
@geodett Ta minimalni velikost je legislativou stanovena? Kdyby to urednik nechtel schvalit, nema o co se oprit.
Odpovědět
@skunkos Kdyz to nebudou 2 metry, ale treba 5 metru (tolik u nas pozaduje policie pro bezpecny vyjezd z pozemku), neni to zadna nudle a ta delka ma sve vyuziti. Dnes se nestiha povolovat, vse dlouho trva, proc by si urednik pridelaval praci, kdyz pujde paragraf po paragrafu postupem, ktery ma zakonem dany a bude mit hotivo...
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin zakonem ne, ale regulativy v ramci UP, nerikam ze to obecne nikde nejde, ale ze uz se to casto nevidi
Odpovědět
@geodett Porad to vsak zustalo legalni moznosti, jak na tom obec nachytat. Uz jenom kdyby videli, ze to jde i bez nich... Tady v okoli mame obec, ktera uz rok odmita vydat povoleni ke sjezdu. Proste nekona. Uz je k tomu vyzval kraj, delegovali to na urad v sousednim meste, ale neni to tak jednoduche a obec proste ignoruje jakekoliv narizwni od nadrizenych. Tam ale to oddeleni pozemku mozne neni, protoze se jedna o stavajici objekt.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin vetsinou je to vzdy dusledek nekonani, pri normalnim jednani se takoveto veci delat nemusi, chapu, ze casto je to posledni zoufala moznost
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin no ale pokud jde o souhlas se stavbou (podpis sousedu) tak to je uplne jedno,ceho se to tyka. Jde o to,ze pripojka sousedi s jejich pozemkem,o povoleni na dum se zada vc pripojek,takze oni bud souhlas daji nebo ne. Nejde se tomu vyhnout tak,ze si kus pozemku usmiknete a mate vyhrano,ze nemusite o jejich souhlas se stavbou zadat,pac pozemek,na kterem stoji barak s jejich pozemkem nesousedi. Furt s nima sousedi pozemek,pres ktery vedou pripojky Ovsem neznam konkretni situaci tazatele,nevim jestli je to jejich pripad.
Odpovědět
@puhelin Takto to nefunguje, zaprvé dělení pozemku je územní řízení, ke kterému se znovu bude vyjadřovat obce, a za druhé, obec je vždy účastníkem územního řízení bez ohledu jestli sousedíte s jejich pozemky či ne. Toto dělení pozemku vám nepovolí, protože je zjevné že je to účelové k obcházení zákona. A poslední věc, účastníkem řízení jsou všichni, jejich vlastnické právo je dotčeno, to že se to omezuje jen na přímé sousedy je jen zažitý nesmysl.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?