Ohláška - jak důležitou roli hraje nesouhlas sousedů?

Dobrý den, Mám dotaz ohledně stavby na ohlášku. Požádali jsme sousedy o podepsání a zajímala by mě situace pokud jeden se sousedů se stavbou nesouhlasí a nepodepíše. (konkrétně mu překáží, že přes garáž neuvidí na cestu vzdálenou cca 100m, na kterou tak či tak v budoucnu neuvidí, protože podél plotu budeme sázet tůje a náš další soused bude stavět 2m vysoký zděný plot, přes který také neuvidí - s tím byl obeznámen, ráda bych podotkla že stavba garáže na jiném místě je prakticky nemožná). Zajímalo by mě přímo to, pokud by nebyla stavba na ohlášku možná a podala by se žádost o stavební povolení, je nějaká možnost, že se to kvůli jeho nesouhlasu nepodaří schválit? Vesměs šlo o to, zkrátit dobu čekání na povolení, stavba je malá tudíž na ohlášku by postavit šla. Předem mockrát děkuji za případné odpovědi. Hanka
Odpovědět
Myslím si, že když uvede důvod, že neuvidí jen na cestu, tak má soused smůlu.
Odpovědět
@adula000 Díky za reakci, myslíte, že má smůlu i co se týče stavby na ohlášku? Asi se nic nestane, když se stavba prodlouží, jen je to takové znepříjemnění - spíš se bojím, aby si nevymyslel nějaký jiný závažnější důvod, i když mě žádný nenapadá. Nechce vidět z kuchyně přímo na garáž - to chápu, ale nedá se svítit, my kvůli tomu asi bez garáže nebudeme :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@pinkee pokud nemate podpis vsech sousedu stavebni rizeni se automaticky preklapi do rezimu stavebniho povoleni. Na rozdil od ohlasky kde staci pozarni zprava budete muset mit i oficialni vyjadreni od hasicu. Urad pak vse zverejni a do 15 dnu maji moznost dotceni podat namitky- t.j. i soused. Pokud nepoda nabyde to platnost, pokud poda musi se s tim vyporadat
Odpovědět
Stavebni urad ohlasku preklopi do stavebniho povoleni, kde bude mit soused min. 10 dni na podani namitek a po rozhodnuti 15 dni na odvolani. Je pravdepodobne, ze po posouzeni krajsky urad vrati vec k novemu projednani a stavba se muze protahnout do nekonecna.
Odpovědět
ahoj, nám se to protáhlo na 6 měsíců, protože nám chyběl jeden souhlas od banky souseda, tak jsme přešli do stavebního řízení. A paní úřednice dodržovala lhůty co má, vše vydala až těsně před uplynutím zákon.lhůty. Vše se nám protáhlo a zkomplikovalo. Držím palce.
Odpovědět
Pokud nemáte všechny souhlasy, tak nemůžete žádat o ohlášku, vlastně můžete, ale automaticky to spadne do st. řízení. Soused bude obesán SÚ a bude mít 15 denní lhůtu na připomínky. TY pak úřad posoudí a když řekne, že má pravdu, budete muset projekt předělat. Když řekne, že nemá, tak to zamítne a vydá povolení.....no a soused se proti němu může odvolat, zase se to posoudí a soused se může odvolat......pokud bude chtít, tak to bude protahovat. V konečném důsledku vám postavit nezabrání, ale než začnete, tak se to potáhne. Ale třeba to bude v klidu, ono něco jiného je to říct takto sousedům a něco jiného jít oficiálně na úřad a vysvětlovat svoje "důvody" veřejně. Držím palce, taky jsme to řešili a nakonec to snad proběhne v klidu.
Odpovědět
@helisek85 To jste meli tu jednoduchou variantu kdy nikdo nechtel podavat namitky, ani se odvolavat.
Odpovědět
To, že soused neuvidí na cestu je pseudodůvod, bohužel i přesto se ti může řízení pěkně protáhnout. Moji sousedé tvrdí, že garáž bude ošklivá, sníží hodnotu domu, dům bude vlhnout a nebude možná údržba garáže. Žádost o udělení výjimky z odstupové vzdálenosti jsme podali v únoru, koncem července krajský úřad potvrdil rozhodnutí stavebního úřadu. Přestože úřady konají rychle, tak se jedná o půlroční zdržení. Teď se připravujeme na druhé kolo - stavební povolení. Opět počítáme s půlročním zdržením v ideálním případě, kdy kraj rozhodnutí potvrdí. Pokud ho zruší a vrátí, zdržení bude delší. Hodně trpělivosti přeju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nám se tohle stalo. Jeden soused nám odmítl dát svůj podpis. To se stalo přesně 4.1.2016 do teď stavební povolení nemáme. :-( Bylo to také kvůli garáži. Museli jsme přejít na klasické stavební povolení. Bohužel i když je jeho argument sebe větší nesmysl, tak se tím všechny úřady zabývat musí. My měli ještě tu smůlu, že i když Stavební úřad rozhodl v náš prospěch, tak se soused proti tomu odvolal a vše postoupilo na Krajský úřad. Vše se protahuje i kvůli zákonným lhůtám. Člověka by ani ve snu nenapadlo, jak to může jeden člověk takovým způsobem zkomlikovat, znepříjemnit a prodloužit. Všechny úřady jsou naštěstí na naší straně a stavbu schválili, jen ten papír pořád ještě nemáme. Snad si o něj budeme moct jet konečně už zažádat tento týden. Doufám, že budete mít více štěstí a Váš soused bude mít více rozumu než ten náš.
Odpovědět
@lucyy18 ze oni se ti sousedi klonujou 😊 já jsem teď ve fázi,kdy uplynula 2 měsíční lhůta pro podání správní zaloby proti rozhodnutí krajského úřadu a uplne mam strach si zjistit,jestli ta zaloba byla podána.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname Asi ano :-) V každé dědině prostě musí být minimálně jeden pitomec. Smůla, že to musí být vždycky zrovna naši sousedi. :-) A že ty jejich důvody jsou vážně neuvěřitelný...našemu sousedovi vadí smog, prach, hluk a to že mu budeme při vjíždění a vyjíždění z garáže svítit do oken. Jeho dům je naproti přes silnic...prostě klasická ulice, jako všude. Přitom má sám vjezd do dvora, kam se vjíždí i traktorem, ale naše garáž mu hrozně vadí. Krajský úřad mu doporučil koupit si závěsy aby se mu do domu nesvítilo. :-D Já se divím, že to těm sousedům nevadí ze sebe dělat totální blbce přede všema. Já bych se do země propadla dělat někomu problémy s takovými hloupými argumenty. Snad Vám to dopadne dobře a nic nepodal. :-)
Odpovědět
@lucyy18 u nás zase krajský úřad napsal,ze odvolatelum nepřísluší navrhovat,posuzovat a rozhodovat,co si postavime na svém pozemku. Ještě nas čeká řízení ohledně povoleni, nechám se překvapit,s cim sousedé přijdou. Bydlime a parkování nás až tak nepálí,ale lituju stavebníky,kteří mají takto zablokovanou stavbu.
Odpovědět
Článek se načítá
My jsme taky neměli podpis od jednoho souseda - firmy, která má s vedlejším pozemkem plány na výstavbu a my jim kazíme jejich dobře vymyšlený plán, že bychom jim náš pozemek přenechali, oni si na něm udělali vjezd a my si pak vzali jeden z jejich nabízených pozemků (haha). Naštěstí vše proběhlo dobře, neodvolali se. Každopádně jsme podávali rovnou žádost o stavební povolení, kde jsou lhůty delší než u ohlášky. Pokud by se někdo v termínu odvolal, tak ať už by to byl sebevětší nesmysl, tak (náš) stavební úřad by to automaticky musel postoupit dál na krajský úřad, k tomu jsou další lhůty a prý hodně často krajský úřad nedává za pravdu stavebnímu úřadu a požaduje předělání projektové dokumentace... I nás stavební úřednice upozorňovala, že pokud se někdo odvolá, tak letos určitě stavět nezačneme (a to jsme řešili v červnu). Takže držím pěsti, ať to vyřešíte v pohodě a nezdržují vás!
Odpovědět
Všem mockrát děkuji za informace, ani jsem netušila, jak moc to může jeden nepřející člověk zkomplikovat. Dnes se dozvíme, zdali podepíše - či nepodepíše. Pevně věřím, že se nějak dohodneme. Pokud ne, obávám se že jen tak se nevzdá, vypadá jako pěkný "hajzlík" ... snad překvapí Ještě jednou díky za reakce!
Odpovědět
@pinkee I kdyby nepodepsal nevěš hlavu. Spadne to do stavebního povolení, ale to neznamená že to nepůjde povolit. Zažila jsem hodně případů (pracuji v projekci), že stavba byla povolena i přes nesouhlas jednoho ze sousedů.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Dobry den, Mám dotaz ohledně středního okna,které by směřovalo k sousedovi na zahradu. Muze mi ho nepovolit a můžu se nějak bránit? Dekuji
Odpovědět
@michaela_klikova Dejte zadost bez jeho souhlasu. St. urad ho vyzve at pripadne poda namitku. Treba bude mit hloupy argument a nic podavat nebude.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?