Ohláška, územní rozhodnutí, stavební řízení - jaká je lhůta?

Dobrý den, v lednu jsme podávali ohlášku na stavební úřad. Paní na úřadě to překlopila do územního řízení. Párkrát jsme něco dodávali. Na konci června nám přišlo územní rozhodnutí, tak jsme podali znovu ohlášku a projektantka nám říkala, že teď už by to mělo být rychle, že je to to stejné, že by to klidně paní na úřadě mohla schválit do týdne. Ale paní na úřadě to překlopila na stavební řízení z důvodu nedodání statického posudku. Projektantka říkala, že jí nestačilo to, co každému stavebnímu úřadu ano... Nevím, co mám dělat, jak to urychlit. Jestli to ta na tom úřadě takhle může dělat a stále to prodlužovat... Proč to neudělala už rovnou u toho územního řízení.... Jak dlouhá je lhůta na vyjádření, u stavebního řízení, když dodáme, to co máme? Můžeme si zažádat o změnu pracovníka na stavebním úřadě? Všichni na ní nadávají a používají hodně sprostá slova. Že u ní je to na dlouho.
Odpovědět
@g_jane meli jsme to podobne. resili jsme to dva roky.. pani nam nikdy nerekla, co vse je potreba. vzdy rekla jednu vec,za mesic dalsi, pak zase dalsi..nejdriv jsme meli ohlasku, rok na to nam rekla, ze musime mit stavebni povoleni, takze si nadiktovala dalsi vyjadrovacky..nechybelo mi moc a odvezli me do blazince. zkouseli jsme to resit, ale neuspesne. pani jede presne podle zakona a tak na ni nikdo nemuze..volala pred nami do konce i na nejake ministerstvo a tam ji dali za pravdu, tak se bouchala do prsou ze mela pravdu... zadny lidsky pristup. preji pevne nervy..
Odpovědět
Bezny postup....resime to kazdy den....vetsina uradu nevi co dela....pevne nervy
Odpovědět
Je to cele podivne... Ohlaska do uzemniho rizeni preklopit nelze. To jsou jablka a hrusky. Mate v projektu cistirnu, studnu nebo neco takoveho?
Odpovědět
Do územního řízení to prý překlopila proto, že jsme neměli podíl vodovodu přepsaný na nás a neměli jsme všechny souhlasy + schod k domu a myslím ještě něco, tak se řešilo od února tohle a teď ke konci června je to najednou stavební řízení. Nemáte někdo zkušenost s tím, jestli můžeme na úřadě dostat někoho jiného? Je tam jeden pán a ten to má prý všechno rychle. A víte někdo, jaká je lhůta na vyjádření u stavebního řízení?
Odpovědět
@puhelin V projektu máme pouze dům- malý bungalov, zahradní domek, altán a stání pro auto
Odpovědět
V tom pripade bylo pozadano o uzemni souhlas. Tam jsou souhlasy potreba, jinak se do uzemniho rizeni preklapi vzdy - st. urad sam vyzve sousedy k podani namitek ke stavbe. Predpoklada se, ze kdyz nejsou vsechny souhlasy, nekdo proti stavbe namitku ma. Pokud nebude opodstatnena, umisteni stavby se vyhovi. Po nabyti pravni moci uzemniho rozhodnuti jste podali zadost k ohlasce. U te muze byt podle vyhlasky 499/2006 Sb. staticky posudek vyzadovan. U stavebniho rizeni je lhuta k namitkam min 10 dni od prevzeti vyzvy (pokud neni ustni jednani). Po obdrzeni rozhodnuti je 15 dni na odvolani. Pote nabyva rozhodnuti pravni moci a dostanete stitek STAVBA POVOLENA.
Odpovědět
@puhelin souhlasy od sousedů jsme měli, ale souhlas k připojení vodovodu jsme měli jen od jednoho, který je má všechny zastupovat, ale jí se to nelíbilo. A teď, když dodáme posudek statika, tak má 30 dní na vyjádření nebo zahájení řízení? Pokud zase něco nenajde, tak by to mohlo být dobré.... Dá se nějak udělat, že bych požádala, ať si to přečte všechno a řekne najednou, co vše máme dodat? Nebo to může dělat takhle dokola, že vždy najde něco dalšího?
Odpovědět
@g_jane delat to nemuze ale vlastne muze :-D my treba zjistili, ze kdyz jsme ji tam ten projekt dali, tak nas vubec nenapsala do knihy. samozrejme to rizeni trvalo mnohem dele nez by melo a kdyz jsme si tam sli, tak nam rekla: jee ja si vas ani nenapsala do knihy..a samozrejme tam napsala pozdejsi datum nez kdy jsme to opravdu prinesli, prave aby byla kryta ze to udelala v terminu a pritom to nebyla pravda. ale stitek uz nam dala tak jsme do toho nerypali.. muzu se prosim jen zeptat kde mate stavebni urad? pripada mi to uplne jak nas pripad totiz..
Odpovědět
@g_jane nam vlastne rok do oci rikala ze mame uz vsechny podklady ale stejne chtela porad vic a vic. a po roce nam zavolala v NEDELI a rekla nam ze na to kouka a ze nam to na ohlasku neda a ze jedine povoleni a k tomu potrebujeme nove vykresy (jednalo se o zastreseni terasy) a s tim o komplet nove vyjadrovacky,zpravy proste vsechno.. tak to uz jsme jako bouchli ze to teda ne, ze rok nam rika ze to mame dobre a ted najednou zase rika neco jineho.. takze jsme to udelali trosku oklikou ale stejne nam tohle jeji chovani zabralo dalsi rok..
Odpovědět
@beranozuzana Všichni ví a říkají, že tam jsou na nic a stejně se s tím nic nedělá. Já chci aby malá už začla chodit do školky tam, příští rok má být předškolák a nechci aby nastoupila do 1.třídy mezi úplně nové děti. Jsem z toho nešťastná.
Odpovědět
@g_jane aha tak to ne,my jsme stredocesky kraj.. ale jinak vas chapu, prolila jsem dost slz a tech zbytecnych hadek s pritelem kvuli jednomu cloveku..ona ma nejake osobni spory s nasim projektantem tak si to na nas proste vybiji no..diky bohu ze uz to mame za sebou a za tyden zaciname zdit.. a ted jsme se dozvedeli ze za dva tydny u nas na urade pani konci takze jsme nevedeli jestli se smat nebo brecet.. :-D
Odpovědět
@g_jane Ma 60 dni na vydani rozhodnuti. Ale v oduvodnenych pripadech i 90. Podle spravniho radu ma jednat bezodkladne a podle stavebniho zakona ma zahajit rizeni jakmile shromazdi vsechny podklady. S tou terasou mate zastavenou plochu celkem kolik m2?
Odpovědět
Článek se načítá
@puhelin S altánkem a zahradním domkem máme 140 m2. Já třeba nechápu, že na ohlášku chtěla dodat nějaké věci, potom v územním řízení. Potom už bylo všechno v pořádku. Podala se znovu ohláška ona zjistila, že tam je zas něco a najednou je to stavební řízení.
Odpovědět
@g_jane Ale pokud stavíte nový dům, nejprve se řeší územní řízení. Tzn., že se nejprve nepodává ohláška, ale územko.
Odpovědět
@puhelin No my, podali ohlášku, to překlopila do územního řízení, všechno už bylo dobré, dodané, už jsme čekali, že začneme stavět a ted tohle. Jak je možné, že to může jen tak přehodit do stavebního řízení... Když splňujeme podmínky pro ohlášku.
Odpovědět
@g_jane Jsou dvě samostatné řízení. Nejprve vám povolí umístit stavbu, poté povolí stavbu samotnou. Územní rozhodnutí vám nepovoluje stavět, pouze stavbu umístit na pozemku. Buď to popletla projektantka, nebo vám dala špatné informace. Ohlášku nelze překlopit do územního řízení, ale do stavebního řízení. A stavebí řízení může být zahájenou pouze pokud je pravomocné územní rozhodnutí. K územnímu řízení jsou jiné požadavky než jaké jakou ke stavebnímu řízení.
Odpovědět
@puhelin No a když splňujeme podmínky pro ohlášku, tak může překlopit ohlášku na stavební řízení? Je to dražší než ohláška? Mohla to udělat proto?
Odpovědět
@puhelin Moc se omlouvám za asi blbé otázky, ale nevím, koho se zeptat a co bych s tím mohla udělat, jsem zoufalá. už půl roku platíme penále na hypotéce a kdo ví, jak dlouho to ještě bude. To nejde nic udělat, když je na úřadě takový člověk a dělá to nejspíš pro radost? Kdyby jsme chtěli stavět v jiném městě, tak už nejspíš stavíme.
Odpovědět
@g_jane No pisete, ze vam chybel staticky posudek, takze jste podminky pro ohlasku nesplnili (ten je vyžadovány treba i u rekonstrukce jadra v panelaju). Bohuzel na tom vinu ma i projektantka, protoze od zacatku nepostupovala tak, aby vas to nestalo zbytecne penale. Mela vam dat realne terminy, abyste nezadali o hypoteku predcasne. U maleho domku se podavaji zadostno uzemni souhlas a ohlasku dohromady. Stejne tak uzemni a stavebni rizeni muze probihat soubezne. Usetri to cas. O penize nejde, jde to do pokladny mestu, ne ji. Spis si myslim, ze ji ted do karet hraji zákonné terminy.
Odpovědět
@puhelin My máme hypotéku i na pozemek, takže jsme ji už stejně museli zařídit.A napsala jsem to špatně, územní souhlas přehodila do územního rozhodnutí. Lidi, co staví kousek od nás taky měli jednu paní na úřadě, měli s ní problémy a když šla na nemocenskou, tak dostali někoho jiného a najednou to bylo rychle. Na tu, co jí máme my jsem neslyšela nic dobrého a prodlužuje to, jak se dá.
Odpovědět
@g_jane Jestli máte výhradu, obraťe se na jejího nadřízeného (vedoucí stavebního úřadu nebo tajemník města). Ale jestli už máte statický posudek hotový, dejte ho na úřad, ona zahájí stavební řízení, dá min. 10 dnů na námitky, pak vypíše rozhodnutí a pokud se do 15 dnů někdo neodvolá, dostanete štítek STAVBA POVOLENA a začnete. Tak jestli vám to za to stojí to teď ještě pozdržet tím, že se bude posuzovat její postup.
Odpovědět
Ale na zahájení řízení má nějakou dobu, ne? 30 dní nebo víc dokonce... a když najde ještě něco, co v projektu nesouhlasí, tak zase bude chtít doplnit, tak to ona dělá a protahuje to.
Odpovědět
@puhelin zapomněla jsem Vás tam označit
Odpovědět
@puhelin Na výzvě je napsáno, že lhůta pro dodání je 31.8. a stavební řízení se do té doby přerušuje
Odpovědět
@g_jane Nechcete zajít za tím druhým úředníkem (nebo někým jiným na SÚ-možná nejlépe za šéfem) a poprosit ho, aby vám řekl co všechnoještě může kolegyně požadovat? Všechno dodat a doplnit a pak na to má tu zákonem stanovenou lhůtu. Nejhorší je srážka s blbcem a pokud je to ještě úřední šiml (tímto se všem normálním předníkům omlouvám), tak je to opravdu peklo. Náš architekt měl taky nějaké potíže s jedním úředníkem na SÚ a ten dělal přesně to samé-ale byl to takový hňup, že to všem lidem říkal, takže za chvíli na něj bylo několik stížností....ale bohužel opravdu to tak může být, dokud nedodáte papír pozastavuje se řízení a všichni víme, že vyříditněkteré dokumenty taky chvíli trvá.Třeba paní čeká na úplatek? Já bych se možná domluvila s jejím šéfem, šla za ní společně a před ním požádala, aby mi řekla co všechno chybí, abyste to mohli dodat a konečně to dořešit.
Odpovědět
@bamak Na ní už bylo taky několik stížností a nic se tím nezměnilo. To co chtěla dodat, dnes projektantka posílala poštou. Jen by mě zajímalo jak dlouho má na to, aby spustila to řízení. Já se bojím cokoliv řešit, aby to nebylo ještě horší.
Odpovědět
@g_jane Já se obávám, že zase celou zákonnou lhůtu-to znamená 30 dní ohláška, 60 dní povolení....nějak jsem se ztratila, co vlastně máte. Ale nejsem si tím jistá, my jsme taky něco narychlo doplňovali, ale nás to zdrželo jen o několik dní. Tak držím palce, ať už si nic nevymyslí. Já už bych tam na ni hystericky ječela, jak se znám....pro mě je každá instituce za trest :-( . Pevné nervy.
Odpovědět
@bamak Právě manžela tam pustit nemůžu, ten by to tam rozbil :-D Teď už máme mít stavební povolení, původně to byla ohláška. Já se držím a vymýšlím, co bych mohla udělat, abych to ještě nezhoršila. A pořád doufám, děkuji moc.
Odpovědět
@g_jane No, u nás je to naopak, na úřadyměl chodit chlap, jenže to stejně nakonec zbylo na mě, protože jsem na mateřské....naštěstí nikde žádné extra obstrukce nebyly-až na životní a jednoho souseda....ale teď už s domem finišujeme a do vánoc už budeme DOMA :-)....snad. Držte se, takhle jste si to špatné už vybrali a domeček poroste jedna radost ;-)
Odpovědět
@g_jane Teď je to přerušené do 31.8. Pokud dodáte vše, co po vás ve výzvě požadovala, měla by hned řízení zahájit (podle správního řádu má jednat neprodleně). Ten termín je stanoven tak, že pokud do 31.8. nedodáte vše, co po vás požadovala, řízení zastaví. Jakmile to podatelna obdrží, zaeviduje datum obdržení dokladů a jí se to má předat. Jen se bojím, že teď, v době dovolených, to třeba nezahájí hned, protože bude mít třeba také dovolenou.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?