Ohlášení stavby x stavební povolení. Jaký je rozdíl?

AHoj, chystáme se na stavbu domku, pravděpodobně to bude bungalow se zastavěnou plochou něco málo přes 150m2, tudíž bychom měli vyřizovat stavební povolení, nikoliv "jen" ohlášení stavby. Můžete nám prosím někdo napsat, jaký je v tom eozdíl, bude s vyřizováním stavebního povolení více "práce"?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
hanna: stavebni povoleni je vetsinou obsahlejsi, tudis ano, bude s tim i vic behani, ale da se to
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.cz/forum/show... http://www.modrastrecha.cz/forum/show...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Bry den, mam dotaz. Kdyz je stavebni ohlaseni, dava se vedet na stavebni urad o zameru zacit stavet ? Tim myslim jak zakladovou desku tak barak. Nebo to je jen u stavebniho povoleni ?? Nebo se musi ohlasit jen zacatek stavby baraku ?? Diky
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Ahojte všichni, trochu obnovím téma :-) Právě jsme dostali "souhlas s ohlášením stavby" a můžeme začít s rekonstrukcí našeho domku...ale chci se zeptat, co potom až rekonstrukci dokončíme? Četla jsem kdesi, že kolaudace nebude třeba, ale že si stavební úřad provede závěrečnou kontrolní prohlídku. Nevíte, jaký je mezi tím rozdíl? A jak je to v případě, že rekonstrukcí také měníme rekreační objekt na rodinný dům? Nebude pak ta kolaudace, nebo případná prohlídka přísnější? Děkuji za Vaše rady a porady ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 12 měsících
Profilova fotka
tak tohle téma mne taky zajímá...nenajde si nikdo, kdo by uměl veverce a zároveň tím i mně odpovědět? ;-)
Odpovědět
@veverka.dada @bohca Pokud mate ohlasku, musite 30 dni pred nastehovanim zaslat na SU vyplneny formular a nalezitosti "ohlaseni s uzivanim stavby". Vzor naleznete treba tady: http://www.mmr.cz/Uzemni-planovani-a-.... Formulare jsou na netu nebo nekdy na strankach stavebniho uradu. Kdybyste meli rekonstrukci na stavebni povoleni, byla by na konci kolaudace. Co vim, zameruji se spise na odchylky od puvodniho projektu a zda jste splnili to, co chteli prislusne urady, kdyz souhlasili se stavbou. Jinak zalezi na koho narazite. Nekdo jenom kukne a jde, nekdo je opravdu pedant. Zavisi na lidech...
Odpovědět
my měli ohlášení o stavbě, ohlášení je rychlejší, levnější a podmínkou je, že dům nesmí mít půdorys víc jak 150m2, nyní máme za sebou ohlášení o užívání stavby...měli jsme nějaké změny, ale jinak vše proběhlo bez problémů a hlavně o dost rychleji...ještě, že jsme si nechali poradit na stavebním úřadě.
Odpovědět
Profilova fotka
@elis79 můžu se tě prosím zeptat, jaké změny jste měli, jestli to tedy byli velké změny? a museli jste kvůli tomu kontaktovat projektanta, nebo na úřadě stačilo jen říct "máme tyto a tyto změny" a tím to haslo?? díky ;-)
Odpovědět
@veverka.dada Ahoj, byly jinak dveře,schodiště,koupelna aj...celé vrcní patro jsme tak nějak přesunuli :-) Museli jsme mít předělaný projekt :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Máte tu hodně nepřesností a i špatné informace, tak to vezmu postupně :-) @hanna79 Ohlášení stavby je pro RD do 150 m2, stavební povolení pro RD nad 150 m2. Projektová dokumentce ověřená oprávněnou autorizovanou osobou i dokladová část PD je totožná!!! Pro ohlášku je však navíc třeba o záměru prokazatelně informovat sousedy. Toto u SP odpadá, protože sousedi jsou účastníky řízení. Více práce tedy dá ohláška. Rozdíl je v délce vyřízení povolení. Zatímco OHL je do 30 dní a kolikrát je i za týden (když na stavebním úřadě uděláte psí oči), SP je do 30 dní bez jednání, což je při dodržení zákonem daných lhůt termín takřka šibeniční, proto stavební úřady raději udělají jednání a pak je lhůta + 30 dnů navíc + 30 dnů pro nabytí právní moci - celkem tedy 90 dní. @plechajda Ohlásit stavebnímu úřadu zahájení stavby je třeba jak při OHL tak při SP. Jde o to, že OHL má platnost 1 rok a SP platnost většinou 2roky a je třeba nahlásit, kdy začínáte. Jednotlivé fáze stavby byste měli hlásit podle toho, jak jste je měli nvrženy v dokladové části dokumentace nebo jak je stanovil stavební úřad ve stavebním povolení (pokud stanovil). @veverka.dada Po dokončení stavby musíte stavebnímu úřadu oznámit záměr započít s užíváním stavby 30 dní předem. Stavbu nelze užívat bez kolaudce (říká stavební zákon). Stavební úřad většinou provede kontrolní prohlídku, ale nemusí. Pokud to nestihne nebo neudělá do měsíce - máte povoleno stavbu užívat. Změny konzultujte na stavebním úřadě, abyste právě při kolaudaci neměli problémy. Větší změny se musí řešit povolením změny stavby před dokončením. Kolaudace přísnější nebude. Mějte se :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka my jsme zahájení stavby hlásit nemuseli, vyloženě jsem se na to paní na stavebním úřadě ptala a řekla mi, že můžeme začít kdykoliv, že už nic hlásit nemusíme. Pouze ve formuláři k ohlášce jsme uvedli předpokládaný začátek stavby a předpokládané dokončení. Hodně zvláštní je, že jsme nemuseli hlásit ani prováděcí firmu nebo stavební dozor. Nevím, jestli na to paní zapomněla, ale v tom formuláři jsme to ještě neměli (ještě jsme nevěděli) a pak už se na to nikdo neptal. :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@keila No, napsala jsem to tak, jak je to v zákoně. Ale když se zahájení stavby nenahlásí, většinou se to neřeší - mají dost jiné práce než se hrabat v prkotinách. Firma se musí hlásit u staveb nad 150 m2. Pokud se nenahlásí, tak to u nás řeší tak, že při kolaudci požadují prohlášení stavební firmy, že stavbu provedli v souladu s vydaným stavebním povolením a v souladu se schválenou projektovou dokumentací. Na ohlášené stavby pro bydlení prováděné svépomocí musí být stavbyvedoucí (ne stavební dozor - ten stačí např. pro garáž), ale ani tady toto moc neřeší. Problém pak má příslušný referent, pokud mu na to přijde kontrola nadřízeného kraje :-p
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jitulkaka aha, takže myslíš, že ani při kolaudaci nikdo nebude vyžadovat firmu nebo toho stavbyvedoucího (svépomocně nestavíme)? Já myslela, že při kolaudaci nás to jistojistě dožene. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@keila No, to záleží na všem referentovi stavebního úřdu. Někteří jsou pedanti a chtějí vše do puntíku, většinou ale ne. Je to rozdílné úřad od úřadu a úředník od úředníka. V tom ti neporadím. Vím, jak to má být, ale nevím, jak to bude :-D
Odpovědět
@jitulkaka vypadá to, že se skutečně vyznáte :-) mohla bych poprosit o radu se zeptat jak je to s nabytím právní moci u územního řízení? nevím jestli to chápu uplně dobře...př. 1.1.bylo na úř.desce vyvěšeno územní rozhodnutí a teď běží lhůta 15 dní pro odvolání a pak ještě 15 dní pro nabytí právní moci? tj. 1.1.+15dní+15dní? nebo je to dohromady jen 1.1.+15dní? a po uplynutí té doby se pak musí ještě na nějaký úřad pro nějaké razítko aby to nabylo právní moci?
Odpovědět
Profilova fotka
@kata267 Velmi jednoduše řečeno je to 15 + 15, ale součet nemusí dát 30 dní. Nejlépe na příkladu: vyvěšeno bylo v pátek 4.1.2013. Prvním dnem vyvěšení je sobota 5.1.2013, 15tý den ale není sobota 19.1.2013, ale duručeno veřejnou vyhláškou je až první pracovní den po dnech volna tedy 21.1.2013. 22.1.2013 je prvním dnem 15ti denní lhůty na odvolání, to tedy může být podáno nejpozději 5.2.2013 (stejně tak pokud by 15 den pro odvolání vyšel na den volna, počítal by se 15tým dnem až první následující pracovní den). Pokud se nikdo neodvolá, rozhodnutí nabude právní moci 6.2.2013. Stavební úřad by ale PM neměl potvrdit hned 6.2.2013, protože účastník řízení mohl odvolání podat 5.2.2013 na poště a stavebnímu úřadu může být doručeno třeba s dvoudenním zpožděním a vznikl by problém. 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kata267 A zapomněla jsem: 15 dní na vyvěšení (což je doručení rozhodnutí účastníkům řízení) se nedá zkrátit. Jakmile ale tato lhůta uplyne, v její poslední den mohou účastníci řízení podepsat vzdání se práva na odvolání a pak rozhodnutí nabyde právní moci následující den po posledním datu vzdání se. Jestli je např. doručeno 15 den 21.1.2013 (dle příkladu), může někdo podepsat vzdání se už 21.1.2013, ale druhý to podepíše 22.1.2013 a poslední z účastníků 25.1.2013, nabude rozhodnutí PM v sobotu 26.1.2013. V neděli nabýt PM nemůže, to už by bylo zas až v pondělí. Vzdát se práva na odvolání by se museli všichni účastníci řízení (dle rozdělovníku na konci rozhodnutí), ti kterým je doručováno na doručenku i ti kterým je doručováno veřejnou vyhláškou. Dotčených orgánů se toto netýká - jen účastníků řízení. Snad je to vše :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka Z tvého dřívejšího příspěvku jsem pochopila, že když budeme mít stavbu do 150m2, tak stačí ohláška a stačí když prokazatelně informuji sousedy. Máme totiž problém, chceme stavět vedle větrolamu, ale lesy nám dělají problémy, že nám to neschválí, takže když bysme stavěli na ohlášku, tak (jestli to chápu dobře) to stačí těm lesům sdělit, že budeme stavět a tím to končí? že by nám neměli dělat problémy????? Děkuji ;-)
Odpovědět
@jitulkaka děkuji moc za vyčerpávající info :-) tak nějak sem čekala že to budou ty delší lhůty .... a po uplynutí lhůt musí člověk ještě na úřad pro nějaké potvrzení o nabytí právní moci, nebo je to automaticky a urad jen pošle nějaké info, že právní moc ok?
Odpovědět
@kristuska87 pokud máte stavbu na ohlášku tak musíte mít souhlas všech sousedů, že se stavbou souhlasí tak jak ji máte naplánovanou (tj.budete potřebovat i souhlasné vyjádření od lesů)..
Odpovědět
Profilova fotka
@kata267 Jak který úředník. Některý PM hlídá a třeba zavolá stavebníkovi, aby si pro to přišel, ale nedá se na to spoléhat, je lepší si to zhruba zpočítat a pak třeba brnknout na úřad, jestli už to nabylo a kdy se stavit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kristuska87 Ano, je to jak píše @kata267, budete potřebovat i souhlas lesů. Můj dřívější příspěvek byl z loňska. Od letoška už jsou domky do 150 m2 na územní souhlas + ohlášku a k obojímu potřebuješ souhlasná stanoviska dotčených orgánů, vyjádření správců sítí a souhlasy sousedů. Pokud něco nebudeš mít, úřad žádost převede do řízení, stejně bude požadovat všechny doklady, ale řízení se vám protáhne :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka @kata267 Děkuju moc, lesy nám to nechtějí povolit, protože loni museli na svoje náklady větrolam vykácet a teď se šprajcli, i přesto, že větrolam byl v hroznem stavu a ohrožoval okolí, tak teď nechtějí dávat vyjímky, na stavebním úřadě nám řekli, že kdyby jsme přišli před rokem, tak nám tu vyjímku lesy dají, teď máme asi smůlu :-( NO uvidíme, budeme bojovat ;-)
Odpovědět
Chcme si začat vyřizovat veškere podklady ke st.ohlašce s předstihem ,jak dlouho mají platnost všechna vyjadření od (ČEZ.PLYN,TELEFON,ATD) je to nějak omezene dobou platnosti?
Odpovědět
Profilova fotka
@jahudka76 žádáme teď pro veřejnoprávní smlouvu a platnost mají rok, myslím že je to stejný
Odpovědět
Mám dotaz. Máme domeček, který by jsme zbourali a na jeho základech postavili nový dvougenerační. Řeší se to Ohláškou nebo Savebním povolením a musí mi podepsat souhlas sousedi?
Odpovědět
Profilova fotka
@veverka.dada Chtěla jsem se zeptat,co všechno jste potřebovali k ohlášení stavby.Chceme rekonstruovat baráček a z půdy udělat podkroví.Jen vlastně ještě nevím,jestli ohlášení stačí nebo musí být povolení.
Odpovědět
Profilova fotka
@plechajda ano dává
Odpovědět
Profilova fotka
@mirecka0 Nejlepší je zkontaktovat příslušný stavební úřad a jednoduše se zeptat. Já si přímo nechala nadiktovat seznam věcí, které po mě budou chtít a podle toho seznamu jsem začala vyřizovat. Téměř vše šlo přes internet, pouze na plynárny a vodárny jsme jeli osobně (ale jen proto, že jsme na to spěchali...kdybychom měli špatně vyplněný formulář či nám tam něco chybělo, tak abychom to mohli na místě doplnit a navzájem si pár týdnů nedopisovali..)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Můžete mi někdo poradit, jaké formuláře mám vyplnit a donést spolu s PD na stavební úřad, pokud se jedná o dům do 150m? Je to žádost o územní souhlas, žádost o vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo ohlášení stavby?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?