Podzemní domek. Je nutné stavební povolení?

Profilova fotka
Ahoj, kamarádka mi poslala tento odkaz a zaujalo mě to a začali jsme o tom s manželem uvažovat.. Je to super alternativa, navíc levná a ekologická a zajímá mě váš názor. Dům by byl samozřejme zasazen do vhodného prostředí (ne mezi novostavby a paneláky). Myslíte, že je nutné stavební povolení, lze takovou stavbu zkolaudovat a trvale obývat? Česky: http://rodovaosada.cz/index.php?ram=r... Anglicky: http://www.simondale.net/house/index.htm
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Dalším levelem je hobití domek... x-) http://www.taunton.com/finehomebuildi...
Odpovědět
Profilova fotka
Tedy promiň, já se občas ráda podívám na alternativní stavby. Už jsem viděla některé domy (myslím i od Kaplického) zapuštěné do země. Moc se mi líbily, ale to, co je popisováno na těch stánkách, do toho bych tedy nešla. Nevím, jak ve Walesu, ale myslím, že v ČR by takovouto "zemljanku" pro bydlení úřady ani nepovolily! Ale jak říkám, každému se zamlouvá něco jiného a každý má v něco jiného důvěru ;-) .
Odpovědět
Profilova fotka
Nemam co promijet, chci jen znat nazory.. Myslim, ze za zkousku by to stalo... A zemljanka je pro me neco jineho... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, tu kamarádka :-D ako sme už písali inde, nejde o to skopírovať rovnaký dom, ale o inšpiráciu. Nízkoenergetické a nízkonákladové domy sú momentálne žiadané, a stavajú sa v najrôznejších formách, takže výzor domu nie je nutne spojený predsa s tým, ako funguje. Ale tiež by ma zaujímala napr. administratívna stránka veci, čo všetko úrady schvaľujú a čo nie, atď. (mám taký dojem zdenal, že nás ešte čaká na tomto poli papierový moloch :-p )
Odpovědět
Profilova fotka
Jasně, Zdenallicka, proto jsem slovo zemljanka dala do uvozovek ;-) . Mě to jen přišlo na jazyk jako takové srovnání s dnešními technologiemi, přepisy i nároky.
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.hlina.info/cs/hlinene-stav... jen něco k dnešním technologiím ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
http://greenbuildingelements.com/2009...
Odpovědět
Profilova fotka
Mne sa to tiez paci, ale mometalne sme "do zrubov". A pridavam dalsi link ... http://www.podzemnedomy.sk/fotogaleri...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
:-) nedalo mi to reagovat... ano, urady zde nedovolí tuto stavbu, ale já se také rád inspiruji a určitě lze něco podobného postavit i u nás! Právě začínám pořádat přednášky a semináře na zdravé ekodomy, kde toto vše budeme probírat... mám stránky www.slamenedomy.cz a sám bydlím v celoroční a dobře (standartně) vybavené slaměné jurtě viz www.slamenejurty.cz :-)... preji krasne dny. Petr Skorepa.
Odpovědět
na SK je taký podobný dom postavený a už aj skolaudovaný, taký čo má v linku zdenallicka-zakladateľka témy. Je v Kráľovej nad Váhom, vyzerá z cesty ako taký zasadený hríbik ;-)
Odpovědět
kto má záujem vidieť http://zivot.lesk.cas.sk/minigalery/1... fotiek je tam viac
Odpovědět
Tak se nakonec do těch Letňan nedostanu :-(...Ostatním přeji hodně pěkných zážitků a čerpání inspirací...Pak napište co tam bylo ke koukání...Díky za ohlasy...
Odpovědět
Článek se načítá
Možná to ještě stihnete… Dnes 22. Února 2010 v 17:30 hod. na ČT1 – Chalupa je hra… (myslím si, že už to jednou dávali…) Rekonstrukce dřevěnice krok za krokem. Magazín nejen pro chataře a chalupáře Dlouhý popis Valašské městečko Štramberk bylo založeno roku 1359, ale území mezi kopci bylo osídleno již před čtyřiceti tisíci lety. Díky množství zachovaných staveb podbeskydské architektury byl Štramberk roku 1969 vyhlášen Městskou památkovou rezervací a často bývá označován jako Moravský Betlém. Některé dřevěné chalupy se ovšem v posledních letech díky necitlivým přestavbám změnily k nepoznání. My budeme krok po kroku sledovat rekonstrukci jedné takové dřevěnice a její uvedení do původního stavu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
http://zivot.azet.sk/clanok/183/pod-z...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Opravdu nevidím žádný důvod, proč by takovou stavbu u nás neměl nikdo povolit. Pokud se splňují všechny normy, tj. hygienické, protipožární a pod, podobná stavba může vyrůst i u nás. Myslím, že největším problémem je spíš fakt, že takovéto alternativní domy se snaží stavět alternativní lidé co nejblíže k přírodě, což je často v těsné blízkosti přírodních rezervací, nebo i přímo na jejich území, kde je problém postavit jakoukoli stavbu, nejen tuto. :-) Stavební povolení, nebo ohlášení je nutné vždy. Rozhodující je zastavěná plocha, je jedno, jestli nad zemí, nebo pod zemí.
Odpovědět
Profilova fotka
@jenday tak se zkus obrátit na několik stavebních úřadů, a zjistíš, jaký je to problém
Odpovědět
@esmeralda2 Pravda, nikdy jsem o podobnou stavbu nežádal, ale nevěřím, že by to byl problém neřešitelný. Konec konců, ani na běžný domek není jednoduché to povolení získat. Kdysi jsem pracoval na stavbě domu, který byl také částečně zapuštěný do země, zahrada zasahovala na střechu a pod. Jen s tím rozdílem, že byl postaven z betonu a skla. Proč by to tedy nešlo i s přírodními materiály? Jsem přesvědčen, že tento sen uskutečnitelný je. Určitě bych se však poradil s projektanty, kteří se podobnými stavbami zabývají a kteří mají v tomto směru praktické zkušenosti. Tazatelce přeji úspěch a pevné nervy. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jenday tvůj směr přemýšlení má logiku, a člověku, který něco žádá, (bez předchozích zkušeností s jednáním s úřady), to přijde samozřejmé, že není důvod ke komplikacím. Ovšem přijde mi, že jsi opoměl lidský faktor pracovníka stavebního úřadu. Jistě jsou mezi nimi i normální a slušní lidé, bohužel jsou asi ve výrazné menšině - když si přečteš mnoho témat např. zrovna na modré střeše. Mimo jiné, zákon o úřednících - Správní řád (zák. 500/2004 Sb) je asi jediný zákon u nás, který nemá žádné sankce za jeho nedodržování - proč asi... Kolik stavebních úředníků dodržuje třeba lhůty ? Když přijdeš na úřad, tam ti řeknou že mají 60 dní, ale mají moc práce, a tak to asi nestihnou, přičemž žádných 60 dní nikdo nemá, ze zákona musí konat neprodleně, nejdéle však do 30 dní, do 60 dní (maximálně) je to tehdy, když se něco vyvěšuje na vývěsce nebo doručuje tam, kde je 15 dní na vyzvednutí + 15 dní na reakci. Jak je úředník povinen konat, co všechno musí, a jak spoléhají na to, že občan o tom neví a nebo si netroufne hájit svá práva. Plus spousta jiných věcí. Tam, kde právo funguje, by to asi mělo být tak, jak píšeš, bohužel to není většinou.
Odpovědět
@esmeralda2 mám dojem, že tady už se naše diskuze stáčí trochu jiným směrem. Mám poměrně slušnou znalost Stavebního zákona, proto jsem na dotaz odpověděl s ohledem na něj. Co opravdu nemohu posoudit je to, jací lidé sedí na tom či onom Stavebním úřadě. Podle vlastních zkušeností mohu jen říct, že většina úředníků na SÚ jsou normální a slušní lidé. Schvalovací řízení je totiž dost složitý proces, provázený neskutečnou byrokracií. Ono se není co divit, když uvážíte, že stavbou svého domu změníte vzhled okolí na desítky let, s minimální životností trvalé stavby se počítá na 100 let. :-) Člověk, který se vyzná, přinese na úřad žádost se všemi náležitostmi a hotovo. Laik běhá s každým papírem zvlášť, podle toho, co od něj úředník chce. Nakonec úředník má vše co potřebuje a schvalovací řízení může začít. :-) Oba žadatelé z toho něco mají: profík výdělek, laik nervy v pr... :-D Je to sice velmi zjednodušeně řečeno, ale bohužel je to tak. :-) Tím jsem se samozřejmě nechtěl zastávat lenochů, kteří jsou všude, nejen na úřadech. :-S Snad mne neukamenujete... :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Těch 60 dnů mají stavební úřady ze stavebního zákona, který mají nadřazen správnímu řádu - to pro tvou informaci. A také mám zkušenosti se stížnostmi na dodržování lhůt, když si třeba člověk stěžuje, že mu leží žádost na stavebním úřadě už půl roku a že by už fakt potřeboval stavět.... a pak zjistí, že projektant, kterému dal plnou moc, na ten úřad ještě nepodal ani žádost :-S Ale líbí se mi, jak to napsal @jenday
Odpovědět
@jitulkaka Já mám také jednu zkušenost. Úřednice ze SÚ vrátila projekt se seznamem věcí, které v něm mají být. Problém byl v tom, že úřednice neuměla ani ve výkresech číst. To je tak, když jsou na SÚ úředníci bez stavařského vzdělání. Potom je pořízení velmi těžké...
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinko Máš pravdu, dva moji známí dělají na SÚ - zemědělský inženýr a gymnazistka - vůbec to nechápu. (na našem jsou naštěstí všechno stavaři)
Odpovědět
@jitulkaka To mě překvapuje, když jsem se poptávala po práci po škole, zkusila jsem i stavební úřad. Tam mi řekli, že jsem jako absolvent fakulty stavební překvalifikovaná a mé vysokoškolské vzdělání je v této práci zbytečné. Na té pozici si prý představovali spíše absolventa něčeho, co bude podobné veřejné správě.
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinko Si děláš prču, ne?! A pak se divím, že lidi tak nadávají na SÚ :-| Tady vím že byla výběrovka minulý měsíc a šéf odboru v prvním kole vytřídil ty bez stavebního vzdělání a k pohovoru pozval pouze stavaře. Z 10 referentů jsou 4 inženýři a na územním plánu výhradně inženýři. Tak mě napadá, Kdo ví jaké vzdělání měl ten šéf, co ses tam hlásila, jestli náhodou neměl strach o své křeslo, že bys ho brzy přerostla :-D
Odpovědět
@jitulkaka Mluvila jsem s tajemníkem městského úřadu. Ale pravdou je, že už na střední nás připravovali na to, že na úřadě budou naši práci kritizovat i lidé, kteří jsou mimo obor.
Odpovědět
@jenday @jitulkaka nechci a nebudu již více hodnotit práci stavebních úřadů globálně, ale v dodržování lhůt má bohužel @esmeralda2 pravdu. Setkávám se s tím často. Bohužel to nefunguje i opačně. Pokud dostanu přerušení ÚR s výzvou na doplnění a o jeden den prošvihnu termín, mám smůlu, řízení je bez vyjímky zastaveno. Je to asi tím, že tak ubude úředníkovi práce. Momentálně mám podanou žádost na SÚ v Brně na liniovou stavbu, doplnil jsem podklady a je to již 4 měsíce, co trvá dané úřednici, aby to zahájila. Když jsem to urgoval, dostal jsem šokující odpověď "Až to bude, tak to bude." Opravdu nevím, jak mám takovou situaci vysvětlit šéfovi a investorovi, kteří si myslí, že lhůty jsou dodržovány. Na druhé straně jsou i úředníci, se kterými je radost jednat, protože jsou znalí, flexibilní a vstřícní. Bohužel je potkávám méně často než tu první skupinu.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac No, zřejmě máš zkušenosti s více SÚ a to mě teda děsí. Já mám zkušenost a znám pouze jeden a co vím, pokud někdo prošvihne termín (stává se to jen jednomu referentovi z těch desíti), tak má problémy s vedoucím odboru. A když ty prošvihneš termín na doložení, řeknou ti: tak si podejte žádost o prominutí zmeškání lhůty a o prodloužení a jede se dál. Je to fakt o lidech a asi hlavně o vedoucích - jak jim záleží na dobrém jméně jejich odboru a jak si umí zřídit pořádek. Ale nechápu tu podstatu - když něco nechají ležet, práce neubude, nahrnou se další žádosti a pak už nemůžou stihnout nic. No nic, končím tuhle debatu - bereš mi iluze 8-)
Odpovědět
@jitulkaka vidíš...o žádosti o prominutí zmeškání lhůty slyším prvně, nikdy mi nikdo tuto možnost nenabídl... Většinou to k vedoucímu odboru neženeme, snažíme se budovat dobré vztahy.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac Mrkni do správního řádu par. 41 "navrácení v předešlý stav" Všechno se tam dočteš, ale všimni si v odst. 2: "s požádáním je třeba spojit zmeškaný úkon". To znamená buď s tím požádáním současně doložíš co je třeba (zmeškal jsi lhůtu k doložení) nebo současně s požádáním o prominutí zmeškání lhůty podáš žádost o prodloužení lhůty (zmeškal jsi lhůtu, kdy bylo možno prodloužit). 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
určitě tě nikdo kamenovat nebude, toto fórum je od toho, aby zaznívaly různé názory. Dokonce musím říci, že je pozitivní, že jsou mezi úředníky stavebních úřadů i slušní lidé. Akorát já jsem se s nimi (zřejmě) (bohužel) ještě nesetkala. Pokud se mi povede vyválčit po více než 4 letech územní rozhodnutí na stavbu RD na pozemku územním plánem určeném k zastavění RD, tak určitě zveřejním detaily
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?