Potřebuji povolení na přidání okna do domu?

Profilova fotka
Chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost, rozhodli jsme se do zkolaudovaného domu přidat jedno okno, potřebujeme na to povolení? Náš projektant nám řekl, že to není zásah do budovy, že nemusíme, ale naši sousedi, kterých se týká to nové okno, nás jdou udat. Děkuju za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
@jituneli Měli by jste mít souhlas stavebního úřadu...jděte se určitě informovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej Prosím vás a nevíte, co se děje, když nás sousedi udají, co udělá stavební úřad? Vůbec s tím nemám zkušenosti. Děkuju.
Odpovědět
Profilova fotka
@jituneli Tak v jaké jste fázi? To okno už máte, máte díri, nebo jste o tom jen mluvili?
Odpovědět
Profilova fotka
taky jsme přidávali okno- ale do zahrady a druhé dali na opačnou stěnu pokoje .-) nic jsme teda nehlasily..
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme jim to dvakrát říkali, že tam dáme okno, neboť tam bude pokojíček a střešní okna tam udělají světla nedostatečně, oni se nikdy nevyjádřili, muž tam včera dal překlad a dnes jsem dostala od paní sousedové tak, že jsem z toho vyřízená. Každopádně my jsme se předem ptali projektanta, ten nám řekl, že tím nezasahujeme do rázu stavby a není to nosná zeď, tím pádem to nemusíme hlásit, ale to jsme nevěděli, koho máme za sousedy, teda ne, že takto moc....
Odpovědět
Profilova fotka
@jituneli Tak pokuď to není nosná, teoreticky jste to hlásit nemuseli. Sám vysekaný překlad ještě noc neznamená, tak na ten stavební úřad utíkejte hned v pondělí ;-) Žádná tragédie z toho nebude, neboj ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlas od sousedů - písemný .... a na stavební úřad bych šla taky . My jsme pouze měnili okna ( větší za menší) a musíme mít souhlasy od sousedů a taky povolení od úřadu.
Odpovědět
@jituneli stavení úřad vám může dát pokutu a požadovat po vás uvedení do původního stavu či dodatatčné vyřízení stavebního povolení či ohlášky. Okno je zásahem a mění se tím vzhled budovy a navíc je mi divné že by obvodové zdi nebyli nosné ..V případě že jste do 150 m2 bude stačit ohláška a nad 150 m2 je nutné stavební povolení.
Odpovědět
Profilova fotka
No, tak to nevím, co bude, koukám, že každý má jiné zkušenosti, děkuju všem za přispění.
Odpovědět
Profilova fotka
@janulkav Kvůli oknu bude max. ohláška, ne povolení. Nejde o stavbu nového domu, takže m2 jsou fuk. ;-)
Odpovědět
měli by jste to ohlásit na stavebním úřadě, pokud vás udá soused, u nás chodil na stavebnák kvůli každé prkotině, a nic jsme neměnili, tak maximálně zastaví stavbu na určitou dobu, nebo v horším případě to musíte dát to původního stavu nebo zaplatit pokutu. u nás borec dělal nádstavbu rod. domu a měl to na stavební povolení, pak přidali do dvora okna, sousedovi se to nelíbilo a šel na stavebnák a museli to dát do původního stavu, a to té doby jim to zastavili. ono záleží i na stavebnáku. a při kolaudaci to budete muset mít v plánech.
Odpovědět
@zamilovanadonej řekla bych že to není pravda....... Ohlášení stavebnímu úřadu vyžadují a) stavby pro bydlení a pro rodinnou rekreaci do 150 m2 celkové zastavěné plochy, s jedním podzemním podlažím do hloubky 3 m a nejvýše s dvěma nadzemními podlažími a podkrovím, Ohlášení vyžadují změny dokončených staveb uvedených v odstavci 1, pokud jejich provedením nebudou překročeny uvedené parametry.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 6 měsících
@jituneli Prosím tě, jak to nakonec s tím oknem dopadlo? Museli jste mít na to nějaké povolení? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@veraplb Naštěstí to dopadlo dobře, teď po Vánocích jsme konečně dostali povolení, bylo to dlouhé vyřizování, paní sousedová pořád psala na úřad, vedli s námi stavební řízení, ale díky bohu nakonec dali povolení a paní sousedové napsali, že její odůvodnění, že jí budeme ,, koukat do obýváku,, nestačilo. Její domek je 18 m od našeho, oni mají přízemní, my patrový a z okna jim budeme vidět nad jejich střechu, neboť jsme na kopci. Nikdy bych nevěřila, jak můžou být sousedské vztahy minimálně komplikované, u nás si paní vymýšlí pořád něco.
Odpovědět
Já nechápu jedno, jak vás mohl váš projektant takhle mystifikovat. Tvrdit, že to není zásah do domu? tak probůh kam jste to okno dávali, když ne do domu. A že to není nosná konstrukce? Vy máte na obvodovém zdivu příčky? Tohle bych si tedy investorovi v životě nedovolila říci. Pro všechny tady jednoduchá rada - vždycky, ale vždycky se vyplatí zajít na příslušný stavební úřad a popravdě jim vysvětlit, co chci udělat. Tak, aby neměli pocit, že je obcházíte. Většinou jsou pak i vstřícní a snaží se vám ušetřit čas i práci. Alespoň to je moje dlouholetá zkušenost.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?