Normy hluku pro hygienu

Dobrý den, stavební úřad požaduje vyjádření hygieny z důvodu hlučné silnice. Novostavba má stát 27m od silnice. Několik domů zde již stojí, ale je to prý nový předpis od prosince. Prosím setkal jste se s tím někdo?? Děkuji za info.
Odpovědět
Také jsem z toho měl měl obavy, ale týká se to pouze silnic I. a II. třídy. Komunikace ve vzdálenosti cca 80 metrů od našeho pozemku je III. třída, takže v pohodě. V případě, že v blízkosti navrhované stavby – cca do 500 m v závislosti na reliéfu terénu, je významná komunikace (silnice I., II.třídy, železnice) nebo průmyslová zóna, je potřebné, aby podklady žádosti obsahovaly informaci o těchto zdrojích hluku. Podklady pro získání informací jsou údaje z měření provozovatele (ŘSD, Správy silnic aj.) data aktuálního akreditovaného měření pořízená stavebníkem v místě stavby
Odpovědět
Profilova fotka
Mi sme taky na to čekali barák budeme mit 17 m od silnice.Podle nového zákonů se prej musí čekali sme kvůli tomu 3 měsíce co nám řekli aby se stavba pohlaví dal.
Odpovědět
Hygiena bude chtít měření hluku od akreditované firmy. Pokud firma hluk naměří, budete muset do projektu doplnit protihlukové opatření. Před kolaudaci bude další měření a jenom když bude hluk pod limitem, bude dům zkolaudován. Doporučuji to první měření nechat udělat až když budu na pozemku vzrostlé túje (nesmí se měřit v zimě), nebo si k plotu nahrabat val z hlíny co nejvyšší nebo vyskladat balíky slámy.
Odpovědět
@kristis Vy jste cizinka? Pokud jo, tak v tom případě umíte psát česky krásně. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@viados kdyz mam chybu nekde ok klidne mne opravte ja sem slovenka :) jo uz tu chybu vidim :) omlouvam se mnelo tam byt pohla ne pohlavi
Odpovědět
Článek ze dne 30. 11. 2015: Novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která vstoupí v platnost k 1.prosinci 2015 přináší mimo jiné i nové povinnosti pro stavebníky rodinných domů. Veškerá řízení o stavbě – od územního rozhodnutí, územního souhlasu, stavebního povolení až po kolaudační souhlas jsou sice stále vedena stavebním úřadem, ale dosud se k těmto stavbám (až na výjimky) hygienická služba nevyjadřovala. Novelou § 77 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví je v souvislosti s rostoucí problematikou hluku kladen důraz na zajištění ochrany před hlukem objektů pro bydlení, školských, zdravotnických a obdobných staveb. Povinnost zajistit opatření podle stavu aktuálního, ale i budoucího hlukového zatížení území (např. plánovaná výstavba dopravní komunikace) má stavebník, pokud to neprovede, nemůže žádat, aby tato opatření provedl provozovatel zdroje hluku. Příkladem je umisťování staveb rodinných domů v blízkosti významných komunikací. Z dikce zákona vyplývá, že „ Žadatel o vydání příslušného rozhodnutí ke stavbě do území zatíženého zdrojem hluku bude povinen předložit orgánu ochrany veřejného zdraví pro účely vydání stanoviska (tedy závazného stanoviska Krajské hygienické stanice jako podkladu pro konečné rozhodnutí stavebního úřadu) měření hluku a případně i návrh opatření k ochraně před hlukem...“. Požadavek na měření hluku se v praxi může jevit jako poměrně problematický a bude nutné individuální posouzení každé takovéto žádosti s upřesněním způsobu a místa měření případně jiného způsobu vyhodnocení hluku – např. zpracováním hlukové studie. Rozsah potřebných podkladů žádosti pro účely posouzení hygienickou službou bude tedy vyplývat mimo základních požadavků na dokumentaci v rozsahu dle příslušných stavebních vyhlášek zejména z konkrétní situace v území.
Odpovědět
My máme změřeno a noční hlučnost nám utekla o 2DB,tak musíme v domě udělat rekuperaci jinak nám nedají stavební povolení.Měřili nám to i když zde byl zrovna zvýšeny provoz kvůli objížďce a když jsme to chtěli znovu změřit,tak pod podmínkou že si zaplatíme nové měření.. Na stavebním úřadě nám tvrdili, že měření teď bude mít skoro každá novostavba jestli staví na pasekách nebo u cesty je jedno.To kdo musí a nemusí měřit záleží na hygieně..přijde mi to ale kravina všude jsme se dočetli že se to týká jen těch,kteří staví vedle silnic 1. a 2 třídy.
Odpovědět
Dobrý den, Neví někdo kde by nám mohli spočítat hlukové zatížení? Nepotřebujeme celou studii s měřením ale pouze výpočet hlukového zatížení v obytných místnostech směrem k silnici. Předem děkuji za veškeré informace.
Odpovědět
@qweoiu Zkus oslovit firmu Greif Akustika. Jsou z Prahy, třeba ti pomůžou. Dělejí studie i výpočtem. Norma je do 50dB. Já musel vyběhávat hlukovou studii kvůli tomu, že mám plánovaný dům 1m v ochranném pásmu drah (pouze lokálka). Tedy 59m od kolejí. Studii mi vypracovali na základě již hotové studie v okolí na té samé trati. Do limitu jsem se vešel. Musí to mít prý každá novostavba, která je v ochranném pásmu drah, nebo na desítky metrů vedle silnic a dálnic vyšších tříd, ale snad i taky když je někde v sousedství provozovna, která hlučí (pila, výrobna apod..), ale také když má soused tepelné čerpadlo s venkovním ventilátorem apod.. ]-(
Odpovědět
@hamikaw Souhlas. I nám to udělala firma Greif a spokojenost.
Odpovědět
@hamikaw @viados Dík moc za odpověď.
Odpovědět
Stavební úřad požaduje vyjádření hygieny k novostavbě domu s pobytovými místnostmi od prosince 2015 vždy - nezáleží na tom, jak daleko je od které silnice. Prostě tam jsou pobytové místnosti a hygiena se stává dotčeným orgánem. Ten hluk od silnice je druhotný, ale bohužel se jeho změření nelze vyhnout. Leda mít šikovného projektanta, který to podchytí už v projektu.
Odpovědět
Článek se načítá
A navíc je to ještě tak, že ve finále vše závisí na úředníkovi na příslušné hygienické stanici a na jeho osobním posouzení. Takže úřad celorepublikově sice jeden, ale stačí spadat do jiného okresu, kde posuzujícímu úředníkovi stačí, že jsou v projektu domu trojskla a to ke kladnému stanovisku stačí. V sousedním okrese na to samé budou vyžadovat komplet hlukovou studii...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Zdravím, můžete mi prosím říct proč po mě chce SÚ a Hygiena měření hluku? Pozemek leží v odlehlé části malé vesničky. Bohužel je podle územního plánu "navržená plocha výrobní", ale je nějakých 130 metrů a je to pouze sklad firmy. Z druhé strany asi 70 metrů je nefrekventovaná silnice II. třídy, ale mezi nám jsou pozemky s původními domy a silnici ani nevidíme. Je možné se měření vyhnout nebo ne? Děkuji
Odpovědět
My jsme byli v naprosto stejné situaci, po hodině strávené na hygieně se pán nechal přesvědčit, že silnice není moc hlučná a je od nás vzdálená 80 metrů, takže jí řešit nebude. Asi 100 m od nás je agroservis jehož jsme oba s manželem zaměstnanci, tak mi poradil, že mám napsat stanovisko za agroservis, že se nejedná o hlučný provoz atd. a nakonec nám vydal souhlasné stanovisko.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?