Novela stavebního zákona 2017, stavba na ohlášku

Ahoj, plánujeme stavbu bungalovu nad 150 m2. Podle toho co jsem se dozvěděla na internetu se má v roce 2017 chystat novela, kde by na dům nad 150m2 stačila ohláška. Moje otázka zní vyplatí se čekat ?
Odpovědět
1
2
Po novele by se snad vsechny RD mely vest na ohlaseni. Dnes je to bud ohlaseni, nebo stavebni rizeni. Pro oboji je dokumentace podle stejne prilohy vyhlasky a zavazna stanoviska stejna. U povoleni jsou navic hasici, ale pozarni zprava je vyzadovana u obojiho. Stavbu na ohlasku provadite sami, zodpovednost nese stavbyvedouci. Na povoleni za stavbu zodpovida jedna stavebni firma. Od ledna novela platit nebude tak zvazte, jestli chcete treba jeste rok cekat, nez kopnete do zeme (trva projekt, vyjadrovacky, stanoviska).
Odpovědět
posledna novela a zmena.... stavebne povolenie ci ohlaska, pride mi to stale to iste s vynimkou, ze na vyveske to nebolo 60 ale len 30 dni...
Odpovědět
Nevyplati se cekat.
Odpovědět
Zrovna dnes článek....právě jsme taky zvažovali, ale nemá smysl čekat. Nebude to super rychlý proces. http://zpravy.idnes.cz/zjednoduseni-p...
Odpovědět
Pokud můžete, tak na nic radši nečekejte. Tzv. nespoléhejte na druhé a spolehněte se na sebe.
Odpovědět
Mělo to platit už od poloviny letošního roku, teď slibují od poloviny 2017. Nečekej a stavějte. Bůhví kdy to bude.
Odpovědět
@elia28 Papírově se to neliší, musíte doložit stejné věci+podpisy sousedů. A na řízení tak můžete ušetřit cca měsíc. Když budete čekat na novelu tak stratíte nejspíš mnohem více času.
Odpovědět
a vedel by mi niekto prosím poradiť ako to bude keď začneme stavať dom nad 150 m2 ešte pred platnosťou tejto novely, ale s kolaudáciou by sme počkali až po jej platnosti? Dala by sa takto obísť tá požiadavka na stavebnú firmu?
Odpovědět
@zoja17 Pro stavební povolení potřebujete doložit i projekt, takže kolaudace je v tomto ohledu bezpředmětná. Tam se hned uvidí, že nelze stavět jen na ohlášení. Jinak jde o to, jak moc spěcháte, ale pokud ta novela skutečně projde, toho času zase tolik nezískáte. Na SP mají úřady 90 dní ale je běžné, že to rádi svou leností protáhnou. Jinak stavba svépomocí nad 150 m2 není legální. Lze to zamaskovat, nejlépe asi když si najmete projektanta, který vám za úplatu dělá na oko stavbyvedoucího. Ale musí mít potřebnou vázanou živnost. i to je menší nepříjemnost. já osobně bych počkal, jsou to jen 3 měsíce a pak uvidíte. Pokud to klapne, budete to mít legálně a bez starostí.
Odpovědět
@zoja17 Stavební povolení můžete získat klidně i ke konci ledna, takže to může být dokonce nastejno.
Odpovědět
@geodetpavel projekt už máme hotový, teraz sa vybavujú jednotlivé pečiatky, ktoré treba pre stavebné povolenie. Stavebný dozor nám bude robiť známy s pečiatkou. Bolo by možné vybaviť si tie jednotlivé povolenia už teraz /stiahnuť z úradov by to už asi nešlo/ a o SP zažiadať neskôr? A prečo podľa vás stačí počkať 3 mesiace? Podľa toho čo som dohľadala by to malo vstúpiť do platnosti v lete 2017. To by sme museli čakať 3/4 roka.
Odpovědět
už to posunuli na březen 2018, takže to tak rychlý nebude
Odpovědět
Článek se načítá
Jj, taky jsme se o to zajimali, volala jsem na stavebni urad v Praze.... a nejaka kompetentni osoba mne rekla, ze vypada velmi nadejne, zakon by mel byt schvaleny rikala cerven/cervenec 2017.
Odpovědět
Profilova fotka
@zoja17 vše závisí na stavebním úřadě a kvalitě lidí v něm. Moc velký rozdíl mezi stavbou na ohlášku a na stavební povolení není. Důležité je také to, co máte kolem sebe za sousedy, neboť při stavebním povolení se se sousedy nemusíte bavit, vyřídí to ouřad a vyhnete se možným nepříjemným nebo složitým jednáním. Chcete-li něco úplně jednoduchého a standardního, tak to projde i stavebním řízením, máte-li nějaké trošku nadstandardní požadavky, tak vyřízení dokumentace k ohlášce může trvat stejně dlouho (i déle) jako vyřízení stavebního povolení.
Odpovědět
@annency To měla ještě staré informace. Podle premiéra to pro současnou vládu není do voleb priorita, takže se to nejspíš v tomto volebním období nestihne.
Odpovědět
??? to mne ani nerikej, ,asi budu volat znova, jak to letos vypada :D Volala jsem nejak rijen 2016. Chceme totiz vic jak 150m2 svepomoci a to za soucasnych podminek nelze.
Odpovědět
Profilova fotka
@annency tak nám při kolaudaci teď v lednu vedoucí úřadu rekl, že letos to určitě nebude.. Jak tu někdo psal, prý to není priorita
Odpovědět
@annency Na úřadech se dostanou ke stejným informacím, jako vy ve zprávách. V říjnu 2016 to možná ještě bylo nadějné, ale teď k Novoročnímu rozhovoru premiér řekl, co jsem psala výše.
Odpovědět
@esmeralda2 ďakujem za odpoveď. So získaním stavebného povolenia problém nemám, to už sa nám vybavuje a do mesiaca by malo byť vydané. Ide mi o to, že chceme stavať svojpomocne a dom máme nad 150 m2. Viem, že sa to dá obísť, ale bolo by jednoduchšie, keby sa takto dalo stavať oficiálne.
Odpovědět
@zoja17 : o Tom taky mluvim, take bychom chteli vic i jak 150 i s garazi...proto jsme mysleli,pokud by byl schvaleny novy zakon nebyl by v tom Problem. A risknete to teda svepomoci nad 150 ? Co se muize stat ? :D Pokuta? sak barak vam snad nezbori :D
Odpovědět
@zoja17 @annency Dulezite je, aby vam firma, ktera ma provadeni staveb jako predmet zivnosti, dala ke stavbe prohlaseni a jeji stavbyvedouci kulate razitko. Kdo stavbu ve skutecnosti provede je uradu jedno, u kolaudace plati jen doklad toho, kdo se za stavbu zaruci.
Odpovědět
@annency riskneme, čakať ďalší rok a ešte s neistým výsledkom sa nám nechce.Susedia sú v pohode a "naša" pani zo stavebného úradu vyzerá rozumne. Manžel sa jej vypytoval ako veľmi bude pátrať po tom, či to naozaj stavia firma a povedala, že jej stačí vidieť razítko. Asi dosť záleží na konkrétnom úradníkovi, sused vedľa už patrí pod inú pani a tá je vraj dosť nepríjemná - potvrdené od nášho architekta, ktorý so SÚ jedná často. Tak sa skôr skúste opýtať priamo na vašom úrade čo presne budú požadovať.
Odpovědět
My máme desku 115 m2 a i tak musíme mít stavební povolení. Takové šikovné nařízení našeho SÚ:(
Odpovědět
Zdravim, mohu se zeptat jak je to nyní se souhlasem souseda se stavbou plotu? My chceme stavět dřevěný s vyskou 1,90,soused chce pletivo.Jak postupovat v takové situaci ? Děkuji všem.
Odpovědět
@novaa Stale plati, ze pokud soused souhlas neda, bez jeho souhlasu muzete plot postavit 2 m od hranice s jeho pozemkem. Popr. jit do uzemniho rizeni, kde vam muze podavat namitky a odvolavat se a vy stejne plot na hranici tezko postavite.
Odpovědět
@novaa A proč chce pletivo? Kvůli ceně? Nebo údržbě? Plot chcete platit napůl, nebo vy sami?
Odpovědět
Prý mu budeme dřevěný plotem stínit.Přitom má minimalni pozemek na kterem má Stare chlivy v hroznem stavu,tak úplně nevím, čím bychom mu stinily a hlavně na co.
Odpovědět
@novaa Je proste vlastnik sousedniho pozemku a vic s tim neudelate. Po novele by mela byt dohoda mezi vami dvema take, ridilo by se to obcanskym zakonikem, pres stavebni urad by to neslo. Kdyby byl problem, resil by to soud. To už radeji uzemni souhlas...
Odpovědět
Dobrý den, potřebuji poradit s výstavbou zahradního domku bez el přípojky a vody. Stavím víc než 2 m od sousedního pozemku. Podle starého SZ může stavba být 3,5 m do hloubky, 5 m do výšky a do 25 m2. Jak může být domek velký podle nového zákona?. Chtěl bych aby mi navozoval dřevník na tuto stavbu a přístřešek na zahradní techniku. Děkuji za odpovědi. Martin
Odpovědět
@martin452 o) stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o stavbu související s úložišti radioaktivních odpadů obsahujících výlučně přírodní radionuklidy nebo stavbu, která je jaderným zařízením nebo náleží k provozním celkům, které jsou jaderným zařízením, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?