Změny v novele stavebního zákona v roce 2018

Dobrý den, je tu někdo kdo se vyzná ve stavebním zákoně? Zaslechla jsem, že by se mělo zjednodušit a hlavně zrychlit vydávání stavebního povolení v letošním roce. Nevíte někdo k tomu podrobnosti? Jak velkých staveb se to týká a co je vůbec pravdy na tom, že by to mělo být rychlejší? Bylo by možné letos začít stavět např. do měsíce od podání žádosti?
Odpovědět
@ookami_hime Pokud budete mit vsechny doklady v poradku a zadost bude kompletni, muzete mit u staveb do 200 m2 zastavene plochy souhlas do 30 dnu.
Odpovědět
Co vím já, tak limit 200m2 tam není na ohlášku. Byl 150m2, máme teď podáno 240m2 na ohlášku.
Odpovědět
@petrikcz1 Mate pravdu a ja se omlouvam za chybu. Pred casem se o te hranici hovorilo, ale nastesti od ni upustili uplne. Tim lepe :)
Odpovědět
200 m2 je teď hranice u hasičů, do 200 m2 se k projektu nevyjadřují..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Mohu se zeptat, jak je to aktuálně s vyřizováním stavebního povolení - ohláškou? Máme komplet projekt i všechny vyjadřovačky, projektant nám nachystal žádost o stavební povolení (nebo jak se to jmenuje), mělo by jít o společné územní rozhodnutí a stavební povolení. Celou dobu jsem žila v tom, že budeme mít ohlášku, měla jsem za to, že je to jednodušší a rychlejší. Projektant říká, že ne, že to vyjde časově nastejno, protože u ohlášky se to územní rozhodnutí vydává zvlášť. Je to opravdu tak? Máte někdo představu, co je výhodnější? @puhelin
Odpovědět
Rozhodně se nic nezrychlilo, vyjadřuje se navíc odbor územního plánování a ten umí navzdory všem souhlasům (obec, stavební úřad, sousedé, hygiena, hasičí) vydat zamítavé rozhodnutí, takže za nás rozhodně k žádnému zjednodušení/zrychlení nedošlo, ba naopak. A v novele se neuvádí lhůta pro vyjádření jejich rozhodnutí.
Odpovědět
@majak78 Zadosti o zavazna stanoviska jsem podavala na konci ledna, nejdele trvala hygiena, ktera ma personalni problemy a vse resi jeden clovek. U st. povoleni musite mit jeste stanovisko hasicu. Projektant ma pravdu v tom, ze spojit obe rizeni bude rychlejsi, nez vydat uzemni rozhodnuti a pote souhlas s ohlaskou. Ale musite mit uzemni rozhodnuti? Nestacil by uzemni souhlas? U stavebniho povoleni zase nemuzete stavet svepomoci, neni to pro vas problem?
Odpovědět
@majak78 Pokud máte všechny podklady jako jsou potřebná závazná stanoviska ÚÚP, hygieny, hasičů (nad 200 m2), životního prostředí z hlediska ZPF, odpadového hospodářství, vodoprávky, ovzduší (pokud je krb s komínem) atd.. vyjádřovačky správců veřejné technické infrastruktury, rozhodnutí o sjezdu, smlouvy o připojení s distributorem technické infrastruktury atd (nejlépe vám řekne Váš stavební úřad. Podpisy sousedů. Můžete jít společným územní souhlas a souhlas s provedením ohlášeného stavebního záměru podle § 96a stavebního zákona (žádost je teď nová na stránkách MMR - společné oznámení záměru). Nejen, že Vás to výjde podstatně levněji, ale lhůta je do 30 dnů (pokud je vše v pořádku). Společné rozhodnutí trvá kolem 2 měsíců.
Odpovědět
Tak jak uvádí kluzo, pokud máte všechny podklady, stanoviska a souhlasy sousedů je možné žádat v jednom společném řízení o územní souhlas a ohlášku. Zákonná lhůta pro vydání rozhodnutí je v tomto případě 30 dnů. Máme tak požádáno od 14.5.2018 a zatím je s SÚ spolupráce dobrá. Chtěli po nás ještě dodat něco k projektu a paní byla tak hodná, že ani nezastavila řízení a zbytečně tím dobu neprodloužila. Jinak nejdéle nám trvalo koordinované stanovisko, které obsahovalo všechny stanoviska z životního, dopravy, územního plánování atd..takže než si to všichni mezi s sebou přeposlali , aby pak úřad vydal koordinovaně stanovisko uplynuly skoro 2 měsíce. Hygienu jsme měli do 14 dnů. Tak teď už jen věříme, že nejpozději 14.6.budeme mít ohlášku v ruce:-)
Odpovědět
@puhelin @almichal @kluzo Moc Váš všem děkuji. Jaké jsou prosím důvody, kdy nelze jít cestou územního souhlasu ale cestou územního rozhodnutí?. Souhlasy sousedů máme. Máme snad vše - koordinované stanovisko, vynětí ZPF, hygienu, hasiče, vodárny, plynárny, ČEZ, radon, hydrogeologický posudek... kompletuje projektant, tak myslím, že má všechno, ale vypadá to, že neví o možnosti spojení územního souhlasu a ohlášky. Říká, že stejně územní souhlas 30 dní a ohláška 30 dní, tedy dohromady 2 měsíce, stejně jako u stavebního povolení (spojeného). Kouknu na ten formulář, díky moc za tipy. Určitě s tím vším zajedeme za paní na SÚ a zeptáme se ji, kterou cestou se vydat...
Odpovědět
@majak78 Důvody kdy by mohl jít stavební úřad územním rozhodnutím a stavebním povolením a nemohl využít zjednodušující postupy mohou být např. - RD se navrhuje v plánované výstavbě, kde dosud nejsou provedeny potřebně sítě technického vybavení a stavebník musí předložit plánovací smlouvy - v takovém případě stavbu povolujeme ale v rozhodnutí dáváme podmínky (do souhlasu podmínky nelze dát). Zajděte na Váš SÚ a zeptejte se zda máte vše mohli byste jít územním souhlasem a ohláškou tzv. společným souhlasem). Pokud chcete pošlu Vám daný formulář "společné oznámení záměru" zatím není v účinnosti vyhláška 503/2006 Sb., po novele stavebního zákona, která stanovuje mimo jiné i žádosti. Nicméně tato žádost byla vytvořena Ministerstvem pro místní rozvoj a je doporučující pro stavebníky. Lze také podat dvě žádosti územní souhlas a ohlášku (pokud jsou podaný společně má se zato, že žadatel žádá o společný souhlas). Jinak lhůtu projektant nechápe moc dobře lhůta je 30 dní ale to je maximum, můžete mít třeba vydané povolení i za 2 nebo 3 dny obvykle to u nás děláme od 7 do 14 dnů.
Odpovědět
@kluzo ..a nebo ho nemusí mít ještě ani za dva roky ;-) :-D
Odpovědět
Článek se načítá
@kluzo Moc děkuji. Formulář "společné oznámení záměru" jsem našla na stránkách MMR, snad je to tedy on, ten název souboru (priloha bez slova priloha) je matoucí :) https://www.mmr.cz/getmedia/5a424b02-...
Odpovědět
@majak78 ano to je on
Odpovědět
@plaintruth ano i tento případ může nastat, pokud nemá vše v pořádku, nebo sousedi dávají připomínky, odvolávají se, tak klidně 2, 3 nebo i více roků.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?