Plechová garáž do 25 m2 na prázdném stavebním pozemku

Chceme si na stavební pozemek, na kterém dosud nic nestojí, nechat postavit plechovou garáž do 25 m2, bez základů, bez podlahy, na uskladnění stavebního materiálu, než dostaneme stavební povolení na RD. Co je potřeba předem zařídit? Bude to pouze na územní souhlas (souhlas vlastníků okolních pozemků, správců sítí, souhrnné stanovisko životního prostředí a výkres situace)? Hlavně mě neposílejte zeptat se na náš SÚ, protože to nemá vůbec smysl :-) tam mi řekli, že potřebuju závazné stanovisko územního orgánu, což je podle mě kravina, neboť se nejedná o žádnou "stavbu" a je do 25 m2. Díky.
Odpovědět
Eventuálně jak velkou plechovou garáž sloužící jako stavební buňka si tam můžu postavit bez jakéhokoli povolení, ohlášení, souhlasu...?
Odpovědět
Oni ale maji pravdu. Ta stavba do 25 m2 muze bez povoleni stat pouze na pozemku rodinneho domu (stavebni zakon, par. 79/2/o)). Coz vas pozemek JESTE neni. Jeste na nem rodinny dum nestoji. Garaz jak ji popisujete stavbou je, protoze je to "vyrobek plnici funkci stavby" (stavebni zakon, par.2/3).
Odpovědět
@puhelin Takže když si tam budu chtít postavit "stavební buňku," mám prostě smůlu, protože tam ještě nic nestálo? No každopádně na územním odboru mi prý na plechovou garáž bez základů závazné stanovisko vydávat nebudou a poslali mě zpět na SÚ.
Odpovědět
@puhelin Informace ze stránek ministerstva pro místní rozvoj: "Závazné stanovisko orgánu územního plánování se nevydává pro níže uvedené změny v území nacházející se v zastavěném území nebo zastavitelné ploše - Stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení, ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahujících výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderná zařízení." Vy zřejmě mluvíte o stavbě, kterou podle zákona mohu postavit pouze na pozemek, na kterém již něco stojí. Ale v tomto odstavci se o ničem takovém nemluví. Jedná se o ostatní stavby. A v zastavitelném území jsme.
Odpovědět
@petyk88 V zakone pisou, ze to ma byt na pozemku rodinneho domu. Podle me rozdil, jestli jste je prisel pozadat o stanovisko ke garazi nebo je stavebni bunce. Stavebni bunka souvisi se stavbou rodinneho domu a to by se umistovalo spolecne. Kdezto garaz je samostatnou stavbou. Dejte projekt (situaci a studii) na stavebni urad a pozadejte o KOORDINOVANE zavazne stanovisko. Oni si pozadaji o zavazna stanoviska tam, kde to budou potrebovat. Vy to mate bez starosti a nejdete proti zakonu.
Odpovědět
@puhelin Paragraf 103. odst. 1 píše něco jiného :-) Není tam žádná zmínka o tom, že to musí být na pozemku rodinného domu... A na stránkách ministerstva pro místní rozvoj jsou tyto stavby dle par. 103 uvedeny s tím, že nepotřebují závazné stanovisko. Tak já už nevím...
Odpovědět
@petyk88 Ano, ten paragraf píše, že nevyžaduje ohlášení. Což vás vrací zpět na par. 79. Protože ohlášení je druhý stupeň. Nejprve se umísťuje. Zároveň to máte v par. 103/1/a). http://www.uur.cz/images/8-stanoviska... tady na str. 4 dole, hned 1. odrážka...
Odpovědět
@puhelin díky
Odpovědět
@petyk88 Mate v okoli pozemku nekoho, kdo vas muze pripadne za tu bunku udat?
Odpovědět
@puhelin To asi ano. Jsou kolem nás chataři a máme pozemek přímo u hlavní silnice. Takže přímo na ráně :-)
Odpovědět
@petyk88 A kdyz by vas nekdo "upozornil", muzete tu bunku nalozit a prevezt jinam? Stejne si troufam tvrdit, ze letos stavet nezacnete. Na uzemnim planovani to pry je na dlouho. My zadali letos v lednu a jeste jsme to stihli ve lhute, ale co se zacalo dit potom :(
Odpovědět
Zdá se mi, že to zbytečně hrotíte :). Já jsem nic takového neřešil a půl roku před tím, než začala stavba, jsem zakoupil a na pozemek umístil plechovou garáž cca 5m x 3,5m, usazenou na betonové patky. Až začala stavba, tak boudu projektant nakreslil do půdorysu pozemku jako zařízení stavby. Abych řekl pravdu, ani mě nenapadlo kvůli takovéhle věci se chodit ptát na SÚ, vyběhávat stanoviska a podobné zbytečné nesmysly pro takovouhle "blbost."
Odpovědět
Článek se načítá
@hamikaw Fakt je to jen na sousedech. Dokud je nekdo neuda... Jinak by to proslo bez povsimnuti.
Odpovědět
@hamikaw Rekonstruovala jsem dům ve stejné obci, kde budu teď stavět. Udělala jsem si nový plot v domnění, že ho rekonstruuji, ale byla jsem vyvedena z omylu. A jiné a jiné. Jsme malá obce a paní referentka pravděpodobně chodí na víkendový procházky po okolí a pak obesílá ty "lidi, kteří to neřeší," a sděluje jim, že obešli zákon, když si na svém pozemku udělali to a to... takže si nemyslím, že něco hrotím, prostě čerpám ze zkušenosti a chci se vyvarovat dalšímu udavačství a problémům. Navíc pozemek máme u hlavní silnice, denně tam projede mraky aut a projde mraky lidí.
Odpovědět
@petyk88 Jj, v pohodě. Tak to ti ani nezávidím, že paní na obci zřejmě nemá do čeho dloubnout a kope ve své vlastní obci proti místním. U nás je to pravý opak. Obec hájí především zájmy naše ;)
Odpovědět
@petyk88 Kde maji podstav, tam se urcite nepousteji do prace navic. Takze resi jen ofcialni zadosti, nebo bohuzel ta udani. Jinak si nedokazu vysvetlit, ze by si pribirala praci navic. Asi fakt nema do ceho pichnout :( Novy plot (nova odezdivka, nove pletivo) na miste puvodniho plotu bohuzel souhlas mit musi :(
Odpovědět
@puhelin Třeba když si místo starého, rozpadajícího se pletiva, natáhnu mezi původní sloupky pletivo nové, je to na souhlas? :-D tohle mě zcela jistě jednou donutí se odstěhovat někam za hranice naší svobodné země...
Odpovědět
@petyk88 Bohužel, pomineme-li Afriku a nebo Sibiř, pak je všude jinde snad i "svobodněji". :-(
Odpovědět
Prosím vás, kdo všechno rozjížděl územní řízení kvůli postavení stavební buňky na pozemek? :-D jako vyjádření životního prostředí, vyjádření ČEZu, souhlas sousedů, jestli jim náhodou nevadí stavební buňka na vašem pozemku a tak? :-D
Odpovědět
@petyk88 Mezi puvodni sloupky nove pletivo by podle me bylo bez souhlasu.
Odpovědět
Právě jsem obdržela písemné vyjádření od našeho SÚ. "Všechny STAVBY, bez ohledu na podloží, velikost, materiál, ukotvení do terénu...je potřeba projednat v územním řízení." Tzn. zažádat o územní souhlas se všemi náležitostmi, stanovisky, vyjádřeními... Takže je to vyřešeno. Koupím lodní, či jakýkoliv jiný kontejner, samozřejmě starý, použitý, který budu moct po výstavbě RD zlikvidovat, a bude mi nyní pár let hyzdit pozemek. Protože kontejner není žádná STAVBA. Když je to pro naše úřady lepší varianta než vzhledná plechová garáž v imitaci dřeva, tak proč ne. Půjdeme tou snazší cestou. Díky všem za rady, zkušenosti a postřehy ;-)
Odpovědět
pokud budete umisťovat stavbu do 25 m2 na pozemku, který nelze považovat za zahradu RD, musíte si podat žádost na umístění teto stavby tj. žádost se jmenuje oznámení záměru (územní souhlas). Pokud se pozemek na který budete stavbu umísťovat nachází v tzv. zastavěné nebo zastavitelné ploše (to zjistíte jen z územního plánu) tak závazné stanovisko územního plánování nebude třeba, jelikož se splní i podmínka a to, že stavba je v § 103 stavebního zákona ((§ 103 odst. 1 písm.e) bodu 1 SZ)) viz § 96b odst. 1 SZ. co se týče podkladů mělo by Vám v pohodě stačit jednoduchý technický nákres stavby + umístění na pozemku - zvládnete sami (stavbu pohodlně zakreslíte do katastrální mapy vytištěné z netu. Pokud si stavbu umístěte ve vzdálenosti 2,00 m od hranice sousedních pozemků není třeba ani jejich podpis.
Odpovědět
@petyk88 My tohle třeba absolvovali, ne kvůli stavební buňce, ale kvůli kruníku a výběhu pro slepice. A tos měla vidět, co to bylo za problémy!
Odpovědět
@1karel1 Dovedu si to představit!
Odpovědět
@kluzo Díky. Ale předpokládám že budu potřebovat i stanoviska dotčených orgánů a souhlasy sousedů...
Odpovědět
Z vlastní zkušenost radím - počkejte, až budete mít aspoň zažádáno o stavební povolení. Tyto všechny doplňkové stavby (a je jedno, zda je to jen plechová garáž nebo dřevěný domek) jsou brány jako stavby doplňkové a není možné si je tam jen tak nechat. Vyhnete se velkým problémům a běháním po úřadech. Sami jsme tuto situaci zažili před čtvrt rokem.
Odpovědět
@petyk88 Málem nás přesně toto čekalo - nicméně jsme nakonec podali dodatečnou žádost o umístění na pozemku - bez všech vyjádření a vše potřebné jsme do 3 dnů dodali, následně bylo vše spojeno se stavebním povolením RD.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?