Nezkolaudovaná příjezdová cesta - stavební povolení

Ahoj, chtěla bych se zeptat, chceme koupit pozemek, který je v již zastavěné části. Je to poslední nezastavěný pozemek v ulici. Ostatní domky jsou staré tak pět let, Cesta v ulici je nová (zámková dlažba), užívaná, jezdí tam klasicky popeláři a obec odtahuje sníh - vše bez problému. Tato cesta je bohužel ale stále developera stejně jako pozemek, který chceme koupit. Bohužel cestu nedotáhl dokonce a nezkolaudoval ji. S developerem je skvělá a bezproblémová komunikace. Nyní se do toho pustil a bude nejspíš zkolaudováno až na jaře příštího roku (z toho důvodu, že na konci ulice je malinká prohlubeň, kterou bude muset opravit, ale na odboru dopravy mu bylo sděleno, že kvůli zimě s tím má počkat na jaro). Dle stavebního úřadu by nám nedali stavební povolení ačkoliv ostatní domy jsou dokonce i zkolaudované. Cestu po kolaudaci bude developer klasicky předávat obci. Bohužel developer chce pozemek co nejdřív prodat (asi i kvůli situaci, kdy to vypadá , že cena pozemků půjde dolů - není se čemu jako prodejci divit). Inzerát původně stáhnul kvůli nám, ale nejspíš ho vrátí opět do prodeje. Prý volal i na krajský úřad, kde mu bylo sděleno, že důvodem pro nezkolaudování cesty bylo většinou z důvodu nezpevněné nebo nepřístupné cesty, tak že se není prý čeho obávat. Pozemek je naším snem a tak jsme trochu v patové situaci. Co si o tom myslíte?
Odpovědět
@luci987 Pějete ody na developera, je s ním bezproblémové jednání, všechno slíbí, všechno je v nejlepším pořádku......já si o tam myslím, že dokud nezaplatíte, tak to bude v pohodě. A pak....je obrovské riziko, že se všechno otočí a zůstane vám pozeme, na kterém nebudete moct postavit. Já bych do toho nešla, pokud tak moc chtějí prodat a tak rychle, tak to "smrdí" nějakým problémem. Chtějte po nich písemné vyjádření, že je na kraji všechno OK, osobně si tam zavolejte, už jen to, jestli vám dají kontakt na osobu se kterou mluvili hodně rozradí, jestli se budou vymlouvat,t ak to asi tak úplně OK nebude. Po mých velmi malých zkušenostech s realitkami, právníky, developery, bankami.....bych jim nevěřila ani dobrý den. Jiní vám tady určitě budou vyprávět :-D. Všechno máte jen ústně a od nich vykresleno v růžových barvách....aby ne, chtějí prodat jak sama píšete....ověřujte, zjišťujte, ptejte se, chtějte záruky, jednejte s právníky....
Odpovědět
@luci987 A ten developer obci tu cestu daruje? Asi těžko, nebo prodá? To bych se taky divila, kdyby chtěla obec kupovat nějakou příjezdovou cestu k soukromému domu o kterou se pak bude muset starat.....
Odpovědět
Profilova fotka
U nás v obci také ještě není zkolaudovaná komunikace a stavební úřad stavební povolení vydává, nevydá ohlášku, ale stavební povolení s podmínkami ano. Soused už čile staví, na jaře bude mít hotovo a silnice nemá kvůli podloží ještě obrusné (horní) vrstvy, to se bude dělat až na jaře. Ptala jste se na stavebním úřadě?
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak obecne se cesty vetsinou prevedou na obce bezuplatne. obec by totiz spravne nemela zhodnocovat cizi majetek a ani se o nej starat - jde o porusovani rozpoctovych pravidel. Stejne tak protoze jsou v techto pozemcich vedeny inz. site (voda, kanalizace), nemohou tyto site byt provozovany obci, pokud nejsou v majetku obce - developer by musel mit samostatnou smlouvu s dodavatelem vody a spravou kanalizace. Coz samozrejme nebude chtit.
Odpovědět
U nás na SÚ stačí ke stavbě a i kolaudaci alespoň dočasné užívání komunikace, které se souhlasem dopravního inženýra za stanovených podmínek vydává sama obec.
Odpovědět
@luci987 Pokud je cesta vybudovaná, tak ať ji developer zkolauduje. Nebo na čem to vázne? @bamak Běžně se zkolaudovaná cesta "prodává" ( za minimální částku) do vlastnictví obce. Tím se z ní stane místní komunikace a cokoli dalšího jde za obcí.
Odpovědět
@bamak @jumpmans Přesně tak obec o tu cestu stojí a devoloper jí převede bezúplatně. Kanalizace je na víc ve správi obce. Jinak určitě nepěju ody na developera. Jen jsem chtěla nastínit situaci, že to není běžný ulhánek. Jsem šíleně nedůvěřivá. Všechno jsem obvolala a všichni mi řekli, že toho pána (developera) znají. Že se nyní snaží. Zněla jsem opravdu tak nedůvěřivě, že mi paní na stavebním řekla, že mi pan developer ve všem říká pravdu. Jen prostě musí dojít ke kolaudaci a že nemám čeho bát u koupi pozemku i přesto že mi řekla, že stavební povolení mi nedá dokud nebude zkolaudováno. Developeri sobně dokonce po mých atack telefonátech řekla, že by mi to stavební povolení dát ale musela protože by si neobhájila to, že jiné domy jsou dokonce i zkolaudovány. Zatím mám v ruce jen územně plánovací informaci.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo teď jsem si vzpomněla - úřad chtěl alespoň územní rozhodnutí - jak na sítě tak na komunikaci (tedy nikoliv kolaudaci) a pak místo ohlášky překlopil řízení sousedovi do stavebního povolení. Ostatní se asi budou trošku vztekat (je to pak dražší na poplatcích a delší), ale první to rozjel místostarosta tak mají smůlu. Počkají asi do jara, až se komunikaci dodělá. Předávání komunikací obci je běžné, pokud se o ni nechcete starat sami. V Praze je s tím občas problém - TSK nechce spravovat hned tak něco, mají přesné podmínky jak musí komunikace vypadat, včetně obrub atd. Ale pokud s tím obec problém mít po opravě nebude nebála bych se tak moc, jen bych si to zapodmínkovala ve smlouvě, ošetřila tím i vyplácení kupní ceny atd. Je ale pravda, že kolega s tím má podobný problém, developer jim komunikaci nedořešil a teď jich je 20 vlastníků komunikace a je těžké to dotáhnout do konce. Nicméně všichni bydlí ;).
Odpovědět
@tulda27 Fakt? Ty jo, tak jsem z toho jelen. Ptala jsem se. Paní na stavební mi řekla, že prostě musí dojít ke kolaudaci a že nemám čeho bát u koupi pozemku i přesto že mi řekla, že stavební povolení mi nedá dokud nebude zkolaudováno. Developerovi sobně dokonce po mých atack telefonátech řekla, že by mi to stavební povolení dát ale musela protože by si neobhájila to, že jiné domy jsou dokonce i zkolaudovány.
Odpovědět
@bylonebylova No na kolaudaci právě pracuje. Jen jak píšu v úvodním dotazu - na konci ulice je malink prohlubeň, kterou prý bude muset opravit, ale na odboru dopravy řekli developerovi at to opraví až na jaře kvůli zimě. Tak že ke kolaudaci dojde nejspíš až na jaře. Tento týden tam je již naplánované šetření aby mu sdělili co vše bude potřeba ke kolaudaci udělat.
Odpovědět
Profilova fotka
já ten stavební zákon nemám najetý a my jsme se připojovali jako rohový pozemek ze zkolaudované silnice, ale náš místostarosta opravdu stavební povolení má, mohu mu napsat, co k tomu potřeboval atd, ale obávám se že ted před Vánocemi z něj odpověď nedostanu :). Vím, že mi paní na SÚ, když jsem nevěděla jak to bude potřeba kvůli bance, říkala, že pokud komunikace nebude překlopí mi ohlášku do stavebního povolení, aby mě kam napsat podmínky. A projektant mi pak říkal, že by to i tak mělo jít a pokud bude chtít úřad stavební povolení my ale budeme platit poplatek jen za ohlášku - je v tom fakt chaoz.... Vy jako jeden z dokladů ke stavebnímu řízení potřebujete souhlas vlastníka komunikace s připojením, akorát nevím, jak to je posuzováno u účelových (a tedy soukromých komunikací). U nás práci (jsem dopr.projektant) řeší tyhle "právní věci"kolega a ten teď taky neví kam dřív tak se nemůžu zeptat. Určitě už jsme to v práci řešili, ale já bohužel ne... On bude problém v tom, že ta komunikace je soukromá a sama vlastně ještě není připojená - takže je to ještě komplikovanější případ. S obcí jste mluvila?
Odpovědět
@tulda27 Na pozemku jsou vešekeré sítě, které jsou i zkolaudavané. Ještě nemám zkušenosti s žádostí o územní rozhodnutí. Neřekla byste mi k tomu víc prosím? Chtěla jsem původně smlouvu o smlouvě budoucí, ale vzhledem k tomu, že o pozemek byl zájem, tak řekl, že ho nejspíš opět vystaví k inzerci.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@luci987 pokud máte od obce potvrzeno, že komunikaci převezme opravdu bych si jen ošetřila ve smlouvě s developerem, co se stane, pokud on nedodrží podmínky nutné ke kolaudaci a předání komunikace. A šla bych na to šetření :)
Odpovědět
Profilova fotka
@luci987 ale to už není úplně fér jednání ne? hmmm napište zprávu, já teď musím pracovat, večer něco napíšu :)
Odpovědět
@tulda27 Ty jo ted v tom mám také trochu zmatek, ale zkusím si to přečíst ještě dvakrát :)). Se starostou jsem mluvila a řekl, že nepodá pozitivní stanovisko dokud nebude zkolaudovaná cesta. To je jediné co mi řekl.
Odpovědět
@tulda27 Developer chce se starostou sepsat smlouvu o smlouvě budoucí co se týká předání te silnice, tak by to neměl být problém. Sarosta tu cestu chce a developer ji zase naopak nechce.
Odpovědět
Profilova fotka
@luci987 no a na tom se nejspíš zadrhne to stavební povolení/ohláška... on je každý případ individuální, u takto "složitějších" podmínek jsou možná rady spíš matoucí :). no ještě o tom budu přemýšlet. a běžte na to šetření, ať vidíte jak to skutečně mezi nimi vypadá a ať Vám pak developer nemůže tvrdit, že je vše ok, když by to nebyla pravda. A máte tedy na pozemek rezervaci nebo ne? Ta komunikace se stavěla na základě nějakého stavebního povolení, kdo ho vydal a je tedy speciální stavební úřad a bude to kolaudovat - to je vždycky u silnic na dohodě obce a příslušného stavebního úřadu. Ale to bude vědět starosta - pak se dá tedy zjistit,jeslti se dají čekat ještě nějaké problémy před kolaudací.
Odpovědět
@tulda27 Tak jsem dnes mluvila s paní, který řeší kolaudaci té silnice. Říkala, že je domluvená s developerem, že začátkem ledna se bude podávat žádost o koladuci (tento týden je teprve šetření na té ulici). Po té žádosti by nám mohla vypsat nějaký papír pro stavební oddělení i pro banku, kde nám na základě toho mělo stavební povolení projít stejně tak jako úvěr. A prý je developer domluvený i se starostou ohledně předání cesty. Ale papírově nic prostě nic nemám.. developer nechcem smlouvu o sml. budoucí.. je vůbec možné podmínit přímo kupní smlouvu? S tím, že třeba když kolaudace nebude dodělaná 8/2017, tak třeba vrátí peníze? Na to podle mě také nepřistoupí. Je to prostě nejistota ačkoliv paní říkala, že by tam žádný zádrhel bt neměl.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?